Zprávy čtvrtek, 14. prosince 1995

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobnosti:

Ze stredecniho jednani vlady

Vlada ve stredu schvalila navrh zakona o zpristupneni svazku vzniklych cinnosti byvale Statni bezpecnosti. Tento zakon umozni kazdemu obcanovi Ceske republiky, aby mu bylo sdeleno, zda k nemu Statni bezpecnost vedla svazek. Informoval o tom ministr vnitra Jan Ruml. Uvedl, ze schvalenim zakona byly odtajneny vsechny materialy StB.

Vlada ve stredu schvalila zadost Ceske republiky o prijeti do Evropske unie. Prihlasku preda premier Vaclav Klaus predsedovi italske vlady pri sve lednove navsteve Italie, ktera bude tou dobou predsedat Evropske unii.

Ministr vnitra Jan Ruml pozadal vladu, aby do cervna roku 1996 prodlouzila institut docasneho utociste pro uprchliky ze zemi byvale Jugoslavie. Tech je na uzemi Ceske republiky asi 1200 a vlada jim poskytuje pomoc v humanitarnich strediscich. Vlada s materialem vyslovila souhlas.

Ustavni soud - restituce - zakon o pude

Ustavni soud zrusil ta ustanoveni zakona o pude, ktera podminovala restituci zemedelskeho a lesniho majetku trvalym pobytem ceskeho obcana v Ceske republice. Soucasne zrusil i restitucni lhuty, vymezene zakonem o pude. Nalez Ustavniho soudu bude ucinny dnem vyhlaseni ve sbirce zakonu.

Prezident Havel podepsal zakon o zruseni embarga proti JSR

Prezident Vaclav Havel podepsal ve ctvrtek zakon, jimz Ceska republika rusi ze sve strany hospodarske a politicke sankce proti Jugoslavske svazove republice , ktere na ni uvalila Rada bezpecnosti OSN v roce 1992. K temto sankcim se pripojilo i tehdejsi Ceskoslovensko. O zruseni embarga proti JSR rozhodl cesky parlament letos 8. prosince.

Vysetrovani LM skonci nejpozdeji do ledna 1996

Do konce tohoto roku, nejpozdeji do prvni poloviny ledna 1996, bude ukonceno vysetrovani pripadu nedovoleneho ozbrojovani Lidovych milici. Oznamil to namestek reditele Uradu dokumentace a vysetrovani zlocinu komunismu Pavel Bret.

Urad take do konce letosniho roku poda navrhy na podani obzaloby vsech obvinenych v kauze vlastizrady. Pripravuje take obvineni tehdejsich armadnich cinitelu. Neni vsak vylouceno, ze budou zahajena dalsi stihani v jinych skupinach nez v armadni. Podle Pavla Breta se nyni pripravuje obvineni byvalych vysokych armadnich cinitelu.

Dlouhodoby program zdravotnictvi ministra Straskeho nevyhovuje

Dlouhodoby program predlozeny ministerstvem zdravotnictvi podle nazoru Odboroveho svazu zdravotnictvi a socialni pece nedostatecne analyzuje dosavadni postup transformace a soucasny stav zdravotnictvi. Vyplynulo to z jednani vykonne rady svazu, o nemz informoval predseda Jiri Schlanger s tim, ze svaz doporucuje tento program prepracovat. Prestoze vykonna rada existenci uvedeneho dokumentu uvitala, domniva se, ze neprinasi komplexni reseni problematiky systemu zdravotni pece a nektere zakladni nedostatky nejsou vyjmenovany ani reseny.

Chripkova epidemie

Od ctvrtka jsou v CR uzavreny vsechny zakladni a stredni skoly, aby se zabranilo dalsimu sireni chripkove epidemie, ktera postihuje predevsim deti. Podle dosavadnich predpokladu by epidemie mohla v pristim tydnu vyvrcholit. Nejvice onemocneni je hlaseno na severni Morave a v Jiznich Cechach, zatim dosud nejmene na severu Cech.

Zamyslena vystavba mesity v Teplicich vyvolala znepokojeni tradicni cirkve

Znepokojeni nad zpravami o zamyslene vystavbe mesity v Teplicich vyslovily tradicni ceske cirkve na Teplicku v otevrenem dopise teplickemu starostovi Jaroslavu Kuberovi. Starosta prijem tohoto dopisu ve stredu potvrdil. Pripustil, ze soukromy investor z Dubaje ze Sjednocenych arabskych emiratu, projevil zajem postavit mesitu v Teplicich, kam zajizdi i mnoho lazenskych hostu islamskeho vyznani. Starosta zaroven zduraznil, ze termin vystavby mesity je tak vzdaleny, ze je zcela predcasne se znepokojovat.

Turiste v Praze

Za tri ctvrtleti letosniho roku navstivilo Prahu 3,9 milionu turistu. Letos by tak pocet turistu mohl byt o 12 az 18 procent vyssi nez loni, kdy jich za cely rok prijelo do hlavniho mesta 3,8 milionu.

K udalostem ocekavanym ve ctvrtek:

Cestny doktorat Univerzity Karlovy dnes ve Velke aule prazskeho Karolina prevezme byvaly nemecky prezident Richard von Weizsacker. Pote prednese prednasku na tema Porozumeni ve stredu Evropy, ktera uzavre cyklus Rozhovory o sousedstvi. Cyklus prednasek usporadala Karlova univerzita spolecne s Bertelsmannovou nadaci pod zastitou prezidenta Vaclava Havla.

Premier Vaclav Klaus dnes prevezme ve velke aule Pravnicke fakulty Masarykovy univerzity v Brne Cenu Karla Englise pro rok 1996. V ramci sve cesty do moravske metropole navstivi take Nejvyssi statni zastupitelstvi.

A na zaver kratce o pocasi:

Ve ctvrtek bude v Ceske republice oblacno az zatazeno s obcasnym snezenim. Denni teploty se budou pohybovat mezi minus 3 stupni Celsia a nulou.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pripravila Eva Petrzilkova.