Zprávy čtvrtek, 10. září 1998

Zprávy 10.9.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Informace ze zasedání vládního kabinetu

Česká vláda na svém středečním jednání rozhodla, že přitvrdí ochranu důvěrně projednávaných materiálů, stanovila harmonogram vypracování zprávy o stavu republiky, jmenovala Petra Uhla zmocněncem pro lidská práva, rozhodla o zvýšení mezd zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry a vypověděla úmluvy s Vietnamem o zrušení vízové povinnosti pro držitele diplomatických pasů.

Kabinet vzal na vědomí zprávu o dosavadním průběhu jednání o přístupu České republiky k Evropské unii, vyslovil souhlas s úhradami pohledávek naší země v Rusku dodávkou letounu TU 154 M a náhradních dílů k letecké technice a jednal rovněž o národní zprávě ČR pro účely Úmluvy o jaderné bezpečnosti.

Ministři odložili návrhy složení výborů vlády pro evropskou integraci a pro integraci republiky do Severoatlantické aliance a naopak rozhodli o návrzích změn v čele velvyslanectví České republiky na Kubě, v Litvě, Austrálii, na Filipínách a ve Švýcarsku. Rozhodli o pracovní návštěvě vládních činitelů v Evropské komisi a Evropském parlamentu a jmenovali vládní delegaci v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě).

Zprávu o stavu české společnosti za léta 1990 až 1997 připraví kabinet do konce roku. Ministři zpracují do 15. listopadu dílčí zprávy za resorty svého působení a poté je předají premiéru Miloši Zemanovi a místopředsedům vlády. Ti provedou konečnou "syntézu".

Dosavadní komentátor deníku Právo Petr Uhl by se měl ujmout funkce vládního zmocněnce pro lidská práva ode dneška. Místo ministra bez portfeje Jaroslava Bašty stane rovněž v čele vládního Výboru pro národnosti a vládní Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Úřad bude podřízen místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému.

Zvýšení mzdových tarifů v rozpočtové a příspěvkové sféře o 17 procent vstoupí v platnost od 1. ledna 1999. Vláda tak potvrdila dohodu, kterou vicepremiér Vladimír Špidla parafoval s odbory minulý týden. Bude to znamenat zvýšení nominálních mezd v průměru o 11 procent.

Souhlas s vypovězením ujednání s Vietnamem o zrušení vízové povinnosti pro držitele diplomatických a služebních pasů z roku 1992 vyslovila vláda vzhledem k opakovanému zneužívání vietnamských služebních pasů.

Ministr Grégr chce zvláštní pobídky investicím nad 150 nebo 200 miliónů USD

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr chce navrhnout vládě, aby pro investice nad 150 miliónů nebo 200 miliónů dolarů neplatily plošné investiční pobídky, ale aby byly projednávány a schvalovány zcela individuálně. Ministr to ve středu uvedl v exkluzívním rozhovoru pro ČTK s tím, že nový dokument by kabinetu měl předložit do konce roku. Naznačil, že by mohlo jít třeba o několikaleté daňové prázdniny.

Příští týden se uskuteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny

Příští týden ve čtvrtek se bude konat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Dohodli se na tom ve středu předseda sněmovny Václav Klaus a její místopředsedové Ivan Langer a Stanislav Gross. Na zasedání by měli poslanci především rozhodnout o senátním návrhu na zrušení čtrnáctého platu ústavních činitelů. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Stanislava Grosse totiž hrozí nebezpečí, že by se novelizace nestihla projednat. Zákon o odejmutí čtrnáctých platů musí být přitom schválen nejpozději do 29. září, jinak vzniká nárok na tento požitek automaticky. Záměr sociální demokracie zřejmě podpoří i komunisté. Jejich poslanec a člen výboru pro evropskou integraci Jiří Maštálka ve středu pro ČTK uvedl, že jeho klub sice o mimořádném plénu nejednal, ale záměr zrušit čtrnácté platy, tak jako v loňském roce, pravděpodobně podpoří.

Parlamentní strany kandidují ve všech klíčových českých městech

Všech pět parlamentních stran, které se do sněmovny dostaly na základě červnových voleb, postavilo své komunální kandidátky v největších městech České republiky. Aktivně se k volbám postavila i koalice Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie a koalice bývalých parlamentních republikánů se Sdružením důchodců ČR. Vedle nich kandidují ve velké míře i Strana konservativní smlouvy, Strana zelených, politické hnutí Nezávislí, Pravý blok a Česká strana národně sociální. Komunálních voleb se hodlají zúčastnit rovněž menší subjekty jako je Humanistická aliance či Volba pro město nebo subjekty zaměření vyloženě regionálně.

