Zprávy čtvrtek, 11. března 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod je připraven přehled zpráv.

A nyní podrobně:

V nemocnici explodovala nálož

Podomácku vyrobená nálož vybuchla ve středu ráno v čekárně chirurgické ambulance v budově polikliniky s nemocnicí v Praze - Vysočanech. Mohutný výbuch nikoho vážně nezranil, jedna osoba však byla hospitalizována kvůli problémům se sluchem. Nálož uložil v igelitové tašce pod lavici v čekárně neznámý pachatel. Odpoledne explozi připomínaly už jen deseticentimetrové díry ve zdech a výtahových dveřích. Zbytky lavice, pod kterou byla nálož umístěna, odvezli kriminalisté k expertize. Podle ředitelky zbyly z lavice jen třísky. Žena, která na ní seděla, odešla údajně na toaletu jen několik vteřin před výbuchem.

Noví členové NATO ještě nesplnili všechny vojenské požadavky

Česká republika, Maďarsko a Polsko nesplnily všechny vojenské požadavky, které byly plánovány pro okamžik vstupu do NATO. Celkově však je tempo integrace uspokojivé a Spojené státy nemají pochybnosti o správnosti rozhodnutí madridského summitu NATO v roce 1997 pozvat tři středoevropské země ke vstupu, řekl ČTK americký velvyslanec při NATO Alexander Vershbow. Všechny tři země podle něj nadále například zaostávají ve zdokonalování letectva.

České obranné síly už v praxi prokázaly, například v Bosně, že se dokážou velmi efektivně vypořádat se svěřenými úkoly. Prohlásil to v Londýně britský ministr obrany George Robertson. Na konferenci věnované 50. výročí vzniku NATO britský ministr připustil, že z členství v bývalé Varšavské smlouvě mohou v české armádě stále přetrvávat některé problémy a zbývá ještě mnoho udělat k odstranění starých návyků.

Politolog Rupnik ke vstupu ČR do NATO

Nadcházející vstup ČR, Polska a Maďarska do NATO znamená realizaci historické šance, která se otevřela střední Evropě před 10 lety. ČTK to řekl francouzský politolog Jacques Rupnik. Poukázal na to, že poslání aliance by mohlo směřovat někdy i mimo Evropu a mohlo by se týkat oblastí od Blízkého východu po střední Asii. "Nevím, do jaké míry jsou Středoevropané na takovéto strategické úvahy připraveni, řekl Rupnik. ČR a dalším středoevropským zemím by podle něj vůbec nevadilo, kdyby NATO budoucnosti zůstalo NATO minulosti a drželo se klasické definice obranné aliance - "drželo Rusy venku, Američany uvnitř a Němce dole".

Vláda rozhodla o rychlé privatizaci České spořitelny a Komerční banky

Vláda rozhodla o velmi rychlém postupu privatizace České spořitelny a Komerční banky. Inzerát na prodej spořitelny bude zveřejněn už vdubnu a na prodej Komerční banky v červnu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Ivo Svoboda. Předpokládá se privatizace kompletních státních podílů v obou bankách. Hlavním důvodem privatizace největších českých bank je podle Svobody vědomí, že efektivní privátní bankovní síť je jedním z faktorů pro obnovení hospodářského růstu. Snahu vlády zrychlit privatizaci bank ekonomové přivítali.

Ministři schválili rovněž poslanecký návrh zákona o partnerství homosexuálně orientovaných osob, na jehož přípravě se podíleli zástupci parlamentních stran kromě lidovců. Proti předloze byl pouze jediný člen vlády. Zákon by měl partnerům stejného pohlaví poskytnout možnost uzavřít před notářem smlouvu, která jim zajistí většinu majetkových a sociálních práv, příslušejících jinak jen manželům.

Kapacity věznic v ČR jsou překračovány v průměru o 16 procent. Vyplývá to z dokumentu o stavu a problémech vězeňství, který vláda vzala na vědomí. Podle zprávy předložené ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem bylo v českých věznicích k 31. prosinci loňského roku ve výkonu vazby nebo trestu odnětí svobody 22.067 osob. To je téměř třikrát tolik než v roce 1990.

