Zprávy čtvrtek, 14. září 1995

Vazeni posluchaci, pri vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod si poslechnete zpravy.

Vojenske cviceni armad CR, SRN a USA.

Spolecnou streleckou a taktickou pripravou ve smisenych rotach slozenych z prislusniku vsech zucastnenych armad pokracuje dnes ve vojenskem vycvikovem prostoru Boletice na Ceskokrumlovsku spolecny vycvik jednotek americke, nemecke a ceske armady Olsina'95. Cviceni, ktere bylo zahajeno ve stredu, potrva az do 20. zari.

Termin prijezdu bosenskeho prezidenta do CR.

Termin prijezdu bosenskeho prezidenta Aliji Izetbegovice, ktery se ma na pozvani ceskeho prezidenta zucastnit Mesice Bosny a Hercegoviny, je stale jeste nejasny. Uvedl to mluvci prezidenta Ladislav Spacek. Odmitl tak informace nekterych listu, podle nichz by mel Izetbegovic priletet az na zaverecny koncert 13. rijna. Prijezd ve druhe polovine rijna je vsak podle Spacka nejvyse pravdepodobny.

Setkani ministru prumyslu a obchodu CR a SR.

Cesky ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy se v noci ze stredy na ctvrtek v Bratislave dohodl se svym slovenskym protejskem Janem Duckym na svolani Rady celni unie do 30. rijna. Oba ministri zaroven zduraznili zajem na zachovani celni unie.

Planovana cesta ministru Zieleniece a Holane do Polska.

Ceska republika ma zajem na tom, aby spoluprace s Polskem "zejmena v bezpecnostni oblasti byla velmi tesna a velmi prakticka". Ministr zahranicnich veci Josef Zieleniec to dnes rekl po setkani s ministrem obrany Vilemem Holanem pred jejich sobotni spolecnou navstevou Polska. "Koordinace je mozna silne slovo, ale chceme udrzovat velmi tesny kontakt a navzajem se informovat, " odpovedel ministr na dotaz, zda budou se svymi polskymi protejsky jednat take o koordinaci politiky obou zemi vzhledem k rozsirovani Severoatlanticke aliance.

Navsteva poslankyne Vollmerove v CR.

Setkani s ministrem a vedoucim uradu vlady Igorem Nemcem a s ministrem vnitra Janem Rumlem ma dnes na programu delegace poslanecke frakce strany Spojenectvi'90/Zeleni v cele s mistopredsedkyni Spolkoveho snemu Antje Vollmerovou. Ve stredu Vollmerova jednala s prezidentem Vaclavem Havlem a mistopredsedou parlamentu Jirim Vlachemo podrobnostech pripravy spolecne deklarace ceskeho a nemeckeho parlamentu. Vsichni tri predstavitele zastavaji nazor, ze deklarace by mela byt predmetem sirokeho politickeho konsensu.

Zasedani Vyboru pro pridruzeni CR k EU.

O predvstupni strategii Ceske republiky, o praktickem zavadeni Evropske dohody a o soucasnem stavu obchodu mezi Evropskou unii a Ceskou republikou, budou dnes a v patek Praze jednat clenove Vyboru pro pridruzeni mezi CR a EU. Prazske zasedani Vyboru pro pridruzeni je ustavujici.