Zprávy čtvrtek, 10. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel jmenoval Bohumila Fišera novým ministrem zdravotnictví

Novým ministrem zdravotnictví prezident Václav Havel podle očekávání jmenoval ve středu Bohumila Fišera, profesora brněnské lékařské fakulty a přednostu Fyziologického ústavu Masarykovy univerzity. Fišerův předchůdce Ivan David rezignoval před dvěma měsíci, od té doby úřad řídil vicepremiér Vladimír Špidla. "Moje představa o českém zdravotnictví je taková, že to bude zdravotnictví na západoevropské úrovni. Představuji si, aby české zdravotnictví bylo mnohem demokratičtější než dosud, aby bylo přátelštější k pacientům," řekl Fišer po svém jmenování. Šestapadesátiletý Fišer krátce před svým oficiální jmenováním dával v tisku najevo, že s jeho příchodem dozná vedení ministerstva personálních změn.

Premiér Miloš Zeman novému ministrovi ve svém týmu popřál, aby ve funkci obstál. "Resort zdravotnictví, jak víte, spotřeboval až dosud od roku 1989 nejvíce ministrů, což svědčí o komplikovanosti situace právě v tomto resortu," připomněl Zeman obtíže, s nimiž se každý z Fišerových předchůdců potýkal. Přestože sociálnědemokratický kabinet opustili za více než rok a půl vládnutí tři jeho členové, Bohumil Fišer je první novou tváří, kterou Zeman do svého týmu povolal. Úřad někdejšího ministra financí Iva Svobody totiž převzal vicepremiér Pavel Mertlík a práci vicepremiéra Egona Lánského, který odpovídal za přibližování Evropské unii, má nyní na starosti ministr zahraničí Jan Kavan.

Změny v sociálnědemokratické vládě podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha brzdí Hrad

Změny v menšinové sociálnědemokratické vládě podle místopředsedy České strany sociálně demokratické Zdeňka Škromacha brzdí Hrad. Reagoval tak na odhad mluvčího prezidenta Ladislava Špačka, že by se výměna ministrů ohlášená premiérem Milošem Zemanem mohla protáhnout na měsíce. Škromach se domnívá, že by snaha Hradu o oddálení změn ve vládě mohla souviset s některými debatami o pravomocích prezidenta, o Ústavě, o volebním zákonu nebo o názoru prezidenta na opoziční smlouvu ČSSD a Občanské demokratické strany.

Vláda schválila sérii novel zákonů

Česká vláda schválila návrh zákona, který zapovídá obchodní či finanční spolupráci s afghánským povstaleckým hnutí Taliban. Jak řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček, návrh naplňuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která loni v listopadu uvalila na Taliban omezené sankce a týká se především zmrazení finančních aktiv a zákazu letecké dopravy. Sankce mají přimět Afghánistán k vydání teroristy Usámy bin Ládina, který podle USA stojí v pozadí předloňských atentátů proti zastupitelským misím Spojených států v Africe.

Ministerstvo financí připraví do konce února u České národní banky nebo jiné komerční banky jeden či více devizových účtů, na něž se budou ukládat příjmy z privatizace. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl ministr financí Pavel Mertlík. Návrh zatím nedefinuje přesnou podobu účtů ani možnosti využívání peněz, které budou na účtech uloženy. Mertlík zopakoval, že na nový účet by měla jít již platba za prodej České spořitelny rakouské Erste Bank.

Návrhy novel zákonů o cenných papírech, o dluhopisech a o burze cenných papírů, které předložilo ministerstvo financí, schválila na středečním zasedání česká vláda. Jak během zasedání oznámil mluvčí vlády Libor Rouček, "společným cílem navrhovaných právních úprav je dosáhnout maximálně možného stupně slučitelnosti českého právního řádu s právem Evropské unie." Součástí zákona o cenných papírech by měl být garanční fond, jenž by měl plnit funkci záručního systému pro klienty obchodníků s cennými papíry. Novely zákonů musí ještě schválit parlament. S nabytím účinnosti balíku novel se zatím počítá k 1. lednu 2001.

