Zprávy čtvrtek, 10. prosince 1998

A nyní zprávy podrobně:

Vláda-souhrn:

Vláda Miloše Zemana odpověděla na kritiku obsaženou v nedávno zveřejněném posudku Evropské komise. Podle premiéra kabinet přijal ve středu usnesení, ve kterém především specifikuje kroky vedoucí k nápravě kritizovaných nedostatků. Jednání se zúčastnil i prezident Václav Havel.

Vláda zvýšila minimální mzdu z dosavadních 2650 na 3250 korun měsíčně, jak se ostatně sama zavázala ve svém programovém prohlášení. Kabinet považoval za nezbytné, aby v souladu s Evropskou sociální chartou, kterou doporučil parlamentu k přijetí, byla minimální mzda vyšší než životní minimum.

Vláda zřídila Radu pro lidská práva, která bude poradním a koordinačním orgánem kabinetu pro otázky ochrany základních práv a svobod osob v jurisdikci České republiky. Zmocněnce vlády pro lidská práva Petra Uhla jmenovala předsedou této rady, jejímž úkolem bude sledovat především vnitrostátní plnění mezinárodních závazků České republiky v oblasti ochrany lidských práv.

Zemanův kabinet schválil návrh nového veterinárního zákona, přičemž z něj na doporučení legislativní rady vyškrtl diskutované utrácení zatoulaných zvířat po čtrnáctidenní karanténě. Podle premiéra vyhověl četným protestům a peticím, jejichž signatáři s utrácením zvířat, pokud by se je nepodařilo předat do útulku, nesouhlasili.

Vláda na středečním zasedání schválila soubor investičních pobídek pro projekt a.s. Škoda Auto na výstavbu nového závodu na výrobu převodovek a motorů o obsahu 1,0 až 1,4 litru v Mladé Boleslavi. "Plánovaná investice dosahuje zhruba 562 miliónů dolarů '18 miliard Kč) a kapacita výroby zhruba 500.000 motorů a převodovek ročně," řekl ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vlastimil Nesrsta.

Přebytek vepřového chce vláda řešit pomocí hmotných rezerv

Vláda souhlasí se stažením přebytků vepřového masa z tuzemského trhu prostřednictvím státních hmotných rezerv. Na středeční tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Jan Fencl s tím, že na příštím jednání kabinetu předloží návrh, jak stažení vepřového masa z tuzemského trhu realizovat. Trh vepřového masa bude podle něj ministerstvo monitorovat, nicméně se Fencl domnívá, že po snížení exportní subvence EU ze 40 na 20 ECU n 100 kilogramů by měly přebytky evropského vepřového masa směřovat spíše než do České republiky do Ruska. Export na ruský trh totiž Evropská unie subvencuje částkou 70 ECU na 100 kg vepřového.

Evropská komise ve středu schválila úterní rozhodnutí řídícího výboru pro vepřové maso snížit o polovinu vývozní subvence do přidružených zemí střední a východní Evropy včetně České republiky. Šlo pouze o formalitu; opatření vstoupilo v platnost od půlnoci z úterka na středu.

Prezident se zúčastní slavnostního večera k lidským právům

Prezident Václav Havel se zúčastní dnešního slavnostního večera, který se koná na Pražském hradě k 50.výročí podepsání Všeobecné deklarace lidských práv. Akce se zúčastní také předseda Senátu Petr Pithart. Český prezident v předvečer výročí podepsání deklarace vyzval k solidaritě s těmi lidmi, v jejichž zemi nejsou lidská práva dodržována. Učinil tak na úterní snídani bývalých českých disidentů k desátému výročí setkání někdejšího francouzského prezidenta Franoise Mitterranda s tehdejší československou opozicí.

ČR musí podle Albrightové doladit zabezpečení tajných dat

Česká republika, Maďarsko a Polsko musejí před vstupem do Severoatlantické aliance splnit minimální vojenské požadavky, což v českém případě znamená zejména doladění systému ochrany tajných a důvěrných informací. Řekla to ve středu podle Jana Kavana ministrům zahraničí tří zemí šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ujistila je zároveň, že formální přijetí do NATO se uskuteční velmi pravděpodobně před summitem Aliance, který se bude konat koncem dubna ve Washingtonu.

