Zprávy čtvrtek, 13. května 1999

Vláda se vyslovila pro dostavbu jaderné elektrárny

Ministr Kavan neprozradil poslancům podrobnosti mírové iniciativy

Reakce českých politiků na odvolání premiéra Primakova z funkce

V Praze začal Mezinárodní hudební festival Pražské jaro

Naši politici odvolání Jevgenije Primakova nezlehčují, ale ani nepřeceňují. Někteří to považují za další důkaz nestability v Rusku. Zahraniční expert ČSSD, poslanec Vladimír Laštůvka, považuje Primakovovo odvolání za odraz pnutí pod povrchem mocenské elity v Rusku. Tato situace podle něj odráží už tři roky trvající neutěšenou sociálně-ekonomické situaci v zemi.

Za typický projev jelcinovské politiky označil odvolání Primakova předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas z ODS. Ve chvíli, kdy se sám Jelcin dostává do úzkých, řeší to podle Nečase většinou naprosto překvapivými a šokujícími personálními změnami. Ve čtvrtek má totiž v ruské Dumě začít proces vedoucí k možnému odvolání samotného Jelcina.

Lidovec a někdejší náměstek ministra zahraničí Cyril Svoboda se obává, aby zkušeného diplomata Primakova nakonec nenahradily vojenské složky. Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip považuje odvolání Primakova za výsledek boje o moc v Rusku a neschopnosti Jelcina dále řídit stát.

Nyní podrobněji:

Vláda rozhodla o Temelínu

Stavba jaderné elektrárny Temelín má být dokončena. Rozhodla o tom vláda na nočním mimořádném zasedání. Dostavbu podpořilo 11 přítomných ministrů, 8 se postavilo proti. Ekologové označili výsledek jednání za promarněnou, ne však poslední šanci, a za zastavení tohoto projektu bojovat nepřestanou. Vláda přijala koncepci ministra obchodu a průmyslu Miroslava Grégra za podmínky, že náklady na dostavbu nepřesáhnou stanovených 98,6 miliardy korun a oba bloky budou dokončeny do září příštího roku a prosince roku 2001. Pokud se termín dokončení nedodrží, je Grégr ochoten rezignovat na svou funkci.

Vláda současně pověřila Miroslava Grégra a ministra financí Ivo Svobodu vypracováním plánu privatizace energetických společností a elektrárenské společnosti ČEZ. Návrh by měli ministři předložit letos v září. Premiér Miloš Zeman však neupřesnil, zda vláda počítá s privatizací ČEZu ještě před dokončením Temelína.

Rakouští politici nesouhlasí s rozhodnutím české vlády o dostavbě Temelína. Za absolutně nesprávný označila výsledek jednání rakouská ministryně pro záležitosti žen a na ochranu spotřebitelů Barbara Prammerová. Uvedla, že rakouská vláda vyčerpá všechny zbývající možnosti, aby zabránila uvedení elektrárny do provozu. Na rozhodnutí české vlády reagoval zklamaně také ministr ochrany životního prostředí Martin Bartenstein. Zároveň však vyjádřil naději, že ještě nebylo řečeno poslední slovo.

Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka nevychází rozhodnutí vlády z ekonomické reality. "Sociální demokraté se jím přihlásili k odpovědnosti za dostavbu a národohospodářské ztráty, které z toho vyplynou," řekl Bursík novinářům. "Není to první ani poslední kabinet, který o Temelínu rozhodoval," poznamenal.

Rozhodnutí vlády dokončit jadernou elektrárnu Temelín nebude mít vliv na budoucí činnost společnosti ČEZ. Neovlivní rovněž její budoucí úvěrové aktivity, konstatoval po skončení vládního jednání výkonný ředitel pro ekonomiku ČEZ Petr Vobořil. "Předpokládali jsme toto rozhodnutí 've prospěch Temelína) a jsme rádi, že to takto dopadlo," řekl.

Prezident Havel se postavil proti dostavbě Temelína

Proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín se ve středu před zasedáním vlády nepřímo postavil prezident Václav Havel. Ten ve svém prohlášení vyzval vládu, aby zvážila dlouhodobé důsledky svého verdiktu a rozpomněla se na stanoviska ČSSD z roku 1995, kdy požadovala referendum o dostavbě Temelína a energetickou koncepci státu. Prezident nechtěl předjímat vládní rozhodnutí, vznesl však otázku, máme-li právo rozhodovat o dostavbě jaderné elektrárny bez energetické koncepce státu. Havel dále řekl, že nedůvěřuje ČEZu, protože tato společnost v případě Temelína devětkrát poskytla chybné informace.