Kabinet rovněž schválil harmonizační novelu zákona o České národní bance (ČNB). Jednou z hlavních úprav je uvedení hlavního cíle ČNB do souladu s požadavky Evropské unie v oblasti působení a postavení centrální banky, a to změnou ze současného "zabezpečení stability měny" na "zabezpečení cenové stability". Dalšími dvěma důležitými principy postavení centrální banky nutnými pro vstup do EU je nezávislost centrální banky a zákaz financování veřejného sektoru centrální bankou.

Vláda schválila nové právní úpravy soudnictví. Změny počítají s třístupňovou soudní soustavou místo dosavadní čtyřstupňové, vymezují postavení Nejvyšší rady soudnictví, soudců a přísedících.

Česká republika odmítla bruselské prohlášení o posunu ratifikace přistoupení

Česká republika odmítla úterní prohlášení komisaře pro rozšíření Evropské unie Güntera Verheugena, že ratifikace dohod o přistoupení nových států bude moci začít až po ukončení ratifikace institucionální reformy samotné unie. "Pro posloupnost ratifikací není žádný právní ani věcný důvod, žádný přesvědčivý argument," informoval ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička. Dodržení zmíněné posloupnosti by zřejmě znamenalo nebezpečí posunutí data přistoupení České republiky do unie oproti záměrům a úsilí české diplomacie. Čeští politici zmiňují jako možný termín vstupu do Evropské unie rok 2003. Telička zdůraznil, že v poslední době vedl konzultace s mnoha partnery z členských států unie, přičemž žádný z nich možnost souběžné ratifikace nezpochybnil.

Benita Ferrerová-Waldnerová: Nepodmiňujeme čs. dekrety a rozšíření EU

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová ve středu upozornila, že otázkou tzv. Benešových dekretů v minulosti Vídeň nepodmiňovala rozhovory o rozšíření Evropské unie a tento postoj bude dodržovat i nadále. Informoval o tom podle agentury APA mluvčí ministryně Johannes Peterlik. Rakouská strana poukázala na kapitolu vládního programu Silná demokracie, jež se týká různých problémů vyplývajících z druhé světové války, včetně zadostiučinění pro nuceně nasazené pracovníky za války, válečné zajatce a německy mluvící obyvatelstvo vysídlené z Československa a poválečné Jugoslávie. Zmínění problémů v jednom celku ale obsahově nesouvisí, konstatoval Peterlik. Komisaře Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen v úterý upozornil v Bruselu, že otázka tzv. Benešových dekretů a související tématika nepatří podle do jednání o vstupu České republiky do Evropské unie.

Rusko chce na území ČR provést čtyři vojenské inspekce

Na základě Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě provede Ruská federace od 14. do 19. února celkem čtyři inspekce na území České republiky. Tisková služba ministerstva obrany ČTK informovala, že ČR obdržela diplomatickou nótu o úmyslu Ruska inspekci uskutečnit. První deklarované místo inspekce bude podle ministerstva oznámeno v neděli 13. února po příletu prvního ruského inspekčního týmu.

Podle Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která vstoupila v platnost v červenci 1992, smí ČR vlastnit 957 tanků, 1367 obrněných vozidel a 767 dělostřeleckých systémů. Místo inspekce se obvykle oznamuje do jedné hodiny po příletu týmu, aby se zamezilo možnosti přesunout vojenskou techniku.

Pražský protest proti ruskému postupu v Čečensku

Čečenské vlajky zavlály ve středu v podvečer před budovou ruského velvyslanectví v Praze. Zhruba 250 lidí sem totiž přišlo vyjádřit svůj nesouhlas s postupem ruské armády v Čečensku. Demonstraci pořádalo několik neziskových organizací, které proti čečenské válce protestují v Praze, Brně a dalších českých městech již od října loňského roku. K demonstrujícím promluvil například novinář Jaromír Štětina, který v Čečensku pobýval nebo představitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek, jehož organizaci se jako jediné podařilo dovézt do Čečenska humanitární pomoc.

