Zprávy čtvrtek, 08. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Premiér Miloš Zeman jednal v politickém sídle NATO v Bruselu

Český premiér Miloš Zeman se v politickém sídle NATO v Bruselu sešel s jejím generálním tajemníkem Javierem Solanou. Jednali o vzájemných vztazích, zejména o přistupování ČR k Alianci a také o její přípravě na zásah proti Jugoslávské svazové republice kvůli pokračujícím násilnostem v Kosovu. Zemana doprovázeli místopředseda vlády Egon Lánský, ministr zahraničí Jan Kavan a ministr obrany Vladimír Vetchý. V souvislosti se stále pravděpodobnější vojenskou operací NATO v Kosovu Zeman potvrdil ochotu ČR vyslat polní nemocnici. Dodal, že Česká republika je také připravena umožnit letadlům aliance přelet nad svým územím. Týž den večer odcestoval předseda naší vlády zpět do Prahy. Krátce po svém návratu před novináři uvedl, že vstup naší republiky do Severoatlantické aliance je bezproblémový.

Podle ministra Vetchého je česká nabídka nemocnice velkorysá

Tím, že ČR vyjádřila ochotu poskytnout pro případnou pozemní operaci NATO v Kosovu polní vojenskou nemocnici, nabídla "strašně moc". Řekl to ve středu v Bruselu novinářům ministr obrany Vladimír Vetchý. Zdůraznil, že náklady na takovou nemocnici se pohybují kolem 200 miliónů korun na 240 dní, což je podstatně více, než na rotu vojáků. NATO však nemá zájem o běžné bojové jednotky, ale o speciální síly - nemocnice by tudíž byla "nespornou a velmi nákladnou pomocí". ČR však nabídku neučiní pro pouhou humanitární pomoc, jež by přicházela v úvahu, i kdyby se pozemní zásah v Kosovu nekonal. Za takové situace by podle Vetchého mohla například slíbit převoz nemocných civilistů do ČR a jejich léčení.

Prezident přijme ministra obrany

Poprvé jako ministra obrany pozval dnes Vladimíra Vetchého na Pražský hrad prezident Václav Havel. Ten chce být informován o situaci v armádě vzhledem k blížícímu se členství v Severoatlantické alianci. Na schůzce by se mohlo hovořit také o naší účasti na případném vojenském zásahu v Kosovu.

Ruský a čínský pokus o veto v Kosovu hraničí s cynismem

Předseda Senátu Petr Pithart sice vítá aktivity Ruska při řešení kosovské krize, avšak snahu Moskvy a Pekingu uplatnit právo veta při projednávání případného použití vojenské síly Radou bezpečnosti OSN vnímá téměř jako cynismus. Pithart míní, že situace uprchlíků vylučuje vést nekonečné debaty o zákroku NATO. V Kosovu je mimo domovy 270.000 běženců, které čeká tvrdá zima.

Armáda má připraven výběr lidí k bezpečnostním prověrkám

Česká armáda má podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého připraven výběr lidí, kteří by měli projít bezpečnostními prověrkami pro styk s utajovanými informacemi, které budou nezbytné pro práci s dokumenty NATO. Šedivý to řekl po jednání s ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Tomášem Kadlecem. Od 1.listopadu totiž začne platit zákon, podle něhož budou nově definovány okruhy tajných informací.

Velení armády v nejbližší době Národnímu bezpečnostnímu úřadu doporučí, které školy z bývalého SSSR a zemí komunistického bloku by měl při prověrkách považovat za rizikové. Šedivý však zopakoval, že absolventi ryze odborných škol se kvůli svému vzdělání prověrek obávat nemusejí. Vojáky však může vyloučit z prověrek absolutorium škol vysoce ideově a zpravodajsky zaměřených. "Jedná se vždy o zcela konkrétní osobu a zcela konkrétní aktivity, které tento člověk v minulosti prováděl," dodal Šedivý.

