Zprávy čtvrtek, 12. října 2000

Zdeňka Kuchyňová

Rakousko - české spory o Temelín vyústily v rozhodnutí předsednictva vlády o přípravě konzultací s Evropskou komisí ohledně blokád hraničních přechodů

Předsednictvo vlády na nočním jednání pověřilo ministra zahraničí Jana Kavana, aby připravil podklady pro zahájení konzultací s Evropskou komisí ve věci blokády česko-rakouských hraničních přechodů. Po asi hodinu a půl trvajícím jednání předsednictva vlády to řekl Luboš Šikula z tiskového oddělení Úřadu vlády. Předsednictvo rovněž rozhodlo, že ministr vnitra Stanislav Gross bude dnes dopoledne jednat ve Vídni se svým rakouským protějškem Ernstem Strasserem o ukončení blokády. "Požádali jsme rakouskou stranu, aby proběhlo jednání mezi panem ministrem vnitra naším a panem ministrem vnitra rakouským. Rakouská strana naší žádosti vyhověla," řekl novinářům po jednání vicepremiér Vladimír Špidla. Vicepremiér se vyhýbal dotazům na jednání s Evropskou komisí. Podle něj bylo noční jednání pouze informační. Vláda prý bude postupovat v mezích ve středu přijatého prohlášení.

Vláda dala ve středu Rakousku ultimátum. Nezajistí-li vídeňská vláda uvolnění blokovaných česko-rakouských hraničních přechodů do středečních 23:00, obrátí se česká vláda na Evropskou unii s žádostí o pomoc. Podle operačního důstojníka jihočeské policie trvala blokáda hraničních přechodů Studánky, Dolní Dvořiště a Přední Výtoň i o půlnoci ze středy na čtvrtek. Přechody blokují na protest proti spouštění jaderné elektrárny Temelín rakouští odpůrci jaderné energetiky. Úřady rakouské spolkové země Horní Rakousy povolily nepropustné blokády hornorakouských hraničních přechodů s ČR do páteční půlnoci. Kancléř Wolfgang Schüssel zároveň řekl, že nepoužije policejní sílu k rozehnání demonstrantů. "Praha přece nemůže očekávat, že se necháme strhnout k nasazení policie, abychom dostali ženy, matky, děti nebo znepokojené občany pryč z ulice," prohlásil kancléř s tím, že v Rakousku existuje svoboda projevu. Postup české strany při spouštění Temelína označil za "pochybný a nesprávný", jakož i za "bolestnou zkušenost". Schüssel dal najevo ochotu setkat se s českým premiérem Milošem Zemanem, ale údajně si nenechá diktovat žádné podmínky, které nemůže splnit. Reagoval tak na postoj českého premiéra, který schůzku považuje za bezpředmětnou do doby, než skončí rakouské blokády na hranicích.

Ministr zahraničí Jan Kavan neočekává, že orgány Evropská unie okamžitě zareagují na českou stížnost ohledně pokračujících blokád česko-rakouských hraničních přechodů rakouskými odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Ministr přiznal, že chystaná stížnost české vlády, kterou bude adresovat Evropské komisi, bezprostředně problém blokád na hranicích nevyřeší. "Já teď neočekávám žádnou odpověď. Já si myslím, že situace by se neměla dramatizovat a zbytečně vyhrocovat do nějaké konfrontace. My stále chceme mít dobré přátelské sousedské vztahy s Rakouskem. Ale samozřejmě žádná vláda na světě nemůže mlčet k tomu, když se blokují její hranice," řekl Kavan. Reagoval tak na některé odhady, podle nichž by se unie zřejmě českou stížnosti zabývala nejdříve příští týden, protože v závěru tohoto týdne se uskuteční neformální summit EU ve francouzském Biarritzu. Kavan prohlásil, že česká vláda rozhodně nebude žádat náhradu škod po EU. Podle něj se brzy začne jednat o náhradách škod, které blokády způsobily českým i rakouským autodopravcům. "Pokud vím, tak rakouští autodopravci již připravují žaloby a svou stížnost již dali. Ti se budou téměř jistě obracet na rakouskou vládu," dodal ministr.

Mluvčí Jihočeského policie Martina Kolářová dnes řekla, že česko-rakouské hraniční přechody Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň rakouští odpůrci temelínské elektrárny nadále blokují. Ostatní přechody s Rakouskem - České Velenice, Halámky, Nová Bystřice, Slavonice a Nové Hrady jsou průjezdné a provoz je na nich plynulý, uvedla Kolářová.

