Zprávy čtvrtek, 12. srpna 1999

A nyní zprávy podrobné:

Zatmění Slunce v Praze na Petříně pozorovalo přes 3000 lidí

Štefánikovu hvězdárnu v Praze na Petříně a sady v jejím okolí ve středu navštívilo více než 3000 lidí, kteří si nechtěli nechat ujít téměř úplné zatmění Slunce. ČTK to potvrdil ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Oldřich Hlad. Vyjádřil zároveň spokojenost s tím, že téměř celá první půlka zatmění kromě hlavní fáze byla z Prahy a okolí vidět. Deset minut před maximálním zatměním ve 12:42 se ale zvedl prudký vítr, citelně se ochladilo a začalo pršet. Se slovy "to je konec světa" si stovky lidí sundavaly z očí speciální brýle pro pozorování zatmění Slunce a vytahovaly deštníky. Z Petřína odcházeli s vědomím, že další úplné zatmění "ohnivé koule" zažijí v českých zemích až jejich potomci za 135 let.

Kolem 2000 návštěvníků vidělo téměř úplné zatmění Slunce na brněnské hvězdárně

Na několik vteřin spatřilo zatmění Slunce kolem dvou tisíc návštěvníků brněnské hvězdárny. Přibližně ve 12:45 kdy tento úkaz nad Brnem vrcholil, se mezi množstvím mraků několikrát objevila mezera, kterou bylo možno pozorovat 96-ti procentní zatmění. "Měli jsme opravdu štěstí," okomentoval to pro ČTK ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka Zdeněk Mikulášek.

Brněnský primátor Petr Duchoň a senátorka Dagmar Lastovecká se rovněž připojili ke dvěma tisícům lidí, kteří na brněnské hvězdárně pozorovali zatmění Slunce. "Je zajímavé, že lidé, kteří zůstali v Brně, viděli ze zatmění Slunce víc, než ti, co odcestovali pozorovat tento úkaz do zahraničí a museli podstoupit s tím spojené množství útrap," řekla Lastovecká novinářům. Podle Duchoně spočívá hlavní význam, zatmění Slunce v tom, že je to pro veřejnost jedna z mála příležitostí, kdy může v krátkém časovém úseku srovnat svoje očekávání vzniklé v důsledku silné mediální kampaně s realitou.

Poslední úplné zatmění bylo v Brně podle astronomů pozorovatelné v roce 1415. Zatímco na území České republiky si na další úplné zatmění počkají lidé do roku 2135, přímo nad územím Brna projde pás totality až 22.července 2381.

Lidem ani zvířatům ani zvířatům netradiční přírodní jev potíže nepůsobil

Částečné zatmění Slunce, ale také chování zvířat při tomto netradičním nebeském úkazu pozorovalo ve středu v brněnské zoologické zahradě na Mniší hoře více než 1500 lidí. Na rozdíl od ostatních Brňanů měli návštěvníci zoo po celou dobu příznivé počasí a jev byl zřetelně vidět. "Zvířata reagovala na zatmění velmi mírnou nervozitou. Těchto drobných anomálií v chování si všimli jen chovatelé a zoologové, laikové nic nepoznali," řekl ČTK mluvčí zoo Petr Urbánek. Změny v chování se očekávaly například u vlků, kteří mohli začít výt na Měsíc. U zvířat se očekávalo, že usnou, naopak se měly probouzet sovy. Bizoni zase měli vytvářet stáda. Nic takového se však nestalo, protože podle některých odborníků zatmění spíše připomínalo zataženou oblohu v době deště. Poznatky o chování zvířat nyní brněnská zoo, která chová asi 1000 zvířat 220 živočišných druhů, shromáždí a bude o nich informovat ostatní zahrady.

Kromě částečného ochlazení nepřineslo zatmění Slunce ani v Plzni žádné významné změny v chování lidí a zvířat. Mluvčí plzeňské policie Petr Kovář ČTK řekl, že během dne zaznamenala dopravní policie v Plzni pouze tři dopravní nehody, což je pod průměrem statistiky dopravní nehodovosti. Na zatmění nijak zvlášť nereagovala zvířata v plzeňské zoologické zahradě. Podle pracovníků zoo utichli ptáci, u ostatních zvířat změnu chování nezaznamenali.