Senátní výbor doporučil účast letadla v operaci Orlí oko

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost doporučil horní parlamentní komoře, aby schválila vyslání neozbrojeného dopravního letounu An-26 české armády do operace Orlí oko. Jejím smyslem je letecká prověrka plnění dohod o příměří a stahování jugoslávských jednotek z jihosrbské provincie Kosovo. Operace Orlí oko začala na konci loňského října. Dvě desítky letadel hlídkují nad kosovským územím a předávají informace Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Čeští a polští poslanci o společné vládní komisi k nákupu zbraní

O možném vzniku česko-polské vládní komise ke společným nákupům nebo výměnám výrobků zbrojního průmyslu hovořili poslanci českého výboru pro obranu a bezpečnost a členové partnerského výboru polského Sejmu. Při modernizaci zbrojního vybavení obou armád nelze spoléhat jen na dodávky ze Západu, soudí předseda výboru Petr Nečas. Obě země vyrábějí zboží, které si mohou vzájemně vyměňovat, a společná vládní komise by napomohla zvýšení spolupráce v této oblasti.

NATO počítá podle informací předsedy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaela Žantovského pro připravovanou pozemní operaci v Kosovu i s českou rotou chemické ochrany. Žantovský svým kolegům při jednání výboru řekl, že se to dozvěděl od delegace polského Sejmu. Rota chemické ochrany z Liberce bude od pátku, kdy se ČR stane oficiálně členem NATO, začleněna do aliančních sil okamžité reakce. Zcela profesionální jednotka tak bude muset být připravena v případě potřeby zasáhnout do tří dnů kdekoli na světě. O chemiky projevilo NATO zájem jako první kvůli výbornému hodnocení jejich činnosti v Perském zálivu.

Sněmovna obdržela vládní návrh zákona o vojácích z povolání

Poslanecké sněmovna v těchto dnech obdržela vládní návrh zákona o vojácích z povolání. Základní změnou je pojetí služebního poměru. Ten se už nepovažuje za celoživotní povolání, ale je stanoven na dobu určitou, podle potřeb ozbrojených sil v trvání od 2 do 20 let, s výjimkou služby v zahraničí, která může být i kratší než dva roky. Zavedení přídavku na bydlení, částečně hrazené rekreace, zdravotní péče a některé další sociální dávky budou vyžadovat nárůst finančních prostředků přibližně o 350 miliónů korun ročně.

ČR je v hlubší ekonomické recesi, než se očekávalo

Ekonomická recese, která postihla Českou republiku, se ukázala delší a hlubší než mnoho analytiků a politiků očekávalo. Uvádí to bulletin Evropské komise European Economy. Tvrdá hospodářská opatření přijatá v roce 1997 ostře omezila domácí poptávku, která nevykazuje zatím znaky, že by se měla opět zvyšovat. Přesto bylo cíle dosaženo - omezila se nerovnováha v zahraničním obchodu a inflace se dostala pod kontrolu. Daňová a finanční politika se nyní začíná uvolňovat, ale zdá se, že bez výrazné strukturální reformy to nebude k zajištění ekonomické obnovy stačit, uvádí bulletin.

Ministr Grégr demisi podat nehodlá

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr rozhodně neuvažuje podat demisi, jak v úterý zveřejnil tisk. Podle zpráv tisku se spory o ekonomickou strategii země uvnitř sociálně demokratické vlády vyostřily natolik, že ministr Grégr pohrozil demisí. Deníky uvedly, že místopředseda vlády Pavel Mertlík měl údajně prohlásit, že nepodpoří Grégrův program revitalizace průmyslu a návrh průmyslové politiky vlády, protože nejsou v souladu se záměrem ČR vstoupit do Evropské unie. Grégr pak údajně namítl, že ho Mertlík kritizuje "z klausovských pozic" a že bude muset požádat o podporu vedení ČSSD.

Odbory kritizovaly práci ministerstva zdravotnictví a průmyslu

Práci ministerstva zdravotnictví a ministerstva průmyslu a obchodu kritizovali představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů. Podle Jany Dvořákové je ministerstvo zdravotnictví v naprostém rozpadu. Ministr Ivan David je izolován od dějů v odvětví, nemá odpovídající informace, jemu adresovaná pošta se řadu měsíců nevyřizuje. "Ministr s dětinskou umíněností lpí na věcech, kterým může věřit snad pouze on sám. Někteří jeho spolupracovníci se v resortu chovají jako lapkové na dobytém území," prohlásila Dvořáková.

I když odbory ministry kritizují, jejich odvolání si však nepřejí. Odvolaný člen vlády by mohl být nahrazen ještě horším ministrem a odbory by mohly být s takovým krokem spojovány, řekl odborový předák Richard Falbr. Zároveň dal za pravdu premiéru Miloši Zemanovi v tom, že odbory nemají mluvit do složení vlády. Předseda konfederace by podle svých slov mohl žádat odchod celé vlády, ale nemá v úmyslu to udělat, protože odbory hodnotí tuto vládu kladně.

