Zprávy čtvrtek, 13. června 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobneji:

Jednani poverencu

Pokud se podari vedeni Obcanske demokraticke strany, Obcanske demokraticke aliance a Krestanske a demokraticke unie-Ceskoslovenske strany lidove uzavrit tento tyden koalicni dohodu, nebude podle predsedy poslancu ODS Jiriho Honajzra nic branit doreseni otazek tykajicich se struktury budouci snemovny v prubehu pristiho tydne. Honajzer to uvedl po jednani poverencu ODS a Socialnich demokratu o budoucim fungovani parlamentu s vyhradou, ze jde o jeho odhad. Mandat poverencu je do jiste miry omezen i terminem uzavreni dohody nove vznikle koalice s vedenim socialnich demokratu ohledne programovych pozadavku, podotkla v teto souvislosti mistopredsedkyne Socialnich demokratu Petra Buzkova.

V obsazeni parlamentniho organizacniho vyboru, v jehoz kompetenci je pripravovat program schuzi Poslanecke snemovny, by mela byt zachovana rovnovaha koalicnich a nevladnich stran. Po schuzce predstavitelu poslaneckych klubu ODS a Socialni demokracie to rekl predseda parlamentni frakce socialnich demokratu Stanislav Gross s tim, ze v teto otazce dospely ODS i CSSD ke shode. Pocet clenu vyboru by podle Grosse mohl odpovidat pomeru 13 koalicnich ku 13 opozicnim poslancum.

Stanislav Gross pri jednani s predstaviteli KDU-CSL informoval o tom, ze frakce socialnich demokratu trva na zastoupeni komunistu a republikanu ve funkcich predsedu vyboru Poslanecke snemovny. Po jednani cinitelu obou klubu to rekl predseda lidovecke frakce Miloslav Vyborny, pricemz upozornil, ze nazory zastupcu KDU-CSL a CSSD se v teto veci lisi.

Rozhodnuti Ustavniho soudu

Ustavni soud ve stredu zrusil obecne zavaznou vyhlasku mesta Jicin o zakazu komunisticke, nacisticke a fasisticke propagandy na uzemi mesta z lonskeho ledna. Je to jiz ctvrta z tzv. protikomunistickych vyhlasek - po vyhlaskach z Usti nad Labem, Nove Paky (okres Jicin) a Brna, ktere dosud projednal a oznacil za neustavni.

Zasedala vlada

O pripravne rocniky zakladnich skol vlada svym narizenim rozsirila bezplatne poskytovani ucebnic, ucebnich textu a zakladnich skolnich potreb. Premier Vaclav Klaus k tomu rekl, ze jde o ruzne typy pripravnych rocniku, napr. rocniky pro zdravotne postizene deti, pomocne skoly atd.

Za jedine mozne a nejracionalnejsi reseni financniho neuspechu Ceske lotynky povazuje vlada dlouhodoby a na kulturu orientovany pronajem prazskeho domu U hybernu spolecnosti Musical, ktery o 230 milionu korun snizi celkovy dluh lotynky. Po zasedani vlady to rekl premier Vaclav Klaus s tim, ze na financni odpis jeste zbyva 44 milionu korun.

Prezident nemocen

Prezident Vaclav Havel nepredpoklada, ze by behem sve nemoci s nekym konzultoval soucasnou situaci nebo stav koalicnich jednani. Takova konzultace by prichazela v uvahu pouze v nalehavem pripade. Uvedl to prezidentuv mluvci Ladislav Spacek. Podle dalsich informaci z Havlovy kancelare je prezidentuv stav uspokojivy a dari se mu dobre. Prezident Vaclav Havel prodelava lehci virove onemocneni, ktere by vsak nemelo nijak ovlivnit povolebni jednani, ktera Havel vede s predstaviteli jednotlivych politickych stran.

Havel k Rusku

Cesky prezident Vaclav Havel podle agentury Reuter veri, ze Rusove v nadchazejicich nedelnich prezidentskych volbach podpori demokracii. V prohlaseni, z nehoz Reuter cituje s odvolanim na Ladislava Spacka, mluvciho prezidenta, Havel vyslovil presvedceni, ze "prezidentske volby v Ruske federaci... se uskutecni v duchu demokracie a svobody". Spacek rekl, ze Havel velmi pozorne sleduje vyvoj v Ruske federaci a je presvedcen o tom, ze mir v Evrope nemuze byt zajisten bez spoluprace s touto obrovskou a vlivnou mocnosti.

Usmireni mezi SRN a CR

Mistopredsedkyne nemeckeho parlamentu Antje Vollmerova pripomnela nutnost serioznich a zretelnych kroku spolkove vlady kanclere Helmuta Kohla a bonnskych parlamentnich frakci v zajmu usmireni s Ceskou republikou. Mnozi zrejme nevidi, ze se v pripade styku Nemecka s CR jedna o posledni otevrenou otazku nemecke zahranicni politiky od doby nacismu a skonceni druhe svetove valky ve vztahu k nektere ze sousednich zemi, prohlasila Vollmerova pri stredecnim setkani v tiskovem klubu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Reuter o cesko-nemecke deklaraci

Povolebni pat v Ceske republice, ktery nikdo necekal, zmrazil snahy o vyreseni padesatileteho sporu s Bonnem o povalecne vyhnani nekdejsi sudetonemecke mensiny z Ceskoslovenska, napsala agentura Reuter. Podle prazskych politiku vsak projekt spolecne deklarace, kterou maji schvalit parlamenty obou zemi a ktera ma skoncovat s kontroverznimi nasledky druhe svetove valky, jeste neni mrtvy. Reuter cituje slova namestka ministra zahranici Pavla Bratinky, ze deklarace by mohla spatrit svetlo sveta do konce roku.

