Zprávy čtvrtek, 15. července 1999

Nyní podrobněji:

Havlovi se nezamlouvají plány na změny prezidentských pravomocí

Prezidentovi Václavu Havlovi se nelíbí ústavní změny prezidentských pravomocí, které připravuje komise ČSSD a ODS. Způsob jmenování členů bankovní rady centrální banky není třeba měnit, omezení práva prezidentských milostí bude systémový nesmysl a zavedení povinnosti hlavy státu jmenovat po parlamentních volbách premiérem nejprve předsedu vítězné strany by bylo gestem nedůvěry ve zdravý rozum prezidenta, shrnul Havel své výtky k zamýšleným změnám Ústavy poté, co o nich hovořil s předsedou ČSSD a premiérem Milošem Zemanem. Zeman na prezidentovy výtky o omezení práva udělovat milosti odpověděl, že ČSSD ani ODS nechtějí zrušit právo prezidenta dávat milosti. "Tento návrh pouze předkládá názor, že toto právo by mělo být vyhrazeno až pro situaci, kdy proběhne řádné soudní řízení," řekl premiér novinářům po setkání obou státníků.

Zeman seznámil Havla s plány na obměnu vlády

Premiér Miloš Zeman chystá po ročním působení svého kabinetu personální změny, s nimiž seznámil prezidenta Václava Havla. Ani jeden z nich však posléze novinářům tyto plány nepřiblížil. S obměnou vlády chce Zeman seznámit veřejnost až příští týden, kdy ve čtvrtek uplyne rok od jmenování sociálnědemokratického kabinetu. Prezident po schůzce s premiérem, která se konala na Zemanovo přání, pochválil práci vlády v oblasti lidských práv a také její - i když často marnou - snahu o prosazování zákonů.

Svoboda je horkým kandidátem na odvolání z vlády

Bezprostředně po skončení jednání prezidenta Václava Havla a premiéra Miloše Zemana o obměně vládního kabinetu přijel za hlavou státu na Pražský hrad ministr financí Ivo Svoboda. Podle důvěryhodných zdrojů ČTK se jednání Havla se Svobodou také týkalo změn ve vládě. Ministerské křeslo se pod Svobodou houpe již řadu měsíců. O jeho odvolání se mluví i v Lidovém domě, zejména poté, co ztratil podporu lidí kolem předsedy sociálnědemokratických poslanců Stanislava Grosse.

Svoboda by nemusel být jediný ministr, který z vlády odejde

Zda bude Svoboda jediným ministrem, který po roce existence menšinové vlády Miloše Zemana padne, se lze zatím jen dohadovat. Přesto se v řadách této strany hovoří o tom, že Svoboda možná nebude sám, kdo kabinet opustí. Dalším adeptem na odchod z vlády by mohl být podle zdrojů ČTK vicepremiér Egon Lánský, který by měl nahradit v Bruselu českého velvyslance u Evropské unie Josefa Kreutera. Funkci vicepremiéra pro zahraniční politiku by pak měl zastávat dosavadní ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Z některých vyjádření představitelů ČSSD vyplynulo, že Lánského funkce by mohla být úplně zrušena. K ministrům, po jehož hlavě v minulosti volala opozice i odborná veřejnost nejvýrazněji, patří šéf resortu zdravotnictví Ivan David. Některé hlasy z ČSSD volají po tom, že by kabinet měl naopak opustit ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám a Miroslav Grégr šéfující resortu průmyslu a obchodu.

Opozice nezná jména ministrů, které by mohl premiér vyměnit

Zástupci opozičních parlamentních stran neznají jména ministrů, jež by mohl předseda vlády Miloš Zeman po ročním působení svého kabinetu vyměnit. Pokud se pokoušejí odhadnout, koho by se změny mohly týkat, zmiňují nejčastěji šéfy ekonomických resortů. Jen předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip neskrýval, že výměna se asi dotkne ministra financí Iva Svobody. Představitelé Unie svobody a KDU-ČSL si od dílčí obměny kabinetu moc neslibují. Podle šéfa unie Jana Rumla funguje vláda ČSSD špatně jako celek a zamýšlená výměna některých ministrů bude jen kosmetickou změnou.

Z jednání vlády

Členové kabinetu nejevili na středeční tiskové konferenci přílišnou ochotu hovořit o personálních změnách ve vládě, které pro nejbližší dny připravuje premiér Miloš Zeman. Mimořádně bylo na poslední chvíli zrušeno i pravidelné pressfoyer s ministry.