Cesta íránského prezidenta na Západ je pozitivním krokem

Současnou italskou návštěvu íránského prezidenta, první na Západě od vítězství islámské revoluce před dvaceti lety, oceňuje jako pozitivní krok i česká diplomacie. Její vztahy s Teheránem však i nadále kalí například loňské odvolání íránského velvyslance z Prahy na protest proti zahájení rozhlasového vysílání Svobodné Evropy do Íránu.

Senát ratifikoval Evropskou chartu místní samosprávy

Senát ratifikoval Evropskou chartu místní samosprávy, která upravuje principy nezávislosti místní samosprávy. Předsedkyně Senátu Libuše Benešová 'ODS) má nyní informovat šéfa Poslanecké sněmovny Václava Klause 'ODS), že senátní příloha Charty se liší od přílohy schválené poslanci. Senátoři totiž zjistili, že vláda omylem vynechala jeden z článků, ke kterým ČR přistoupila.

Příčinou potíží ministra Grulicha byla neléčená chřipka a cukrovka

Důvodem zdravotních potíží ministra vnitra Václava Grulicha byla nedostatečně léčená chřipka, která způsobila celkové vyčerpání organismu. Ministrův zdravotní stav dále zkomplikovala zjištěná cukrovka. Uvádí se to v lékařské zprávě vypracované v Ústřední vojenské nemocnici. Grulich v ní byl umístěn před dvěma týdny, kvůli déle trvajícím zdravotním obtížím. Premiér Miloš Zeman se v minulých dnech ostře ohradil proti spekulacím tisku o onemocnění ministra rakovinou slinivky.

Dagmar Lastovecká složila slib senátora na schůzi horní komory

Senátorský slib slavnostně složila Dagmar Lastovecká 'ODS), které Ústavní soud v únoru potvrdil platnost jejího mandátu. Přestože protest proti právoplatnému zvolení podávala ČSSD, její člen Musial považuje zpochybňování volby za zpolitizované. "Pro člověka se smyslem pro čest, pravdu a spravedlnost nebylo těžko prohlédnout politickou účelovost tohoto politováníhodného zpochybňování volby," prohlásil. Lastovecká už dříve slíbila, že senátorský plat za dobu, kdy čekala na konečný soudní verdikt, předá na humanitární účely.

Mandátový a imunitní výbor Senátu jednal o Václavu Bendovi

Mandátový a imunitní výbor Senátu projednával žádost vyšetřovatele, aby byl senátor za ODS Václav Benda zbaven imunity. Vyšetřovatel podal žádost v souvislosti s případem údajné spolupráce vídeňského starosty Helmuta Zilka s někdejší Státní bezpečností 'StB). Zilk byl loni mezi osobnostmi navrženými na české státní vyznamenání. Poté, co Benda upozornil na možnost, že spolupracoval s StB, rozhodl se prezident Václav Havel Zilkovi vyznamenání neudělit. Trestní oznámení podal advokát Kolja Kubíček. Podle něj se Benda mohl dopustit pomluvy a křivého obvinění nebo ohrožení státního tajemství.

Václav Benda se nedomnívá, že by předáním svých informací o Helmutu Zilkovi prezidentské kanceláři spáchal trestný čin. Novinářům řekl, že považuje celou kauzu za zpolitizovanou, a proto by jej Senát k trestnímu stíhání neměl vydat.

Rusové postaví v Chebu památník válečným zajatcům

Památník ruským válečným zajatcům, kteří byli v letech 1941 až 1945 pochováni do hromadných hrobů v Chebu, hodlá v sousedství chebského hřbitova vystavět Ruská federace ve spolupráci s tamním městským úřadem a Svazem bojovníků proti fašismu. ČTK to po schůzce s místostarostou Chebu Petrem Jakšem řekl ruský konzul Vladimir Godina.

Svaz vyhnanců zvažuje žalobu u německého ústavního soudu

Žalobu u německého ústavního soudu kvůli vyjádření kancléře Gerharda Schrödera, že se jeho vláda nebude u ČR domáhat majetkových nároků sudetských Němců, zvažuje střechová organizace vysídleneckých spolků Svaz vyhnanců. Jeho předsedkyně Erika Steinbachová na to poukázala v listu Rheinische Post. Schröderův poradce Michael Steiner kritiku z řad opozice a vysídlenců tlumil vysvětlením, že se spolková vláda právních pozic vůči ČR nevzdala. Uvedl, že také nová německá vláda považuje "vyhnání" sudetských Němců po druhé světové válce za bezpráví.