Lidé se více bojí ztráty zaměstnání a nemožnosti se zaměstnat než konce světa, který některá proroctví s přírodním jevem úplného zatmění Slunce spojují. Řekl to ČTK psychiatr Jan Cimický jen pár minut před zatměním, které ve středu v poledne prošlo Prahou. "Ve většině lidí vzbudilo spíše zvědavost. Hodně se o něm mluvilo, takže měli pocit, že je to událost číslo jedna. Že by to ale v někom vyvolalo vešlký duševní zmatek a kvůli tomu vyhledal pomoc psychiatra, to se nám nestalo," řekl Cimický a podotkl, že někteří pacienti si stěžovali, že se cítí hůře, bolí je hlava, je ale otázka, zda to souviselo se zatměním. Tyto potíže mohou mít mnoho důvodů.

Zatmění Slunce "uspalo" finanční trh

S kursem české měny ve středu nepohnulo ani zatmění Slunce a na devizovém trhu byl po celý den naprostý klid. Hlavní ekonom Citibank Radek Malý upozornil, že koruna se po úvodu na 36,41 Kč/EUR pohybovala téměř stále v úzkém rozpětí 36,41 až 36,46 Kč/EUR. Před 17:00 končila na 36,43 za eur, což odpovídá 18,63 za marku. "Zatmění Slunce trh ještě více uspalo," komentoval vývoj trhu Martin Kodýdek z Patria Finance. Vůči dolaru domácí měna oslabila na 34,20 Kč/USD, což bylo způsobeno zpevněním americké měny vůči euru.

Velká Británie zatím víza pro české občany neplánuje

Bezprostřední hrozba zavedení vstupních víz pro české občany cestující do Velké Británie zatím nehrozí, ačkoli počet žadatelů o azyl v této ostrovní zemi byl ve sledovaném období za letošní červenec nejvyšší. Vyplývá to ze středečních informací britského velvyslanectví a ministerstva zahraničních věcí. "V současnosti nemáme žádné plány na zavedení víz," řekl ČTK tiskový atašé ambasády Giles Portman. V červenci požádalo v Anglii o azyl téměř 400 Romů, což je zhruba o 100 více než v předcházejícím měsíci. To považuje Velká Británie za "velmi vážné" a vede kvůli tomu intenzivní diplomatická jednání.

Kandidát na senátora Václav Fischer se domnívá, že Velká Británie nemá důvod uvažovat o zavedení vízové povinnosti pro české občany

Nezávislý kandidát do Senátu Václav Fischer se domnívá, že Velká Británie nemá žádný důvod uvažovat o zavedení vízové povinnosti pro české občany. Fischer si nemyslí, že by počet Romů žádajících v této zemi o azyl byl nějak alarmující. V červenci do Británie odešlo sice zhruba 400 Romů, což je zatím nejvíce, Fischer však toto číslo považuje za zanedbatelné. "Je skutečně velmi smutné, že nám Velká Británie kvůli velmi nízkému počtu romských emigrantů hrozí zavedením vízové povinnosti," řekl ve středu na pravidelném předvolebním mítinku s občany.

Další dvě romské rodiny se připravují na odchod do ciziny

Další dvě romské rodiny z Liberce se připravují na odchod z České republiky. Romové si stěžují především na nedostatek pracovních příležitostí. Měsíční sociální dávka jim podle jejich tvrzení vystačí sotva na tři týdny a poslední týden již nevědí, z čeho uživit rozvětvené rodiny. Sami přiznávají, že žádné výraznější problémy a střety s bílou populací většinou nemají. Oceňují i to, že jim magistrát pomohl zřídit Romské komunitní centrum.

