Zprávy čtvrtek, 14. prosince 2000

Josef Kubeczka

Temelín požádal o povolení k přechodu na vyšší výkon reaktoru

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost dokumentaci k vyhodnocení zkoušek při výkonu reaktoru prvního bloku do 12 procent a požádala ho o souhlas k přechodu na výkonovou úroveň 30 procent. Žádost jaderné elektrárny následovala poté, co se v noci na středu v dolnorakouském Melku dohodli premiéři Rakouska a ČR Wolfgang Schüssel a Miloš Zeman na přezkoumání vlivu Temelína na životní prostředí.

Významnou částí dohody je český souhlas s uskutečněním prověrky bezpečnosti Temelína a jeho vlivu na životní prostředí pod dohledem Evropské komise. Práce na těchto prověrkách by měly trvat do konce května nebo začátku června 2001. Rakouská strana naproti tomu musela souhlasit, že zkoušky se uskuteční bez odstavení reaktoru, které dosud kategoricky požadovali rakouští odpůrci této jaderné elektrárny.

Ministr zahraničí Jan Kavan vyjádřil "plnou spokojenost s výsledky jednání v rakouském Melku", kterého se sám zúčastnil. Závěr jednání představuje podle ministerstva zahraničí "velký pokrok a potvrzuje odhodlání obou stran řešit problematiku jaderné elektrárny Temelín konstruktivně v duchu dobrých sousedských vztahů". ČTK to písemně sdělil mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil.

Zástupci protitemelínských iniciativ z Rakouska, České republiky a Bavorska se ve středu pozdě večer dohodli na svolání protestních shromáždění proti jaderné elektrárně Temelín. Odpůrci atomu vyjadřují nespokojenost s výsledky úterní schůzky předsedů vlád Česka a Rakouska v Melku, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru po skončení jednání Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí.

Komisař EU pro otázky jejího rozšíření Günter Verheugen, který se schůzky v Melku zúčastnil, však ve Štrasburku podle agentury APA prohlásil, že pokud rakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín obnoví blokády česko-rakouských hraničních přechodů, pak Evropská komise zahájí proti Rakousku řízení. Rakouští odpůrci jaderné energetiky již zablokovali na protest proti Temelínu během podzimu několikrát česko-rakouské hraniční přechody, v některých případech i na řadu dní. Tyto akce se setkaly s důraznými námitkami české strany, jež byly neoficiálně projednávány i na půdě EU.

Podle názoru ministra životního prostředí Miloše Kužvarta však nelze projekt jaderné elektrárny Temelín posoudit podle zákona o vlivech na životní prostředí do května 2001. Na tiskové konferenci Kužvart, který na jednání v Rakousku nebyl, zdůraznil, že jeho hodnocení je pouze předběžné.

Evropská unie a ČR uzavřely dohody o programech ISPA a Phare

Ministr financí Pavel Mertlík a vedoucí delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrian podepsali dohodu o programu Evropské unie ISPA, který je určen na podporu dopravní a ekologické infrastruktury v kandidátských zemích. Na jeho základě bude Česká republika ročně získávat až 70 miliónů eur (2,5 miliardy Kč). Náměstek ministra financí Jan Mládek, který je národním koordinátorem pomoci pro Českou republiku, a velvyslanec Cibrian zároveň podepsali memoranda o financování programů přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem a mezi ČR a Německem na rok 2000. Na tyto programy uvolňuje EU z investičních prostředků Phare 14 miliónů eur (518 miliónů Kč).

Václav Klaus a Zdeněk Tůma se neshodli na způsobu komunikace ČNB s okolím

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus se na středeční schůzce s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou neshodl na způsobu komunikace centrální banky s okolím. Klaus po jednání řekl, že s Tůmou nemají shodný názor na to, co znamená pojem elementární komunikace centrální banky s ostatními státními orgány. Tůma je podle Klause spíše pro komunikaci velmi omezenou. "I když si myslím, že nový guvernér se snaží o jisté povylezení z ulity, do které byl uzavřen guvernér minulý, tak pořád ještě hledání elementární komunikace je věcí budoucnosti," řekl Klaus. Tůma podle jeho názoru hodlá komunikovat výjimečně a velmi omezeně, "zatímco já si myslím, že má být komunikace četnější".