Vláda schválila teze Zákona o službě občanských státních zaměstnanců. Cílem zákona je odpolitizování státní správy a vytvoření koncepce profesionálního občanského úředního sboru, řekl na tiskové konferenci během jednání kabinetu vicepremiér Vladimír Špidla. Koncepce zákona podle něj vyčleňuje poměrně malou skupinu členů vlády a jejich náměstků, které definuje jako politické osobnosti, a vedle nich vytváří početnou skupinu profesionálních zaměstnanců. Jim by měl zákon ukládat povinnosti jako mlčenlivost, nestrannost, zákaz podnikání i jiných činností mimo úřad. Na druhé straně jim tyto povinnosti má kompenzovat například takzvanou "definitivou", dodal. Definitivu v úřadě by podle Špidly zaměstnanci získávali až po delší odsloužené době ve státní správě a na základě splnění určitých kritérií, které by se ověřovalo zkouškou. Zaměstnání ve státní službě by podle návrhu bylo možné získat pouze při výběrovém řízení, zdůraznil.

Počet příznivců extremistických hnutí se zvyšuje. Vyplývá to ze zprávy o postupu státních orgánů při stíhání rasově motivovaných trestných činů, kterou projednala vláda. Podle ní se rasového násilí dopouštějí především příslušníci hnutí skinheads a je namířeno proti Romům. "V tomto ohledu bohužel příslušníci romského etnika, kteří emigrují a v zahraničí argumentují při žádostech o azyl tím, že jsou pronásledováni zejména skinheady, mají pravdu," připustil ministr vnitra Václav Grulich. Ministerstvo chce proto úžeji spolupracovat s Bezpečnostní informační službou 'BIS) při sledování činnosti extremistických skupin. Minulý rok bylo v České republice spácháno 133 trestných činů s rasovým podtextem, 100 z nich bylo objasněno.

Vláda vzala na vědomí návrh systémových opatření k zabezpečení obnovy území postižených povodněmi. Podle něho má ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař vypracovat věcný návrh zákona o likvidaci následků povodní. Zákon má systémově řešit problematiku stavební činnosti v záplavových územích. Ze zprávy o výsledcích státního dozoru v lesích, kterou vzal kabinet rovněž na vědomí, plyne, že někteří soukromí majitelé lesů kácejí v touze po zisku stromy v rozporu se zákonem, nezalesňují vykácené stráně a o své lesy se nestarají, uvedl mluvčí vlády Libor Rouček. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart proto navrhuje připravit novelu lesního a trestního zákona, která by přesněji definovala trestné činy ohrožení a poškození životního prostředí a výrazněji ochránila lidi, kteří pracují jako lesní stráž. Projednávání zprávy o plnění opatření ke zlepšení stavu protipovodňové ochrany, kterou měl kabinet ve středu rovněž na programu, ministři přerušili, protože ji předkladatelé neprojednali s ministerstvem financí.

KDU-ČSL a Unie svobody se dohodly na dalším společném postupu

Členové vedení KDU-ČSL a Unie svobody se ve středu dohodli na pravidelných schůzkách, které by měly zajistit společný postup stran v parlamentu i na politické scéně. Podle předsedy KDU-ČSL Jana Kasala strany nechtějí pasívně přihlížet nehybné situaci na politické scéně, kterou zřejmě zablokovala takzvaná opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Plánují legislativní aktivity, které zabrání negativním dopadům opoziční smlouvy a které budou podle jejich názoru "pro ODS obtížně odmítnutelné". Snaha vyvolat jednání o vyslovení nedůvěry vládě, s nímž zatím obě strany ve sněmovně neuspěly, je podle předsedy Unie svobody Jana Rumla stále politicky aktuální.

Mluvčí vnitra: V hospodaření ministerstva se našly nedostatky

Ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker ve středu potvrdil informace tisku, že kontroly hospodaření ministerstva vnitra za období od roku 1993 do nástupu ministra Václava Grulicha do čela resortu odhalily několik pochybení. Šlo podle něj zejména o uzavírání pro vnitro nevýhodných smluv. Podle Deckera nelze zatím říci, kolik pracovníků ministerstva se na těchto záležitostech podílelo a jak budou potrestáni. Nejvíce nedostatků bylo podle něj zjištěno za období, kdy v čele resortu stál Jan Ruml. Podle informací médií odhalila rozsáhlá kontrola hospodaření ministerstva vnitra v jedenácti případech zásadní pochybení, která připravila resort o milióny korun.

