Zprávy čtvrtek, 14. května 1998

ZPRAVY 14.5.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna pověřila svého předsedu Miloše Zemana, aby na 18. června, tedy na den před zahájením předčasných parlamentních voleb, svolal schůzi, jež by projednala návrhy zákonů a jejich novel, které sněmovně případně vrátí k novému hlasování Senát.

Poslanecká sněmovna propustila do závěrečné fáze projednávání návrh zákona o svobodě informací, který by měl podstatně rozšířit možnosti veřejnosti získávat informace od státních a samosprávných orgánů. Předloha, o které by měla sněmovna rozhodnout ještě na této schůzi, má podle kuloárových šancí poměrně velkou šanci na schválení.

Reakce na novelu zákona o loteriích

Novela zákona o loteriích, v úterý schválená parlamentem, zamezující přístup zahraničních subjektů do tohoto podnikání, může porušit obchodní dohodu ČR s USA i smlouvy země s OECD, WTO a EU. "Vytvoří konkurenční nevýhodu pro zahraniční subjekty, z čehož jedině bude těžit Sazka, která získá významný monopol," řekl ve středu ČTK výkonný ředitel Americké obchodní komory (AOK) Weston Stacy. Podle něj nebudou moci cizí firmy například pořádat běžné spotřebitelské soutěže, ve kterých například zákazník vyhraje automobil. Mnoho velkých zahraničních společností těchto obchodních praktik využívá k prodeji zboží a nyní to bude nezákonné pouze pro ně.

Diskriminační paragraf novely zákona o loteriích je v rozporu s řadou mezinárodních dohod a pro společnost Coca-Cola ČR s.r.o. je naprosto nepřijatelný. Pro ČTK to ve středu uvedl ředitel pro vnější vztahy společnosti Zdeněk Vilímek. Podle jeho slov tento zákon s ohledem na zahraniční závazky ČR nemůže dlouhodobě obstát.

Jednal Senát

Informace o životním prostředí, kterými disponují orgány státní správy, by v dohledné době měly být přístupny všem, kteří o to budou mít zájem. Senát ve středu schválil poslanecký zákon o právu na informace o životním prostředí. Zákon ukládá orgánům státní správy, územní samosprávy a jim podřízeným právnickým osobám, aby na požádání poskytly zájemcům veškeré informace, které se týkají životního prostředí. Zákon, který by měl vstoupit v platnost 1. července, také předpokládá, že vláda by musela každý rok projednat a zveřejnit zprávu o stavu životního prostředí na území ČR.

Senát zamítl sociálnědemokratickou novelu tzv. transformačního zákona, podle něhož měly být věřitelům družstev vydány zemědělské podílové listy, jejichž nominální hodnota by měla odpovídat výši pohledávky v družstvu. Sněmovna bude o zákonu hlasovat znovu, avšak pro opětné přijetí bude potřebovat nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy nejméně 101 hlasů.

Horní komora Parlamentu schválila novelu zákona o investičních společnostech a fondech, která mimo jiné zavede povinnost postupně otevřít investiční fond při určité hranici diskontu. Diskont se podle této novely bude postupně zpřísňovat až do roku 2000 na konečnou hranici 20 procent. Diskont je podíl mezi tržní hodnotou akcie a čistým obchodním jměním připadajícím na jednu akcii.

Gross: ČSSD nebude po volbách zvyšovat daně

Česká strana sociálně demokratická nebude podle předsedy svých poslanců Stanislava Grosse při sociálními demokraty plánovaném nastartování růstu české ekonomiky včetně reformy zdravotního a sociálního pojištění zvyšovat daně. Gross to uvedl ve středečním pořadu České televize Aréna, jehož diváky těsnou většinou přesvědčil, že vláda sociální demokracie bude po svém případném vítězství v předčasných parlamentních volbách schopna dostát svým předvolebním slibům. Gross také vyjádřil nesouhlas s tvrzením předsedy sociální demokracie Miloše Zemana, že Česká republika je po hospodářských výsledcích minulých vlád spálená země. "Spálená země podle mého názoru nejsme," uvedl.

Prezident Havel propuštěn z nemocnice

Přesně po měsíci stráveném v nemocnicích byl ve středu odpoledne prezident Václav Havel propuštěn do domácího léčení a odvezen ze střešovické nemocnice na zámek v Lánech. Tam by měl podle svého mluvčího Ladislava Špačka setrvat týden až deset dní. V Lánech bude s prezidentem lékař a zdravotní sestra.