Vládní desatero pro styk s médii připadá poslancům směšné

Vládní "desatero" pro styk s médii, které podrobně upravuje způsob, jakým se mají jednotliví ministři chovat ve styku se sdělovacími prostředky, připadá většině poslanců spíše směšné. Poslanec za ČSSD Michal Kraus se domnívá, že desatero nemá význam. "Ministr by měl být špičkový politik a svéprávný člověk, který by měl vědět, co má říkat. V případě, že to neví, tak by neměl být ministrem," uvedl. Zmíněné desatero by mělo například stanovit, že ministři se budou moci vyjadřovat pro média pouze k problémům svých resortů.

Vláda po kontroverzní debatě zařadila tzv. Komunikační desatero mezi nezávazné dokumenty. Vicepremiér Vladimír Špidla na tiskové konferenci uznal, že lze z dokumentu přijmout "určité prvky". Dodal však, že se jím nemíní "řídit doslova". Ministr zemědělství, který byl rovněž na tiskové konferenci přítomen, řekl, že se jím necítí být vázán a řídit se jím nehodlá. "Jsem připraven odpovídat kdykoliv a na cokoli," dodal.

Václav Klaus míní, že za komunikační "desatero" by byl ukamenován

Expremiér a předseda ODS Václav Klaus míní, že kdyby se jeho vláda odvážila vydat dokument typu komunikačního desatera vlády Miloše Zemana, označili by ho novináři za největšího nepřítele a ukamenovali jej. Předseda sněmovny novinářům řekl, že je to jeho jediný názor na tento dokument, který prý přelétl očima.

Vysílání do Iráku ano, ale odjinud

Vláda vyslovila souhlas s umístěním redakce pro irácké vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) na území České republiky pod podmínkou, že bude spolurozhodovat o konkrétním umístění sídla redakce. Současné umístění v rezidenční čtvrti v Praze 6 přitom z bezpečnostních důvodů odmítla.

Vláda rovněž stanovila mimořádné clo na dovoz pšenice z Maďarska ve výši 2290 Kč za tunu. Novinářům to řekl po jednání kabinetu ministr zemědělství Jan Fencl. Důvodem tohoto rozhodnutí je současný přebytek pšenice v Maďarsku, který činí asi 2,35 miliónu tun a který se snaží vyvézt. Ochranná opatření proti dovozu pšenice z Maďarska již přijalo podle Fencla Slovensko, Rumunsko, Slovinsko, Polsko a Chorvatsko.

Prezidenta přivítaly v Mělníku tisíce obyvatel

Prezidenta Václava Havla přivítaly při návštěvě v Mělníku tisíce jeho obyvatel. Poté jednal s devíti starosty měst a obcí tohoto regionu o komunální problematice. Smyslem prezidentovy cesty bylo získat náměty k reformě veřejné správy. Cestu ukončil Václav Havel návštěvou Velitelství vzdušných sil a logistiky ve Staré Boleslavi. Zastavil se rovněž u hrobu Františka Palackého v Lobkovicích u Neratovic, kde položil květinu. Od narození významného českého politika a historika uplynulo letos 200 let.

Václav Havel se setká s Michalem Kováčem

Prezident Václav Havel se dnes setká se svým bývalým slovenským kolegou Michalem Kováčem. Exprezident pak přednese v pražském Karolinu projev v rámci volného cyklu přednášek s názvem Hovory o Evropě. Tento cyklus pořádá Nadace Bohemiae, která Kováče pozvala.

Poslanci KDU-ČSL zatím nemají definitivní názor na rozpočet

Poslanecký klub Křesťanské a demokratické unie-Čs.strany lidové (KDU-ČSL) zatím nezaujal definitivní stanovisko k vládnímu návrhu státního rozpočtu na příští rok. Křesťanští demokraté dosud vedou diskusi z různými bankovními odborníky a představiteli podnikatelské sféry. Naděje vládního návrhu rozpočtu na úspěch ve sněmovně jsou dosud poměrně malé. Jedinou stranou, která je zatím pevně rozhodnuta předlohu sociálnědemokratického kabinetu podpořit, je totiž právě ČSSD.

