Zprávy čtvrtek, 11. ledna 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobneji:

Ze stredecniho zasedani vlady

O zvyseni starobnich duchodu od 1.dubna 1996 v prumeru o 13 procent rozhodla vlada na svem pravidelnem stredecnim zasedani. V prumeru stoupnou duchody o 480 korun mesicne a dosahnou asi 56 az 60 procent mezd. Rekl to premier Vaclav Klaus a dodal, ze zvyseni duchodu si vyzada vydaje za 11,7 miliardy korun.

Vlada take ve stredu schvalila novely zakona o uprave vlastnickych vztahu k pude a jinemu zemedelskemu majetku, ktere stanovi nove lhuty pro uplatneni restitucnich naroku.

Izraelsky prezident Ezer Weizman v CR

Prijezdem na Prazsky hrad zahajil ve stredu izraelsky prezident Ezer Weizman tridenni statni navstevu Ceske republiky, na niz ho pozval prezident Vaclav Havel. Vaclav Havel v ramci navstevy vyznamenal izraelskeho prezidenta Nejvyssim statnim vyznamenanim Ceske republiky - Radem Bileho lva prvniho stupne s Radovym retezem, ktery prislusi pouze hlavam statu. Izraelsky prezident Ezer Weizman ve ctvrtek prerusil navstevu CR a spolu s ceskym prezidentem Vaclavem Havlem odletel do Parize na pohreb byvaleho francouzskeho prezidenta Francoise Miterranda. Zpet do CR se maji vratit jeste tyz den odpoledne.

Ministr Dlouhy v USA

O americkych investicich v CR a moznostech, jak pomoci prezentaci ceskych vyrobku a firem v USA, jednal ve stredu ve Washingtonu cesky ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy se svym americkym protejskem Ronaldem Brownem. Dlouhy v souladu s dopisem ceskeho ministra zahranici pripomnel zajem poradat pristi rok v Praze patou Munsterskou konferenci a rekl, ze podle reakce delegaci, ktere ve Washingtonu jsou, se zda, ze Praze toto pravo pripadne. Ministr Dlouhy priletel do USA na ctvrtou munsterskou konferenci, ktera se mela konat v Baltimore, avsak vzhledem ke snehove kalamite byla zrusena.

Ruska ropa do CR

Cerpani asi 53.000 tun ruske ropy pro CR, ktere zacalo v utery 9. ledna vecer po osmidennim preruseni dodavek, pokracuje. Dosud vsak stale neni jasne, kdy budou dodavky ropy pres ukrajinske uzemi do Ceske republiky obnoveny v plnem objemu. Ceska republika je druhym nejvetsim odberatelem ropy z ropovodu Druzba po Nemecku. Podle poslednich informaci zastupcu Chemapolu v Moskve se jednani mezi Ruskem a Ukrajinou o poplatcich za tranzit ropy pres Ukrajinu se zatim neuskutecnilo.

Co noveho ohledne platu ve zdravotnictvi

Predsednictvo Lekarskeho odboroveho klubu odmita v soucasne situaci prechod na smluvni platy ve zdravotnictvi. Predseda klubu David Rath tak reagoval na uterni rozhodnuti ministru, kteri vyslovili souhlas s navrhem ministra zdravotnictvi Jana Straskeho na zruseni tarifnich stupnic ve statnich zdravotnickych zarizenich. Absolutni vetsina nemocnic se podle Ratha potyka s financnimi problemy, ktere jsou zpusobeny spatnym systemem financovani zdravotnictvi.

Ceskomoravska komora odborovych svazu zasadne odmita navrh na zruseni mzdovych tarifu ve zdravotnictvi. Navrh podle ni neresi podstatu problemu, ale je vysledkem snahy nekterych clenu vlady zbavit se odpovednosti jak za spolecensky prijatelnou uroven odmenovani, tak za cely system financovani zdravotnictvi. Zavedeni smluvnich platu muze mit podle odboru negativni dopad na obcany.

CF - otazniky kolem sefdirigenta

Do cela Ceske filharmonie by mohl nastoupit hostujici sefdirigent v pripade, ze jeji dosavadni sef Gerd Albrecht se rozhodne nahle odstoupit pote, co se ministr kultury Pavel Tigrid rozhodl odejmout mu podstatnou cast pravomoci. Mluvci Ceske filharmonie Ludvik Kasparek dale rekl, ze vyhledani noveho sefdirigenta nema zadna pevne stanovena pravidla a jde spise o otazku specifickych osobnich jednani.

Rada pro dialog socialnich partneru

O odmenovani zamestnancu ve verejnych sluzbach a sprave, o sluzebnim platovem radu, generalni dohode a vyhlasce o fondu kulturnich a socialnich potreb bude dnes jednat predsednictvo Rady pro dialog socialnich partneru. Ocekava se, ze nejprudsi vymena nazoru nastane pri jednani o mzdovych tarifech v rozpoctove a prispevkove sfere, kde se nazory odboraru a statu diametralne lisi.

ROI nebude samostatne kandidovat do voleb

Romska obcanska iniciativa se letosnich parlamentnich voleb jako samostatna strana nezucastni, ale nevylucuje koalici s nejakou demokratickou stranou nebo kandidaturu svych zastupcu na cizi kandidatce. Prohlasil to ve ctvrtek clen vykonne rady ROI Dezider Balog a jako duvody neucasti uvedl zakonnou podminku ziskani peti procent hlasu pro vstup do Parlamentu, kterou podle nej strana nemuze prekrocit.

Mineni - rodina

Temer polovina, konkretne 48 procent obyvatel CR, se domniva, ze vyvoj po roce 1989 prinesl rodinam ztraty, naopak temer 30 procent mini, ze polistopadovy vyvoj znamenal pro rodiny zisk. Vyplynulo to z prosincoveho pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni.

Febiofest zahajuje

Ve ctvrtek vecer bude zahajen v Praze treti rocnik prehlidky nekomercni kinematografie a vide Febiofest. Do 17.ledna nabidne filmovym fanouskum temer stovku projekci osmi desitek celovecernich a vice nez padesati stredometraznich a kratkych snimku. Od 19.do 21.ledna bude Febiofest pokracovat v Brne a Zline, kde je na programu celkem osmnact predstaveni.

Projekt The Scroll v CR

Zrejme v lete, bude mit v kostele sv. Kateriny na Novem Meste prazskem premieru multimedialni inscenace krestanskeho muzikalu The Scroll v pojeti a rezii Raduze Cincery. Ten ho poprve predstavil na svetove vystave EXPO 86 ve Vancouveru. Cincera to dnes uvedl s tim, ze tuto audiovizualni show uvedl i v Brisbane a Singapuru, stejny princip tzv. zrcadloveho divadla uplatnil s jinym programem v Granade a Seville.

Ze sportu:

Do ctvrtfinale dvouhry tenisoveho turnaje s dotaci 328.000 dolaru v Aucklandu postoupil cesky reprezentant David Rikl. V osmifinale porazil Rikl americkeho tenistu Chucka Adamse 6:2, 3:6, 6:3. Ve druhem kole ctyrhry se ceske dvojici Jiri Novak, David Rikl nedarilo a podlehla argentinskemu paru Frana, Lobo 6:7, 7:6, 3:6.

A na zaver kratce o pocasi:

Ve ctvrtek bude v Ceske republice zatazeno az oblacno, ojedinele s mrznoucim mrholenim. Denni teploty se budou pohybovat mezi nulou a plus 5 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.