Škoda Steel se stala dodavatelskou jedničkou General Electric

Prestižní ocenění nejlepšího dodavatele za rok 1999 získala v těchto dnech od amerického průmyslového konglomerátu General Electric (GE) Škoda Steel, dceřiná společnost Škody Plzeň. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval ředitel společnosti Vladimír Rada. Ocenění umožní Škodě Steel v letošním roce téměř trojnásobně zvýšit objem nasmlouvaných zakázek pro americkou společnost z loňských 89,2 miliónu korun na 253,5 miliónu korun a v roce 2001 na 336,5 miliónu Kč. Rada řekl, že GE se Škodou Steel podepsaly dvě memoranda o dlouhodobé spolupráci, která předpokládají minimálně zdvojnásobení současných nasmlouvaných dodávek.

ČR chce získávat od Belgie více zkušeností ze zemědělství

Česká republika chce čerpat ze zkušeností Belgie z oblasti společné zemědělské politiky Evropské unie, aby se mohla co nejlépe připravit na vstup do EU. V tomto duchu se nesla dvoudenní návštěva českého ministra zemědělství Jana Fencla v Bruselu, během níž jednal také s evropským komisařem pro zemědělství Franzem Fischlerem. Už v úterý podepsal Fencl se svým resortním protějškem Jaakem Gabrielsem memorandum o vzájemné spolupráci ČR a Belgie v oblasti zemědělství. "Dohoda hovoří o tom, že belgická strana je ochotna pomoci v období naší přípravy pro vstup do Evropské unie svými odborníky, svojí invencí," řekl Jan Fencl.

Koičiro Macuura hovořil s prezidentem o úloze UNESCO v příštím století

Činnost Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) v příštím století vylíčil ve středu nový generální ředitel UNESCO Koičiro Macuura prezidentovi Václavu Havlovi. Japonec Macuura do přijel do ČR na prezidentovo pozvání, Havel mu také předal pozvání na podzimní konferenci Fórum 2000 - tradiční setkání osobností a myslitelů z celého světa na Pražském hradě. "Nový ředitel chce koncentrovat všechny aktivity UNESCO a především chce stanovit priority, které vidí ve vzdělání, kultuře a vědě," tlumočil Macuurovo vyjádření prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Politici varovali před nebezpečím totality pro demokracii

Ústavní činitelé, kteří se ve středu na Pražském hradě zúčastnili oslav desátého výročí založení Konfederace politických vězňů, svorně varovali před nebezpečím komunismu a totality pro demokracii, každý ale optikou svého vidění světa. Již dopoledne byla za oběti komunismu obětována bohoslužba ve svatovítské katedrále. Zatímco prezident Václav Havel vyzval politické vězně, aby neustávali připomínat politikům nebezpečí totality pro demokracii, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus kritizoval skryté socialisty, kteří s rozpaky přijímají směřování České republiky a usilují o změnu orientace vývoje. Prezident vyzval k zamyšlení nad tím, co hájili někdejší političtí vězňové v boji proti komunismu. "Vím, že to bylo ve jménu jakýchsi masarykovských humanitních ideálů, představy o politické kultuře v naší zemi, laskavém politickém prostředí, o jakési lidské slušnosti, o jakési úctě k občanům a nejrůznějším občanským sdružením," řekl prezident Havel.

Konfederace vznikla v roce 1990 v návaznosti na někdejší skupinu politických vězňů K231, založenou v roce 1968, která vykonávala činnost pouhé čtyři měsíce.

Spolek evangelických kazatelů je zneklidněn rozhodnutím soudců

Spolek evangelických kazatelů je zneklidněn tím, že policisté usvědčení z někdejšího tělesného týrání vyslýchaných disidentů - kněze Václava Malého a zpěváka Vlastimila Třešňáka - byli loni odsouzeni jen k podmíněným trestům. ČTK to sdělil předseda spolku, humpolecký farář Českobratrské církve evangelické Jan Keller. "Apelujeme na poctivé soudce, aby zvážili, jak by mohli přispět k revizi obou pohoršlivých rozsudků svých nezávislých kolegů, v zájmu lepšího respektování morálky a právního řádu republiky," prohlásili členové spolku po nedávné výroční schůzi.

Soudkyně zamítla propuštění exministra Svobody a Snopkové z vazby

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková zůstanou ve vazbě. Okresní soud pro Prahu-východ totiž ve středu zamítl žádost obhájců o jejich propuštění na svobodu. Podle soudkyně Naděždy Molnárové trvá obava, že by mohli mařit průběh vyšetřování. Právě z tohoto důvodu byli exministr a jeho poradkyně do vazby vzati.