Kvůli Tibetu demonstrovalo před čínskou ambasádou asi 250 lidí

Přibližně 250 převážně mladých lidí na demonstraci před čínským velvyslanectvím v Praze protestovalo proti porušování lidských práv v Tibetu. Demonstrace připomínala 40. výročí krvavě potlačeného povstání tibetského lidu proti Číně. Senátor Daniel Kroupa a Stanislav Penc z Dokumentačního střediska pro lidská práva se pokusili zástupcům Číny předat protestní dopisy, nikdo z ambasády však nereagoval.

Bílo-červeno-modrá tibetská vlajka se zlatými slunečními paprsky se v rámci mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet objevila na zhruba 80 radnicích českých a moravských měst a obcí.

67 procent lidí pro trest smrti

Trestat nejzávažnější trestné činy smrtí požadovalo letos v únoru 67 procent občanů, přičemž počet příznivců absolutního trestu zůstává už od roku 1995 stabilní. Více než tři čtvrtiny lidí by podpořily snížení věkové hranice pro trestní stíhání pod nynějších 15 let. Vyplývá to výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Proti trestu smrti se vyslovilo 19 procent, odpověď "nevím" uvedlo 14 procent dotázaných.

Vláda navzdory veřejnému mínění nemá v žádném případě v úmyslu obnovit v České republice trest smrti, řekl novinářům vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. Poukázal na to, že trest smrti je v ČR zakázán nejen Listinou základních práv a svobod, tedy normou se sílou ústavního zákona, ale i Evropskou úmluvou o lidských právech.

Zemřel přední český historik a politolog Josef Kalvoda

Ve věku 76 let zemřel přední český historik a politolog Josef Kalvoda, který žil a pracoval v exilu v USA. ČTK to oznámil profesor Libor Brom z Univerzity v americkém Denveru. Kalvoda, který byl autorem například uznávaných knih o zrodu Československa a jeho úloze v sovětské strategii, byl podle Broma mimořádnou bytostí protikomunistického odboje, vysoce vzdělaným kritikem hospodářských, politických a mravních nedostatků celé civilizace a bojovníkem za lidská a občanská práva ve světě.

Krajané v Mexiku chtějí postavit sochu Tomáše Garrigua Masaryka

Sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka chtějí umístit příští rok na bulvár nesoucí jeho jméno v mexickém hlavním městě čeští krajané, kteří žijí v této latinskoamerické zemi. ČTK to řekl český velvyslanec v Mexiku Libor Sečka. Bulvár byl pojmenován po zakladateli novodobého československého státu už v roce 1936 a nyní patří k jedné z nejrušnějších a obchodně nejčilejších částí více než desetimiliónové metropole Mexika. Sečka řekl, že ideální by bylo, kdyby se projekt podařilo realizovat do 7. března roku 2000, kdy uplyne 150 let od Masarykova narození.

Starosta rozeslal neplatičům pozvánky na prohlídky holobytů

S neokoukaným nápadem, jak zatočit s neplatiči nájemného v městských bytech, vyrukovali radní z Jeseníku. Starosta Jiří Krátký poslal dvacítce největších dlužníků dopis, ve kterém zve neplatiče na prohlídku prvního holobytu ve městě. Tajemník radnice Jiří Pelc řekl, že rada něsta se dohodla, že proti neplatičům nájemného bude postupovat tvrdě, protože v městské kase chybí kvůli nevybranému nájemnému 1,2 miliónu korun.

Kardinál Vlk požehnal novému obchodu se značkovými oděvy

Kardinál Miloslav Vlk v centru Prahy požehnal nově otevřenému obchodnímu domu předního evropského prodejce značkových oděvů. "Je to velmi neobvyklé, divili se dokonce Italové," řekl další přítomný kněz na dotaz ČTK, zda katoličtí primasové či kardinálové často otvírají obchody s módou. Kardinál Vlk přiznal, že "požehnání pro tento dům" vyprošoval u Boha především proto, že se dobře zná s nizozemskou rodinou Brenninkmeijerů, věřících majitelů firmy. "Avšak nejen proto. Tento styl odpovídá dnešním evropským standardům," řekl.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy dešťové přeháňky. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.