Za odchodem Romů není podle romského časopisu rasová diskriminace

Za odchodem Romů z České republiky do zemí západní Evropy, Kanady a Austrálie nestojí podle šéfredaktora romského měsíčníku Romano Kurko Mikoláše Smoleně rasová diskriminace, jak sami Romové často tvrdí. "Romské rodiny jsou neustále v pohybu, některé se vracejí, jiné zase odcházejí," řekl ve středu Smoleň v rozhovoru pro ČTK. Podle něj patří mezi hlavní důvody odchodu ze země neutěšené sociální podmínky. "Strach ze skinů je až na dalším místě," poznamenal Smoleň. Připomněl, že pro zmírnění sociálních dopadů na romské rodiny vyvíjí značné úsilí zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. "Uhl je v této zemi jediný, kdo skutečně hájí lidská práva, razantně se zastává Romů a snaží se pro ně něco udělat," zdůraznil Smoleň. Problém Romů tkví podle něj především v malé vzdělanosti, která se čtyřicet let u této komunity zanedbávala. Šéfredaktor míní, že si většina Romů tuto situaci již dnes uvědomuje. "Zatím však nemají ambice, aby si tyto záležitosti sami regulovali, a proto je logické, že nějaký čas budou odkázáni na pomoc státu," dodal.

Romové jihlavského sídliště Horní Kosov nesouhlasí s obsahem petice, která činí ze spolužití s nimi místní romský problém

Romští obyvatelé jihlavského sídliště Horní Kosov ve středu požádali radní o prošetření petice Jaroslava Hrobaře, který si stěžuje na soužití s Romy. V petici si někteří občané sídliště Horní Kosov stěžují na to, že Romové ničí majetek a ruší noční klid. "Zástupci Romů si přišli stěžovat na způsob prezentace problémů v Horním Kosovu v médiích. Romové se cítí poškozeni tím, že některé sdělovací prostředky dělají z petice romský problém," řekl ČTK zástupce starosty František Zelníček. Romové v žádosti vyjadřují nesouhlas s obsahem petice, protože podle nich nedělá rozdíly mezi jednotlivými romskými rodinami.

Podle průzkumu STEM roste podíl těch, kteří sa označují za chudé

Podíl lidí, kteří nestrádají, se od roku 1997 v České republice nesnižuje, ale roste podíl těch, kteří se sami označují za chudou rodinu. Svou ztíženou finanční situaci řeší občané nejčastěji vedlejšími příjmy a pomocí příbuzných. Vyplývá to z červencového průzkumu Střediska empirických výzkumů, jehož výzledky byly zveřejněny ve středu. Za spíše chudou rodinu se v průzkumu označilo 42 procent dotázaných, 12 procent se za chudou pokládá určitě.

Projekty programu obnovy povodněmi postižených oblastí končí

Celkem 26 projektů z programu obnovy povodněmi postižených oblastí již skončilo a poslední z celkových 27 má být hotov koncem tohoto týdne. "Splnili jsme tak závazný termín pro dokončení veškerých stavebních prací v rámci projektu, který je stanoven na září tohoto roku, uvedl na středeční tiskové konferenci ředitel Obchodní a hospodářské komory v Brně Petr Bajer. Mezi postižené okresy Brno-venkov, Břeclav a Hodonín bylo z Fondu malých infrastrukturních projektů Phare rozděleno 1,98 miliónu eur. Nejvíce peněz, přes milión eur, směřovalo do okresu Hodonín na 21 projektů. Maximální výše dotace z fondu Phare činila 75 procent investičních nákladů a provedení jednotlivých staveb byla pozorně sledována.

Obchodní a hospodářská komora upozornila, že do 5.října letošního roku mají města a obce možnost podat žádost oposkytnutí úvěru v rámci Regionálního rozvojového fondu na investice do průmyslové infrastruktury. Regionální rozvojový fond by měl prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky poskytovat finanční výpomoc 11 let. Velikost úvěrů se bude pohybovat od 0,1 di 0,8 miliónu eur a vyplácet se bude v českých korunách podle kursu platného ke dni podpisu úvěrové smlouvy. Doba splatnosti úvěru bude deset let včetně tříletého odkladu splátek a úvěr může pokrýt až 100 procent celkových nákladů. Úvěr by měl být nižší než u komerčních úvěrů. Zájemci o úvěr také z programu Phare obdrží grant na úhradu nákladů na studie proveditelnosti nezbytné pro žádost o úvěr. Na studii proveditelnosti dostane obec maximálně deset tisíc eur, o které jí bude snížena poslední splátka.