Vyjádření prezidenta Václava Havla o nedůvěryhodnosti společnosti ČEZ poté podpořil ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Čísla společnosti ČEZ by měla být prověřena," řekl Kužvart na výstavě Hnutí Duha o historii Temelína, několik hodin před zasedáním vlády.

Prezidentovo vystoupení pobouřilo předsedu Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause. Ten označil Havlův krok za naprosto nepřijatelný pokus ovlivnit rozhodování vlády. Prezident podle Klause poškodil zájmy nejen Českých energetických závodů, ale české ekonomiky vůbec. Prezidentovo prohlášení vzbudilo také nelibost premiéra Miloše Zemana, který s Klausem týž den odpoledne o Havlově kroku jednal.

Senátoři proti Temelínu

Otevřený dopis proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín zaslala ve středu vládě skupina senátorů. Podle Jitky Seitlové, Daniela Kroupy a Petra Pitharta není dostavba Temelína potřebná ani ekonomický výhodná. V dopise, senátoři upozornili, že nikde na světě není uspokojivě vyřešeno skladování jaderných odpadů. Podle nich není odpovědné uvádět do provozu zařízení, které má podle projektu sloužit 30 let a jehož hospodářské a bezpečnostní důsledky ponesou další generace.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Právo odsouzené ženy pečovat ve výkonu trestu o své dítě a oprávnění ředitelů věznic rozhodovat o tom, do jakého typu věznice bude odsouzený zařazen, patří mezi nejvíce diskutovaná ustanovení návrhu zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Poslanecká sněmovna ve středu ukončila dvoudenní druhé čtení této předlohy a pravděpodobně už příští týden rozhodne hlasováním o jejím přijetí.

Poslanci také pustili do třetího a závěrečného parlamentního čtení vládní návrh zákona, jehož cílem je zpřísnění pravidel pro podnikání v cestovním ruchu. Závěrečné hlasování o předloze, která má výrazně zvýšit ochranu zákazníků cestovních kanceláří, čeká sněmovnu pravděpodobně příští týden.

Nečekaně se v Poslanecké sněmovně stal jablkem sváru vládní návrh zákona o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2001. Poslancům ODS se nakonec nepodařilo zablokovat jeho další parlamentní projednávání a sněmovna by o jeho konečném schválení měla rozhodnout příští týden. Zákonodárci ODS kritizovali vládu za to, že v nedobré ekonomické situaci navrhuje finančně náročný projekt. Místopředseda ODS Ivan Langer se domnívá, že plánované celkové náklady na sčítání přesáhnou tři miliardy korun. Langer také soudí, že stát sice potřebuje mít základní přehled o tom, kdo a v jakém počtu žije na jeho území, není si ale jist, zda má stát právo ptát se, jakým způsobem lidé žijí a jakým majetkem disponují.

Několikaprocentní snížení daní z příjmů právnických a fyzických osob a daní z dividend v Poslanecké sněmovně navrhl bývalý ministr financí a nyní poslanec za Unii svobody Ivan Pilip. Učinil tak při druhém parlamentním čtení vládního návrhu novely zákona o spotřebních daních. Cílem Pilipovy iniciativy je kompenzace zamýšleného zvýšení spotřebních daní.

Ministr Kavan neprozradil poslancům podrobnosti mírové iniciativy

Ministr zahraničí Jan Kavan ve středu seznámil poslance s česko-řeckou mírovou iniciativou, která má přispět k řešení krize na Balkáně. Podrobnosti její operativní části však neprozradil. Uvedl jen, že by měla být hotova do konce týdne. V pondělí ji pak Kavan předá hlavním představitelům NATO, OSN, Rady Evropské unie a OBSE. Iniciativa obsahuje rozbor situace na Balkáně, nastartování vyjednávacího procesu a způsob obnovy regionu.