Ministerstvo zahraničí k indickým jaderným výbuchům

České ministerstvo zahraničí ve středu tlumočilo indickému velvyslanci znepokojení a zklamání z tří jaderných výbuchů, které Indie uskutečnila před dvěma dny. "Domníváme se, že tento indický krok je proti duchu mezinárodních dohod směřujících k nešíření jaderných zbraní a úplnému zákazu jaderných zkoušek," uvedl Rudolf Hykl z ministerstva zahraničí.

Druhý den návštěvy šéfa polské diplomacie

Pro zintenzívnění spolupráce středoevropských států nejen v ekonomické, ale i dalších oblastech se po své dnešní schůzce vyslovili předseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloš Zeman a polský ministr zahraničí Bronislaw Geremek. S ministrem obrany Michalem Lobkowiczem se Bronislaw Geremek shodl na společné odpovědnosti Polska a České republiky za další vlnu rozšíření Severoatlantické aliance. Ministři také konstatovali, že vzhledem k zajištění stability středoevropského regionu je potřeba pokračovat v intenzivní spolupráci se Slovenskem.

Dovozní kvóty na jablka z EU budou zrušeny zřejmě od 1. července

Dovozní kvóty na jablka ze zemí Evropské unie by mohly být zrušeny zřejmě již od 1. června letošního roku. Pro ČTK to ve středu řekla tisková mluvčí ministerstva zemědělství Marcela Dvořáková. Podle jejích slov na příštím jednání vlády předloží ministr financí Ivan Pilip návrh nařízení vlády, kterým se ruší předchozí nařízení o zmíněných dovozních kvótách.

Petr Pithart vyjádřil pochybnosti o milosti prezidenta pro dva Romy

Pochybnosti o pondělním rozhodnutí prezidenta Václava Havla udělit milost dvěma Romům, obviněným z útoku na předsedu republikánů Miroslava Sládka, ve středu před novináři vyjádřil předseda Senátu Petr Pithart. Soudí, že Havel měl tento krok učinit až po vyšetření celé záležitosti.

Republikáni chtějí vyšetření novoborského incidentu

Trestní oznámení pro pomluvu na neznámého pachatele chce podat republikánská strana v souvislosti se sobotním incidentem v Novém Boru, kde Romové inzultovali předsedu SPR-RSČ Miroslava Sládka na předvolebním mítinku. Řekl to ve středu v rozhovoru pro Český rozhlas poslanec SPR-RSČ Jan Vik. Republikáni tvrdí, že urážlivé výroky o prezidentovi a jeho ženě, za něž měli Romové Sládka napadnout, na mítinku vůbec nebyly vyřčeny. Oba Romové, kteří Sládka napadli a byli obviněni z výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel s rasovým podtextem, byli prezidentem v pondělí omilostněni.

Sarosta Nového Boru nabádá místní Romy k rozvážnosti

K rozvážnosti nabádal ve středu starosta Nového Boru Ladislav Džavik místní Romy před dalšími mítinky předsedy SPR-RSČ Miroslava Sládka v českolipském okrese, které jsou plánované na konec týdne. "Zástupcům zdejší Romské občanské iniciativy jsme doporučili, aby se mítinku vůbec neúčastnili," řekl ČTK starosta s tím, že jedině tak je možné zabránit vzniku dalšího konfliktu.

Podle Džavika, který se sobotního mítinku zúčastnil, Sládek v úvodním projevu připomněl, že kdyby nebyl v době volby prezidenta ve vězení a měl možnost uplatnit svůj hlas, Václav Havel by prezidentem nebyl. "Kdyby zaklepal bačkorami, jeho manželka Dagmar by zůstala stejně dál na Hradě," uvedl podle Džavika Sládek. Starosta již ale neslyšel hanlivý výrok, že by měla dělat matraci někomu jinému, jak vypověděli Romové. Vyšetřovatelé Okresního úřadu vyšetřování v České Lípě práci na případu vzhledem k udělení prezidentovy milosti zatím přerušili.

Výsledky auditu hospodaření ODS zveřejněny

Nedostatek pravomocí znemožnil firmě Deloitte & Touche důkladnější pátrání po existenci zahraničního konta ODS. Stejný důvod také zabránil podrobnějšímu průzkumu při hledání spojitostí mezi dárci ODS a poskytováním výhod při privatizaci státního majetku. Konstatuje to zpráva o výsledcích forenzního šetření financování ODS. V průběhu šetření pracovníci Deloitte & Touche sice získali jisté informace týkající se udělování smluv sponzorům ODS a existence zahraničního konta, ale bez průkazných důkazů a originální dokumentace. Při pátrání po zahraničním kontě se auditorská firma musela spolehnout pouze na dobrovolnou spolupráci všech stran. Proto jí nebyly zpřístupněny důvěrné bankovní informace.