Netanjahu oceňuje zřízení komise k restitucím židovského majetku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zaslal prezidentu Václavu Havlovi dopis, kde oceňuje zřízení komise, která se bude zabývat restitucemi židovského majetku, a vyjádřil připravenost izraelského státu pomáhat české straně v této otázce. Havel ve středu na Pražském hradě převzal Netanjahův dopis od jeho poradce Bobbyho Browna současně s certifikátem Židovského národního fondu o tom, že byl v Izraeli vysázen háj na Havlovu počest.

Rakouský velvyslanec: Zilkova aféra vztahy s Prahou nepoškodila

Aféra kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka neměla podle rakouského velvyslance v České republice Petera Niesnera "vůbec žádný vliv" na vztahy obou zemí. Dvoustranné styky jsou vynikající, řekl ve středu diplomat rakouské agentuře APA. Podle něj kontakty ministerských předsedů Miloše Zemana a Viktora Klimy i prezidentů Václava Havla a Thomase Klestila v celé kauze kvalitu vztahů potvrdily.

Bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk, obviněný před časem ze spolupráce s československou Státní bezpečností, považuje po svém nynějším jednání v Praze aféru za uzavřenou a nehodlá ve věci už nic podnikat. Řekl to ve středu novinářům s tím, že nepodávat žalobu mu doporučil předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus. Zilk zároveň několikrát zopakoval, že prezident Václav Havel mu při úterním setkání řekl, že aféru vnímá jako "primárně namířenou proti sobě", tedy vnitropoliticky, a nikoli proti Zilkovi.

Poslanci a prezident debatovali, zda deficit nastartuje ekonomiku

Klady a zápory schodkového rozpočtu při stimulaci ekonomického růstu ve středu prezidentovi Václavu Havlovi přibližovali členové rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny při schůzce na Pražském hradě. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček novinářům řekl, že Havel pozorně vyslechl zastánce i odpůrce deficitu státních financí, nepřiklonil se ale ani k jedné skupině.

Poslanecký návrh na navýšení rozpočtu pro Kancelář prezidenta

Poslanci sněmovního rozpočtového výboru ve středu shodně doporučili Poslanecké sněmovně navýšit rozpočtovou kapitolu Kanceláře prezidenta republiky o 30 miliónů korun. V případě přijetí tohoto návrhu by Kancelář pro příští rok disponovala částkou 348,5 miliónu korun. S návrhem na zvýšení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky přišel zpravodaj projednávané kapitoly Pavel Šafařík 'KDU-ČSL).

Poslanci navrhli posílení rozpočtu MK

Posílení rozpočtu ministerstva kultury o více než čtvrt miliardy korun ve středu navrhli členové sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Z celkem 278 miliónů korun, které chtějí do resortu kultury převést z vládní rozpočtové rezervy, by největší část, konkrétně 150 miliónů, měla směřovat do projektu "Praha - Evropské město kultury".

Ústavně-právní výbor doporučil sněmovně přijetí vládního návrhu novely zákona o loteriích

Přijetí vládního návrhu novely zákona o loteriích, který má odstranit sporná ustanovení zakazující zahraničním subjektům pořádat na českém trhu takzvané spotřebitelské soutěže, doporučil ve středu Poslanecké sněmovně jejé ústavně-právní výbor. Předloha navrhuje zavést povolovací režim ministerstva financí pro spotřebitelské soutěže, u nichž výše výher během roku přesáhne 200.000 korun.

Poslanci se chtějí seznámit s námitkami ke kontrolní zprávě o ÚDV

Členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost ve středu přerušili projednávání výsledků kontroly v Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV), kterou provedl odbor supervize ministerstva vnitra, neboť chtějí znát oponentní námitky bývalého ředitele Úřadu Mariána Guly k silně kritickým závěrům kontroly. Předložit jim je má ministr vnitra Václav Grulich 'ČSSD).

Čeští poslanci jednali v Bratislavě hlavně o integraci

Především otázky integrace se Západem dominovaly dvoudenní, ve středu skončené návštěvě členů zahraničního výboru Poslanecké sněmovny České republiky ve slovenské metropoli Bratislavě. "Nejen v naší delegaci, ale obecně mezi politickými stranami v České republice je dost vysoká úroveň shody ohledně politiky vůči Slovensku. Je to prostě státní zájem, abychom Slovensku pomohli v jeho úsilí být co nejvíce a co nejrychleji účastníkem evropské integrace," řekl ČTK na závěr cesty předseda výboru Lubomír Zaorálek.