Hrozící exodus mosteckých Romů zatím oficiální instituce neřeší

Žádného vládního představitele, který se zabývá romskou problematikou, zatím nepřizvalo Grémium romských regionálních představitelů k řešení hrozícího exodu Romů z Mostecka. Pracovní skupina grémia chce výsledky, které v Mostě získala, zhodnotit 16. července na jednání v karlovarském romském Infocentru. Z Mostecka, kde žije desetitisícová romská komunita, odešlo asi 20 rodin. Zdejší Romy podle tamního romského Infocentra terorizují skinheadi, kteří v noci napadají jejich byty. Grémium se obává, že by to mohl být začátek širšího exodu, bezpečnost mosteckých Romů totiž dosud nezajistila ani policie.

Češi v SR vítají dvojí občanství jako "srdeční záležitost"

Jako "srdeční záležitost", která umožní návštěvu České republiky bez pocitu cizince ve vlasti, vítají Češi na Slovensku novelu českého zákona o občanství, kterou minulý týden přijala česká Poslanecká sněmovna a která nabízí krajanům v zahraničí možnost získat české občanství. "Bereme to jako srdeční záležitost a ne jako cestu k restitucím", řekla ČTK místopředsedkyně Českého spolku na Slovensku Helena Miškufová. Zákon uvítal i Vlastimil Tichý z Klubu občanů ČR 'KOČR), sdružujícího menší část slovenských Čechů, kteří si při rozdělení federace navzdory četným nevýhodám v běžném životě ponechali české občanství. Obě organizace, Český spolek a KOČR, dosud nejsou detailně seznámeny se zákonem, jehož platnost vyžaduje ještě souhlas Senátu a prezidenta. Ze slovenské strany nejsou pro dvojí občanství formální překážky.

Zákon přijatý českou Poslaneckou sněmovnou je adresován krajanům v zahraničí a všem, kdo byli československými občany a občanství pozbyli v době od 25. února 1948 do 28. března 1990; těmto osobám umožňuje nabýt občanství ČR na základě prohlášení. Novela také umožňuje zjednodušeně nabýt občanství ČR těm bývalým občanům ČSFR a nyní Slovenska, kteří nejpozději od 31. prosince 1992 nepřetržitě žijí na území ČR, ale nejsou zde hlášeni k trvalému pobytu. Novela se týká i občanů ČR, kteří od rozdělení Československa žijí na Slovensku, jehož občanství dosud neobdrželi: zákon jim umožní ponechat si občanství ČR, pokud nabudou občanství Slovenska.

K obligacím pro Kosovo se senátní výbory stavějí různě

Nejednoznačně se senátní výbory stavějí k vládnímu návrhu na vydání dluhopisů ve výši dvou miliard korun, kterými by měl stát získat peníze na pomoc jihosrbskému Kosovu. Zatímco garanční výbor pro hospodářství doporučuje návrhem se nezabývat, což vlastně znamená jej schválit, zahraniční výbor chce předlohu zamítnout. Někteří senátoři KDU-ČSL, ODA a Unie svobody upozorňovali na to, že vláda neměla pomoc Kosovu řešit obligacemi a zvyšovat beztak již deficitní rozpočet, ale měla se snažit najít rezervy. Vydání obligací budou senátoři vedle novely o ochraně utajovaných skutečností ve čtvrtek projednávat na své osmé schůzi.

Kužvart s Kaslem se na Hradě nepohodli nad územním plánem Prahy

Schůzka ministra životního prostředí Miloše Kužvarta s primátorem Prahy Janem Kaslem u prezidenta Václava Havla skončila ve středu ústní přestřelkou mezi Kužvartem a Kaslem na tiskové konferenci. "Jsme v situaci, kdy se počítá s budováním dopravních staveb, které výrazným způsobem zhorší už tak špatné prostředí, počítá se s omezováním zeleně," uvedl Kužvart. Primátor Kasl na Kužvartova slova reagoval tím, že "byl asi na jiném jednání". Komunikace, které plán navrhuje, jsou podle něho nezbytné pro chod města. Mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček ke schůzce novinářům řekl, že plán prezidenta zajímá jako dokument dlouhodobého charakteru, dokument rozhodující o rozvoji města. "Prezident není v této otázce arbitrem, nesoudí, na čí straně je pravda, vyslechl argumenty obou stran," řekl Špaček.

Obce mohou získat 67 miliónů na průmyslové zóny a cestovní ruch

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní v tomto roce dotaci 67 miliónů korun na projekty investiční přípravy průmyslových zón, či obnovu stávajících, již zastaralých a na rozvoj cestovního ruchu. O dotaci se mohou přihlásit obce severozápadních Čech. ČTK to řekla vedoucí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu v Mostě Helena Přibíková. Výše dotace přitom může dosáhnout až 70 procent nákladů na realizaci projektů.