ČS přijala mimořádná bezpečnostní opatření

Mimořádná opatření přijalo v reakci na stoupající počet loupeží ve svých pobočkách vedení České spořitelny 'ČS). Rozhodlo mimo jiné o tom, že v jednotlivých filiálkách a obchodních místech spořitelny nebude příliš velká peněžní hotovost. Policisté budou pobočkám věnovat zvýšenou pozornost a budou je systematicky kontrolovat, informoval ve středu ČTK Pavel Jiroušek z tiskového oddělení ČS. Vedení spořitelny považuje za prioritu ochranu života a zdraví svých zaměstnanců a klientů a zabezpečení jejich majetku, uvedl.

ČNB by uvítala nulovou variantu dělení federálního majetku

Česká národní banka 'ČNB) by uvítala tzv. nulovou variantu dělení federálního majetku. "Nulovou variantu chápu jako politickou dohodu mezi vládou České a Slovenské republiky, která má své politické klady, ale i ekonomické zápory. Těmi je nedořešená pohledávka ČNB za Národní bankou Slovenska 'NBS) ve výši 28,5 miliardy korun," řekl ve středu v rozhovoru pro ČTK viceguvernér ČNB Oldřich Dědek. Dodal, že by bylo korektní, aby pohledávka za NBS byla převedena na stát a vláda by si to zakalkulovala do svých nákladů nulové varianty.

Vozíčkář na rekordní cestě přejel hranice se Slovenskem

Hranice se Slovenskem v Mostech u Jablunkova na Frýdeckomístecku přejel ve středu jedenašedesátiletý vozíčkář z Hrabyně na Opavsku Josef Bartošek, který se snaží zapsat do Guinnesovy knihy rekordů dálkovou jízdou na elektrickém vozíku. Na své cestě, kterou odstartoval před šesti dny na Staroměstském náměstí v Praze, chce Bartošek navštívit pět evropských zemí a ujet tak více než 2000 kilometrů, řekla ve středu ČTK Šárka Dvořáková z jeho doprovodného týmu. Rekordní trasu by měl Josef Bartošek po návštěvě Maďarska a Rakouska zakončit asi 6.září opět na Staroměstském náměstí v Praze, dodala.

Skončil festival konfrontující Mozartovu a Salieriho tvorbu

Koncertní festival "Mozart & Salieri", který v Praze v sedmi programech od 23.července přiblížil méně známou hudbu Antonia Salieriho a umožnil veřejnosti porovnat ji s díly Wolfganga Amadea Mozarta, skončil ve středu v Rudolfinu. Na závěrečném večeru zaznělo vedle Mozartovy Koncertantní symfonie pro housle a violu i Salieriho dílo Concertante pro flétnu, hoboj a orchestr. Mezi sólisty byla také houslistka Gabriela Demeterová. Jednou ze zajímavostí této přehlídky byl i koncert vídeňské interpretky Christy Schönfeldingerové na skleněnou harmoniku, zapomenutý nástroj té doby. Uskutečnil se v úterý a posluchačům nabídl i neznámou Mozartovu hudbu komponovanou pro pražské bály. Další z večerů například konfrontoval requiem obou tvůrců, o jejichž rivalském vztahu koluje řada legend. Včetně té, že Salieri nechal Mozarta zavraždit. Festival pořádala stejná agentura, která organizuje od poloviny července do 15.srpna Letní operní festival. Ten se koná na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí. Mezi třemi desítkami představení je vedle Verdiho Traviaty a Rigoletta i nová inscenace Mozartovy Kouzelné flétny. Za každoročním projektem stojí letos režisér Martin Otava a německý dirigent působící v České republice Andreas Kröper.