Audit hospodaření Občanské demokratické strany nepotvrdil podle ujištění místopředsedy ODS Ivana Langra existenci zahraničního konta. "Existují, a konstatuje to závěr auditorské firmy, protichůdná tvrzení o existenci údajného konta," uvedl dále Langer s tím, že audit zjistil závažné nedostatky a chyby v účetnictví strany. Především šlo o případy nesprávného zdokumentování, zúčtování a manipulací s dary, půjčkami a členskými příspěvky.

Někdejší významní členové Občanské demokratické strany, nyní předseda Unie svobody Jan Ruml a ministr financí, člen unie Ivan Pilip si stojí za svými výroky, kterými nepřímo potvrzovali existenci tajného zahraničního konta ODS. Shodují se v tom, že audit hospodaření politické strany může zjistit mnohé, ale ne vše. Komentovali tak v rozhovoru pro ČTK zveřejněný výsledek auditu hospodaření ODS, který existenci zahraničního konta neprokázal.

Pietní akt v Letech u Písku

Výbor pro odškodnění romského holocaustu bude nadále usilovat o zrušení velkovýkrmny vepřů, stojící na místě bývalého internačního nacistického tábora českých a moravských Romů v Letech na Písecku. "Nedáme ani této ani příští vládě pokoj do té doby, než prasečák zboříme a na těchto místech bude stát důstojný stánek posledního odpočinku našich lidí," zdůraznil při středečním pietním aktu u pomníku romským obětem tajemník výboru Čeněk Růžička.

Pomník romským obětem druhé světové války v Letech odhalil 13. května 1995 prezident Václav Havel jako připomínku všech romských obětí války z českých zemí. Instalován byl na místě hřbitova patřícího k táboru, který na příkaz nacistů zřídila protektorátní vláda a byli v něm také čeští dozorci. V táboře bylo od roku 1942 internováno více než 2000 českých a moravských Romů před převozem do koncentračního tábora v Osvětimi. Přibližně jedna třetina z nich v Letech zahynula a je pohřbena na místě, které je přesně doloženo archeologickým průzkumem Muzea Prácheňska v Písku.

Při středečním jednání ministra Vladimíra Mlynáře s představiteli akciové společnosti AGPI Písek o odstranění velkovýkrmny vepřů, stojící na místě bývalého internačního nacistického tábora českých a moravských Romů v Letech na Písecku, kde by měl být vybudován památník romským obětem holocaustu, nebyla uzavřena dohoda. Jednání podle ministra Mlynáře trvají už zhruba čtyři měsíce.

Mínění - volební preference - IVVM

Podle nejnovějšího průzkumu volebních preferenci Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) má Česká strana sociálně demokratická 22 procent hlasů - v dubnu to bylo 25 %. Za ní je Občanská demokratická strana se 14 procenty, ta si naopak proti minulému měsíci polepšila o 3 %. Třetí nejsilnější stranou podle šetření jsou Důchodci za životní jistoty s 10 procenty hlasů. Unii svobody klesl počet voličů z 12 procent na devět, Křesťanské a demokratické unii - Čs.straně lidové z osmi na šest, přitom hranice vstupu do parlamentu je pět procent. Komunistům klesly preference z deseti na 8,5 a Sládkovým republikánům z pěti na čtyři procenta, takže by ve sněmovně nezískali žádné mandáty. Na půlce procenta preferencí setrvává nyní parlamentní Občanská demokratická aliance.

Ohlasy na zveřejnění předvolebních preferencí

Odhadnout příčinu poklesu preferencí ČSSD, které se z 25 propadly na 22 procent, si netroufl místopředseda strany Vladimír Špidla. "Pokles preferencí má mnoho nejrůznějších důvodů a já to neumím poznat, to bych musel mít nějaké hlubší podklady, abych rozpoznal, co bylo tím hlavním momentem," řekl ČTK.

Předsedu ODS Václava Klause těší stoupající volební preference jeho strany, ale radost mu kalí zkušenost, že to povede k zesílenému ataku ze strany politické konkurence. Překvapením a nepochopitelným náznakem malé dospělosti českého politického systému je pro Klause pokračující růst preferencí strany Důchodci za životní jistoty.

