Zprávy čtvrtek, 08. dubna 1999

Nyní podrobněji:

Česká vláda posílá do Albánie vybavení polní nemocnice

Česká vláda věnovala Albánii jako humanitární dar vybavení polní nemocnice. Tuto nejchudší evropskou zemi téměř zahltilo více než 200.000 uprchlíků z Kosova, kteří utekli před etnickými čistkami srbských ozbrojených skupin. Část vybavení odvezl do Albánie vicepremiér Egon Lánský, který předáním zásilky zahájil plánovanou oficiální návštěvu.

Vláda podpořila také vyslání vojenské polní nemocnice a nevyzbrojeného armádního dopravního letounu AN-26 včetně personálu pro potřeby NATO v souvislosti s konfliktem v jugoslávské provincii Kosovo.

Nelze vyloučit, že ČR přijme až pět tisíc uprchlíků

Není vyloučeno, že Česká republika na svém území bude mít dva až pět tisíc uprchlíků z jihosrbské provincie Kosovo. Novinářům to řekl ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že v současnosti má vláda reálné možnosti postarat se zhruba o 1700 uprchlíků. Vláda bude podle vicepremiéra Pavla Rychetského diskutovat také o možnosti dát peníze lidem, kteří by u sebe ubytovali uprchlíky, pro které by nezbylo místo v uprchlickém táboře. O možnostech humanitární pomoci bude vláda jednat na mimořádném zasedání v neděli večer.

Humanitární organizace vezou potraviny pro kosovské uprchlíky

Dva kamióny s potravinami, přikrývkami a zdravotnickým materiálem za 1,5 milionu korun naložili v Pardubicích členové humanitárních organizací. V neděli nebo v pondělí by měly dorazit do severní Albánie, kde je velké množství kosovských uprchlíků. Potraviny by měly pokrýt potřeby asi pěti až sedmi tisíc lidí na jeden týden.

Velvyslanec při NATO Karel Kovanda k situaci v Kosovu

Poslední tah jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče v podobě nabídky příměří a údajné shody s umírněným předákem kosovských Albánců Ibrahimem Rugovou nezabrání tomu, aby NATO pokračovalo ve vzdušných úderech proti pozicím jugoslávské armády. Sdělil to v Bruselu český velvyslanec při NATO Karel Kovanda. Podle něho alianci znepokojuje poslední Miloševičův "tah" s kosovskými běženci, které přestal vyhánět z jejich domovů a z hranic je zřejmě začal hnát násilím zpátky. Nevyloučil ani možnost, že Miloševič chce mít v oblasti rukojmí či lidské štíty před stupňujícími se útoky NATO.

Zahraniční novináři mají v Jugoslávii stále potíže

Potíže zahraničních novinářů v Jugoslávii přetrvávají. V úterý 6. dubna byli v republice Černá Hora srbskými vojáky na několik hodin zadrženi i dva čeští novináři - zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák a fotograf Jan Cabalka. Po výslechu v kasárnách jugoslávské armády byli sice oba Češi propuštěni a úřady se jim omluvily, nadále ale zadržují jejich veškeré technické vybavení.

Občané ČR pro i proti útokům NATO

Prvních 161 občanů podepsalo text výzvy "Jsme v NATO", kterou podpořila Nadace Člověk v tísni. Výzva je iniciativou českých občanů, kteří si uvědomují spoluzodpovědnost, jíž na sebe vzala ČR svým vstupem do NATO. Signatáři jednoznačně podporují úsilí aliance o prosazení míru na Balkáně. Podle pracovníků nadace výzvu dosud podepsali kromě jiných místopředseda Senátu Petr Pithart, předseda Unie svobody Jan Ruml, sociolog Ivan Gabal, prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík, herec Jiří Bartoška a další.

Dvě desítky představitelů Mladých konzervativců se sešly před budovou jugoslávského velvyslanectví v Praze, aby vyjádřily nesouhlas s jugoslávskou politikou vůči kosovským Albáncům. Demonstranti chtěli velvyslanci předat dopis; ten jim ale prostřednictvím policistů střežících budovu vzkázal, že je nikdo ze zastupitelského úřadu nepřijme. Mladí konzervativci podporují letecké útoky NATO proti Jugoslávii, neboť podle nich jde sice o krajní ale nevyhnutelný krok.

Vojenské akce NATO, které by měly vést "k likvidaci nacistických sil v Jugoslávii" podporuje také Český svaz bojovníků za svobodu. Současně ale doporučuje co nejdříve řešit krizi diplomatickou cestou a podle mezinárodního práva. Bojovníci za svobodu protestují proti násilí a etnickým čistkám prováděným v Kosovu s poukazem na to, že sami byli před více než 50 lety v podobné situaci. "Když jsme byli vyhnáni ze svých domovů a stáli před hromadnými popravami nebo před plynovými komorami, toužili jsme po tom, aby spojenecké armády zničily tato hrůzná zařízení i za cenu, že přijdeme o vlastní život," uvedli.

