Zprávy čtvrtek, 12. února 1998

Zprávy 12.2.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna jedná o přistoupení České republiky k NATO

Poslanecká sněmovna dnes pokračuje v rozpravě o vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Středeční diskusi poslanci přerušili až v pozdních nočních hodinách. V kuloárech se objevila spekulace, že by sociální demokracie mohla podpořit ratifikaci vstupu do NATO ještě v tomto volebním období. Vládní kluby by však musely přistoupit na požadavek ČSSD a schválit její verzi ústavního zákona zkracující volební období Sněmovny. Místopředseda poslanců ODA Dušan Kulka tento postup jednoznačně odmítá.

Premiér Josef Tošovský vyzval Poslaneckou sněmovnu k bezodkladné ratifikaci našeho přistoupení k NATO. Podle premiéra je posílení bezpečnosti prioritou zahraniční politiky České republiky. Tošovský současně odmítl názory, že by vstup do aliance znamenal rozmístění jaderných zbraní na našem území. Ministr obrany Michal Lobkowicz popřel, že by vstup do NATO omezil naši suverenitu. Rovněž vyloučil, že by Česká republika byla nucena proti své vůli dělat něco, s čím nebudou její ústavní orgány souhlasit. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas otevřeně přiznal, že politická reprezentace státu nezvládla úkol získání podpory veřejnosti pro vstup ČR do aliance.

Vstup České republiky do NATO jednoznačně podpořil předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman. Poznamenal, že výdaje na neutralitu jsou dvakrát až třikrát vyšší než srovnatelné výdaje na členství v kolektivním bezpečnostním systému. Zeman však znovu požadoval konání referenda, na jehož základě by o přistoupení k alianci rozhodla až Poslanecká sněmovna vzešlá z předčasných voleb.

Komunističtí poslanci požadují odročení parlamentní diskuse. Ta by podle návrhu KSČM měla pokračovat až po ukončení ratifikačního procesu ve všech členských státech NATO a poté, co se k otázce začlenění vyjádří čeští občané v referendu. Komunističtí poslanci, kteří se netají svým negativním stanoviskem ke vstupu země do NATO, přerušení rozpravy na toto téma již jednou navrhli, avšak sněmovna jejich požadavku nevyhověla.

Republikánský poslanec Petr Zajíc v rámci rozpravy obvinil alianci, že chce svým vlivem pronikat ještě více na východ a vměšuje se do vnitřní politiky různých zemí světa. Zajíc připomněl, že poslanci této opoziční strany vstup ČR do NATO v žádném případě nepodpoří.

Přistoupení České republiky k Severoatlantické alianci by mohl jako první ratifikovat Senát. Podle vyjádření předsedy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaela Žantovského (ODA) by se tak mohlo stát v případě, že tento krok neučiní nynější Poslanecká sněmovna. Současně však zdůraznil, že lepší a čistší by byl klasický postup, běžný při přijímání zákonů, tedy že by Senát jednal o smlouvě až po jejím schválení ve sněmovně.

Clinton zahájil americký ratifikační proces k rozšíření NATO

Prezident Spojených států Bill Clinton ve Washingtonu za účasti ministrů zahraničí ČR, Polska a Maďarska a generálního tajemníka NATO Javiera Solany oznámil zaslání dokumentů k rozšíření NATO o Českou republiku, Polsko a Maďarsko americkému Senátu. Clinton tak oficiálně zahájil proces ratifikace dodatku k základní smlouvě NATO Spojenými státy. Američtí senátoři budou v příštích týdnech zvažovat rozšíření NATO a případně ratifikaci schválí. K tomu je třeba dvou třetin jejich hlasů. K hlasování přistoupí asi v březnu.

