Zprávy čtvrtek, 12. listopadu 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Ministr Kavan ani poslancům neprozradil, kdo jej informoval o teroristovi na našem území

Zřejmě cizinec je zdroj, který ministru zahraničí Janu Kavanovi prozradil, že v České republice se nedávno pohyboval terorista v souvislosti s vysíláním rádia Svobodná Evropa do Íránu a Iráku. Vyplynulo to ze středečního prohlášení ministra Jaroslava Bašty, kterého stejně jako Jana Kavana pozvali členové zahraničního výboru sněmovny, aby jim vysvětlil, jak mohla utajovaná informace proniknout na veřejnost. "Nevztahují se na něj ' tedy na zdroj) naše zákony," řekl Jaroslav Bašta po jednání novinářům. Ministr Kavan ale ani poslancům neřekl, kdo mu informaci o přítomnosti teroristy poskytl. "Informace tak, jak jsem ji poskytl, do svazku utajovaných skutečností nepatřila," uvedl Kavan po jednání výboru a odmítl upřesnit totožnost svého informátora. Věcí se nyní bude zabývat inspekce Bezpečnostní informační služby.

Informace ze středečního jednání české vlády

Vláda bude důsledněji postupovat proti úniku tajných informací ze svých jednání. Ministři přijali návrh metodického postupu, který by měl únikům informací zabránit. Premiér Miloš Zeman prohlásil, že o žádném úniku informací nejednali konkrétně, ale pouze v obecné rovině. S trochou nadsázky doporučil tajné materiály napustit ochrannou vrstvou jedu.

Kabinet se podle premiéra Miloše Zemana nezabýval případem ministra zahraničí Jana Kavana, který tisku sdělil informaci o pobytu islámského teroristy na našem území. Premiér považuje tuto aféru za nafouknutou bublinu.

Ministři schválili další postup privatizace Československé obchodní banky a rozhodli o tom, kterým zájemcům bude zasláno informační memorandum. Jejich jména však považuje vláda za důvěrné.

Vláda dále oficiálně souhlasila s uvolněním částky 25 milionů korun, které jsou určeny na financování festivalu Europalia 98. Tuto tříměsíční přehlídku české kultury v Belgii zahájil v polovině října prezident Václav Havel.

Kabinet také schválil harmonogram důchodové reformy. Podle něj by měl být k 1. lednu 2002 oddělen důchodový systém od státního rozpočtu. Vláda počítá s důchodovým systémem založeným na dvou pilířích - na průběžném financování a dobrovolném financování z kapitálových fondů. Podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly by mělo jít jak o fondy současné, založené na občanském principu, tak o připojišťovací systémy podnikového typu, které jsou obvyklé v západních zemích.

Před vstupem do NATO trvá řada úkolů v oblasti tajných informací

Před blížícím se vstupem do Severoatlantické aliance čeká Českou republiku ještě řada důležitých úkolů v oblasti práce s utajovanými informacemi. Ve středu se na tom v Praze shodli někteří účastníci zasedání vládního výboru pro integraci do aliance. Velvyslanec při NATO Karel Kovanda na dotaz ČTK zdůraznil, že obrovským úkolem nyní je, aby nedávno zřízený Národní bezpečnostní úřad 'NBÚ) pracoval tak rychle a tak účinně, jak potřebujeme, aby nás na cestě do NATO nezdržoval. "Aliance klade velký důraz na ochranu utajovaných skutečností," potvrdil ředitel NBÚ Tomáš Kadlec, podle kterého je potřeba prověřit až tisíce osob, které budou přijíždět do NATO, aby se účastnily jednání jednotlivých výborů.

Na místě pádu vrtulníku byl zraněn voják a nalezen záznam letu

Vážná zranění utrpěl ve středu voják z povolání při ohledávání místa úterní havárie vojenského vrtulníku Mi-24. Výbuch hořlaviny mu ožehl obličej, ztráta zraku mu však podle lékařů nehrozí. Příčinou havárie vrtulníku, kterou nepřežil nikdo z jeho čtyřčlenné posádky, bylo podle Petra Fajla z velitelství vzdušných sil selhání součásti systému tzv. indikace umělého horizontu. Přesná příčina bude stanovena až po analýze "černé skříňky", kterou nalezli záchranáři ve středu odpoledne v troskách stroje.