Tři stovky převážně starších příznivců Komunistické strany Čech a Moravy se sešly v Plzni na protestní akci proti válce v Jugoslávii. Účastníci shromáždění zároveň podepisovali petici namířenou proti útokům NATO. Řečníci, mezi nimiž bylo několik komunistických poslanců, veřejně odsuzovali prezidenta a vládu včetně premiéra za to, že souhlasili se vstupem České republiky do aliance.

Dienstbier odjede do Makedonie zjišťovat situaci uprchlíků

Zmapovat situaci v dodržování lidských práv a otázky humanitární pomoci na území s vysokým počtem kosovských uprchlíků bude cílem cesty zvláštního zpravodaje Komise OSN pro lidská práva Jiřího Dienstbiera do Makedonie. Cesta se uskuteční na základě pozvání vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové. V poslední zprávě o situaci v zemích bývalé Jugoslávie Dienstbier obvinil srbské síly ze značného porušování lidských práv v Kosovu. Zároveň ale kritizoval například únosy srbských civilistů a policistů páchané kosovskými Albánci.

Prodejci v Rusku nechtějí kvůli členství ČR v NATO škodovky

Ruští prodejci nechtějí prodávat kvůli členství ČR v Severoatlantické alianci a zásahu NATO v Jugoslávii české škodovky. Vyplývá to z prohlášení ruských importérů, které obdržela v těchto dnech mladoboleslavská automobilka. "Prodejci tak chtějí vyjádřit podporu stanovisku ruské vlády k úderům NATO," řekl předseda představenstva Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Podle jeho názoru však půjde jenom o stovky vozů, které automobilka neprodá. Více Škodu trápí pád kursu rublu, který způsobil, že ceny nových automobilů klesly na nepřiměřenou úroveň.

Rozdílné postoje ke Kosovu neovlivní Zemanovu návštěvu v Moskvě

Výsledky dubnové návštěvy premiéra Miloše Zemana v Moskvě by podle ruského velvyslanectví v Praze neměly být negativně poznamenány rozdílnými postoji obou zemí v otázce řešení kosovské krize. Zmrazení vztahů Ruska s NATO jako mezinárodní organizací, jejímž členem ČR je, se nepromítá do jednotlivých dvoustranných vztahů, řekl novinářům ruský velvyslanec Nikolaj Rjabov. Připustil však, že kosovská krize při moskevských jednáních někde v pozadí do určité míry přítomna bude.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr jednal v Moskvě koncem března o otázce vyrovnávání ruského dluhu, který má být předmětem moskevských jednání i příští týden. Rjabov zmínil hrazení některých pohledávek například formou dodávek dopravních letadel JAK-42. Během březnových jednání se obě strany dohodly, že částečná úhrada zadluženosti bude uskutečněna dodávkami vojenské techniky do ČR v částce do 200 miliónů dolarů. Ruský dluh se pohybuje na úrovni 3,2 miliardy dolarů.

Aero podepsalo s Jemenem kontrakt na dodávku 12 letounů

Česká zbrojovka Aero Vodochody podepsala nedávno kontrakt v jemenském hlavním městě Saná na dodávku 12 nových cvičných vojenských proudových letounů L-39C. Smlouva počítá rovněž s dodávkami náhradních dílů, logistického zabezpečení a výcvikem posádek. Jemenské letectvo, které dosud letouny Aera nepoužívalo, se tak stane 30. armádou vybavenou letouny L-39.

Pracovníci NBÚ nejsou prý sami dostatečně prověřeni, tvrdí Ruml

Pracovníci Národního bezpečnostního úřadu 'NBÚ), kteří zajišťují prověřování lidí pro styk s utajovanými skutečnostmi, nejsou podle senátora Jana Rumla sami dostatečně prověřeni. Ruml řekl, že o této skutečnosti informoval v únoru na neveřejném zasedání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost ředitel NBÚ Tomáš Kadlec. NBÚ nemá zpracovánu vnitřní metodiku, jak prověřovat vlastní zaměstnance. "A vůbec není jasné, kdo má prověřit ředitele Národního bezpečnostního úřadu... Zákon na to prostě nepamatuje," uvedl Ruml.

