Zprávy čtvrtek, 10. srpna 2000

Renata Prátová

A nyní podrobně:

Senát souhlasil, aby vláda rozhodovala o vyslání vojáků mimo Českou republiku

Schválení ústavní novely o podmínkách vysílání českých vojáků do zahraničí a o přítomnosti cizích vojsk v zemi patřilo mezi nejdůležitější rozhodnutí, které ve středu učinil Senát. Senátoři v ústavní novele vládě umožnili, aby mohla sama rozhodovat o tom, zda vyšle české jednotky do zahraničí nebo zda povolí činnost zahraničních vojska na českém území. Její verdikt však může podle předlohy může zvrátit Poslanecká sněmovna.

Úspěšný byl v Senátu i vládní návrh, který by měl umožnit pobyt britského vojenského a poradního týmu v počtu 30 lidí v České republice. Britský tým by měl v zemi působit od 10. října, a to po dobu zhruba pěti let. Předlohu projednal jako první Senát, protože Poslanecká sněmovna má v současné době prázdniny. Spolupráce vojáků by se měla zaměřit na společná cvičení, poradenství, výcvik důstojníků a poddůstojníků a jazykovou přípravu.

Méně úspěšně si ovšem vedla vládní novela zákona o geologických pracích, kterou Senát vrátil Poslanecké sněmovně s vlastními úpravami. Díky předloze by se obce měly stát účastníky řízení o stanovení geologických průzkumných prací. Sněmovně senátoři vrátili i zákon o zrušení Fondu dětí a mládeže, kde mimo jiné upravili termín vstupu fondu do likvidace.

Prezident Václav Havel vyjádřil soustrast příbuzným obětí výbuchu v Moskvě

Prezident České republiky Václav Havel ve středu zaslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi telegram, ve kterém vyjádřil soustrast pozůstalým obětí úterního výbuchu v centru Moskvy. "Moje mysl je s těmi, kteří ztratili své nejbližší či byli sami těžce zraněni," citoval prezidenta Havla vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl v prohlášení, které obdržela ČTK. Při pumovém atentátu v podchodu na Puškinově náměstí v centru Moskvy zahynulo nejméně sedm lidí a dalších 93 bylo zraněno. "Václav Havel věří, že se brzy podaří odhalit původce tohoto zločinu a zamezit tak jeho opakování," dodal Martin Krafl.

Rakouský odpor proti Temelínu trvá

Přední rakouští politikové a ekologické organizace ve středu opakovali výhrady proti krokům ke zprovoznění české jaderné elektrárny Temelín. Hejtman sousední rakouské spolkové země Horní Rakousy Josef Pühringer žádá "tvrdší postup" vídeňského kabinetu proti Temelínu a v krajním případě chce hrozit obtížemi při začleňování Česka do Evropské unie. Podle mluvčí bruselských úřadů však smlouvy Unie nezmocňují společenství a Evropskou komisi, aby zasahovaly do energetické politiky členských a kandidátských států. Odpovědná je naopak Evropská komise za dodržování vysokých bezpečnostních standardů elektráren. Od kandidátských států Evropská unie očekává, že nebudou pokulhávat za příslušnými západními normami.

SÚJB: Aktivace Temelína se rozhodně neuskuteční v příštím týdnu

Spekulace rakouských Zelených o aktivaci jaderné elektrárny Temelín v příštím týdnu popřel ve středu mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Pavel Pittermann. "Jde o naprostý nesmysl, zkoušky probíhají podle přesného harmonogramu, který, jak už jsme informovali, počítá s aktivací v září," řekl Pittermann ČTK. Elektrárna podle něj dosud ani nepředložila úřadu materiály potřebné k povolení aktivace. O snaze aktivovat kontroverzní elektrárnu v příštím týdnu ve Vídni informovala v úterý mluvčí strany Zelených Eva Glawischnigová s odvoláním na "spolehlivé české zdroje".

Ve středu Eva Glawischnigová v reakci na dementi společnosti ČEZ, že nehodlá aktivovat palivové články před plánovaným zářijovým termínem, opět prohlásila, že informace Zelených o předčasném zahájení provozu v jaderné elektrárně Temelín pocházejí z absolutně spolehlivého zdroje v Praze. Slova tiskového mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže, že ČEZ teprve v září požádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení k aktivaci paliva, označila Glawischnigová za další "klamný manévr" provozovatelů Temelína, kteří chtějí jaderný reaktor uvést do provozu pokud možno bez odporu.