Ministr Svoboda pokračuje v pracovní návštěvě USA

Po jednání s představiteli Mezinárodního měnového fondu a Světové banky odjel ministr financí Svoboda z Washingtonu do New Yorku. Zúčastní se tam dnes panelové diskuse na konferenci o nově vznikajících trzích. Sejde se také s redaktory listu The Wall Street Journal a s podnikateli, kteří investujív České republice. Není zcela jasné, zda při včerejší schůzce s náměstkem výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Stanleyem Fischerem došlo také na pořádání výročního kongresu finančníků v Praze. Svobodův mluvčí Daniel Častvaj na otázku odpověděl vyhýbavě a dodal, že to není tak důležité.

Guvernér České národní banky Josef Tošovský na jednání MMF

Guvernér centrální banky Josef Tošovský si odváží z jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky z Washigtonu poznání, že Česká republika je považována za jednu z mála výjimek mezi zeměmi v transformaci, které nemají uzavřený přístup na trh s financemi. Přes relativně příznivou situaci bude ale třeba prosazovat svědomitou hospodářskou politiku, a to jak pokud jde o rozpočet, vývoj mezd, tak i politiku centrální banky. Podle posledních údajů vzrostly její devizové rezervy na 12 miliard 354 miliónů dolarů.

Bankovní sektor patří mezi slabá místa ČR, ale není v krizi

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's řadí mezi nejvíce zranitelná místa ČR slabý bankovní sektor, nedotaženou privatizaci, rozpočtovou politiku nové vlády a budoucí nárazy krize v Asii. Na Manažerském fóru to uvedl oblastní výkonný ředitel S&P George Dallas. Podle jeho slov je nevyvinutý bankovní sektor obecným znakem reformních zemí. Rating samotné ČR v cizí měně zatím zůstává stabilní v investičním poli na úrovni A, což je společně se Slovinskem v regionu nejvýše.

Podle ministerstva financí klesne letos HDP o 0,3 procenta

Ministerstvo financí předpokládá, že letošní hospodářská dynamika zpomalí o 0,3 procenta po loňském jednoprocentním růstu. Vyplývá to ze zprávy, která doprovází návrh rozpočtu na příští rok, napsala agentura Reuters. Český hrubý domácí produkt stagnuje od roku 1997, kdy vystoupil o pouhé procento. Letos v prvním pololetí klesl o 1,7 procenta. Podle téže zprávy ministerstvo počítá s letošní průměrnou inflací 11,1 procenta proti loňským 8,5 procenta.

Británie zavádí víza vůči Slovensku

Británie se rozhodla zavést vízovou povinnost pro obyvatele Slovenska. Příčinou tohoto opatření je stále trvající zvýšená emigrace Romů. Neoficiální zdroje v britské metropoli nevyloučily zavedení vízové povinnosti v budoucnu také vůči občanům ČR, v nejbližší době to však nepovažují za pravděpodobné. V uplynulých dvou měsících požádalo v Británii o azyl 460 českých Romů.

Petr Uhl považuje zavedení britských víz pro Slováky za nešťastné

Za nešťastný krok pro Evropu, Slovensko, ale i pro Českou republiku považuje zmocněnec vlády pro lidská práva a předseda Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Petr Uhl rozhodnutí o zavedení vízové povinnosti pro slovenské občany, k němuž přistoupila Velká Británie. Opět se zužuje pásmo prosperity, které by se mělo rozšiřovat, a opět je z něj Slovensko vylučováno," podotkl Uhl. Británie by podle něj měla problémy s přicházejícími Romy řešit jinak než zavedením víz.