Vrtulník, který letěl z letecké základny Kbely do vrtulníkové základny v Přerově, havaroval v úterý vpodvečer nedaleko obce Slatinice na Olomoucku. Jeho posádku tvořili údajně jedni z nejzkušenějších pilotů v České republice. Části těla posledního z pilotů nalezli záchranáři a policisté ve středu dopoledne.

V souvislosti s neštěstím zakázal ve středu vrchní velitel vzdušných sil Ladislav Klíma až do odvolání lety všech vojenských letadel. Podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého může vyhlášený zákaz trvat delší dobu.

Vzhledem k četnosti nehod vojenských vrtulníků v poslední době připravuje velení české armády od příštího roku změny v koncepci leteckého provozu a výcviku, od kterých si slibuje omezení počtu havárií vojenských letadel a vrtulníků. "Chceme výrazně zvýšit počet letových hodin u bojového jádra, na druhé straně však budeme muset snížit počet pilotů," řekl náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý. Podle něj by za častými leteckými haváriemi mohly stát některé chyby v armádním letectvu po roce 1989. Kromě toho, že se letectvo potýkalo s obrovským nedostatkem peněz, se armáda možná dopustila i některých metodologických chyb, a to nejen ve výcviku pilotů, ale možná i v ošetřování a provozování techniky, vysvětlil Jiří Šedivý.

Při havárii vrtulníku nebyla vážněji znečištěna půda ani nedaleký potok. Podle velitele základny civilní ochrany v Olomouci Josefa Jelena ropné látky, které se dostaly do půdy, ihned shořely, a do potůčku tedy pravděpodobně nic neuniklo.

Předseda Unie svobody Jan Ruml se stal obětí vydírání

Předsedu Unie svobody Jana Rumla vydíral sedmnáctiletý mladík. Kandidátovi na senátora a bývalému ministru vnitra měl mladík vyhrožovat likvidací jeho rodiny a požadovat po něm velkou finanční částku. Vydírání Jana Rumla potvrdil mluvčí předsedy Unie svobody Patrik Nacher. Podle mluvčí české policie Ivany Moosové chlapce v úterý odpoledne zadrželi v Praze 5 detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v momentě, kdy si přišel pro peníze. Mluvčí policejního prezídia Moosová ve středu také potvrdila, že policie už sedmnáctiletého mladíka vyslechla. Vyšetřovatel navrhl, aby byl pachatel umístěn do vazby.

Slovinská a česká cesta do EU se v mnohém podobají

Česká republika a Slovinsko jsou při integraci do Evropské unie v mnohém spřízněny a je třeba, aby úspěšně dokončily integrační proces. Řekl to ve středu v Praze Jelko Kacin, vedoucí delegace slovinských poslanců, kteří se setkali se členy zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny. Poslanci obou zemí se shodli na tom, že úspěšné zakončení integrace je důležité i vzhledem k ostatním zemím střední a východní Evropy. Návštěva slovinských poslanců je součástí širšího setkávání členů zahraničních výborů parlamentů jednotlivých zemí.

Nová komora chce zapojit české exportéry do NAFTA

Pomoci českým exportérům při prosazování na trzích zemí Severoamerické dohody o volném obchodu 'NAFTA) chce Česko-severoamerická obchodní komora, která byla slavnostně ustavena za nedávné návštěvy předsedy českého Senátu Petra Pitharta v USA. Výkonný ředitel nové organizace Lubomír Novotný ČTK v úterý řekl, že čeští výrobci obvykle nerozumějí tomu, jak to na americkém trhu funguje. Právě v tom jim chce nová komora, nezisková organizace soukromého obchodního sektoru, pomoci, a to v rozměru celého kontinentu.