Iniciativě se nelíbí, že by referendum nesmělo ovlivnit rozpočty

Autorům kampaně Referendum 2000, kteří neúspěšně usilují o vypsání všelidového hlasování ke spuštění jaderné elektrárny Temelín, vadí, že návrh zákona o referendu připravený vicepremiérem Pavlem Rychetským nedává možnost hlasovat o otázkách, které by ovlivnily veřejné příjmy a výdaje. "Tak by nešlo hlasovat ani o vstupu České republiky do Evropské unie a ani o Temelínu," řekl ve středu ČTK mluvčí iniciativy Petr Štěpánek. Současně však Štěpánek soudí, že zákon, který se chystá Rychetský předložit vládě 23. srpna, je díky snaze vyhovět všem, kteří o něm mají hlasovat, nejlepším z dosud navrhovaných.

Agenti FBI jednali s vedením české policie o přípravách na zasedání MMF

Se svými zkušenostmi se zabezpečováním velkých mezinárodních akcí, jako bude zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky v Praze, ve středu seznámila vedení české policie skupina pracovníků amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). ČTK to řekl náměstek policejního prezidenta Václav Jakubík, který se členy FBI hovořil. Dodal, že agenti FBI přinesli doporučení, jak mají policisté během zasedání MMF postupovat, aby se pokud možno vyhnuli použití síly proti odpůrcům globalizace.

Americký Federální úřad pro vyšetřování hodlá v příštím roce otevřít v Praze svoji úřadovnu. Jejím hlavním úkolem bude spolupracovat s příslušnými orgány české policie, předávat zkušenosti a případně organizovat semináře. Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí by se pracovníci úřadovny FBI neměli v České republice účastnit žádného konkrétního vyšetřování.

Zastánci a odpůrci globalizace se sejdou na Pražském hradě 23. září

Pár dnů před začátkem výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze se jeho účastníci sejdou na Pražském hradě s lidmi, kteří odmítají globalizaci a politiku těchto dvou celosvětových institucí. Setkání zástupců dvou protichůdných proudů, o kterém prezident Václav Havel mluví už bezmála dva měsíce, se podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla odehraje v Míčovně na Pražském hradě 23. září. Tři dny nato bude slavnostně zahájeno třídenní zasedání tisíců světových finančníků v pražském Kongresovém centru.

Praha je podle prezidenta Havla svou pradávnou tradicí dialogu a úvah o budoucnosti lidstva předurčena pro to, aby podzimnímu jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vdechla atmosféru "porozumění, diskuse a úvah vedených společnou starostí o budoucnost světa". Jeho myšlenku na setkání bankéřů s odpůrci kapitalismu přivítali šéfové Světové banky a Mezinárodního měnového fondu James Wolfensohn a Horst Köhler a pozvání k debatám přijali i zástupci nevládních organizací.

V Praze začala konference o roli státu vůči náboženství

Selháními státu při zajištění náboženské svobody se zabývá konference, která ve středu začala v Praze. Jde o situace, kdy státní moc náboženství vynucuje, ale i případy, kdy stát nutí svým občanům ateismus, tedy například komunistické režimy. Při zahájení konference to řekl Kevin Hasson, prezident Becketovy nadace pro náboženskou svobodu, která třídenní shromáždění pořádá. Prahu si Becketova nadace vybrala pro pořádání konference záměrně. Podle Hassona totiž město zažilo jak státem vnucované náboženství během středověku, tak státem prosazovaný ateismus za komunismu. Po listopadu 1989 podle něj začíná být problémem státem vnucovaná sekularizace, tedy vytlačování náboženského vlivu z jednotlivých oblastí lidské činnosti.

Další řečník, přední německý teolog Wolfhart Pannenberg se zabýval vztahem státu a křesťanské církve v historii. Tento vztah charakterizuje vzájemná podřízenost - církev je podřízena státu v oblasti světské, stát a jeho představitelé církvi v oblasti duchovní. Například v islámských společnostech je tomu ale jinak - duchovní vůdce bývá často i představitelem státu, dodal Pannenberg.

O morální devastaci během komunismu a nynější situaci církve nejen v postkomunistické společnosti, ale i v globalizovaném světě na konferenci o náboženské svobodě hovořil prezident České křesťanské společnosti Tomáš Halík. Proti sobě nepostavil víru a ateismus, ale víru a uctívání bůžků - idolatrii. Tou se podle něj může stát i ateismus prosazovaný státem, který se nakonec stane uctíváním státní moci samé.