Za mírovou iniciativu pro Jugoslávii, kterou připravil ministr Kavan, se ve středu plně postavil premiér Miloš Zeman. Mezi zástupci dvou nejsilnějších parlamentních stran ČSSD a ODS však obsah iniciativy vyvolal protikladné reakce. Poslanec a stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil považuje iniciativu za pokus aktivně se zúčastnit nějakého řešení. Neskrýval nicméně, že zase až tak objevné, jak návrh podle něj Kavan prezentoval, to nebylo. Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínový ministr obrany Petr Nečas označil ministrovo vystoupení za shluk všeobecných frází, případně stanovisek známých z jiných iniciativ.

Zeman a Grebeníček spolu hovořili o české zahraniční politice

Předseda opoziční KSČM Miroslav Grebeníček se ve středu setkal s premiérem a šéfem ČSSD Milošem Zemanem. Grebeníček po jednání uvedl, že schůzku inicioval Zeman a její podstatná část byla věnována zahraniční politice. Premiér označil setkání s předsedou KSČM za pravidelnou konzultační poradu, kterou má s představiteli všech parlamentních stran. Grebeníčka informoval o česko-řecké iniciativě na mírové řešení kosovského konfliktu, s jejími zásadami ve středu sněmovnu seznámil ministr zahraničí Jan Kavan. Grebeníček v této souvislosti uvedl, že sice není přehnaným optimistou, tato aktivita je mu ale sympatičtější než dosavadní kroky české vlády.

Kovanda: Neočekávali jsme, že řešení kosovské krize bude hned

Severoatlantická aliance nikdy neočekávala, že diplomatické řešení kosovské krize přijde ze dne na den. Řekl to ve středu ČTK český velvyslanec při NATO Karel Kovanda v souvislosti s komplikováním situace ve vztazích NATO s Čínou a nyní Ruskem. Podle něj je na místě trpělivost, i když se Rusko a Západ ve stanoviscích jak kosovskou otázku řešit u příležitostí setkání zemí G8 sblížily a přestože tragický incident v podobě vybombardování čínského velvyslanectví v Bělehradě narušil vztahy NATO a Číny.

Premiér Zeman vyslovil politování nad zásahem čínské ambasády v Bělehradě

Politování nad zásahem čínské ambasády v Bělehradě střelami NATO vyjádřil premiér Miloš Zeman při úterní večeři s čínským velvyslancem Jen Pchengem. Podle mluvčího vlády Libora Roučka jednal premiér spolu s ministry zahraničí Kavanem a průmyslu a obchodu Grégrem na čínském velvyslanectví o nadcházející cestě obou ministrů do Číny, kde mají vyjednat větší prostor pro český vývoz do této země.

Jan Kavan a Petra Buzková navštíví Albánii

Jednání s albánskými představiteli, návštěva české polní nemocnice i nově budovaného uprchlického tábora čeká ve čtvrtek v Albánii ministra zahraničí Jana Kavana a místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou. Oba se mají setkat i se zástupci Úřadu vysoké komisařky OSN pro uprchlíky. Šestá polní nemocnice české armády působí od minulého týdne v přímořském městě Kavaje v rámci humanitární operace NATO nazvané Spojenecký přístav. Uprchlický tábor u Drače budují pro asi tisícovku kosovských běženců pracovníci české Civilní ochrany.

Skupina uprchlíků z Kosova přistála na letišti v Ostravě

Další vlna uprchlíků z Kosova přistála ve středu na letišti v Ostravě-Mošnově. Odsud bylo 111 běženců převezeno do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku, kde stráví dva dny ve zdravotní karanténě. Poté budou převezeni do pobytového střediska zřízeného v Seči u Chrudimi.

Reakce českých politiků na odvolání premiéra Primakova z funkce

Naši politici odvolání Jevgenije Primakova nezlehčují, ale ani nepřeceňují. Někteří to považují za další důkaz nestability v Rusku. Zahraniční expert ČSSD, poslanec Vladimír Laštůvka, považuje Primakovovo odvolání za odraz pnutí pod povrchem mocenské elity v Rusku. Tato situace podle něj odráží už tři roky trvající neutěšenou sociálně-ekonomické situaci v zemi.

Za typický projev jelcinovské politiky označil odvolání Primakova předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas z ODS. Ve chvíli, kdy se sám Jelcin dostává do úzkých, řeší to podle Nečase většinou naprosto překvapivými a šokujícími personálními změnami. Ve čtvrtek má totiž v ruské Dumě začít proces vedoucí k možnému odvolání samotného Jelcina.