Podle očekávání největší kumulace podaných kandidátek nastala v krajských městech. Nejvyšší počet politických subjektů podal své kandidátní listiny v Brně, kde kandiduje plných 19 politických stran a hnutí. Těsně za Brnem je Ostrava se 17 subjekty. Ostatní krajská města pak zaznamenala v průměru 13 kandidujících subjektů.

Komunální volby by se měly uskutečnit v polovině listopadu společně s volbami do horní parlamentní komory. Jejich hlavní pozornost bývá upřena na volbu nejvyššího představitele městského zastupitelstva. Očekává se přitom, že největší boj svedou kandidáti v Praze, Brně a Ostravě, tedy klíčových městech republiky.

Primátor Koukal kritizoval vládu za to, že stále neprojednala otázku KCP

Pražský primátor Jan Koukal ve středu kritizoval sociálnědemokratickou vládu za to, že stále neprojednala otázku státních garancí pro vydání obligací na přestavbu Kongresového centra, kde se v roce 2000 má uskutečnit zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jan Koukal s politováním konstatoval, že materiál stále vládou neprošel, což považuje za "minimálně nešťastné". V komunikaci s vládou to navíc podle něj není ojedinělé.

Podle mluvčího vlády Libora Roučka bude kabinet o poskytnutí státních garancí na přestavbu pražského Kongresového centra jednat do konce září. Ve středu podle něj tento vlekoucí se problém neprojednávala. Místopředseda vlády Vladimír Špidla v této souvislosti zdůraznil, že rozhodnutí "představující garanci v rozsahu dvou miliard je závažné, a vyžaduje, aby bylo řádně připraveno a aby byly příslušné informace dobře ověřeny".

Jednání o cenách péče skončilo tradičně jen částečným úspěchem

Středeční jednání lékařů se zdravotními pojišťovnami o cenách péče na čtvrté čtvrtletí skončilo jen částečným úspěchem. Na cenách se dohodli praktičtí lékaři, kteří dostanou minimálně 27 korun kapitační platby a 70 haléřů za výkonový bod. Na cenách se shodli také zubaři, protože prosadili menší změnu v ceníku. Ceny znají i laboratoře. Naopak jednání opustily zástupci nemocnic na protest proti navrženým cenám. Podle nich totiž nezaručují ani minimální meziroční nárůst úhrad. Ambulantní specialisté se také nedohodli a stejně jako v případě nemocnic o jejich cenách rozhodne vláda.

V červenci se průmyslová výroba zvýšila meziročně o 6,1 procenta

Průmyslová výroba v České reublice vzrostla v červenci meziročně o 6,1 procenta. Za prvních sedm měsíců letošního roku přitom podle Českého statistického úřadu stoupla výroba ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 6,6 procenta. Tržby z průmyslové činnosti se meziročně zvýšily o 3,7 procenta ve stálých cenách roku 1994 a o 8,6 procenta v běžných cenách. Počet zaměstnanců v odvětví se snížil o 4,2 procenta - tedy zhruba na jeden milión 300 tisíc osob. Průměrná nominální měsíční mzda vzrostla o téměř 12 procent, reálná mzda však klesla o jedno procento.

Příznivý růst průmyslové výroby ovlivněn zejména exportem

Průmyslová výroba, která v červenci meziročně vzrostla o 6,1 procenta, je podle názoru analytiků silně ovlivněna momentální vysokou zahraniční poptávkou, především v zemích západní Evropy. Odborníci považují červencový údaj o průmyslové výrobě za povzbudivý. Obávají se nicméně, zda vzhledem k červencovým nízkým tempům růstu tržeb nejde o výrobu na sklad.

Kardinál Vlk chce jednat s vládou Miloše Zemana vstřícně

Nabídku k diskusi a dialogu mezi církvemi a státem, která vyznívá z programového prohlášení vlády, vnímá primas český a pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk jako pozitivní znamení, přestože podle něho "komunikace doposud nezačala". Vláda však hledá styl práce a církev nemůže být na prvním místě, řekl ve středu kardinál Vlk při zasedání České biskupské konference v Kroměříži. Podle jeho slov se určitě nebude při úvodních setkáních hovořit o jakýchkoli požadavcích, ale na prvním místě musejí být věci principiální.