Violoncellistu Rostropoviče přijal prezident Havel

Světoznámému interpretovi, exilovému ruskému violoncellistovi Mstislavu Rostropovičovi ve středu poblahopřál k udělení mezinárodní ceny Karla IV. hlavním městem Prahou a Univerzitou Karlovou prezident Václav Havel. Vyzdvihl přitom, že Rostropovič, známý svým odporem k sovětskému režimu, dostává ocenění nejen jako umělec, ale zároveň jako poctivý a odvážný občan, který stál vždy na straně spravedlnosti, řekl po schůzce Martin Krafl z prezidentské kanceláře. Mstislav Rostropovič převezme cenu Karla IV. dnes.

Newyorská univerzita otvírá studijní centrum v Praze

Otevření svého nejnovějšího střediska globálních studií v Praze oznámila v úterý Newyorská univerzita. Slavnostní zahájení programu, do něhož se ještě letos zapojí 50 studentů, se uskuteční 23. listopadu v Praze. Program, který je napojen na Univerzitu Karlovu, vychází z modelu, který už Newyorská univerzita buduje delší dobu. Podobná střediska má ve Florencii, Paříži a v Madridu. Hlavní myšlenkou je všeobecná globální vize vzdělávání studentů, která zahrnuje studium v zahraničí, roční či víceleté stáže pro pedagogy ze zahraničí, podíl na činnosti Ligy světových univerzit, získávání zahraničních studentů a využívání počítačového telekomunikační techniky k organizování společných lekcí se zahraničními univerzitami.

Podpora svobodného rozhodnutí ženy o interrupci v ČR stoupla

Podpora svobodného rozhodnutí ženy o umělém ukončení těhotenství stoupla v České republice od roku 1990 o sedm procent, toto právo přiznává ženě 67 procent obyvatel. Naopak z 26 na 19 procent kleslo přesvědčení, že interrupce má být povolena až po zvážení zdravotních a sociálních rizik. Desetina lidí souhlasí s interrupcí jen v případě ohrožení života matky a pouze každý pětadvacátý je pro jejich úplný zákaz. Vyplynulo to z říjnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, v němž 53 procent dotázaných podpořilo myšlenku, aby o interrupci rozhodovali oba partneři. Snížení počtu interrupcí přikládají lidé nejčastěji zlepšené dostupnosti antikoncepčních přípravků.

V kauze Moravia Academy jsou stíhány další dvě osoby

Další dvě osoby obvinil ve středu vyšetřovatel z trestných činů týrání svěřené osoby a omezování osobní svobody v souvislosti s kauzou Moravia Adacemy, kde byli údajně násilnými způsoby převychováváni mladí Američané. Oba zadržení jsou občany ČR a hrozí jim až osm let vězení, řekla ČTK jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková. Pro podezření z týrání mladých Američanů ve věku od 14 do 18 let tak bylo dosud zahájeno trestní stíhání vůči čtyřem osobám. První dva obvinění jsou občané USA, druzí dva obvinění pracovali v akademii jako řadoví zaměstnanci. Moravia Academy sídlí v hotelu Jelenice u Brněnské přehrady. V ní měly být převychovávány tzv. problémové děti z USA, které se například potýkaly se záškoláctvím. Ještě počátkem minulého týdne bylo v Jelenici ubytováno 61 amerických dětí. ČTK se podařilo zjistit, že již třetina z nich opustila v uplynulých dnech ČR a vrátila se do vlasti.

Ze sportu:

Posledním osmifinalistou Poháru Českomoravského svazu se stali fotbalisté prvoligové pražské Slavie. Na hřišti divizní Dropy Střížkov zvítězili brankami Horvátha a Kučery 2:0.

Smlouvu s anglickým klubem Sheffield Wednesday podepsal český fotbalový brankář Pavel Srníček. Znovu se tak vrací do První Ligy, kde působil osm sezon v dresu Newcastle United.

Česká tenistka Jana Novotná překvapivě nestačila ve druhém kole turnaje ve Filadelfii na Bělorusku Natašu Zverevovou. Třetí nasazená hráčka prohrála po delší pauze zaviněné zraněním zad ve svém prvním vystoupení dvakrát 4:6.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Nejvyšší denní teploty 4 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.