Fiktivní členy má po Brně zřejmě i Unie svobody na Blanensku

Z přijímaní fiktivních členů do okresní organizace Unie svobody na Blanensku obvinil vedení některých místních organizací a okresních organizací šéf městské stranické organizace v Blansku Jiří Škaroupka. Během několika měsíců je to už druhý případ "černých duší" uvnitř Unie svobody. Zatímco v brněnské unii se jednalo o stovky lidí, v okrese Blansko se podle Škaroupky jedná o desítky osob.

Předseda Unie svobody Karel Kühnl ve středu zdůraznil, že zatím se žádné ze Škaroupkových podezření neprokázalo. "Celá ta věc bohužel dělá víc dojem jakéhosi vnitřního vyřizování účtů nebo řešení osobních sporů mezi předsedou městské organizace a vedením okresní organizace. Jsem dost nešťastný z toho, že předseda městské organizace sáhl k tomuto veřejnému kroku," dodal Kühnl.

Senátor Unie svobody a předseda komise pro revizi členské základny v Brně Jan Ruml existenci fiktivních členů v Blansku nepotvrdil ani nevyloučil. Republiková revizní a kontrolní komise podle něj řeší všechny podněty týkající se nepořádků v členské základně, vyšetřování ale ještě nedokončila.

Šéf okresní organizace na Blanensku, poslanec Vladimír Paulík Škaroupkova obvinění odmítá a tvrdí, že jsou výsledkem jeho obav z odvolání z funkce předsedy městské organizace.

Kvůli podezření z machinací s členskou základnou zrušil republikový výbor v červnu organizaci Unie svobody v Brně. Přeregistrace dosavadní základny unie v Brně pak prokázala existenci "černých duší" i účelové přijímání nových členů do této organizace v rozporu se stanovami. V brněnské organizaci vzrostl během několika týdnů počet členů z původních 370 na více než 700. Republikový výbor tehdy uložil rozhodčímu výboru i kontrolní a revizní komisi strany, aby prošetřily, zda se problém "mrtvých duší" neobjevil i v jiných organizacích.

Bosna ruší do konce září víza pro Čechy, Poláky a Slováky

Ministerstvo zahraničí bosenské ústřední vlády ve středu oznámilo, že do konce září ruší vízovou povinnost pro občany České republiky, Slovenska a Polska. Důvodem je zvýšený turistický zájem o tento balkánský stát. Češi, Slováci a Poláci musejí při vstupu do země předložit pouze své pasy a do konce letošní turistické sezóny, která končí 30. září, nepotřebují víza. Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila by odstranění vízové povinnosti mohlo přispět i ke zvýšení obchodních styků mezi oběma zeměmi, musilo by však být trvalé.

Čeští vojáci SFOR zrekonstruovali v Bosně školu

Čeští příslušníci Stabilizačních sil (SFOR) v obci Hašani na území Republiky srbské, jedné ze dvou entit, na něž je rozdělena Republika Bosna a Hercegovina, zrekonstruovali školu, která byla ve středu slavnostně otevřena. Tisková mluvčí 43. mechanizovaného praporu Armády České republiky v misi SFOR nadporučice Jana Růžičková o tom informovala ve zprávě, kterou ČTK předalo ministerstvo obrany. "Jsem přesvědčen, že projekt, jako je tento, pomůže dalším návratům do této oblasti Republiky srbské," prohlásil zástupce předsedy okresu Krupa na Uri Dušan Štrbač, který se zúčastnil slavnostního otevření školy. Původní škola byla za bosenské války vypálena a děti z Hašani musely dojíždět do školy ve 13 kilometrů vzdálené obci Donji Dubovik, kam nevede pravidelné linkové spojení. Představitelé obce se tedy obrátili na české vojáky s žádostí o pomoc.

IVVM: K profesionalizaci armády se přiklání 32 procent občanů České republiky

K názoru, že česká armáda by měla být plně profesionalizována, to znamená bez vojáků základní služby, se přiklání 32 procent občanů. Převahu profesionálů v armádě s menším počtem vojáků základní služby by přivítalo 37 procent lidí, pro zachování současného stavu je 22 procent respondentů. Vyplývá to z červencového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Plnou profesionalizaci armády podporují především dotázaní ve věku do 19 let, zatímco malý ohlas má v okruhu lidí starších 60 let. Podpora profesionalizace stoupá s výší vzdělání.

