Zprávy čtvrtek, 13. srpna 1998

Zprávy 13.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji

Kancléř Kohl obvinil Zemana z vměšování do volební kampaně v Německu

V rozpětí jednoho týdne německý kancléř Helmut Kohl opět důrazně kritizoval českého premiéra Miloše Zemana. V zostřujícím se sporu ho tentokrát napadl za to, že se "zcela nepřijatelným způsobem" vměšuje do kampaně před zářijovými volbami v Německu. Kancléř, u něhož není příliš obvyklé takto razantně na veřejnosti spílat protějškům z jiných zemí, podle agentury DPA reagoval na údajnou poznámku českého ministerského předsedy, že nynější napětí mezi Prahou a Bonnem bude možné lépe odstranit se sociálnědemokratickou vládou v Německu. "Taková forma vměšování šéfa vlády ještě v Evropě nebyla," řekl premiér bonnského konzervativně-liberálního kabinetu.

K poslední kontroverzi mezi Prahou a Bonnem došlo, když se Miloš Zeman koncem července vyslovil proti účasti Sudetoněmeckého krajanského sdružení v koordinační radě česko-německého diskusního fóra; český premiér přitom poznamenal, že v radě nejsou zastoupeni čeští komunisté a republikáni, kteří stejně jako landsmanšaft odmítli česko-německou deklaraci.

Poslanec Laštůvka (ČSSD) odmítá Kohlovo obvinění

Místopředseda sněmovního výboru pro evropskou integraci a poslanec ČSSD Vladimír Laštůvka se důrazně ohradil proti výrokům německého kancléře Helmuta Kohla, který obvinil premiéra Miloše Zemana z vměšování do volební kampaně v Německu. "Pan premiér Zeman se zcela určitě žádného vměšování do předvolební kampaně v Německu nedopustil," řekl ČTK Laštůvka. Naopak vyjádřil "maximální údiv" nad tím, že v Německu se česko-německé vztahy "bezostyšně hrají jako volební karta". "O nic jiného než o volební kartu nejde, včetně tohoto (Kohlova) vyjádření," uvedl.

Lékaři jsou se stavem prezidenta spokojeni

Prezident Václav Havel se podle svého ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka cítí dobře, je bez teplot, poruchy srdečního rytmu se neobjevily a dýchá sám. Laboratorní výsledky jsou jen lehce odchýleny od normy a mají tendenci se upravovat. Kotík to řekl novinářům po středečním jednání lékařského konzilia.

Vláda zaslala Václavu Havlovi pozdravný dopis. "S radostí a ulehčením vítáme zprávy o Vašem neustále se zlepšujícím zdravotním stavu. Přejeme Vám brzké uzdravení a těšíme se na další spolupráci," citoval vládní mluvčí Libor Rouček na tiskové konferenci z dopisu.

Vláda rozhodla o finanční pomoci okresům postiženým povodněmi

Vláda rozhodla o vytvoření rozpočtových rezerv ve výši 900 miliónů korun na pomoc při likvidaci škod způsobených povodněmi. Z této částky uvolní 475 miliónů korun na pomoc nedávnými záplavami postiženým okresům východních Čech, jak se na tom domluvil Vládní povodňový výbor minulý týden. K obnově komunikací bylo vyčleněno asi 131 miliónů korun. Na okamžitou pomoc a sociální dávky bylo již uvolněno sto miliónů korun. Na likvidaci škod budou použity přebytky z daně z příjmu fyzických osob. Plnění této položky za letošní rok je podle místopředsedy vlády Pavla Mertlíka vyšší než se předpokládalo. Celkové škody jsou zatím odhadovány na 1,8 miliardy korun.

Vláda schválila harmonogram opatření k eliminaci nelegální migrace, při níž cizinci zneužívají institutu pozvání do České republiky. Jde například o zavedení nových tiskopisů, databázi odcizených nebo ztracených razítek či vedení databáze zvaných a zvoucích osob.

Akci "čisté ruce", která má být namířena proti korupci a ekonomické kriminalitě a kterou sociální demokraté avizovali ještě před svým příchodem do vlády, již nestojí nic v cestě. Sociálnědemokratický kabinet totiž schválil podmínky, za nichž lze například zahájit prošetřování sporných privatizačních kauz. Vláda podle svého místopředsedy Pavla Rychetského schválila zkvalitnění kontroly hospodaření a nakládání s národním majetkem, kontroly jeho privatizace a zadávání veřejných zakázek.