Do Iráku by mohla jet česká protichemická jednotka

Česká republika by mohla vyslat do Iráku specialisty na detekci chemických látek nebo tým lékařů. O bojových jednotkách se ani při jednání s ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou neuvažovalo. Řekl to český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Šéf české diplomacie v úterý veřejně za návštěvy v Kongresu před mnoha americkými novináři prohlásil: "Půjdeme s vámi". Ve středečním rozhovoru upozornil, že to je jen první část stanoviska. V případě vyčerpání diplomatických prostředků ČR podle něj podpoří vojenskou akci USA proti Iráku přiměřeným způsobem a teprve po konzultaci s vládou. Spojené státy jen s obtížemi získávají podporu pro vojenskou akci proti Iráku, ale tři nově přizvané státy do NATO daly najevo svou morální podporu i ochotu zapojit se třeba i vojensky. Polsko již oznámilo, že by do Perského zálivu mohlo poslat oddíl chemických vojsk.

Rovněž velitel pozemních vojsk Petr Voznica uvedl, že pokud by byla Česká republika vyzvána k účasti na případném vojenském zásahu v Iráku, mohla by využít zkušeností protichemické jednotky z tohoto regionu. Protichemická jednotka by podle Voznici mohla pomoci ochránit civilisty a části vojenských jednotek v případě použití chemických, nebo snad biologických zbraní ze strany Iráku.

Strana československých komunistů podporuje vyslání dobrovolníků na obranu Bagdádu

Generální tajemník Strany československých komunistů Miroslav Štěpán reagoval na prohlášení, že USA budou přibližně do týdne připraveny vojensky zaútočit na Irák. Podpořil severomoravskou iniciativu na pomoc iráckému lidu, která shání dobrovolníky do oddílů pro obranu Bagdádu. Štěpán řekl, že o této iniciativě informovaly noviny Nové Bruntálsko a Moravskoslezský den. Podle těchto zdrojů se do mezinárodních oddílů na obranu Bagdádu přihlásilo 18 dobrovolníků. Štěpán odsoudil připravenost České republiky účastnit se podle jeho slov "teroristické akce vůči iráckému lidu".

Vedení redakce deníku Moravskoslezský den odmítlo, že by list přinesl reportáž o dobrovolnících hlásících se do mezinárodních jednotek na pomoc Iráku. Za týdeníkem Nové Bruntálsko, jehož stanovisko se ČTK nepodařilo získat, stojí podle bývalého redaktora novin někdejší poručík Státní bezpečnosti a současný šéf severomoravské Strany československých komunistů Ludvík Zifčák. Ten ale oficiálně popírá, že by měl s novinami něco společného. Na týdeník Nové Bruntálsko bylo dosud podáno na 20 trestních oznámení.

Vládní ODA by se nyní nedostala do parlamentu

Nejvyšší volební preference si zachovává sociální demokracie, kterou by podle Institutu pro výzkum veřejného mínění volilo 29 procent dotázaných. O druhé a třetí místo se dělí Unie svobody a ODS, které mějí shodně 10 procent. Přičemž u ODS došlo opět k dalšímu oslabení. Pět procent nutných pro vstup do parlamentu by nepřekročila vládní ODA. Naopak na 6 procent posílily preference ultrapravicových republikánů.

Podle ODA může za pokles jejích preferencí finanční aféra

Za politováníhodný výsledek aféry s obviněními podnikatele Kamila Kolka označil předseda Občanské demokratické aliance /ODA/ Jiří Skalický výsledky posledního průzkumu volebních preferencí. Aliance by získala jen 3,5 procenta hlasů a nedostala by se tak do sněmovny. Opavský podnikatel Kamil Kolek nedávno prohlásil, že údajně pod nátlakem věnoval ODA dva milióny korun a získal tak se slevou opavský obchodní dům Breda. V opačném případě mu čelní představitelé ODA prý naznačovali, že by ho mohli o obchodní dům připravit.

ODA má mezi sponzory také mrtvého dárce

Mezi sponzory ODA figuruje stejně jako u ODS mrtvý dárce. Měl jím být devětasedmdesátiletý Jan Kotýnek, který zemřel v březnu 1996 a o měsíc později alianci zaslal 75.000 korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle deníku Kotýnkova rodina tvrdí, že sponzoring ODA byl posledním přáním zesnulého, ale další informace svědčí o jiném původu peněz. Klíčovou postavou by podle listu mohl být Kotýnkův zeť, který zprivatizoval několik podniků a figuroval v desítkách firem. Právě jeho podřízení měli alianci posílat další peníze v době, kdy ODA přišly peníze od Kotýnka.