Pražský podzim nabídne symfonickou a operní hudbu a flamenco

Třináct koncertů obsahuje v hlavním městě program hudebního festivalu Pražský podzim, jehož desátý ročník se uskuteční od 15. září do 1. října. Vedle "klasických" symfonických a komorních večerů v Rudolfinu, Obecním domě, Státní opeře a dalších sálech podle pořadatelů vzbuzuje předem velký zájem program nazvaný Flamenco na koncertním pódiu. V Lucerně při něm zahraje kytarista Paco Pena se skupinou Losadas a tanečníky.

Skleněná cesta odhalí tajemství sklářské výroby

Turisticko-poznávací trasa, která odhalí historii a současnost sklářské výroby, vznikne na území Euroregionu Nisa, který je v příhraničních oblastech severu Čech, Polska a Německa. Mezinárodní projekt takzvané Skleněné cesty iniciovala německá strana, řekl ve středu ČTK asistent jednatele společnosti Glassicenter v Kamenickém Šenově Jan Drozda. Jak upřesnil, do projektu se zřejmě zapojí sklářské školy, dílny, specializované obchody a muzea všech tří zemí. Hlavní větev Skleněné cesty na české straně povede z Chřibské, která se chlubí sklárnou z roku 1414, přes Kamenický Šenov, Nový Bor, Cvikov, Lemberk, Liberec, Jablonec nad Nisou až do Harrachova. Další její odnož bude směřovat z Nového Boru na Železnobrodsko. O finanční podporu hodlají tvůrci projektu požádat Evropskou unii v rámci přeshraničních projektů Phare.

Ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík pokřtil vzácného nosorožce jménem masajské bohyně Fatu

Jménem masajské bohyně věčného života Fatu ve středu pokřtil ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík šestitýdenní mládě severního nosorožce bílého v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové na Trutnovsku. "Malá Fatu je nejvzácnějším mládětem, které se letos narodilo v zajetí," řekla při křtu ředitelka zoo Dana Holečková. Uživatelé Internetu mohli událost sledovat také prostřednictvím videokamery na adrese www.rozhlas.cz/mlade. Internetový přenos z nosorožčího kotce a výběhu, který byl zahájen asi týden před narozením, bude pokračovat až do konce září. O jménu nosorožčí slečny, nazývané nejvzácnějším mládětem milénia, rozhodovalo v minulých dnech několikačlenné kolegium pracovníků zahrady a vedení Českého rozhlasu, které se na projektu "Mládě milénia" podílí. Královédvorská zoo je podle ředitelky Holečkové jedinou na světě, jejímž pracovníkům se podařilo odchovat v zajetí mláďata těchto lichokopytníků. Dosud se ve Dvoře Králové narodili tři, přičemž předposlední z nich už před 11 lety. Severní nosorožec bílý je pokládán za nejohroženějšího velkého savce na světě.

V Praze 13 má do tří let vyrůst rozsáhlý moderní aquapark

Až 3500 návštěvníků najednou má být schopen pojmout pražský aquapark s názvem Aqua-Atol, který by měl vyrůst v blízkosti stanic metra Hůrka a Lužiny. Stavba třípodlažního areálu, který zabere plochu asi tří hektarů a jehož výstavba spolkne více než miliardu korun, má být zahájena do půl roku. První návštěvníci by se měli do aquaparku podívat začátkem roku 2003, řekl ve středu ČTK manažer přípravného týmu Evžen Šubr. Nový areál nabídne příchozím spoustu vodních atrakcí - skluzavky, vířivky, vodní kanály a tunely, solné jezírko, vlnobití i sauny a solária. Šubr doplnil, že v době otevření aquaparku budou některé z jeho atrakcí světovou novinkou.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha ve středu zvítězili v prvním zápase třetího předkola Ligy mistrů v Doněcku nad místním Šachťorem 1:0. Jediný gól vstřelil dvě minuty před koncem Ivo Ulich. Odveta se hraje v úterý 22. srpna v Praze.

Čeští fotbalisté klesli v novém žebříčku reprezentačních týmů zveřejněném ve středu Mezinárodní fotbalovou federací (FIFA) z třetího na čtvrté místo. Před ně se dostala Argentina, která se zařadila mezi nejlepší trojici poprvé od vzniku žebříčku FIFA v roce 1993. Na prvním místě zůstali Brazilci, i když úřadující mistři světa a Evropy Francouzi jejich náskok znovu o pár bodů stáhli.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno, během dne od severozápadu přibývání oblačnosti, v Čechách místy déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku ojediněle s přeháňkami, nebo bouřkami. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.