Rakousko chce nastolit bezpečnost Temelína na summitu EU

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel a ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová chtějí nastolit otázku bezpečnosti spuštěné české jaderné elektrárny Temelín na víkendovém summitu Evropské unie ve francouzském letovisku Biarritz, pokud se k tomu naskytne jen trochu příležitosti. Oznámila to agentura APA s tím, že Temelín přímo sice není na programu summitu, ale jako bezpečnost jaderných reaktorů obecně se možná nadhodit dá. "Téma prostě leží na stole," řekla pro čtvrteční vídeňský deník Kurier Ferrerová-Waldnerová. "Podpora ostatních členských zemí však zatím není žádná," dodala. Summit EU v Biarritzu se bude konat tento pátek a sobotu. Rakousko požaduje, aby Evropská komise vypracovala návrh bezpečnostních standardů jaderných reaktorů, které by byly platné pro celou unii. Do prosince Vídeň očekává rovněž zprávu o seizmické odolnosti Temelína a slovinské jaderné elektrárny Krško.

Německo povolilo dočasný průjezd kamiónů z ČR bez povolení

Dočasný průjezd přes Německo bez vstupního povolení pro kamióny z ČR, které směřují do Rakouska, umožnilo německé ministerstvo dopravy. Opatření bude platit po dobu blokád hraničních přechodů s Rakouskem. Společnost Česmad, která sdružuje na 2000 autodopravců, vyzvala českou vládu k rozhodným krokům k ukončení blokády. Sdružení zároveň začalo zajišťovat potravinovou pomoc českým řidičům, kteří na zablokovaných přechodech zůstali stát. Dopravcům již vznikly statisícové škody, které hodlají požadovat po rakouské straně.

Novým ministrem spravedlnosti se stane vicepremiér Pavel Rychetský

Nástupcem Otakara Motejla ve funkci ministra spravedlnosti bude vicepremiér Pavel Rychetský. Prezident Václav Havel na návštěvě v Turecké Ankaře potvrdil, že jmenování proběhne v pondělí. Motejl, který je jediným nestraníkem v sociálnědemokratické vládě, podal demisi na konci září. Z funkce se rozhodl odejít kvůli neúspěchu při prosazování reformy justice, přičemž přiznal, že nedocenil její politický rozměr. Rychetký uvedl, že resort bude řídit do doby, než bude za Otakara Motejla nalezena náhrada. Horkým kandidátem na křeslo ministra spravedlnosti je zřejmě předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, kterého by v této funkci rád viděl odcházející Motejl. Rychetský se s Burešem již setkal a jeho kandidaturu osobně podporuje.

Vláda zrušila sankce proti Jugoslávii v plném rozsahu

Česká vláda zrušila v plném rozsahu sankce proti Jugoslávské svazové republice, které na ni spolu s Evropskou unií uvalila jako odvetu proti politice režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče v jihosrbské provincii Kosovo. V platnosti zůstalo podle vicepremiéra Pavla Rychetského pouze embargo na Miloševiče a členy jeho rodiny z hlediska vízové povinnosti.

Kabinet schválil zprávu o odškodnění totálně nasazených v Rakousku

Vláda schválila závěrečnou zprávu o jednáních s Rakouskem o odškodnění českých občanů totálně nasazených v této zemi za 2. světové války. "S Rakušany bylo dohodnuto, že by mělo jít o 501 miliónů šilinků (asi 1,29 miliardy korun), které by měly být určeny zhruba pro 16.000 bývalých totálně nasazených českých občanů na otrocké nebo nucené práce," řekl během jednání kabinetu Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády. Odškodnění se týká nuceně nasazených, kteří jsou dnes českými státními občany a 15. února 2000 měli trvalé bydliště v ČR. Tato mezivládní dohoda musí být ještě podepsána českou a rakouskou stranou.

Vládní projekty by měly zlepšit soužití s Romy

Vláda schválila opatření, která mají vychovávat českou společnost k větší toleranci a zlepšit vztahy s romskou menšinou. Ministr školství dostal za úkol zpracovat metodiku k pořádání besed pro žáky o soužití s romským etnikem. Ministr kultury by měl podpořit tvorbu pořadů a publikací o romské menšině, její kultuře, jazyce a minulosti. Kabinet tak chce vyvolat širokou společenskou diskusi o kořenech problémů soužití s Romy a zvýšit povědomí veřejnosti o těchto příčinách i opatřeních k jejich nápravě.