Předseda Unie svobody Jan Ruml si myslí, že politická scéna je v současné době "rozházená" a velmi nestabilní. "Pětina lidí se zatím nevyjádřila koho bude volit. Já myslím, že toto všechno se ukáže až ve volbách...," dodal.

Komunistický poslanec Karel Vymětal je přesvědčen, že preference KSČM, které podle průzkumu poklesly z deseti na 8,5 procenta, nemusí odpovídat realitě. "Výkyv je v rámci statistické chyby a nemyslím si, že je třeba vyhledávat nějaké příčiny tohoto jevu," řekl ČTK poslanec.

Mínění - volební preference - Sofres Factum

Průzkum agentury Sofres Factum z konce dubna uvádí tyto výsledky:ČSSD 26,2 procenta hlasů, ODS s 13,7 procenta, strana Důchodci za životní jistoty 11,2 %. Zaznamenal rovněž pokles preferencí u KDU-ČSL, která by se do parlamentu nyní dostala pouze s 5,5 procenta. Unie svobody má 8,7 procenta, komunisté 7,2 procenta a republikáni s 6,4 procenta hlasů. Šetření Sofres-Factum ve značné míře potvrdilo ve stejný den zveřejněné výsledky Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Kandidáti strany DŽJ

Věkový průměr kandidátů strany Důchodci za životní jistoty (DŽJ), kteří kandidují v jednotlivých regionech na prvním a druhém místě, je 57 let. Mezi těmito 16 kandidáty jsou tři ženy. Šest kandidátů je bez politické příslušnosti, zbytek tvoří členové DŽJ. Vysokoškolské vzdělání má 56 procent kandidátů. Uvedl to ve středu na tiskové konferenci v Praze předseda republikového volebního štábu DŽJ Miloš Švach.

Ke zkrachované Pojišťovně Morava

Odebráním povolení podnikání v pojišťovnictví ministerstvem financí není dotčena povinnost Pojišťovny Morava splnit závazky z platných pojistných a jiných smluv. ČTK o tom ve středu informoval ředitel odboru pojišťovnictví ministerstva financí Václav Křivohlávek. Ministerstvo financí odebralo 6. května Pojišťovně Morava povolení k podnikání. Morava se dostala do takové hospodářské situace, že pokračování její činnosti ohrožovalo zájmy pojištěných. Jedná se o první skutečně vážný problém českého pojišťovnictví v 90.letech.

Praha a Mnichov si spolu připomenou 60 let od mnichovské dohody

Pražská a mnichovská radnice si chtějí společně připomenout letošní 60. výročí uzavření mnichovské dohody, kterou podepsali představitelé Německa, Itálie, Velké Británie a Francie, a která vedla k rozbití tehdejšího Československa. Primátor Jan Koukal ve středu novinářům řekl, že se na tom shodl se svým mnichovským protějškem Christianem Udem, jenž do české metropole přijel na pozvání pražského magistrátu. Smyslem společného projektu je podle Koukala především pohled na historii až do současnosti a zhodnocení toho, co se od doby podepsání mnichovské dohody událo.

Všeslovanský sjezd bude 2. až 5. června

Manifest k národům Evropy a světa chtějí přednést pořadatelé Všeslovanského sjezdu na jeho závěr 5. června při manifestaci na Václavském náměstí v Praze. Bylo to oznámeno na středeční tiskové konferenci v Praze. Mezinárodní sněm se uskuteční od 2.června po 150 letech od prvního pražského sjezdu Slovanů. Zahájí ho pravoslavná bohoslužba a zasazení lípy. V Praze se očekává vedle domácích účastníků několik set delegátů z Ruska, Polska, Ukrajiny, Běloruska, Jugoslávie, Slovinska, Chorvatska a Slovenska.

Odsouzení bývalého agenta StB

Ke čtyřem letům zákazu činnosti v ozbrojených složkách odsoudil ve středu za zneužití pravomoci veřejného činitele Obvodní soud pro Prahu 1 bývalého agenta StB, podnikatele Josefa Kafku, který podle obžaloby v roce 1981 při výslechu týral disidenta a zpěváka Vlastimila Třešňáka. Proti rozsudku se mohou oba odvolat u městského soudu, ale žádný z nich se zatím nerozhodl, zda tak učiní.

České vlaky jezdí pomalu

Cestovní rychlost vlaků vyšší kvality (Eurocity, Intercity a Supercity) v síti Českých drah (ČD) nedosahuje stanoveného minima 90 kilometrů za hodinu. Nejvíce se mezinárodním požadavkům na minimální cestovní rychlost blíží Supercity Manažer, který má na trati z Prahy do Ostravy průměrnou cestovní rychlost 89,87 kilometru za hodinu. Nejpomalejší je naopak Intercity Franz Kafka s 64,56 km/hod. Píše to týdeník Obzor, vydávaný Odborovým sdružením železničářů.