Soud s Setinou

U Obvodniho soudu pro Prahu 1 pokracuje ve ctvrtek neverejny soudni proces s byvalym generalnim prokuratorem Jirim Setinou, obzalovanym ze tri trestnych cinu - ohrozeni statniho tajemstvi, ohrozeni devizoveho hospodarstvi a utoku na verejneho cinitele. Soud se v teto fazi procesu zabyva udajnym vyzrazenim statniho tajemstvi. Z toho Setinu obzaloba vini proto, ze prozradil ministrovi prumyslu a obchodu Vladimiru Dlouhemu, ze jednoho z jeho podrizenych odposlouchava v souvislosti se zavaznou trestnou cinnosti Bezpecnostni informacni sluzba. Z ohrozeni devizoveho hospodarstvi je nekdejsi generalni prokurator obzalovan proto, ze zisky za pronajem sve prazske vily ukladal do svycarske banky. Utoku na verejneho cinitele se mel Setina dopustit tim, ze hrube urazil dva policisty, kteri jej kontrolovali pri jizde autem.

Vystava lecivych rostlin

Kultivovane sortimenty oficialne uznavanych lecivych rostlin i lecivek pouzivanych v lidovem lecitelstvi soustreduje vystava, ktera zacina ve ctvrtek v Brne ve Stredisku lecivych rostlin Lekarske fakulty Masarykovy univerzity. Potrva do 30.cervna. Stredisko kultivuje 900 druhu lecivych, aromatickych a koreninovych rostlin. Venkovni expozici doplnuje 80 druhu rostlin celedi makovitych. Vystava predstavuje rovnez vyber mene znamych a lahudkovych zelenin a soubor tonizujicich rostlin, jako jsou klanopraska cinska a certuv ker.

Japonec v Ceske filharmonii

Stalym hostujicim dirigentem Ceske filharmonie se od nadchazejici sezony na tri roky stal Japonec Kon Iciro Kobajasi. Vyplyva to ze smlouvy uzavrene v Praze minuly tyden, o jejimz podpisu vedeni orchestru nyni informovalo. Host se pred abonentnim publikem objevi v Praze v dubnu pristiho roku, kdy rovnez uvede svetovou premieru kompozice Znameni casu od Svatopluka Havelky. Dirigent Kobajasi v minulych dnech v Rudolfinu s telesem natocil pro japonskou firmu Pony Canyon Berliozovu Fantastickou a Saint-Saensovu Varhanni symfonii a s koncertnim mistrem Videnskych filharmoniku Reinerem Honeckem jako solistou Dvorakuv a Mendelssohnuv houslovy koncert.

Pavarottiho recital

Polohrany televizni dokument, venovany hudbe na dvore Habsburku, vznikne v koprodukci Ceske televize a partneru v Rakousku, Madarsku a Slovinsku. Spoluautorem mezinarodniho scenare je Zdenek Mahler. Podle informaci Ceske televize budou jeji televizni kamery pritomny na galaveceru svetovych baletnich hvezd, ktery se koncem cervna uskutecni ve Statni opere v Praze. Po primem prenosu premiery noveho nastudovani opery Bedricha Smetany Dve vdovy, kterou televize zprostredkuje koncem pristiho tydne, se na podzim pocita i s primym prenosem Straussovy opery Ruzovy kavalir a koncem roku se zaznamem Pavarottiho koncertu v Praze.

Concertino Praga

Jihocesky festival Concertino Praga, jehoz 28. rocnik bude zahajen tuto nedeli v Jindrichove Hradci, predznamena ve ctvrtek vecer v prazskem Rudolfinu koncert laureatu teto mezinarodni rozhlasove souteze mladych hudebniku, ktera se uskutecnila jiz potricate. S Prazskou komorni filharmonii na nem vystoupi absolutni vitezka - slovenska fletnistka Katalin Kramaricsova a dale nemecky hobojista Clemens Haustein, trumpetista Jiri Houdek a madarsky klarinetista Zoltan Kovacs.

Festival Kmochuv Kolin

Tradicnim monstrkoncertem patnacti set hudebniku, dvou set mazoretek a stovky sboristu vyvrcholi v nedeli 16. cervna 34. rocnik mezinarodniho festivalu Kmochuv Kolin, ktery bude ve meste dechovek zahajen uz tento patek. Mezi prihlasenymi jsou vice nez dve desitky dechovych orchestru, dvanact pohybovych skupin a tri pevecke sbory. Tato mezinarodni prehlidka dechovych orchestru je jednou z nejvetsich a nejstarsich v republice. Poprve se konala v roce 1962, kdy uzavrela krajske kolo souteze dechovek. Prvnim zahranicnim ucastnikem festivalu byl v polovine 60. let orchestr z Rakouska.

A na zaver kratce o pocasi.

Ve ctvrtek je v Ceske republice oblacno, misty prehanky nebo bourky. Teploty se pohybuji mezi 19 a 23 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.