Růst HDP o 2,2 procenta je tažený především investiční aktivitou

Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostl český hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí o 2,2 procenta, což je mírně nad očekáváním trhu. Růst byl přitom tažen především zvýšením investiční aktivity a růstem zásob, výrazně negativně růst ekonomiky ovlivnil deficit zahraničního obchodu.

Tempo růstu české ekonomiky lze pro tento rok očekávat minimálně na úrovni dvou a půl procenta, řekl ministr financí Pavel Mertlík. "Domnívám se, že růst HDP o tři a půl procenta, se kterým počítá rozpočet pro příští rok, je oprávněný," řekl Mertlík s tím, že můžeme být překvapeni vyšším číslem.

Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy a náměstka ministra financí Jana Mládka je výsledek HDP za třetí čtvrtletí důvodem k mírnému optimismu. K přiblížení se Evropské unii však ČR potřebuje rychlejší růst HDP, shodli se na fóru Interview 21. Za riziko dalšího vývoje označili prohlubování deficitu obchodní bilance, veřejných rozpočtů a mzdový vývoj.

Analytici ve 3. čtvrtletí považují za nejvíce překvapivý meziroční růst zásob o téměř 60 procent, zároveň však dodávají, že výše zásob je vždy nejhůře předpovídatelná. "Růst založený na růstu zásob rozhodně nesvědčí o zdravých základech, bez jejich pomoci by byl výsledek našeho HDP žalostný, řádově do jednoho procenta," varuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Analytik Patria Finance David Marek se dokonce domnívá, že bez vlivu zásob by český HDP o jedno procento poklesl. Za růstem zásob přitom podle něj stojí současná investiční vlna a předzásobování materiálem při očekávání další akcelerace spotřebitelské poptávky. Odborníci na výsledku HDP naopak hodnotí kladně především výrazný nárůst investiční aktivity.

Belgický ministr obrany o evropské bezpečnostní politice

Výměna názorů na společnou evropskou zahraniční a bezpečnostní politiku byla tématem středečního jednání belgického ministra obrany André Flahauta se šéfem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petrem Nečasem. Budování evropských bezpečnostních struktur bylo také tématem následného jednání Flahauta s předsedou senátního zahraničního výboru Michaelem Žantovským a dalšími senátory. "Deklaroval jsem náš postoj, že pro nás bude vždy klíčovým prvkem NATO. Vítáme, že i v rámci evropského projektu by evropská operace měla nastat jenom v případě, že nebude konat NATO," řekl Nečas ČTK po setkání s belgickým ministrem. Obdobně se vyjádřil i Žantovský, podle něhož se česká strana pozitivně dívá na projekt vytvoření sil rychlé reakce, do nichž bude zařazeno 60.000 mužů, a chce se zúčastnit příslušných rozhodování ještě před vstupem ČR do EU. "Bylo by to žádoucí," poznamenal senátor.

Havel: USA se dokázaly vyrovnat s těžkou povolební situací

Spojené státy se podle českého prezidenta Václava Havla dokázaly vyrovnat demokratickým způsobem a v rámci ústavních tradic s velmi těžkou situací, která nastala po listopadových prezidentských volbách. Havel tak prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Špačka komentoval na dotaz ČTK rozhodnutí demokratického kandidáta na úřad prezidenta Alberta Gorea nepokračovat v právní bitvě s republikánem Georgem Bushem a přiznat svou porážku ve volbách. Gorea k tomuto kroku vedl výnos amerického Nejvyššího soudu, který zablokoval možnost ruční prověrky sporných volebních lístků na Floridě. Gore doufal, že přepočítání smaže náskok několika set hlasů, který měl v tomto státě Bush. Ten se stane 43. prezidentem Spojených států. Přestože po formální stránce není volba prezidenta ještě zcela ukončena, jelikož ji 18. prosince musí potvrdit sbor volitelů, Havel ocenil velmi dobrou spolupráci dosavadní administrativy demokrata Billa Clintona s Českou republikou. "Předchozích osm let bylo pro Českou republiku klíčovým obdobím. Především díky dosavadní administrativě došlo k rozšíření NATO o Českou republiku, Maďarsko a Polsko," zdůraznil Špaček.