V ČR nízký počet odběrů krve

Se 400.000 odběry krve od dárců ročně je ČR podle předsedy odborné společnosti transfúzního lékařství Vladimíra Veselého na spodní hranici evropského průměru. Jako jedna z mála zemí je soběstačná v krevních přípravcích, zatím se však část krve zpracovává v zahraničí. Nedaleko Prahy buduje Sevac závod na zpracování plazmy, který by měl být uveden do provozu už příští rok. Veselý to řekl na středeční tiskové konferenci u příležitosti kongresu k padesátému výročí založení národní transfúzní služby. Petr Turek z Ústavu hematologie a krevní transfúze uvedl, že podle doporučení Světové zdravotnické organizace má být 40 až 60 dárců na 1000 obyvatel. Počty dárců v ČR však nejsou známy, protože statistiky uvádějí jen počty odběrů a z nich není jasné, kdo je ochoten darovat krev opakovaně.

Kvarteto Prometeo, které vyhrálo soutěž, vystoupilo na festivalu

V ne zcela vyprodaném Rudolfinu a v přímém rozhlasovém přenosu se ve středu publiku Pražského jara představilo Kvarteto Prometeo, které se minulý týden mezi devíti zúčastněnými soubory nejlépe umístilo ve festivalové interpretační soutěži. Čtveřice Italů, která studuje na renomované vysoké hudební škole ve Florencii, hrála Mozartovy, Schumannovy a Kurtágovy skladby. České země podle člena poroty Evžena Rattaye přestávají být "líhní smyčcových kvartet", za níž do nedávna platily. Soutěže se zúčastnil jediný domácí soubor. V Praze se od roku 1950 uskutečnila v tomto oboru letos již po šesté.

V neděli půjde Prahou průvod Karla IV. a jeho družiny

O šest a půl století zpátky se v neděli vrátí život Staroměstského náměstí a Novoměstské radnice, kudy bude procházet průvod Karla IV. a jeho početné družiny. Po polední hostině na náměstí předá král purkmistrovi na radnici zakládací dokumenty Nového Města pražského. Večer se královská družina, v níž nebude chybět královna Blanka, biskup olomoucký, Bušek z Velhartic, šašci, kat či odsouzenec, vydá přes Karlův most na Kampu.

Zemřel sochař Jindřich Wielgus

Poslední rozloučení s akademickým sochařem Jindřichem Wielgusem, který zemřel 6.května ve věku 88 let, se uskuteční v pátek 15.května v malé obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Jindřich Wielgus se narodil 26. února 1910. Na přelomu 20. a 30. let se v Brně učil řezbářem, ve studiích pokračoval na Uměleckoprůmyslové škole a Akademii výtvarných umění v Praze a v letech 1937-38 byl na stipendijním pobytu v Římě. Plastiky, reliéfy, kresby a ilustrace vystavoval doma, ale i v Itálii, Francii, Belgii, Finsku, Švýcarsku, Brazílii, Dánsku a dalších zemích. Na přelomu 30. a 40. let vytvořil z lipového dřeva sochu blahoslavené Anežky České v nadživotní velikosti, která je dodnes součástí barokního oltáře na pravé straně kostela sv. Jakuba v Praze.

Při nehodě zemřel Jiří Belčev

Při tragické nehodě na motocyklu zahynul Jiří Belčev, který se před lety jako malý chlapec po boku Karla Pecha proslavil v několika cyklech velmi populárních výchovných pořadů o kultuře řeči a chování. ČTK o tom ve středu informoval Karel Pech. Belčev, který by se letos v říjnu dožil 36 let, účinkoval v několikadílných pořadech Tajemství řeči a Tajemství výchovy. Rozloučení s Belčevem se koná 15.května v 10:30 v obřadní síni strašnického krematoria.

Ze sportu:

Šestou etapu cyklistického Závodu míru, která měřila 169,6 kilometru a vedla z Teplic do Karlových Varů, vyhrál Jrgen Werner z reprezentačního celku Německa, druhé a třetí místo obsadili jeho krajané z profesionální stáje Telekom Dirk Mller a Andreas Kl”den. Čeští reprezentanti zásluhou René Andrleho a Tomáše Sedláčka obsadili sedmé a osmé místo.

Předpověď počasí pro ČR na čtvrtek:

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 16 až 20 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.