Ze sportu:

Český obránce Luboš Kubík byl zvolen hráčem týdne americké fotbalové ligy. Hráč Chicaga vstřelil minulý týden dvě branky a na další dvě nahrál. Kubíkovi se tohoto ocenění dostalo v letošní sezóně vůbec poprvé, minulý rok byl vyhlášen nejlepším obráncem celé soutěže a výrazně se zasloužil o to, že jeho tým vyhrál ligu i pohár.

Fotbalisté FK Teplice prohráli v úvodním utkání třetího předkola Ligy mistrů na svém stadiónu s Borussií Dortmund 0:1. Jediný gól vstřelil v 66.minutě Nerlinger, ale český tým sehrál s velkým favoritem rovnocennou partii a postaral se o to, že odveta za dva týdny na Vestfálském stadiónu nebude jen formalitou. Celkový vítěz postoupí do hlavní soutěže, v níž už je pražská Sparta a dalších patnáct evropských klubů.

Hokejisté Plzně zvítězili v prvním zápase švýcarského turné nad Fribourgem 1:0, když jedinou branku vstřelil ve 45.minutě Jeslínek. O čisté konto Plzně se zasloužili brankář Salfický a Masný, kteří se v polovině utkání vyměnili.

Hokejové mužstvo Karlových Varů porazilo v prvním přípravném utkání na pětidenním zájezdu ve Švýcarsku tým Curychu Lions 3:0. Výborný výkon v zápase, k němuž hráči Karlových Varů nastoupili v úterý večer po desetihodinové cestě autobusem, podali oba brankáři - Rudolf Pejchar a Zdeněk Šmíd. Čeští gólmani zastínili finského reprezentačního brankáře Ari Sulandera, který inkasoval po střelách Milana Richtera, Pavla Janků a Pavla Metlička. Ve druhém zápase se hokejisté Karlových Varů utkají ve čtvrtek s Klotenem.

Trenér Jozef Chovanec udělal první změnu v nominaci pro přátelské utkání se Švýcarskem, jež se bude hrát příští středu v Drnovicích. Obránce Tomáše Řepku z Fiorentiny nahradí Karel Rada z pražské Slavie. Zásah do složení mužstva Chovanec zdůvodnil tím, že Řepka stále ještě bojuje o místo v sestavě Fiorentiny a bude mít před sebou odvetu kvalifikace pro Ligu mistrů s Widzewem Lodž. Rozhodl se mu proto dopřát trochu klidu.

Hokejista Petr Tejkl se dohodl na prodloužení smlouvy s extraligovým Havířovem o jeden rok s opcí na další sezónu. Třiatřicetiletý obránce, který byl kmenovým hráčem Opavy, odkud byla převedena extraliga do Havířova, hostoval v uplynulé sezóně v celku vicemistra německé ligy Norimberku. Zkušený bek hrál před příchodem do Opavy v Olomouci a ve Vítkovicích.

Čtyři vítězství vybojovala česká plavkyně Jana Pechanová na mezinárodním mistrovství Slovinska v Radovlici, kde reprezentanti uzavřeli letní sezónu. Přemožitelku nenašla na tratích 200, 400 i 800 metrů volným způsobem a čtvrtý triumf přidala na dlouhé pohovce. Z jednoho vítězství se ve Slovinsku radoval i Josef Horký v závodě na 200 metrů motýlek.

Nedočkaví fotbaloví fanoušci si mohou už příští pondělí začít objednávat vstupenky na zápasy českých fotbalistů na mistrovství Evropy, jež se bude hrát v červnu příštího roku v Belgii a Nizozemsku. Výhradním distributorem se na základě smlouvy s Českomoravským fotbalovým svazem stala cestovní kancelář Čedok, v jejíž 47 pobočkách budou k dispozici objednávkové formuláře a informační brožury. Na každé ze šesti utkání, jež může český tým na mistrovství Evropy sehrát 'tři zápasy ve skupině, čtvrtfinále, semifinále a finále) si může fanoušek objednat maximálně dvě vstupenky, přitom u každé musí uvést rodné číslo majitele.

Předpověď počasí:

Ve čtvrtek bude Česká republika ležet v přílivu chladnějšího vzduchu od severozápadu. Bude polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle s možností přeháněk. Denní teploty se budou pohybovat kolem 20 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.