Prezident Havel ocenil společný postup běloruské opozice

Prezident Václav Havel při středečním přijetí zástupců běloruské demokratické opozice ocenil především to, že se sjednocují na společném kandidátovi pro příští prezidentské volby. Po schůzce to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Předseda běloruské Sociálně demokratické strany "Hramada" Stanislav Šuškevič, který stál jako přední politik u rozpadu Sovětského svazu, hovořil o Havlovi jako o člověku, který hluboce rozumí situaci v jeho zemi a který zaujímá názory běloruské opozici nanejvýš sympatické. Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl běloruským hostům slíbil, že zprostředkuje cestu dvoučlenné delegace pracovní skupiny OSN pro vyšetřování svévolného zadržování osob do Běloruska. Návštěva by se měla uskutečnit v březnu.

Odpůrci války v Čečensku demonstrovali před ruským konzulátem

Strčením hlavy do písku v přinesené vaničce protestovali ve středu aktivisté za lidská práva před branou ruského konzulátu v Brně proti válce v Čečensku. "Ponořením hlavy do písku jsme chtěli upozornit na pštrosí politiku mnohých světových politiků a významných osobností, kteří přehlížejí dění v Čečensku a odmítají se zabývat osudy lidí trpících válkou v této zemi," řekl ČTK jeden z protestujících Dušan Stuchlík ze Společnosti pro veřejnou a občanskou aktivitu Sova. Protestu se zúčastnilo pod dohledem asi 20 policistů pouze pět aktivistů se sdružení Sova a ekologicko-sociálního hnutí Nesehnutí. Celá akce trvala necelých deset minut a podle policie se obešla bez výtržností.

Nejvyšší soud neuznal žádnou stížnost proti volbám do Senátu

Nejvyšší soud neshledal jako oprávněnou žádnou stížnost proti volbám do Senátu. ČTK to potvrdila jeho mluvčí Dita Válková. Upřesnila, že Nejvyšší soud již rozhodl o všech podnětech, které obdržel. Většinu z nich zamítl, ve dvou případech řízení zastavil. V zákonem stanovené lhůtě Nejvyššímu soudu přišlo 14 stížností.

ČMKOS chce do budoucna výrazně snížit počet odborových svazů

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) uvažuje o razantním slučování odborových svazů. Sněm ČMKOS ve středu vedení konfederace uložil, aby vypracovalo varianty, které by vedly k integraci. ČMKOS má v současnosti 30 svazů. Předseda konfederace Richard Falbr by považoval za optimální, kdyby se jejich počet snížil na třetinu. O slučování svazů se v odborové centrále diskutuje velmi dlouho. Příčinou toho, že svazy zůstávají samostatné, je podle Falbra snaha předsedů uchránit si funkce.

V ČR je prý gramotných na 80 až 90 procent mladých Romů

Úroveň vzdělání romských dětí a mládeže v České republice v posledních letech mírně stoupá. Zatímco v ČR je gramotných na 80 až 90 procent mladých Romů, ve Francii nebo Itálii neumí psát a číst více než 70 procent romské mládeže. ČTK to řekl zástupce pražského magistrátu Jaroslav Balvín, který se v Bratislavě účastí mezinárodní konference o romské mládeži. Podle Balvína se již za minulého režimu díky povinné školní docházce podařilo zajistit, že "Romové celkem chodili do školy". Nyní už taky příliš neplatí, že romská populace nemá vztah ke vzdělání a mírně stoupá počet romských studentů na středních a vysokých školách.

Jan Kavan má ve čtvrtek nastoupit do nemocnice k voperování bypassu

Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan nastoupí ve čtvrtek do jedné z pražských nemocnic, kde by mu lékaři měli voperovat čtyřnásobný bypass. Kavanovu chystanou hospitalizaci na dotaz ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Metoda bypass slouží k přemostění zúženého nebo ucpaného místa v cévách, kdy se uměle vytvořenou spojkou obnoví průtok krve k srdečnímu svalu. Aktuální informaci ke zdravotnímu stavu ministra poskytne mluvčí pravděpodobně 15. prosince. Plánovaný zákrok si podle Pospíšila vyžádá "jistou rekonvalescenci". Ministr ale počítá s tím, že například již na přelomu ledna a února navštíví africký kontinent, doplnil mluvčí. Deník Právo v listopadu uvedl, že Kavan prodělal již tři infarkty.