Bývalý ministr a jeho poradkyně jsou ve vazbě od 24. listopadu. Jen o několik dnů dříve je vyšetřovatel obvinil ze zpronevěry zhruba 6,5 miliónu korun v souvislosti s krachem mělnického podniku Liberta, vyrábějícího dětské kočárky. Svoboda se 27. prosince v pankrácké vazební věznici psychicky zhroutil a několik dní pobyl ve vězeňské nemocnici.

STEM: Postoj veřejnosti vůči současným politikům je kritický

Česká veřejnost je velmi kritická v pohledu na současné politické představitele, pokud jde o srovnání s funkcionáři komunistického režimu. Nejvíce lidé podle průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) odsuzují to, že politikům jde jen o vlastní zájmy a že ve svém rozhodování ignorují mínění těch, kteří je do vysoké politiky svými hlasy dostali. Pouze 14 procent dotázaných si myslí, že vláda a vedoucí představitelé dostatečně dbají ve svém rozhodování na názory lidí. Vyplývá to z výsledků šetření, které obdržela ČTK.

Romové podají žalobu k Evropskému soudu kvůli údajné diskriminaci

Nejpozději do konce února chtějí rodiče romských dětí, kteří si stěžovali na údajnou diskriminaci českého školství, podat žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve francouzském Štrasburku. V ní ostravští Romové obviňují zvláštní školy, školský úřad a resort školství z neoprávněného umisťování svých dětí do zařízení pro mentálně postižené. ČTK to řekl Markus Pape z Evropského centra pro lidská práva. Stížnost rodiče romských dětí již podali koncem loňského roku k Ústavnímu soudu. Ten se jí však odmítl zabývat. "Nejzávažnějším problémem je český systém školství. Vedení zvláštní školy, která je určena mentálně retardovaným dětem, totiž umožňuje přijmout i žáky nezaostalé," uvedl Pape. V současné době podle něj centrum pro práva Romů žalobu k štrasburskému soudu rozeslalo několika právníkům k připomínkování.

Míra nezaměstnaných absolventů v ČR se neliší od situace v EU

České úřady práce evidovaly v lednu letošního roku téměř 67 a půl tisíce nezaměstnaných absolventů škol. Mladí lidé ve věku od 15 do 24 let se tak na celkové nezaměstnanosti podíleli 13,3 procenta. Počet nezaměstnaných mladých lidí se však během roku cyklicky mění. Tradičně nejhorší situace bývá v září. Sdělil to ředitel divize analýz a informací Ústavu pro informace ve vzdělávání Miroslav Procházka. Podle něj je míra nezaměstnanosti mladých lidí ve věku od 15 do 24 let v ČR v průměru dvakrát větší než míra nezaměstnanosti populace nad 25 let. Postavení mladých absolventů českých škol na trhu práce se ale příliš neliší od situace v zemích Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), řekl Procházka.

Rodině Privatských z Kazachstánu se splnil sen o lepším životě

Sen o lepším životě, bez bídy, hladu a strachu z války se ve středu splnil rodině Privatských z Kazachstánu. Společnost Člověk v tísni jí našla nový domov v Hradčanech nad Ploučnicí na Českolipsku. "Připadám si jako na jiné planetě," řekl ČTK Anatolij Privatský po příjezdu do Mimoně, jejíž městský úřad jeho rodině přidělil byt ve zrekonstruovaném panelovém domě po sovětské armádě. Osmačtyřicetiletý muž, jeho o tři roky mladší manželka Natalija a jejich osmnáctiletý syn Sergej získali v České republice trvalé povolení k pobytu. Třípokojový obecní byt jim městský úřad vybavil tím nejnutnějším, pračkou, ledničkou, nádobím.

Podle Pavla Dymeše ze společnosti Člověk v tísni najdou v letošním roce nový domov ještě dvě rodiny z Kazachstánu v Mimoni a jedna na Tachovsku. Nový domov v České republice našlo od roku 1994 již zhruba 650 českých krajanů z Kazachstánu. Společnost Člověk v tísni zajišťuje jejich přesídlení společně s ministerstvem vnitra, obcemi, úřady práce i jednotlivými občany.