Ministr Vetchý s britským generálmajorem o přípravě vstupu do NATO

Jazykovou a odbornou přípravu českých vojáků a úpravu legislativy související se vstupem České republiky do Severoatlantické aliance ve středu mimo jiné probíral ministr obrany Vladimír Vetchý s náčelníkem štábu ozbrojených sil Velké Británie Charlesem Guthrie. Generál Guthrie přijel do České republiky na společné britsko-české vojenské cvičení v prostoru Boletice. Po skončení schůzky ministr Vetchý řekl, že náčelníkovi štábu britské obrany vysvětlil, jaké úkoly čekají jeho resort před vstupem do NATO. Seznámil jej se základními myšlenkami nové koncepce české armády, která se vytváří, včetně transformace vysokého vojenského školství.

Britští diplomaté v Praze jednají o rozšiřování EU

Zástupci britských velvyslanců působících v zemích střední a východní Evropy ve středu začali v Praze jednat o problematice rozšiřování Evropské unie. Během třídenní konference se soustředí na úlohu Británie v tomto procesu a na možnosti pomoci žadatelským zemím přizpůsobit se požadavkům unie. Účastníci summitu, na který jsou přizváni i zástupci dalších pražských zahraničních zastoupení, se věnují například otázkám financování unie, hospodářské politiky žadatelských zemí, zemědělství, životního prostředí či volného trhu.

Ministr obrany odvolal svého náměstka Šumana a jmenoval jej svým poradcem

Ministr obrany Vladimír Vetchý ve středu odvolal z funkce svého náměstka Vladimíra Šumana, kterého zároveň jmenoval svým poradcem. Novým náměstkem ministra pro oblast ekonomiky se stal Jindřich Tomáš. Informoval o tom tiskový mluvčí ministra Milan Řepka.

Václav Havel je předním kandidátem na letošní Nobelovu cenu za mír

Český prezident Václav Havel patří mezi přední kandidáty na letošní Nobelovu cenu za mír. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na kruhy blízké Nobelovu výboru, sídlícímu v norské metropoli Oslu. Podle těchto zdrojů jsou vážnými kandidáty také politici, kteří se zasadili o mírovou dohodu v Severním Irsku, dále generální tajemník OSN Kofi Annan, americký prezident Bill Clinton, papež Jan Pavel II., kambodžský buddhistický mnich, čínští disidenti a kurdská aktivistka. Mezi uchazeči jsou rovněž Armáda spásy a charitativní organizace Lékaři bez hranic.

Od listopadu bude platit vyhláška o cenové mapě pozemků

Vyhláška hlavního města Prahy o cenové mapě, která udává ceny stavebních pozemků v korunách za metr čtvereční, vstoupí v platnost 1. listopadu 1998. Vyhláška obsahuje 132 listů v měřítku 1:5000 a krátkou textovou část. Na středeční tiskové konferenci o tom informoval pražský primátor Jan Koukal. Vyhláška podle něj neudává závazné ceny, v obchodních jednáních má být pouze jistým informativním standardem. "Trh se pohybuje rychleji, než se taková vyhláška dá připravit," podotkl primátor. Ceny pozemků v mapě by se měly upravovat každý rok.

Vědci v Brně diskutují o alternativních formách gramotnosti

O alternativních formách gramotnosti, mezi které patří například znalost kultury, historie, ale i zeměpisu, diskutují vědci z deseti zemí světa na čtyřdenním mezinárodním semináři "Ekologické aspekty vzdělávání dospělých", který ve středu začal v Brně. Setkání je součástí projektu UNESCO, který se nazývá Alpha a od roku 1990 zkoumá gramotnost dospělé populace v průmyslově vyspělých zemích. Výsledky projektu by měly být publikovány už v příštím roce prostřednictvím UNESCO.

Opavsko má nezaměstnanost 7,43 procenta, bez práce je 6516 lidí

Počet nezaměstnaných na Opavsku se v srpnu proti červenci zvýšil o 431 osob, takže k 31. srpnu evidoval Úřad práce v Opavě celkem 6516 uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti se tak zvýšila z 6,93 na 7,43 procenta. ČTK to ve středu sdělila pracovnice opavského úřadu práce Jarmila Mateřanková.

Povodňové škody na Rychnovsku činí 1,9 miliardy korun

Na 1,927 miliardy korun se už vyšplhaly škody, které v červenci způsobily ničivé záplavy na Rychnovsku. ČTK to ve středu řekl mluvčí rychnovského krizového štábu Josef Krám. Dodal, že okresní úřad v Rychnově nad Kněžnou, který dohlíží na likvidaci škod a rozdělování prostředků, se začíná dostávat do finančních potíží.