Vláda sociálních demokratů se chystá bojovat se zvyšující se nezaměstnaností. Ta roste od roku 1996 a ve druhém pololetí tohoto roku začala prudce narůstat. Míra nezaměstnanosti v České republice činila k 31. červenci letošního roku 6,1 procenta, zatímco na konci července 1997 byla na úrovni 4,3 procenta. "Vláda se bude důkladně tímto problémem zabývat", uvedl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Podle něho překročila nezaměstnanost úroveň, kterou lze zvládat v rámci jednoho resortu a vyžaduje harmonizovanou akci všech resortů.

Dostavbu jaderné elektrárny Temelín posoudí do konce tohoto roku dvanáctičlenný tým expertů tak, jak se na tom v pondělí dohodli ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Rozhodl tak kabinet. V komisi nebude přímý zástupce žádného státu, pouze čtyři experti jmenovaní nadnárodními organizacemi. Podle dat hlavního investora projektu společnosti ČEZ, která mají být prověřena, by celkové náklady na výstavbu elektrárny měly dosáhnout 98,6 miliardy korun. Termín zavážky paliva do prvního hlavního výrobního bloku je stanoven na 31. srpna 2000 a termín zahájení komerčního provozu na 2.května roku 2001.

Tým posuzovatelů Temelína bude podle ekologů z Hnutí Duha bezzubý

Vítězstvím ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra je podle ekologického Hnutí Duha složení a program týmu, který bude posuzovat dostavbu jaderné elektrárny Temelín. "Tým posuzující smysl dokončení jaderné elektrárny Temelín bude prakticky bezzubý," oznámil ČTK vedoucí programu Energie Hnutí Duha Jan Beránek. Z témat, kterými se má komise zabývat, vypadl podle něj důležitý aspekt, kterým je analýza trhu s elektřinou. Dosavadní předpovědi o vývoji poptávky po elektřině se podle ekologů ukázaly jako mylné. "Když vláda v roce 1993 rozhodla o dostavbě temelínské elektrárny, vycházela z materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, podle kterého měly v případě nespuštění elektrárny nastat v roce 1997 rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny," uvedl Beránek. Nic takového se ale dosud nestalo. Trend ve spotřebě elektřiny je podle ekologů přesně opačný. V roce 1996 začala spotřeba elektrické energie klesat.

Rakouská politička nesouhlasí se složením komise pro Temelín

Generální tajemnice Rakouské lidové strany (ÖVP) Maria Rauchová-Kallatová řekla, že od České republiky "není příliš solidární", když nepozvala rakouského zástupce do mezinárodní komise pro Temelín. Vyzvala Prahu, aby toto své rozhodnutí ještě zrevidovala. Mluvčí ÖVP pro energetiku Georg Oberhaidinger prohlásil, že lidovci stále ještě vidí šanci zabránit dostavbě Temelína. Podle jeho slov by byla výstavba plynových elektráren ve srovnání s Temelínem podstatně levnější a spolehlivější. Rakouský výbor pro životní prostředí proto pojede na podzim do Prahy, aby se tu setkal se zástupci parlamentu a nově vytvořené vlády. "V případě, že Česká republika ustoupí od projektu Temelína, musíme nabídnout spolupráci a partnerství přes hranice."

ODS nakonec zaujme k vládě ČSSD jednotný postoj

Místopředseda Občanské demokratické strany /ODS/ Ivan Langer je přesvědčen, že poslanci ODS zaujmou nakonec při hlasování o důvěře sociálnědemokratické vládě premiéra Miloše Zemana jednotný postoj a umožní jí tak svou nepřítomností v Poslanecké sněmovně získat důvěru. Langer se totiž domnívá, že všichni poslanci ODS budou akceptovat závazek, který vyplývá z opoziční smlouvy mezi vládní stranou a stranou Václava Klause. Reagoval tak na prohlášení poslance své strany Petra Plevy, který zatím jako jediný veřejně deklaroval svůj úmysl neopustit při hlasování o důvěře vládě sněmovnu a zvednout ruku proti. Odlišný postoj pravděpodobně čtyř poslanců ODS by neměl vyslovení důvěry ohrozit.