Pokud se chce Česká republika vyhnout zavedení vízové povinnosti ze strany Velké Británie, měla by se podle členů Poslanecké sněmovny více věnovat problematice romské komunity, a zamezit tak stěhování Romů do tohoto státu. Předseda sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina (ODS) nevyloučil, že Británie k zavedení víz pro ČR přistoupí, pokud neubude českých emigrantů. Nyní je nutné především zvýšit informovanost českých Romů o šancích, které na získání azylu v Británii mají. "Ta šance je opravdu minimální. Z několika set žadatelů jich britské úřady vyřídily kladně jenom několik," uvedl Zvěřina.

Petr Uhl v Matiční ulici mluvil jen s Romy

Zmocněnec vlády pro lidská práva a předseda Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Petr Uhl navštívil ústeckou Matiční ulici, kde má být podle rozhodnutí obvodního zastupitelstva postaven zhruba dvoumetrový plot mezi majiteli místních rodinných domků a obyvateli obecních bytů pro neplatiče nájemného, především Romy. Několik minut hovořil s obyvateli obecních bytů, kteří si na plánovanou stavbu plotu stěžovali. Po rozhovoru s obyvateli jedné strany Matiční ulice Uhl odjel bez toho, že by se pokusil setkat s někým z druhé strany ulice, kde stojí rodinné domky.

Lidé nejsou s průběhem privatizace spokojeni

Více než čtyři pětiny lidí nejsou spokojeny s průběhem privatizace. Podle zářijového šetření Střediska empirických výzkumů se jí zastává jen 18 procent lidí. Obhájci privatizačního procesu, který provázela řada skandálů a podezření, se hlásí k pravici, především k ODS. Levicově orientovaní lidé mnohdy nesouhlasí nejen s průběhem privatizace, ale vůbec s principem odstátňování majetku. Spokojenost s privatizací dává najevo sedm procent přívrženců sociální demokracie a pouhá čtyři procenta komunistů.

Nespokojení restituenti budou demonstrovat před Úřadem vlády

Restituenti, kteří se osm let marně snaží o navrácení majetků zkonfiskovaných komunistickými soudy, chtějí upozornit vládu premiéra Miloše Zemana, že stát jim věnuje malou pozornost. Nespokojení restituenti budou na úterní demonstraci před budovou Úřadu vlády v Praze požadovat přímé jednání s vládou a personální změny na soudech.

Soukromí zemědělci se nehodlají účastnit protestních akcí

Sdružení soukromých zemědělců ČR nedoporučuje svým členům, aby se aktivně účastnili protestních akcí organizovaných Agrární komorou. Předseda Sdružení Josef Stehlík uvedl, že nepovažuje tyto akce za řešení současné složité situace kolem dotovaných dovozů zemědělských komodit do ČR. "Demonstrace přenechme odborářům, my jednejme tak, jak se na zástupce středního stavu sluší," uvádí se ve stanovisku Sdružení.

Schwarzenberg: Čeští rolníci se nemusí EU bát

"Čeští rolníci nemusí mít žádné obavy z Evropské unie; věřím v jejich schopnost rychle se naučit skutečně hospodařit. Co však nezbytně potřebují, je přístup k rozumným úvěrům za obdobných podmínek, jaké ve svých bankách dostávají evropští zemědělci." Prohlásil to pro ČTK ve Vídni Karel Schwarzenberg na okraj tiskové konference, kterou na téma Rozšíření EU v zemědělství a lesnictví pořádal pro rakouský tisk. "Že se rychle učíme, to vidíte nejlépe na jihomoravském vinařství, kde se kvalita vína za posledních osm let zlepšila přímo neuvěřitelně," uvedl Schwarzenberg. Získat úvěr pro zemědělské podnikání je však v ČR stále ještě nevídaně obtížné a vesměs to vede k neúměrnému zadlužení rolnického hospodářství.