Lidovec a někdejší náměstek ministra zahraničí Cyril Svoboda se obává, aby zkušeného diplomata Primakova nakonec nenahradily vojenské složky. Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip považuje odvolání Primakova za výsledek boje o moc v Rusku a neschopnosti Jelcina dále řídit stát.

NATO podle Vetchého ví, že máme cenné zkušenosti se vstupem do aliance

Severoatlantická aliance si podle ministra obrany Vladimíra Vetchého uvědomuje, že zkušenosti jejích nových členů budou velmi cenné při jejím dalším rozšiřování. O cestě ČR do NATO hovořil ve středu Vetchý s lotyšským prezidentem Guntisem Ulmanisem. "Chceme další zájemce o vstup do NATO uchránit některých chyb, které jsme udělali, a chceme jim předávat zkušenosti," řekl ČTK Vetchý po jednání s Ulmanisem, který v Praze týž den ukončil svou třídenní návštěvu.

Ministr Kavan zopakoval podporu úsilí Lotyšska o vstup do NATO

Česká republika podporuje podle ministra zahraničí Jana Kavana úsilí Lotyšska, podobně jako Litvy a Estonska, o začlenění do NATO a je připravena mu na této cestě pomáhat. Kavan to uvedl po středečním setkání se svým lotyšským protějškem Valdisem Birkavsem, který v Praze doprovázel prezidenta Ulmanise. Česká diplomacie začala výrazněji zdůrazňovat nutnost otevření aliance pro tři uvedené pobaltské státy už za Kavanova předchůdce Jaroslava Šedivého, což se nesetkalo s pochopením Moskvy.

Podle Kavana vízová povinnost pro Moldavany v nejbližší době nebude

Vízovou povinnost pro moldavské občany nebude Česká republika podle ministra zahraničí Jana Kavana v nejbližší době zavádět. Naopak je připravena podpořit snahu Moldavska o připojení ke Středoevropské dohodě o volném obchodu - ovšem po splnění patřičných podmínek, včetně vstupu do Světové obchodní organizace. Kavan to řekl ve středu novinářům po setkání s moldavským vicepremiérem Alexandrem Muravschim.

Maltský premiér na návštěvě ČR

Dohoda mezi Maltou a Českou republikou o cestovním ruchu by měla být podle vicepremiéra Egona Lánského a maltského premiéra Edwarda Fenecha Adamiho v budoucnu novelizována. Oba představitelé se na tom shodli během středečního setkání, při němž vedle otázek vzájemných vztahů hovořili také o úsilí obou zemí o začlenění do Evropské unie a o situaci v jugoslávské provincii Kosovo. ČTK to po setkání řekl bez bližších podrobností jeden z Lánského poradců.

Maltský premiér se také krátce sešel na Pražském hradě s prezidentem Václavem Havlem. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka byla schůzka soukromá, podobně jako většina programu šestidenní Adamisovy návštěvy Prahy.

Václav Havel zaslal blahopřejný dopis britskému premiérovi Blairovi

Prezident Václav Havel zaslal blahopřejný dopis britskému premiérovi Tonymu Blairovi, který je letošním laureátem ceny Karla Velikého. Britskému premiérovi bude cena udělena 13. května v Cáchách. ČTK o tom ve středu informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. V roce 1991 obdržel Cenu Karla Velikého i Václav Havel.

Kubánský disident ocenil přístup ČR k situaci na Kubě

Pozici České republiky vůči porušování lidských práv na Kubě ve středu vysoce ocenil předseda Kubánské mise pro lidská práva a národní usmíření Elizardo Sánchez. Ten po jednání s náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Paloušem řekl, že jeho návštěva s dubnovou iniciativou ČR v Ženevě přímo nesouvisí. ČR předložila 19. dubna komisi OSN pro lidská práva v Ženevě návrh rezoluce, v níž žádá kubánskou vládu, aby zajistila respektování lidských práv a základních svobod a aby osvobodila všechny osoby uvězněné proto, že vyjadřovaly své názory.