ČR by měla být na vstup do EU připravena v roce 2003

Česká republika by měla být připravena na vstup do Evropské unie k 1. lednu 2003. Na semináři o české ekonomice v Paříži to uvedl místopředseda české vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík. Poznamenal, že léta 1999 až 2001 by měla být obdobím razantní restrukturalizace a vytvoření předpokladů pro budoucí růst. Fakt, že ČR poprvé přijala deficitní rozpočet je spíše přiznání reality, řekl Mertlík s tím, že ČR rozhodně nemíní překročit maastrichtský limit pro rozpočtový schodek tří procent hrubého domácího produktu a ani letošní deficit jej nepřekračuje.

TelSource chce z Telecomu středoevropský telekomunikační uzel

Konsorcium TelSource které ovládá 33,5 procenta akcií SPT Telecom, plánuje z firmy do liberalizace trhu v roce 2001 vytvořit středoevropské telekomunikační centrum. Na tiskové konferenci to uvedl předseda představenstva TelSource John Klein Bluemink. Zároveň upozornil na nutnost začlenění Telecomu do některé z globálních telekomunikačních aliancí. TelSource má zájem o dlouhodobé působení v Telecomu a zvýšení svého podílu ve firmě, vláda však zatím o další privatizaci firmy a jejích podmínkách nerozhodla.

Světová banka nebude chtít předčasně splatit úvěry za Temelín

Rozhodne-li se česká vláda nedokončit stavbu jaderné elektrárny Temelín, nebude Světová banka požadovat předčasné splacení českým státem garantovaných úvěrů, které poskytla investorovi této stavby - elektrárenské společnosti ČEZ. Pracovníkům ministerstva životního prostředí to podle poradce ministra Dalibora Stráského nedávno řekla zástupkyně rakouské kanceláře Světové banky. Komise připravující na ministerstvu životního prostředí koncepci české energetiky bez Temelína podle něj míní, že o předčasné splacení nepožádají ani ostatní banky.

Zadluženost ČEZ dosahuje podle dostupných informací v současnosti 48 miliard korun. Z toho je 24 miliard korun v obligacích, zbytek jsou bankovní úvěry. Stát garantuje závazky za 11 miliard korun. Většina smluv s investory a věřiteli podle ČEZ obsahuje ustanovení, která jim svou provázaností umožňují požádat o předčasné splacení úvěrů najednou. Teoretickou možnost se s věřiteli dohodnout ČEZ odmítá.

Jednání vlády

Vláda zamítla návrh zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, aby stát vykoupil vepřín v Letech na Písecku, zboural jej a postavil nový podnik na jiném místě. Kabinet bude ale usilovat o to, aby lokalita, kde byl za druhé války pracovní tábor pro Romy, bylo pietně upraveno. Stejně tak chce postupovat v případě dalšího romského koncentračního tábora v Hodoníně u Kunštátu. Novinářům to řekl místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský. Podle ministra zemědělství Jana Fencla by vykoupení vepřína stálo 600 až 700 miliónů korun. "V současnosti to rozpočtové možnosti nedovolují," vysvětlil Rychetský, proč kabinet vyčlenění částky zamítl.

Vláda schválila návrh zákona, který na území České republiky zakáže vlastnictví, používání či výrobu protipěchotních min. Ty nebude možné přes naše území ani převážet. Ministerstvo již před rokem upozornilo, že úmluva nebude mít praktický dopad, neboť česká armáda miny zničila již koncem roku 1997.

Získat maturitu by v České republice měly mít možnost dvě třetiny až tři čtvrtiny mladých lidí a v roce 2005 by polovina mladých lidí měla mít možnost pokračovat ve studiu i po střední škole. Vyplývá to z Koncepce resortu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do roku 2002, kterou schválila vláda a o jejímž obsahu novináře informoval ministr školství Eduard Zeman. Koncepce počítá se zvýšením výdajů na školství ze současných 4,5 procenta hrubého domácího produktu na 6 procent. Ministerstvo se podle něj bude zabývat i postavením učitelů, kde chce urychlit růst jejich platů.

Ministr školství Eduard Zeman odmítá hovořit s ředitelem zlínské průmyslovky Svatoplukem Sládečkem o výzkumné sondě Maturant. Právě proti ní a proti koncepci jednotných celostátních maturit protestuje Sládeček od 29. března hladovkou před budovou ministerstva. Ministr údajně ředitele školy už několikrát vyzval, aby mu dokumenty ohledně rozpočtu zlínské průmyslové školy předložil jako důkaz svých tvrzení. Sládeček trvá na zrušení sondy Maturant, která má stejně hodnotit studenty gymnázií a odborných škol. Upozorňuje také na neefektivní využívání finančních prostředků ministerstvem a odstraňování pedagogů, kteří se odváží projevit vlastní názor. Do Prahy prý navíc přivezl dokumenty dokládající, že ve zlínské průmyslovce platy nevzrostly o slibovaných 17 procent, ale fakticky se zvýšily jen o 1,8 procenta.