Plaketami Jana Janského bylo v Senátu oceněno 92 dárců krve

Plaketami Jana Janského bylo ve středu v Senátu oceněno 92 občanů za bezplatné dárcovství krve. Pětatřicet z nich získalo nárok na zlatou medaili za 40 odběrů, za 20 odběrů bylo uděleno 57 stříbrných plaket, které předávali ředitel Úřadu Českého červeného kříže Jiří Procházka a předseda senátního výboru pro zdravotnictví František Bartoš. Zlaté a stříbrné plakety se předávají slavnostně jednou za rok, bronzové plakety za deset odběrů dostávají dárci několikrát za rok přímo ve svých transfúzních stanicích. Letos slaví hnutí bezpříspěvkového dárcovství krve 40 let.

S Českým rozhlasem dalo krev 1162 lidí, z nich 161 poprvé

S Českým rozhlasem darovalo ve středu krev 1162 lidí, z nich 161 poprvé. Akce Daruj krev s Českým rozhlasem se konala potřiadvacáté a v Praze přišlo darovat krev 429 lidí a v regionech 733. Mezi dárci bylo hodně mladých lidí. Atmosféra byla hezčí o to, že ve vestibulu budovy rozhlasu byl rozsvícený vánoční stromeček a lidé přinášeli dárky pro děti z dětských domovů. Další darování krve s rozhlasem se uskuteční 14. března.

V Kongresovém centru Praha měl premiéru muzikál Monte Cristo

Muzikál Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese nazvaný Monte Cristo, který vznikl na motivy známého Dumasova románu, měl ve středu večer v Kongresovém centru Praha premiéru. V režii Jozefa Bednárika se v hlavních rolích téměř tříhodinové podívané objevili například Daniel Hůlka, Iveta Bartošová, Leona Machálková, Jiří Korn a Karel Černoch. V hledišti, jehož kapacita, rozšířená o balkóny, poskytla přes dva tisíce míst, usedla řada oficiálních hostů včetně zástupců a producentů předních evropských scén. Už příští rok má být tato původní česká novinka uvedena v Antverpách a v roce 2002 ve Francii.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha změří ve čtvrtém kole Poháru UEFA síly s německým klubem 1. FC Kaiserslautern. Rozhodlo se o tom v losování v sídle Evropské fotbalové unie ve švýcarském Nyonu. První zápas sehraje jediný zbylý český zástupce v evropských klubových soutěžích 15. února 2001 na domácím hřišti, odveta je na programu 22. února v Německu.

Výsledky 33. kola extraligy ledního hokeje: Vsetín - Havířov 4:2, Vítkovice - Zlín 1:3, Pardubice - Třinec 9:2, Karlovy Vary - České Budějovice 1:2, Kladno - Plzeň 3:5, Litvínov - Slavia Praha 4:5 a Sparta Praha - Znojmo 5:1. Tabulku vedou Pardubice před Vsetínem a Vítkovicemi. Poslední zůstaly Karlovy Vary. Další kolo extraligy je na programu až v pátek 5. ledna 2001.

Až s několikatýdenním zpožděním přiznal majitel hokejového klubu Pittsburgh Penguins Mario Lemieux, že jej český útočník a největší hvězda klubu Jaromír Jágr požádal, aby mu povolil výměnu do jiného celku zámořské NHL. Nejproduktivnější hráč uplynulých tří ročníků NHL tak chtěl vyřešit krizi, která jej postihla. Lemieux však pokaždé řekl rezolutně ne. Poté ohlásil návrat k aktivní kariéře.

Basketbalistky Gambrinusu Brno zvítězily v pátém kole základní části Evropské ligy v Aténách na hřišti Panathinaikosu 85:63. České mistryně si připsaly třetí výhru v soutěži a posílily své vyhlídky na konečné druhé místo v tabulce.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, v nejvyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.