Šitler: Nuceně nasazení v Německu mají naději na odškodnění

Naději na odškodnění, ale nikoli úplnou jistotu, že se tak stane, mohou mít čeští občané nuceně nasazení nebo podrobení otrocké práci pro nacistické Německo. ČTK to řekl do New Yorku představitel českého ministerstva zahraničí Jiří Šitler, který se zúčastnil ve Washingtonu dvoudenní mezinárodní konference, která zabývala problematikou odškodnění ze strany německých firem. "Znamená to pro ně naději, nikoli jistotu. Nechci, aby byla vzbuzena přehnaná očekávání, která nemohou být naplněna," řekl Šitler, který vede na ministerstvu zahraničí odbor zemí střední Evropy. Upozornil, že nejlepší, co nyní mohou české oběti nucených a otrockých prací dělat, je shromažďovat dokumentaci, která prokáže jejich nároky.

Factum: ČR by měla diplomaticky usilovat o ukončení bojů v JSR

90 procent respondentů agentury Sofres Factum míní, že by čeští politici měli usilovat o ukončení bojů v Jugoslávii diplomatickou cestou. 88 procent občanů je přesvědčeno, že by se Česká republika měla podílet na humanitární pomoci uprchlíkům. S vysláním českých vojáků do Jugoslávie souhlasí 64 procenta dotázaných, proti je 28.

IVVM: Nejsympatičtější jsou občanům ČR Francie a Rakousko

Mezi šest nejsympatičtějších zemí řadí občané České republiky Francii, Rakousko, Slovensko, Velkou Británii, Slovinsko a Japonsko. Ve srovnání s rokem 1997 vzrostly sympatie k Polsku, Maďarsku a Slovensku. Vyplývá to z dubnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Žlutá kytička se stala hitem pražských ulic

Tisíce Pražanů mělo ve středu na klopách látkový květ měsíčku zahradního. Tuto květinu jako symbol boje proti rakovině nabízely dvojice středoškoláků lidem, kteří byli ochotni finančně přispět na prevenci a léčbu rakoviny. Květinový den pořádala Liga proti rakovině už třetí rok po sobě, ale dosud nikdy nebyla reakce veřejnosti tak spontánní. Organizátoři si pro letošní Květinový den připravili celkem 263.000 měsíčků zahradních, které aktivistky nabízely ve 149 městech České republiky.

V Praze začal Mezinárodní hudební festival Pražské jaro

V našem hlavním městě začal ve středu Mezinárodní hudební festival Pražské jaro. Jako každoročně jej předznamenala pietní slavnost na Vyšehradském hřbitově. Představitelé ministerstva kultury a hudebních institucí položili květiny u hrobů zakladatelů novodobé české hudby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Festival začal ve středu večer ve Smetanově síni Obecního domu úvodním koncertem Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast. Festivalu se letos zúčastní na 60 hudebních těles ze světa a České republiky a na 30 sólistů.

Ve Spojených státech začal festival romské kultury v ČR

Romská zpěvačka Věra Bílá a hudební skupina Kale zahájily v úterý večer ve Washingtonu týdenní festival romské kultury v ČR nazvaný Romano Drom, který hostí české velvyslanectví ve Spojených státech. V budově velvyslanectví byla otevřena výstava snímků o životě Romů, které pořídil českoamerický fotograf Antonín Kratochvíl, a dále přehlídka kreseb amatérských romských malířů nazvaná "Svět romskýma očima", kterou poskytlo Muzeum romské kultury z Brna.

Sport

Na mistrovství světa v Norsku prohrála v semifinále česká hokejová reprezentace s Kanadou 1:2.

První fotbalová Gambrinus liga měla na programu pět zápasů: Viktoria Žižkov podlehla Spartě vysoko 1:6, Ostrava prohrála s Plzní 0:1, Brno s Hradcem Králové také 0:1, Jablonec vyhrál nad Olomoucí 3:2, Dukla Příbram nad Karvinou 3:1. Tabulku po 27. kole vede Sparta Praha, za ní následuje Slavie Praha a FK Teplice.

Na tenisovém turnaji v Berlíně prohrála ve druhém kole česká tenistka Jana Novotná s Rumunkou Dragomirovou 6:7, 2:6 a byla z turnaje vyřazena.

Předpověď počasí na čtvrtek

Na území ČR bude převážně oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, odpoledne místy bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.