Tomin drží hladovku kvůli jmenování Kavana ministrem zahraničí

Bývalý disident a signatář Charty 77 Julius Tomin, který žije v Anglii, zahájil hladovku. Profesor filosofie tak hodlá podle České televize protestovat proti jmenování Jana Kavana ministrem zahraničí. Tomin se k desetidennímu půstu, jehož smyslem je výhradně protest a nikoli sebepoškození, rozhodl na základě závěrů britské komise pro stížnosti na rozhlasové a televizní vysílání. Z nich totiž vyplývá, že Kavan počátkem 80. let křivě vypovídal proti novináři, který natočil reportáž o dodávkách disidentské literatury do Československa, uvedla ČT. Autoři reportáže o dodávkách disidentské literatury byli v roce 1985 shledáni vinnými, že v honbě za senzací zkreslovali informace. O sedm let později je však komise bezprecedentně očistila, aniž by přitom uznala Kavanovo vysvětlení, že lhal, aby ochránil druhé, uvedla ČT.

Mečiar by uvítal standardní úroveň vztahů mezi ČR a Slovenskem

Slovenský premiér Vladimír Mečiar by uvítal, kdyby si vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem zachovaly standardní úroveň. Uvedl to v pravidelné televizní debatě Slovenské televize Co vy na to, pán premiér. "Byl bych velice rád, kdyby si naše vzájemné vztahy zachovaly standardní úroveň, protože v politických diskusích a v politických kontaktech jsou podstandardní. Stačí, když přistoupíme na normální standard," zdůraznil. Nyní, když z voleb v ČR vzešel legitimní předseda vlády, je slovenská strana připravena jednat o normálních mezistátních vztazích, přátelství a spolupráci. Na adresu expremiéra Václava Klause řekl, že při vzájemných jednáních Klaus vždy důsledně obhajoval české zájmy a tím si získal jeho úctu. Za velmi rozumnou považuje Mečiar pro stabilitu České republiky povolební dohodu mezi ODS a ČSSD. Bylo politickým uměním Václava Klause a Miloše Zemana, že se rozhodli nevést podřadný politický zápas se stranami Jana Rumla a Josefa Luxe.

Soukromí podnikatelé ovládají čtyři pětiny ekonomických subjektů

V národním hospodářství České republiky působilo koncem letošního prvního čtvrtletí 1.662.644 ekonomických subjektů, což bylo o takřka 35 tisíc více proti závěru loňského roku. Vyplývá to z celostátního rejstříku ekonomických subjektů, jehož nejrozsáhlejší část tvoří s 81procentním podílem soukromí podnikatelé, uvádí se v bulletinu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce soukromých podnikatelů, zhruba 258 tisíc, působilo v Jihomoravském kraji, následovala Praha s necelými 210 tisíci podnikateli. Nejméně soukromých podnikatelů bylo v Jihočeském kraji, kde jejich počet na konci čtvrtletí 1998 dosáhl necelých 91,4 tisíce. Asi třetina podnikatelů se zabývá obchodní činností, 17,1 procenta působí na trh nemovitostí a ve stavebnictví jich podniká necelých 12 procent. Zemědělstvím se zabývá asi 7,5 procenta podnikatelů. Koncem prvního čtvrtletí existovalo v ČR celkem 1 523 státních podniků.

Výrobní ceny v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta

Průmyslové produkční ceny v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta, v červnu meziměsíčně klesly o 0,1 procenta. Meziročně se průmyslové produkční ceny v červenci zvýšily o 5,2 procenta, v červnu zaznamenaly nárůst o 5,6 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Nejvyšší soud vyhověl stížnosti Parkanové, kauza Wallis pokračuje

Nejvyšší soud v Brně vyhověl stížnosti bývalé ministryně spravedlnosti Vlasty Parkanové pro porušení zákona v kauze někdejšího důstojníka zpravodajské služby Václava Wallise, donedávna stíhaného za údajný prodej tajných informací. Znamená to, že Krajský soud v Plzni, který jej v prosinci zprostil viny, se bude muset záležitostí opět zabývat.