Privatizace Českých radiokomunikací a Telecomu byla posunuta

O odložení termínů pro privatizaci podílů státu v Českém Telecomu a Českých radiokomunikacích (ČRa) rozhodla vláda. Rozhodnutí o formě prodeje 51procentního podílu státu v Telecomu by měl kabinet namísto konce září učinit do konce listopadu, v případě ČRa se vyhlášení vítěze výběrového řízení zpozdí o tři měsíce na konec roku. Na tiskové konferenci během zasedání vlády to uvedl ministr financí Pavel Mertlík.

V případě Českých radiokomunikací, kde Fond národního majetku vlastní 51 procent, je zdržení způsobeno vypořádáním kompenzace za opci na zvýšení podílu v mobilním operátoru RadioMobil konsorciem CMobil. Rozhodnutí o formě prodeje podílu státu v Českém Telecomu oddálilo koncem srpna oznámení společnosti KPN, která ve firmě ovládá 33,5 procenta, že se nebude ucházet o zvýšení svého podílu. KPN, která má v Telecomu podle akcionářské smlouvy do poloviny příštího roku manažerskou kontrolu, měla získat 17 procent akcií a zbytek měl stát nabídnout na kapitálových trzích.

Životní prostředí se zlepšuje

Vláda schválila zprávu ministra životního prostředí Miloše Kužvarta o stavu životního prostředí v minulém roce. Dokument konstatuje, že se nadále zlepšovala čistota ovzduší, stejný trend se projevil i v čistotě vod. Vzrostl také počet domácností napojených na veřejné vodovody a kanalizace. V tomto ukazateli však ČR stále zaostává za požadavky Evropské unie. Ke slabším stránkám stavu životního prostředí patří také vysoké emise oxidu uhličitého. České a moravské lesy patří i nadále mezi imisemi k nejpostiženějším v Evropě.

Vláda rozhodne o tendru na nové stíhačky příští týden

O vyhlášení výběrového řízení na nákup nových nadzvukových stíhacích letounů rozhodne vláda na svém jednání příští týden. Ministr obrany Vladimír Vetchý uvedl, že pokud bude kabinet s vyhlášením tendru souhlasit, nových letounů se piloti mohou dočkat nejspíš v roce 2004. Vláda chce, aby se nákup drahých letounů vrátil prostřednictví offsetových programů, při kterých firmy investují v ČR. Offsetové programy by se přitom měly podle představ ministerstva obrany, financí a průmyslu a obchodu pohybovat na úrovni 140 procent předpokládaných výdajů na přezbrojení letectva, což představuje 120 až 140 miliard korun.

Miloš Zeman se setkal s britským premiér Tonym Blairem

O česko-britských vztazích a rozšiřování Evropské unie jednal s britským premiérem Tonym Blairem český premiér Miloš Zeman. Diskuse se týkala také hospodářských vztahů. Miloš Zeman vyjádřil v této souvislosti naději, že se podíl britských investic do ČR zvýší - mohly by například směřovat do energetického sektoru. Rozhovory se krátce dotkly i jaderné elektrárny Temelín. Zeman uvedl, že se České republice nyní do jisté míry vrací to, že podpořila sankce EU proti Rakousku. O možnosti zvýšení britských investic jednal Miloš Zeman také s britským ministrem obchodu Stephenem Byersem. Premiér se setkal rovněž s ministrem obrany Geoffem Hoonem a jednal s ním o dvoustranné spolupráci i o členství České republiky v NATO. Svou jednodenní návštěvu zakončil setkáním s představiteli finančních kruhů a s českými válečnými veterány.

ČR podporuje plán EU vytvořit evropské síly rychlého zásahu

Česká republika podporuje plán Evropské unie vytvořit evropské síly rychlého zásahu. Pokládá však za důležité, aby se k otázkám bezpečnosti Evropy mohly vyjadřovat i země, které jsou v NATO, ale nejsou v unii. Při výstavbě těchto sil by nemělo mezi aliancí a unií docházet k duplicitám. Zároveň musí být zachována silná transatlantická vazba. Na závěr dvoudenního zasedání ministrů obrany NATO v Birminghamu to sdělil Milan Řepka, poradce a mluvčí českého ministra obrany Vladimíra Vetchého.