Vrchní soud o rok snížil trest skinovi, který zavraždil Súdánce

Na třináct a půl roku vězení, tedy o jeden rok, snížil ve středu v odvolacím řízení Vrchní soud v Praze trest devatenáctiletému Petru Zborníkovi, který loni v listopadu z rasových důvodů zavraždil súdánského studenta Vysoké školy ekonomické Hasana Amína Abdar Rádího. Sedmnáctiletému učni Janu Schimperkovi, který se také podílel na napadení cizince, změnil Vrchní soud nepodmíněný trest vězení ve výši sedm a půl měsíce na trest podmíněný s odkladem na tři roky. Zborník a Schimperk jako příslušníci hnutí skinhead loni 8. listopadu fyzicky napadli dva súdánské studenty, z nichž jeden na následky bodných ran do břicha zemřel a druhý utrpěl vážné zranění.

Výstava Africká mozaika u Náprstků přibližuje národy šesti zemí

Národy šesti zemí - Jižní Afriky, Lesotha, Botswany, Zambie, Malawi a Zimbabwe - přibližuje prostřednictvím fotografií výstava, která byla ve středu pod názvem Africká mozaika zpřístupněna v Náprstkově muzeu v Praze. Na 90 snímků je jedním z výsledků loňské expedice Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy do těchto končin, věnované 150. výročí narození cestovatele Emila Holuba. Přehledně uspořádané snímky věnované jednotlivým zemím doplňují dvě vitríny s trojrozměrnými exponáty a poněkud rozvernější část dokumentující, jak se v Africe cestuje. Fotografie budou v Náprstkově muzeu v Praze vystaveny do 1. listopadu.

Arcibiskup Graubner pokřtil katalog kroměřížské obrazárny

Unikátní katalog obrazů na zámku v Kroměříži ve středu symbolicky pokřtil mešním sektem používaným jen při mimořádných příležitostech metropolita moravský a olomoucký arcibiskup Jan Graubner spolu s přednostou okresního úřadu Miroslavem Pilátem. Katalog souborně představuje díla rozsáhlé zámecké obrazárny. Kroměřížská kolekce je podle ředitele zámku Jiřího Čermáka po pražské Národní galerii druhým nejcennějším souborem obrazů v České republice. Katalog vytvořil jedenáctičlenný kolektiv vědců v čele s vedoucím katedry dějin umění Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Milanem Tognerem. Kniha má 520 stran a je v ní vyobrazeno všech 536 děl, z toho 80 barevně, ostatní v černobílém provedení. Obálku zdobí světoznámý olej Tiziana Vecelliho Apollo trestá Marsya.

Na plzeňském náměstí vyrostlo středověké město Faber

Střelba z kanónů, píšťal a hákovnic se ozývá ze středověkého města Faber, které ve středu vyrostlo na plzeňském náměstí Republiky. Děti i dospělí mohli nahlížet pod pokličku různých středověkých řemesel - své umění jim předvedli dráteníci, hrnčíři, tesaři, pergameník, máslařka, mincíř či přadlena. Podívat se mohli také na orbu či mlácení obilí, dojení domácích zvířat či stříhání ovcí. Město bude stát v Plzni na náměstí až do neděle.

V Popovicích archeologové odkryli objekty z mladší doby kamenné

Sídliště několika pravěkých kultur narušili stavbaři při budování silnice k novým domkům v Popovicích u Rajhradu v okrese Brno - venkov. Potvrdili to ve středu archeologové ze společnosti pro ochranu historického dědictví Archaia po záchranném výzkumu, při němž odkryli zahloubené pravěké objekty. Pracovník společnosti Rudolf Procházka řekl, že nejbohatší nálezy včetně zdobené keramiky pocházejí z mladší doby kamenné. Další nálezy lze připsat neolitické kultuře s moravskou malovanou keramikou, některé pocházejí z pozdní doby bronzové a starší doby železné.

Ze sportu:

Dva prvoligové týmy neprošly sítem druhého kola Poháru Českomoravského fotbalového svazu - Hradec Králové vypadl po prohře 0:3 s Mladou Boleslaví a Viktoria Žižkov nestačila na Admiru/Slavoj, když podlehla 2:3. Ostatní týmy nejvyšší soutěže do třetího kola postoupily.

Fotbalový brankář a bývalý reprezentant Petr Kouba se vrací po dvou letech zpět do české ligy. Posílí prvoligový klub Viktoria Žižkov, jehož funkcionáři ve středu s hráčem podepsali smlouvu s platností do 15. prosince 1998 a opčním právem do 30. června 1999. Dnes by měl být přestup potvrzen dohodou se zástupci španělského klubu Deportivo La Coruňa.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.