Grulich: O dvojí občanství budou moci lidé požádat ještě letos

Ještě do konce roku by měli mít podle ministra vnitra Václava Grulicha Češi pobývající na Slovensku a Slováci trvale žijící v České republice právo požádat o dvojí občanství. Umožní jim to exekutivní opatření, které hodlá ministerstvo přijmout v těchto dnech. Grulich to řekl ČTK s tím, že materiály pro zavedení dvojího občanství jsou již podepsány. Jiné je podle něj postavení krajanů žijících jinde v zahraničí. Na ně nemůže být exekutivní opatření uplatněno, a proto čekají na zákon o dvojím občanství, který by měl být také do konce prosince předložen vládě. "V tomto směru je na nás vyvíjen tlak ze strany Evropské unie, což souvisí s otázkou přizpůsobení naší legislativy s jejími normami," dodal ministr Grulich.

Nejvyšší soud rozhodl o stížnostech na průběh senátních voleb

Nejvyšší soud zamítl s výjimkou stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení senátorkou Dagmar Lastovecké všechny další stížnosti na průběh voleb do Senátu. Podle místopředsedy soudu Pavla Kučery se zamítnutí týká i stížnosti směřující proti vydání osvědčení o zvolení senátorem předsedovi Unie svobody Janu Rumlovi. Stížnost, která poukazovala na výsledky Rumlovy práce v době jeho působení na ministerstvu vnitra, se podle Kučery netýkala průběhu voleb nebo porušení volebního zákona.

Magistrát hl.města Prahy nemá peníze na dokončení trasy B pražského metra

Téměř půl miliardy korun schází hlavnímu městu Praze k dokončení trasy metra B, tedy stanic Rajská zahrada, Černý most a Vysočanská. Uvedl to pražský primátor Jan Kasl s tím, že na pozdější práce chybí dalších 200 miliónů korun. Rada hlavního města podle Kasla vzala tyto informace se znepokojením a odsouhlasila, že prvních 50 miliónů korun bude zaplaceno ze všeobecné pokladní správy. Na zprovoznění celé trasy včetně stanic ČKD a Hloubětín bude podle Kasla ještě třeba zhruba 2,4 miliardy korun.

Masarykova univerzita hodlá navázat kontakty s USA a Kanadou

Navázání a rozvoj kontaktů s americkými a kanadskými univerzitami je jedním z hlavních cílů zahraniční politiky brněnské Masarykovy univerzity pro příští rok, kdy tato vysoká škola oslaví 80.výročí svého vzniku. Její představitelé při středečním setkání se spolupracujícími a sponzorskými firmami řekli, že za základní podmínku internacionalizace univerzity pokládají rozvoj nabídky studijních programů v angličtině, němčině a francouzštině.

Na osmi fakultách brněnské univerzity se nyní vzdělává 16.250 studentů. Škola už uzavřela 38 bilaterálních smluv o spolupráci s univerzitami v Evropě i zámoří, aktivně se také účastní řady vzdělávacích programů Evropské unie. Je členkou čtyř mezinárodních nevládních organizací, jednou ze zakládajících škol Skupiny univerzit Compostella a členkou evropské univerzitní sítě Utrecht Network.

Výstava přibližující scénické podoby Janáčkových oper

Svět oper Leoše Janáčka přibližuje stejnojmenná výstava, která je po Brnu od středy k vidění také v Praze. Na Novoměstské radnici jsou do poloviny ledna instalovány doklady o tom, jak "žijí" scénická díla skladatele na jevištích světa.

Nejčastěji uváděnými operami klasika moderní české hudby, který zemřel před 70 lety, jsou doma i v zahraničí "Její pastorkyňa" 'Jenůfa), "Káťa Kabanová" a "Příhody lišky Bystroušky.

Ze sportu:

V předehrávaném utkání zimního turnaje na umělé trávě v Brně podlehli domácí fotbalisté Bobby Sigmě Olomouc 0:2.

Předpověď počasí na dnešek pro Českou republiku:

Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, teploty minus 7 až minus 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.