Kosmopolitní Bilkentská univerzita v Ankaře ocenila Václava Havla

Město vědy a vzdělání, tak zní z turečtiny přeložený název Bilkentské univerzity v Ankaře, která ve středu ocenila přínos prezidenta Václava Havla v oblasti lidských práv čestným doktorátem. Škola je unikátní svou otevřeností - sešli se na ní studenti a učitelé z více než 40 zemí světa. Prezident složil této specifické univerzitě poklonu, když ji označil za jakýsi předobraz ideálních vztahů, tzv. otevřené společnosti. "Vaše univerzita vede svou povahou k porozumění pro jiné, k toleranci a k dobrému soužití," konstatoval Havel, kterého na ceremoniál doprovodil jeho turecký hostitel, prezident Ahmet Sezer.

Závěrečnou zastávkou prezidenta Václava Havla na jeho třídenní cestě po Turecku se stal Istanbul. Politická jednání uzavřel Havel už v úterý v Ankaře. Poslední den své návštěvy se proto věnoval převážně pamětihodnostem, prohlédl si také Velké divadlo v Efesu.

Německé podniky vyzývají k podílu na odškodnění státní sektor

Německým podnikům se nedaří shromáždit částku pěti miliard marek do fondu na odškodnění obětí nucených prací pro nacistický režim, k níž se zavázaly. K účasti na fondu proto mluvčí nadace "Připomínka, odpovědnost, budoucnost" Wolfgang Gibowski vyzval i podniky s plnou nebo částečnou účastí státu. Nadace, která byla zřízena v červenci k odškodnění obětí nucených prací pro nacistický režim včetně obětí českých, má pro splnění svého cíle získat celkem deset miliard marek. Výše příspěvků firem (které nelze vynutit právní cestou) zatím stále stagnuje na částce 3,2 miliardy marek.

Velvyslanec ve Francii požádal o zvýšenou ostrahu českých institucí

O zvýšenou ostrahu českých institucí požádal český velvyslanec ve Francii Petr Janyška po úterním útoku na odbočku cestovní kanceláře Čedok v Paříži. Budova velvyslanectví byla v posledních týdnech chráněna při shromážděních, při nichž účastníci protestovali proti zacházení s aktivisty zadrženými při nedávných pouličních protestech v Praze. Manifestace však probíhaly v naprostém klidu. Po útoku, kdy skupina 15 maskovaných mužů zničila kancelář Čedoku, požádal velvyslanec o zvýšenou ostrahu i pro České centrum a český konzulát v Paříži. Podle listu Le Figaro místní policisté i francouzští odpůrci globalizace odmítají možnost, že by přepadení Čedoku mělo něco společného s pražskými demonstracemi proti finančním institucím.

Ve Slaném začala výstavba nového závodu japonské Mitsubishi

Ve Slaném byla slavnostně zahájena výstavba montážního závodu japonské společnosti Mitsubishi Electric Corporation. Továrna by se měla stát základnou pro výrobu elektrické výbavy vozů v celé Evropě. Odběrateli by se měly stát mimo jiné automobilky Mazda, Honda, Volvo, Renault a Peugeot. Plné výroby a cílové produkce 500 tisíc alternátorů a startérů se dosáhne zřejmě v roce 2003, řekl vedoucí zastoupení firmy Mitsubishi Electric Europe v Praze Miroslav Figel.

Václav Klaus zrušil čtvrteční schůzku s distributory pohonných hmot

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se rozhodl zrušit čtvrteční schůzku se zástupci výrobců a hlavních distributorů pohonných hmot v ČR. Důvodem jeho rozhodnutí je negativní postoj významné části distributorů k účasti na tomto jednání. Čtvrteční schůzka se měla týkat vlivu případného snížení spotřební daně na ceny pohonných hmot pro konečné spotřebitele. Například Unie svobody navrhuje v rámci novely zákona o spotřebních daních snížení spotřební daně u benzínu a nafty tak, aby se ceny pohonných hmot snížily zhruba o deset procent, tedy o dvě až tři koruny na litr.