Český klavírista Martin Kasík úspěšně debutoval v New Yorku

Český klavírista Martin Kasík, který na sebe upozornil vítězstvím v mezinárodní soutěži Pražského jara v roce 1998, v úterý večer úspěšně debutoval v New Yorku před vyprodaným sálem společnosti Young Concert Artists, vyhledávající nadějné talenty pro americké koncertní síně. Program jeho recitálu obsahoval sólové skladby Johanna Sebastiana Bacha, Roberta Schumanna, Sergeje Rachmaninova, Fryderyka Chopina a Bohuslava Martinů. Kasík hraje na klavír od čtyř let. Debut v New Yorku je součástí Kasíkova turné po Spojených státech a Kanadě.

Dětský soubor Ondrášek vystoupí v Jihoafrické republice

Na dvanáctidenní turné po Jihoafrické republice odletí příští čtvrtek novojičínský dětský pěvecký soubor Ondrášek. "Představíme se na koncertech v hlavním městě Pretórii a Johannesburgu," řekl ČTK sbormistr Josef Zajíček. Dětský soubor si pro Jihoafričany připravil hudbu evropských i českých skladatelů - například Henryho Purcelila, Felixe Mendelsona Bartholdyho, Petra Ebena, Otmara Máchy i Zdeňka Lukáše. V podání novojičínských hudebníků zazní také národní i lidové písně, a to převážně z Valašska a Moravy. Vedle koncertů vystoupí soubor na bohoslužbách, navštíví tamní zoologickou zahradu a podnikne několik výletů po okolí. "Přijali jsme pozvání pretorijského dětského sboru, se kterým jsme se setkali na mezinárodním festivalu. Minulý rok u nás vystupoval v řadě vánočních koncertů," upřesnil sbormistr.

Ploskovická zámecká strašidla budou i letos lákadlem pro turisty

Lákadlem pro turisty budou i letos na státním zámku Ploskovice na Litoměřicku noční prohlídky, oživené historickými postavami a místními strašidly. Kastelánka Jana Zimandlová ČTK řekla, že zámek navštívilo loni denně průměrně přes 200 lidí, ale během tří hodin nočních prohlídek museli průvodci zvládnout na 600 návštěvníků.

Poprvé se konaly noční prohlídky oživené šlechtou a strašidly na ploskovickém zámku v září 1998 při prvním ročníku Daliborových slavností a hned se setkaly s mimořádně velkým zájmem návštěvníků. Loni se uskutečnilo pět nočních prohlídek, které přilákaly přes 3000 milovníků oživlé historie. Letos je zatím naplánováno sedm nočních výletů po zámeckých komnatách.

Ze sportu:

Ve svém druhém vystoupení na Švédských hokejových hrách česká reprezentace nestačila na celek Finska. Po urputném boji svěřenci nového hlavního trenéra Josefa Augusty podlehli seveřanům 1:3.

Vláda na svém středečním zasedání vyslovila souhlas s uspořádáním mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2005 v Jizerských horách. Bude-li Česká republika vybrána za dějiště šampionátu, svolí vláda k uvolnění více než 230 miliónů korun, řekl na tiskové konferenci během jednání kabinetu jeho mluvčí Libor Rouček.

Čeští fotbalisté rozšířili svou sbírku o další exotickou trofej. Po vítězství v japonském Kirin cupu v roce 1998 vyhráli i Pohár Carlsbergu v Hongkongu, když ve finále zdolali celek Mexika 2:1. Víc než cena pro vítěze, která je stejně putovní a zůstala v dějišti turnaje, těší trenéra Jozefa Chovance skutečnost, že jeho svěřenci zvládli konfrontaci s nezvyklými herními styly a i ve značně pozměněném složení potvrdili kvality českého fotbalu.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zpočátku oblačno, místy přeháňky, ve vyšších polohách sněhové. Během dne od západu slábnutí srážek a ubývání oblačnosti, místy až polojasno. Nejvyšší denní teploty plus 4 až plus 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.