Sociální demokraté nezveřejnili jména svých sponzorů

Opoziční sociální demokraté se vyhnuli zákonné povinnosti zveřejnit jména dárců, když zahrnuli dva sponzorské dary z roku 1996 do účetní kolonky "ostatní příjmy". Podle Mladé fronty Dnes to místopředseda ČSSD zodpovědný za finance Ivo Svoboda vysvětluje tím, že straně chyběly darovací smlouvy od sponzorů. Kdo jsou dva tajemní sponzoři z roku 1996, předseda ČSSD Miloš Zeman neví. Kontrolní komise sociální demokracie však podle listu mohla nesrovnalosti odhalit už dávno. Jde totiž o případ z loňského března, kdy ČSSD na sjezdu ve zprávě o hospodaření uvedla, že strana v roce 1996 získala na darech 1,7 miliónu korun. O dva týdny později se ve zprávě pro Poslaneckou sněmovnu objevilo číslo o milión menší.

DEU chce před volbami spolupracovat především s ODS a lidovci

Jedinými možnými partnery neparlamentní Demokratické unie (DEU) pro předvolební spolupráci jsou Občanská demokratická strana /ODS/ a lidovci /KDU-ČSL/. Tyto strany jsou na rozdíl od ODA a Unie svobody konsolidované a mají jasnou strukturu, řekl novinářům předseda DEU Ratibor Majzlík. Možný nástup postkomunistické levice po volbách motivuje DEU k hledání pravicových partnerů k vytvoření takzvané pravicové alternativy. Majzlík informoval o úterním jednání se zástupci ODS, které inicioval její předseda Václav Klaus. Stejně jako z předchozího setkání s vedením KDU-ČSL odcházel šéf DEU ze schůzky s Klausem přesvědčen, že ODS ani lidovci neuvažují o možné koalici se sociálními demokraty.

Strany vydají za volby nejvýše 30 miliónů korun

Parlamentní politické strany se shodly na limitu 30 miliónů korun na volební kampaň do Poslanecké sněmovny. Jejich zástupci se dále dohodli, že nebudou od 1. dubna do dne voleb používat velkoplošnou reklamu. Rovněž televizní a rozhlasové spoty chtějí nahradit diskusemi u kulatých stolů. Republikáni se k této věci vyjádří až za několik dnů.

Václav Havel jednal s odbory

Prezident Václav Havel se shodl se zástupci odborů na tom, že k větší sociální jistotě občanů by přispěla přesnější představa o rozvoji veřejného sektoru a vůbec koncepce vývoje ČR. Prezidentům mluvčí po schůzce uvedl, že Václav Havel spíše jen naslouchal názorům odborářů. Ti také Václava Havla informovali o možnosti sociálních otřesů způsobených hospodářským vývojem.

Ministryně spravedlnosti podepsala žádost o vydání Michala Kováče do Německa

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová podepsala žádost o vydání syna slovenského prezidenta Michala Kováče mladšího do Německa. Kováč mladší je v Německu stíhán kvůli údajné spoluúčasti na finančním podvodu za 2,3 miliónu dolarů (asi 69 miliónů korun) vůči firmě Technopol. Minulý týden ho na základě zatykače vydaného mnichovským soudem zadržela na rozvadovském hraničním přechodu česká policie. Dnes dopoledne bude na stejném místě vydán německým orgánům. On sám před státním zástupcem se svým vydáním do Německa vyjádřil souhlas, proto o něm nemusel rozhodovat soud.

Komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí jedná o možnosti zavedení dvojího občanství

Možnost zavedení dvojího státního občanství v České republice bude konzultovat s odborníkem na ústavní právo komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Podle jejího předsedy - senátora Milana Špačka - neexistuje jasná právní úprava, která by stanovila buď výlučné české občanství, anebo umožnila každému zájemci mít občanství dvojí. Uvedl, že komise vyslechne informace o setkáních senátorů s krajany v USA, Kanadě, Rakousku a dalších zemích. On sám se vyslovil pro zavedení dvojího občanství pro politické uprchlíky z doby komunistického režimu. Situace v ČR je podle jeho slov vzhledem ke dvěma velkým emigračním vlnám jiná než v zemích Evropské unie, kde se projevuje spíše tendence povolit pouze výlučné občanství.

Kruh občanů ČR vyhnaných z pohraničí nesouhlasí se složením koordinanční rady česko-německého diskusního fóra

Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí protestuje proti přístupu německé strany ke jmenování koordinační rady česko-německého diskusního fóra a Fondu budoucnosti. Podle prohlášení je složení německé části rady přípravou k naplnění cílů sudetských Němců. Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer nebyl podle tajemníka organizace Pavla Macháčka do rady jmenován proto, aby vedl dialog s Čechy; Neubauer chce být podle něj součástí orgánu oficiálně zřízeného českou vládou, aby mohl jednat přímo s ní. Tím česká vláda "uzná existenci" Sudetoněmeckého krajanského sdružení a jeho cílů. Macháček uvedl, že Kruh navrhl Neubauerovi dialog již v roce 1994, ten však všechny navrhované termíny odmítl.

Fond budoucnosti: Peníze prvním obětem nacismu snad již v březnu

Část dosud žijících obětí nacismu by z Fondu budoucnosti mohla podle českého ředitele jeho sekretariátu Tomáše Kafky získat první užitek již koncem příštího měsíce. První konkrétní pomoc by měla směřovat především k obětem, které strávily více než tři měsíce v koncentračním táboře. Na dvou účtech fondu, zřízených v Praze, již bylo soustředěno přes 200 miliónů korun, aby z nich mohly začít být hrazeny jednotlivé projekty.

Velká synagoga v Plzni opět slouží veřejnosti

Průvod se zástupci české židovské obce a dalšími hosty v čele ze zemským rabínem Karlem Sidonem a izraelským velvyslancem v ČR Raphaelem Gvirem slavnostně otevřel Velkou synagogu v Plzni. Během svých projevů připomněli izraelský velvyslanec i plzeňský primátor Zdeněk Prosek tragickou stránku dějin z období druhé světové války, kdy bylo vyhlazeno šest miliónů Židů, z toho 3000 z Plzně, v nacistických koncentračních táborech. Otevřením plzeňské synagogy, která je třetí největší synagogou na světě, vznikne v Plzni vynikající koncertní sál s kapacitou 1200 osob. Nad oltářem jsou varhany jediné svého druhu v České republiky.

Koruna zpevňuje

Česká koruna by mohla v nadcházejících dnech zpevnit až na hladinu 18,80 Kč za marku, kterou dealeři i analytici označují jako mezní hranici. Následovat však bude opětovné oslabení a návrat nad úroveň 19,00 Kč za marku, míní ekonomové. K obratu ve vývoji kursu koruny došlo po zveřejnění lednové inflace, jejíž negativní výsledek je prozatímní zárukou udržení vysokých úrokových sazeb přitahujících spekulativní investory. Ekonom Woodcommerz Jiří Křovák očekává v průběhu roku propad kursu koruny hluboko pod úroveň 20,00 Kč za marku. Současný kurs koruny je stále z hlediska reálných ekonomických ukazatelů nadhodnocený, nepominul ani faktor možné politické nestability, podotkl Křovák.

Utajovaná prognóza České národní banky nevidí budoucnost růžově.

Podle prognózy, kterou získal deník Právo, bude české hospodářství do roku 2000 balancovat na rozhraní stagnace a otevřené krize. Ekonomický růst nepřesáhne ročně jedno procento. Naopak o procento se už mají letos snížit reálné mzdy. Ty poprvé vzrostou podle České národní banky až v roce 2000 - a to o pouhých osm desetin procenta. Také růst hrubého domácího produktu očekává předpověď banky letos o pouhých osm desetin procenta a v dalších dvou letech o jedno procento.