Vojáci už našli "černé skříňky" z obou havarovaných stíhaček MiG-21

Armádní vyšetřovací komise, která se snaží objasnit okolnosti úterní havárie dvou letadel MiG-21 na Havlíčkobrodsku, má už k dispozici i zapisovače letu, takzvané černé skříňky, z obou strojů. Proč 35 kilometrů od letiště sestoupila obě letadla tak nízko, že narazila do země, si zatím velitel vzdušných sil Ladislav Klíma nedovede vysvětlit. "Jak jsem slyšel radiokorespondenci, nikdo jim takovýto pokyn nedal," řekl Klíma. Při nehodě zahynuli dva zkušení piloti, kteří patřili mezi muže vyčleněné pro potřeby NATO. Jedním z nich byl podle neoficiálních informací muž, jenž jako jediný přežil loňskou srážku dvou stíhaček MiG-21 jen nedaleko od místa úterního neštěstí.

Téměř polovina voličů ČSSD by nyní dala hlas někomu jinému

Téměř polovina lidí, konkrétně 44 procent, kteří volili v roce 1998 sociální demokracii, by nyní dala hlas někomu jinému nebo by volit nešla. Nejstabilnější voličskou základnu mají tradičně komunisté, které by 93 procent současných příznivců volilo i před dvěma lety. Občanské demokratické straně zachovalo přízeň 71 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Slovenský opoziční list má českému reportérovi zaplatit a omluvit se za urážlivé články

Vydavatel opozičního deníku Slovenská republika, vydavatelství R-Press, má podle rozsudku zaplatit českému reportérovi Vladimíru Mišauerovi 200.000 korun a omluvit se mu za urážlivé články o incidentu s opozičním vůdcem Vladimírem Mečiarem během loňského pohřbu bývalého ministra hospodářství Jána Duckého. Loni 15. ledna bývalý premiér Mečiar při pohřbu zavražděného exministra Duckého vulgárně slovně a pak i fyzicky napadl Mišauera; podle reportérovy verze nevyprovokovaně, podle expremiérových stoupenců prý naopak šlo o provokaci novinářů. Vyšetřování vyznělo do ztracena, ačkoliv incident zachytily televizní kamery. Mišauerův právník Ernest Valko, jinak rovněž bývalý předseda federálního ústavního soudu, nicméně u okresního soudu uspěl se žalobou na vydavatele opozičního listu Slovenská republika.

Policie žádá vydat místopředsedu Senátu Jaroslava Musiala k trestnímu stíhání za neplacení dávek

Policejní vyšetřovatel požádal o vydání k trestnímu stíhání místopředsedy Senátu Jaroslava Musiala (ČSSD), protože byl členem správního orgánu firmy Elektrotechnické závody v Bystřanech na Teplicku, která v roce 1997 neplatila sociální pojištění za zaměstnance. Za to, že firma dávky nehradila, ovšem Musial jakoukoli zodpovědnost odmítl a řekl, že se cítí poškozen. Mandátový a imunitní výbor bude o věci jednat ve čtvrtek. Musial má podezření, že se vedení firmy dopustilo podvodu či zpronevěry v hospodaření podniku, a podal proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Kvůli svým pochybám v lednu z orgánů firmy také vystoupil.

Občanské právní hlídky mají přes 20 svědectví o brutalitě policie

Občanským právním hlídkám /OPH/ se zatím podařilo shromáždit více než 20 důvěryhodných výpovědí o hrubém zacházení policistů k zadrženým demonstrantům, kteří v Praze koncem září protestovali proti zasedání světových finančníků. OPH dosud podaly dvě trestní oznámení - jedno na policisty z místního oddělení v Ocelářské ulici v Praze 9 a jedno na demonstranta, který na Václavském náměstí rozbíjel výlohy. Zahraniční demonstranti si stěžovali mimo jiné na to, že jim na policejních služebnách buď nebylo tlumočeno vůbec, nebo špatně, takže museli podepisovat protokoly, kterým nerozuměli.