Policii neprokázala vedení republikánů trestný čin

Policii se nepodařilo prokázat, že by se vedení republikánů dopustilo trestného činu. Někteří bývalí členové této strany loni v médiích obvinili šéfa republikánů Miroslava Sládka a tajemníka Jana Vika, že využívají státní příspěvek určený na provoz strany pro své soukromé potřeby, jako je stavba rodinné vily či koupě luxusních automobilů. Šéfové republikánů měli nutit asistenty svých poslanců, aby jim odevzdávali část svého platu. Po kandidátech na poslanecká křesla údajně požadovali podepsání směnek v hodnotě jednoho miliónu korun. Ty pak měly stranickým vůdcům sloužit jako pojistka, aby jejich poslanci nepřestoupili do jiné strany.

Sociální demokraté chtějí svůj sjezd přenášet na Internetu

Třicet hodin přímého přenosu ze svého stranického sjezdu má v plánu zpřístupnit na Internetu vládní Česká strana sociálně demokratická. V pátek v poledne, kdy sjezd začíná, se na internetových stránkách ČSSD na adrese http://www.cssd.cz objeví odkaz na přímý přenos ve formátu RealVideo se dvěma zvukovými stopami v češtině a angličtině, aby byl záznam přístupný i pro zahraniční návštěvníky stránek.

Poslanci se shodují na potřebě novelizovat financování stran

Představitelé téměř všech parlamentních frakcí se shodují na potřebě nově upravit podmínky financování politických stran. Každoroční polemiky o této problematice se letos rozpoutaly poté, co sociální demokracie obdržela vysoký sponzorský dar od osoby podezřelé z finančních machinací v C.S.fondech.

Hlavním důvodem pro volbu politické strany je její program

Nejsilnějším důvodem pro volbu politické strany zůstává u voličů její program. Podle šetření IVVM výrazně zesílil i vliv rodinného prostředí. Osmatřicet procent připouští, že v pozadí jejich preferencí je názorová orientace rodiny. Z průzkumu dále vyplývá, že nejpevnější voličské jádro mají komunisté, lidovci a Občanská demokratická strana.

Proti porušování práv žen v Afghánistánu demonstrovalo 17 lidí

Sedmnáct především mladých lidí se shromáždilo před bývalou budovou velvyslanectví Afghánistánu, aby protestovalo proti porušování práv žen v této arabské zemi. Spolu s podpisy pod peticí odsuzující postup Talibanu vůči ženám chtějí organizátoři akce předat ministerstvu zahraničí i dopis se žádostí o aktivnější politiku vůči režimu v Afghánistánu. Jeden z pořadatelů Milan Daniel uvedl, že nejvíce uprchlíků, kteří nyní pobývají v ČR, je právě z Afghánistánu.

Nejstarší muž ČR se dožil 106 let

Sto šesti let se dožil nejstarší muž České republiky Ludvík Petrůj z Uherského Brodu. Jak sám tvrdí, vděčí za to Pánubohu, slivovici a vnučce, která se o něho pečlivě stará. Čte stále bez brýlí, sleduje televizi a veškeré dění kolem sebe. Jeho vnučka připustila, že též oblečením připomíná děda věčného mladíka. Nosí totiž hlavně džíny s kšandami a mikiny. Lékaře prý naposled potřeboval, když byl zraněn v první světové válce na italské frontě.

Horolezci se připravují zdolat Lhoce

Po loňském úspěšném výstupu na Makalu začíná pro skupinu českých horolezců ze společnosti Himalaya 8000 příprava nové expedice, jejímž cílem je zdolání čtvrté hory světa Lhoce. Vedle sportovního cíle chce expedice jako první použít v extrémních podmínkách telefonní spojení s nízkoletícími satelity.

Hokejisté hráli o finále i udržení v extralize

Hokejisté Třince zvítězili ve čtvrtém semifinálovém střetnutí extraligy nad Zlínem po dramatickém průběhu utkání 5:4 a srovnali stav zápasové série play off na 2:2. Vynutili si rozhodující pátý duel o postup do finále, který se bude hrát v pátek ve Zlíně. A jak vypadá situace na konci tabulky? Hokejisté Dukly Jihlava zvítězili v šestém utkání baráže o extraligu ve Znojmě 3:1 a srovnali stav série na 3:3. Rozhodující sedmé utkání se hraje v pátek v Jihlavě. Dukla Jihlava si tak třetí výhrou v řadě udržela šanci zůstat v extralize.

Počasí

Je oblačno až zataženo, místy přeháňky. Noční teploty se pohybovaly od 2 do 6 stupňů, ve dne očekáváme 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.