NKÚ šetří v Olomouci hospodaření se státními penězi po povodni

Nejvyšší kontrolní úřad začal prošetřovat na olomoucké radnici hospodaření se státními prostředky určenými na likvidaci následků loňských povodní. Pro podezření ze zpronevěření statisíců korun určených na provoz evakuačních center je od minulého týdne ve vazbě náměstek olomouckého primátora Richard Pavel (ČSSD). Úředníci hodlají několik týdnů prověřovat, zda milióny korun vydaných ze státní pokladny po katastrofálních povodních využila olomoucká radnice tak, jak měla. Pavel v červenci obdržel z městské pokladny jeden milión korun na zásobování evakuačních center a vyšetřovatel zjistil, že nejméně 270.000 korun měl vyúčtovat falešnými fakturami.

Miloslav Švajda objevil ve své sbírce známku za dva milióny korun

Unikátní československou známku objevil ve své sbírce Miloslav Švajda ze Slušovic. Katalogová cena známky s černým přetiskem Pošta Československá 1919 a s průsvitkou na vodorovně pruhovaném papíře se v současnosti pohybuje kolem dvou miliónů korun. Původnost sběratelské rarity potvrdil soudní znalec.

Čeští skauti se v Chile zúčastni 19. světové jamboree

Čeští skauti se na přelomu letošního a příštího roku vydají do Chile, kde se zúčastní setkání členů národních skautských organizací z celého světa - 19.světové jamboree. Český skauting by měla v Chile zastupovat padesátičlenná skupina. Skauti připravují projekt prezentace Junáka a České republiky v Chile. V expozici by nemělo chybět představení kulturních center ČR, české filmové produkce, staročeských Vánoc, či ochutnávka staročeské kuchyně. Junáci chtějí českou kulturu představit také překladem některých českých písní do španělštiny a španělským dabingem klasického českého skautského filmu Na dobré stopě z roku 1947.

Ze sportu:

K první české olympijské medaili - stříbrné, přidala na své konto naše úspěšná reprezentantka Kateřina Neumannová další, tentokrát bronzovou. Získala ji po dramatickém souboji s Ruskou Larissou Lazutinovou ve stíhacím závodě žen na 10 kilometrů volnou technikou. Lazutinová si doběhla pro druhou zlatou a stříbro patří její krajance Olze Danielovové, která Neumannovou předstihla až v dramatickém finiši.

Na výborném čtvrtém místě dojel na dvacetikilometrové trati český biatlonista Ivan Masařík. Za vítězem Norem Halvardem Hanevoldem zaostal o 74 sekund a od bronzu jej dělilo půl minuty.

Český skokan na lyžích Michal Doležal obsadil v japonském Naganu na středním můstku 11. místo. Mezi třicítku finalistů postoupila i zbylá trojice českých reprezentantů František Jež, Jaroslav Sakala a Jakub Sucháček. Všichni nakonec skončili ve třetí desítce výsledkové listiny. Doležal se na jedenácté místo vyšvihl především výkonem v druhém kole, kdy dolétl na hranici 87,5 metrů, čímž dosáhl šestého nejdelšího skoku kola.

Do druhého kola tenisového turnaje v Petrohradu postoupil Daniel Vacek vítězstvím 6:3, 7:6 nad Italem Furlanem. Naopak vyřazen byl po třísetovém boji s Němcem Prinosilem Martin Damm.

V úvodním kole tenisového turnaje v Dubaji prohrál Jiří Novák s Němcem Kieferem 1:2 na sety.

V první hokejové lize prohrál Jindřichův Hradec s Berounem 2:3, Kralupy remizovaly s Kometou Brno 5:5, Havlíčkův Brod porazil Přerov 8:1, Chomutov prohrál s Olomoucí 1:3 stejně jako Prostějov s Havířovem, Liberec porazil Znojmo 3:2 a Třebíč Písek 6:3.

Počasí

Na území České republiky bude ve čtvrtek pokračovat příliv teplého vzduchu. Bude většinou jasno až polojasno, denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.