Zatímco EU kouří hašiš, ve střední Evropě převládají umělé drogy

Ve státech střední a východní Evropy roste počet narkomanů a snižuje se jejich věk. V zemích jako ČR, Maďarsko či Slovensko nadále převládá požívání syntetických drog. V západní části kontinentu naopak průměrní narkomani stárnou a masově se kouří hašiš - v 15 zemích EU ho vyzkoušelo aspoň jednou 45 miliónů lidí. Tyto trendy popisuje pravidelná zpráva monitorovacího střediska EU pro narkotika se sídlem v Lisabonu. Konstatuje, že zatímco v první polovině 90. let se dnešní kandidátské země staly překladištěm drog směřujících na západ, od druhé poloviny jsou také významným odbytištěm. Na příkladu ČR ukazuje zpráva růst nitrožilního užívání drog - mezi pacienty léčeben takto drogovalo v roce 1998 už 62 procent. Na rozdíl od jižnějších zemí však v ČR mělo jen 17 procent narkomanů potíže s heroinem, většina dávala přednost syntetickým drogám.

Sazka se cítí pořadem České televize poškozena

Největší česká loterijní společnost Sazka se cítí poškozena úterním odvysíláním reportáže o její činnosti Českou televizí (ČT). Ředitel ČT Dušan Chmelíček pořad z vysílání původně vyřadil s odůvodněním, že je nevyvážený. Sazka kvůli reportáži již podala různá trestní oznámení a nyní slibuje vysvětlovací kampaň. ČT v reportáži mimo jiné naznačila, že Sazka neodvádí z miliardových zisků dost peněz na sport, i když dodržuje limity uložené zákonem. Dále uvedla, že Sazku vyšetřuje policie pro podezření z podvodu kvůli obchodu s akciemi, při kterých údajně přišla až o 20 miliónů korun. V pořadu se rovněž objevily informace o podezřelém obchodu s pozemky poblíž sídla Sazky a o tom, že společnost se snažila různými způsoby ovlivňovat to, jak o ní informují novináři.

Kandidát ODS na zástupce ombudsmana hlasoval proti jeho vzniku

Senátor ODS Jan Voráček, který je jedním z kandidátů na ombudsmanova zástupce, hlasoval loni na schůzi horní komory proti vzniku úřadu veřejného ochránce práv. Proti ombudsmanovi protestovala ODS od počátku a Voráček se zachoval stejně jako většina jeho stranických kolegů v parlamentu. Voráček řekl, že byl při rozhodování o tom, jak bude hlasovat, na vážkách kvůli různým zkušenostem z činnosti zahraničních ombudsmanů. "Prostě jsem nakonec hlasoval proti. Ale v okamžiku, kdybych funkci (zástupce ombudsmana) zastával, tak udělám vše pro to, abych tuto funkci plnil svědomitě, poctivě a v souladu s platnými zákony," zdůraznil. Nejvážnějším kandidátem na ombudsmana je v Senátu odstupující ministr spravedlnosti Otakar Motejl, který má podporu všech klubů. Druhý kandidát je zatím nejistý.

CEFTA jednala o liberalizaci obchodu zemědělskými produkty

Organizace obchodu zemědělskými produkty v rámci CEFTA pokulhává za nově definovanými vztahy části jejích členských zemí s Evropskou unií. Zatímco kandidátské země na vstup do EU letos s patnáctkou dospěly k dohodám o odstranění bariér ve vzájemném zemědělském obchodu, v rámci CEFTA se takové řešení zatím ani nerýsuje na horizontu. Vyplývá to z výsledků jednání ministrů hospodářství členských zemí CEFTA ve Varšavě. Česká strana podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Zdeňka Vorlíčka učinila přehled existujících bariér ve vzájemném obchodu a navrhla, aby se společný výbor CEFTA zabýval důvody jejich vzniku a rovněž důvody, proč by měly nadále platit. Přesto jednotliví představitelé zemí CEFTA na společné tiskové konferenci hodnotili vliv organizace na vzájemný obchod pozitivně.

Rodák z Karlovic Bohuslav Jan Horáček se bude podílet na investičních záměrech turnovské radnice

Rodák z Karlovic u Turnova Bohuslav Jan Horáček se zavázal k další finanční spoluúčasti na investičních záměrech turnovské radnice. Prostřednictvím své nadace se bude podílet na výstavbě rekreačního a sportovního areálu, obnově kulturního areálu Střelnice, rekonstrukci nejstaršího turnovského kostela svatého Jana Křtitele v Nudvojovicích a výstavbě pietní síně. Pětasedmdesátiletý turnovský rodák Bohuslav Jan Horáček má za sebou úspěšnou kariéru hoteliéra na Kanárských ostrovech. Nyní je v důchodu a žije v Německu. Několikrát ročně ale přijíždí do svého rodného kraje, aby mu pomohl. V posledních pěti letech věnoval turnovské radnici přes 120 miliónů korun.