Nezaměstnanost na Ústecku poprvé nad hranicí deseti procent

Míra nezaměstnanosti v okrese Ústí nad Labem na konci září poprvé překročila desetiprocentní hranici. Největší problémy s nalezením práce mají čerství absolventi škol, jichž bylo koncem září bez zaměstnání kolem tisícovky, lidé v předdůchodovém věku a invalidé.

Opozice nemá zásadní připomínky k projektu ministra Špidly

Opoziční politici neměli zatím možnost prostudovat projekt, kterým chce ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD) účinně postupovat proti narůstající nezaměstnanosti. Ke zveřejněným zásadám ministrova plánu ale nemají zásadní připomínky. Projekt Národní plán boje proti nezaměstnanosti má podle představ vedení ministerstva zajistit zaměstnání takřka všem lidem. Zásadní výsledky Špidla očekává zhruba za dva roky. Určité obavy u opozice vyvolává úmysl vlády sáhnout v některých případech k daňovým prázdninám a dalším úlevám pro podnikatele, kteří vytvoří pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Politici upozorňují na to, že opatření mohou být snadno zneužita, nebudou-li stanovena pro udělení výhod velmi přísná pravidla.

Zářijová inflace 0,1 procenta, meziroční 8,8 procenta

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za uplynulý rok proti předchozím dvanácti měsícům dosáhla v září 11,4 procenta. Takzvaná čistá inflace činila v září proti srpnu jednu desetinu procenta, proti loňskému září minulého roku 4,3 procenta. Tyto informace poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

Míra nezaměstnanosti v ČR na konci září 6,8 procenta

Počet lidí bez práce dosáhl dalšího historického maxima. Míra registrované nezaměstnanosti v České republice dosáhla ke konci září 6,8 procenta. Koncem minulého měsíce evidovaly úřady 350.690 osob bez práce, což je o 20.666 více než před měsícem a o 103.057 více než ve stejném období vloni. Sdělil to tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí. Úhrnný index spotřebitelských cen se v září oproti srpnu zvýšil o jednu desetinu procenta, meziročně vzrostl o 8,8 procenta.

Ministr Zeman uděloval cenu J.A.Komenského

Cenu Jana Amose Komenského předal v Paříži deseti letošním laureátům český ministr školství Eduard Zeman spolu s generálním tajemníkem Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem. Cena byla vytvořena v roce 1992 českou vládou a UNESCO u příležitosti 400.výročí narození J.A.Komenského. Je udělována každé dva roky za úspěchy v pedagogické činnosti a pedagogickém výzkumu.

ČR bude asi zapsána mezi země špatně střežící duševní vlastnictví

České republice vážně hrozí, že bude stejně jako dvanáct dalších zemí zapsána Obchodním úřadem vlády Spojených států do seznamu "Special 301", kde jsou zaznamenány státy, které nedostatečně chrání duševní vlastnictví. Řekl to na veletrhu informačních technologií Invex-Computer v Brně Josef Černý z policejního prezídia. Dodal, že mezi další státy na seznamu by měly patřit i Rakousko, Německo, Maďarsko a země bývalé Jugoslávie a Sovětského svazu.

Zástupci světových náboženství se sejdou ve svatovítské katedrále

Ojedinělé setkání představitelů nejdůležitějších světových náboženství se uskuteční v pondělí v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Setkání, které se bude konat v rámci 2.ročníku mezinárodní konference Fórum 2000, bude přístupné veřejnosti. Svým projevem zahájí "meditativní setkání" kněz Tomáš Halík, po němž promluví kardinál Miloslav Vlk a postupně reprezentanti jednotlivých náboženství.

Letošní Fórum 2000 uspořádané na popud prezidenta Václava Havla navazuje na podobné setkání loni na podzim. Jeho účastníci z řad politologů, sociologů, ekologů, politiků a filozofů budou diskutovat o globalizačních trendech a o možnostech, jak se s nimi vyrovnat.