I třicet let po ruské agresi mezi historiky stále otazníky

Na řadu událostí i osobností spjatých s Pražským jarem panují mezi českými historiky i třicet let od srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa rozdílné názory. Naprostá shoda neexistuje ani mezi tvůrci monumentální edice "Prameny k dějinám československé krize v letech 1967-1970" vydávané pražským akademickým Ústavem pro soudobé dějiny. "To by snad ani nebylo možné," řekl ve středu na setkání věnovaném Pražskému jaru jeden ze spoluautorů edice, historik Jindřich Pecka. Jako jeden z problémů, který je živý, uvedl otázku, nakolik byla hrozba krveprolití v případě odporu Moskvě vážná, či zda slova o ní byla jenom určitou zástěrkou, která měla omluvit poraženecké postoje. Bývalý ředitel ústavu Vilém Prečan pak zmínil například otázku datování začátku normalizace. "Někteří historici, mezi které patřím i já, tvrdí, že normalizace začala podpisem moskevského protokolu," řekl Prečan, podle kterého podpis znamenal kapitulaci před sovětskými požadavky. "Moskevskou politiku od té doby v Československu prováděli ti lidé, které společnost viděla jako hrdiny odporu proti Moskvě," zdůraznil.

Starosta Orlové (Karvinsko) zažil šok při pohledu na hákový kříž na radnici

Šok zažil starosta města Orlové Bomumír Bobák, když v pondělí přišel do práce a na zdi u vchodu do městského úřadu uviděl sprejovou barvou nastříkané fašistické symboly, iniciály nacistických organizací a jména představitelů tohoto hnutí. Bobák to řekl v rozhovoru pro ČTK. Podle něj šlo o první případ sprejerství s fašistickými symboly v Orlové na Karvinsku. "V úterý jsme dílo zkázy nechali přemalovat, ale nápisy stále prosvítají," řekl Bobák s tím, že je smůla, že podkladem byla omítka, která se nedá seškrábat, takže se sprejovou barvou nakreslené hákové kříže a nápisy A.Hitler, NSDAP, R.Hess, SS Waffen musejí znovu přetřít. Podle policejního prezídia vznikla Městskému úřadu v Orlové škoda 10.000 korun.

Romové iniciovali výstavbu bytů pro mladé lidi z dětských domovů

Penzion s devíti malometrážními byty pro chlapce a děvčata, kteří musejí v určitém věku opustit dětské domovy a nemají kde bydlet, se začnou stavět od září ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Petr Tulia, jenž je předsedou Demokratické aliance Romů (DAR), která je spoluiniciátorem projektu, novinářům řekl, že stavba si během roku vyžádá kolem šesti milionů korun. Podobný stavební projekt Romové již realizovali ve Valašském Meziříčí. Dům s dvanácti byty zde společně obývá šest romských a šest dalších rodin. Problémy v soužití podle Tulii nevznikají a spokojenost je i s romským domovníkem. "Nyní se hovoří o stavbě podobného obytného domu ve Vsetíně," dodal předseda aliance.

Všechny Saudkovy fotografie již byly prodány

Všech osmašedesát fotografií, které fotograf Jan Saudek nyní vystavuje v Obecním domě v Praze na své poslední výstavě v Čechách nazvané Sbohem, Jane, již bylo prodáno. ČTK to sdělil Roman Miller z Nadace pro transplantace kostní dřeně, které Saudek výtěžek z prodeje fotografií věnoval. Nadace již za prodané fotografie získala asi dva milióny korun, další zhruba dva milióny vynesl prodej vstupenek a kalendářů. Nadace peníze hodlá použít především na rozvoj Centrálního registru dárců kostní dřeně. Za další prostředky chce nadace modernizovat laboratorní techniku a zajistit další vzdělávání lékařů a odborníků v oblasti hematologie a onkologie.

O Saudkovy fotografie má veřejnost nadále velký zájem, výstava byla proto prodloužena do 23. srpna a byly také rozšířeny návštěvní hodiny.

Ze sportu:

Nečekaně výhodnou výchozící pozici mají fotbalisté Sparty před odvetným utkáním Ligy mistrů s Dynamem Kyjev. Na jeho hřišti totiž vyhráli 1:0 brankou Baranka z páté minuty zápasu. Oba týmy utkání dohrávaly oslabeny o jednoho hráče v poli, protože vyloučeni byli Chackevič a Vlastimil Svoboda.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes se v České republice ochladilo, po bouřce je zataženo a teploty dosahují 22 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.