Smrt medvěda vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí

Česká inspekce životního prostředí vyšetřuje okolnosti, za kterých ve středu Chomutově utekl z karantény a byl zastřelen medvěd odchycený v létě v Beskydech. Ačkoli má ministr životního prostředí Miloš Kužvart dostat výsledky vyšetřování ve čtvrtek v poledne, podle dosavadních zpráv soudí, že ošetřovatelé zvířete ani policisté nepochybili. Medvěda musel zastřelit pracovník Podkrušnohorského zooparku v Chomutově, před tím zvíře postřelil policista. Zraněné zvíře, kterému se podařilo utéct z karantény, muselo být utraceno, protože hrozilo, že unikne na blízké sídliště. Usmrcení medvěda předcházela rozsáhlá policejní akce.

Starosta Prahy 13 Petr Bratský vystoupí v cirkusové manéži

Jako krotitel lvů se představí starosta Prahy 13 Petr Bratský, v jehož obvodu právě hostuje legendární Cirkus Humberto. Během čtvrtečního představení vstoupí do zamřížované manéže mezi deset lvů. "Není čeho se bát, lvi budou nažraní, dáme jim předem dost mrkve a zelí," zažertoval si současný principál cirkusu Bohumil Navrátil, který starostu k odvážnému kousku přemluvil. Starosta tvrdí, že trénink mu nechybí, protože na "zasedáních městského zastupitelstva je to mnohdy horší než v aréně se lvy". Rozhodně není v cirkusu nováčkem. Již před třemi lety se nebál vkročit mezi tygry, známý je i svou jízdou na hrochu.

V Erfurtu začaly Dny České republiky v Durynsku

Otevřením výstavy "Česká literatura 20. století" začaly v Erfurtu dvoutýdenní Dny České republiky v Durynsku. Na programu je pestrá nabídka kulturních, společenských i ekonomických akcí. Diváci budou moci zhlédnout přehlídku české filmové avantgardy i klasických filmových pohádek, na pořadu je i vystoupení Divadla Spejbla a Hurvínka a loutkového Studia dell'Arte z Českých Budějovic.

Praha 5 nedá peníze na unikátní mobilní zvonkohru

Zastupitelé Prahy 5 rozhodli, že městská část nepřispěje na dokončení unikátní mobilní zvonkohry, kterou připravuje zbraslavský zvonař Rudolf Manoušek. Na zhotovení nástroje schází zhruba polovina z předpokládané ceny sedmi miliónů korun. Projekt podporuje společnost Praha - Evropské město kultury 2000. Ze svého rozpočtu je však schopna hradit pouze první koncerty, které byly plánovány na podzim. Proto se pražský primátor Jan Kasl obrátil na představitele městských částí, aby na její dokončení přispěli. Unikátní nástroj má být složen z 50 zvonů, jejichž celková hmotnost dosáhne 5,5 tuny. Podobných nástrojů je na světě jen 17. Ten český má být navíc rozkládací.

Vyšel Velký slovník hantecu

Typický brněnský dialekt takzvaný "hantec" přibližuje kniha Velký slovník hantecu, která v těchto dnech vyšla v Brně. V takovém rozsahu slovník vychází poprvé, řekl jeden ze spoluautorů knihy Pavel Kopřiva. Kniha uvádí kolem 2000 výrazů. Bohatost hantecu dokazuje například 19 pojmenování pro dívku a dalších deset pro dívku pěknou a atraktivní nebo dokonce 20 označení pro cigaretu. Slovník se nevyhýbá ani slovům ostřejším; ostatně jeho autoři hned na úvod upozorňují, že kniha je nevhodnou učební pomůckou pro osoby mladší osmnácti let.

Česká republika - Malta 0:0

Jen bezbrankovou remízu uhráli čeští fotbalisté na hřišti nejslabšího týmu třetí kvalifikační skupiny pro mistrovství světa. Na Maltě nenašli stejně jako jejich předchůdci v roce 1994 ani jednou klíč k houževnaté obraně. Navíc stejně jako před šesti lety dohrávali v deseti.

A na závěr ještě informace o čtvrtečním počasí

Polojasno až oblačno, denní teploty na 16 až 18 stupňů Celsia.