Do ČR přijede čínský disident Wej Ťing-šeng

Čínský disident Wej Ťing-šeng přijede příští týden do Prahy, aby se zúčastnil konference Fórum 2000. Wej Ťing-šeng žije v exilu v USA, kam odcestoval poté, co jej v listopadu 1996 propustily ze "zdravotních důvodů" čínské úřady z vězení. Známým a čínskou vládou pronásledovaným se stal v roce 1978, kdy na pekingskou "Zeď demokracie" vyvěsil svůj manifest s názvem Pátá modernizace, ve kterém otevřeně požadoval demokratizaci a dodržování lidských práv. Reagoval tak na v té době oficiální program Čtyř modernizací, který se lidským právům vyhýbal.

Plzeňský magistrát chce v sobotu vykopat nevybuchlou pumu

Nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války chtějí v bytové zástavbě v sobotu nalézt a vyjmout ze země zástupci odboru ochrany a obrany plzeňského magistrátu. Bomba o váze 250 kilogramů pochází z posledních náletů na Plzeň. Akci budou doprovázet mimořádná bezpečnostní opatření včetně evakuace asi 50 obyvatel okolních domků. Na existenci nevybuchlé bomby upozornil již čtyřikrát během uplynulých 53 let pamětník leteckých útoků Zdeněk Křišťál. Od narození totiž bydlí v domku naproti místu, kde se prý bomba 18.dubna 1945 při náletu spojeneckých letadel zaryla do země.

Na obloze bude možné pozorovat meteorický roj Drakonidy

Především na počasí závisí, zda bude možné pozorovat meteorický roj Drakonidy. Počet "padajících hvězd" by podle Petra Sojky z pražské Štefánikovy hvězdárny měl maximálního množství dosáhnout 9.října. První meteory, přilétající ze směru od souhvězdí Draka, podle které dostal roj jméno, se letos na obloze rozzářily 3.října a poslední by měly pohasnout až 17.října. Sojka podotkl, že roj bude pozorovatelný po celé Evropě. Dalším podobným úkazem by měl být meteorický roj Leonidy, pozorovatelný v polovině listopadu.

Senátní klub ČSSD navrhuje zbavit Morávka jeho funkcí

Senátní klub ČSSD rozhodl, že navrhne odvolat svého senátora Petra Morávka ze všech senátních funkcí za jeho opilství při zářijové schůzi Senátu. Podle senátorů ČSSD Morávek svým jednáním vážně poškodil pověst svoji, senátorského klubu ČSSD, Senátu i sociální demokracie.

Václav Klaus se stal podruhé dědečkem, má vnučku Kateřinu

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus je dvojnásobným dědečkem. Manželce jeho staršího syna se narodila v Praze dcera Kateřina. Klaus na dotaz ČTK uvedl, že vnučka váží 3370 gramů a měří 48 centimetrů.

Sport

O dosud největší překvapení na tenisovém turnaji v Basileji se postaral český hráč Daniel Vacek. Momentálně 44. hráč světa vyřadil druhého nasazeného a vítěze posledních dvou ročníků US Open Patricka Raftera z Austrálie, kterého dokázal porazit po setech 7:6, 7:5. Ve druhém kole se Vacek střetne s Francouzem Fabricem Santorem, který hladce ve dvou setech vyřadil Martina Damma.

Basketbalistky IMOSu Gambrinus Žabovřesky porazily v Evropské lize polskou Gdyni 81:59. V poháru Ronchetiové nebyly české celky úspěšné - Karlovy Vary prohrály s Bordeaux 67:75 a Kralupy s Kyjevem 61:69. Basketbalisté Sparty podlehli v Koračově poháru řeckému Patrasu 62:85. Ve stejné soutěži se nedařilo ani Nové huti Ostrava, která prohrála ve Valladolidu 66:73.

Fotbalisté Teplic postoupili do čtvrtého kola poháru Českomoravského svazu, když na hřišti Lázní Bohdaneč zvítězili až na pokutové kopy 4:3.

Počasí

Dnes je oblačno až zataženo, teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.