Lékárníci a distributoři připravují ústavní stížnost na finance

Grémium majitelů lékáren spolu s Asociací velkodistributorů léčiv připravují ústavní stížnost proti rozhodnutí ministerstva financí, jímž se od 1. července snížila obchodní přirážka na léky o tři procenta. Novinářům to řekl předseda grémia Dušan Holečko. "Toto rozhodnutí je v rozporu s právem svobodně podnikat, s právem na ochranu majetku a ve svém důsledku na ochranu zdraví," vysvětlil. Snížení obchodní přirážky schválila vláda na návrh ministra zdravotnictví Ivana Davida. Ten ho převzal od Všeobecné zdravotní pojišťovny, která tak chtěla zbrzdit rostoucí náklady na léky, jichž bylo loni v ČR spotřebováno za 34 miliard korun.

Občané mohou přispívat na Luxovo léčení až do konce roku

Na léčení bývalého předsedy KDU-ČSL a předsedy jejího poslaneckého klubu Josefa Luxe, který by v druhé polovině srpna měl podstoupit v americkém Seattlu transplantaci kostní dřeně, i na léčení dalších nemocných leukémií, mohou občané přispívat do konce letošního roku. Platnost sbírky na Konto L, která měla trvat do 15. července, totiž byla prodloužena až do konce roku. "Dosud se vybralo téměř 3,4 miliónu korun, na hledání dárce se vydalo 890.000 korun, takže v současnosti je na kontě zhruba 2,5 miliónu korun," upřesnila správkyně Konta L Eva Rolečková. Rolečková ocenila, že na kontě je už téměř 2100 plateb. Z konta bude hrazena část péče, část uhradí Všeobecná zdravotní pojišťovna a část Josef Lux ze soukromých prostředků.

Soukromá firma oprášila plány na výstavbu tunelu pod Jeseníky

Smělé plány na výstavbu tunelu pod hlavním hřebenem Hrubého Jeseníku oprášila po několika letech firma Lesostavby Šumperk. Záměr má podporu podnikatelů i většiny okresních úředníků z oblasti, zdrženlivěji se k projektu staví ministerstvo dopravy a obce v okolí tunelu a jednoznačně stavbu odmítají ochránci přírody. Tunel, který by ležel v samém srdci CHKO, by podle nich vážně narušil ráz krajiny, která slouží odpočinku a turistice. Navíc za současné dopravní situace, kdy na Jesenicko zase nejezdí tolik lidí, je tunel zbytečný a sloužil by pouze k tranzitu nákladní dopravy do Polska. Podle předběžného projektu má být nejdelší tunel v zemi přes šest kilometrů dlouhý a vybavený nejmodernějšími bezpečnostními, protipožárními a ekologickými systémy odpovídajícími normám Evropské unie. Lesostavby plánují začátek ražby v roce 2002 a kolaudaci o pět let později.

Tmavé pivo z Litovle získalo titul Pivo České republiky 1999

Ocenění Pivo České republiky 1999 získalo na letošních slavnostech piva v Českých Budějovicích tmavé Královské pivo Litovel Classic. ČTK o tom informovala Vladislava Křížková z oddělení marketingu Pivovaru Litovel. Tento titul byl pivu udělen na základě anonymní degustace, kterou prováděli kvalifikovaní odborníci z českých pivovarů. Pivovar Litovel je součástí holdingu Moravskoslezské pivovary, který je pátou největší pivovarnickou skupinou v zemi. Kromě litovelského pivovaru do něj patří pivovary v Přerově, Olomouci a Hanušovicích.

Mánes uvádí výstavu amatérských i profesionálních snímků Prahy

Reprízu původní výstavy fotografií Prahy, která byla instalována na Staroměstské radnici, uvádí od středy výstavní síň Mánes pod názvem Praha fotografická. K vidění jsou především vítězné snímky z lednové expozice. Ta vzešla z třetího ročníku soutěže amatérů i profesionálů, kdy porota vybírala z 1064 snímků 99 fotografů. Soutěž se Společností přátel fotografie od roku 1996 každoročně pořádá měsíčník Fotografie-Magazín za pomoci hlavního města Prahy a podpory ministerstva kultury. Určena je všem, kdo fotografují Prahu, bez rozdílu, zda jde o profesionály či amatéry. Na soutěžní přehlídku fotografií hlavního města navazuje řada výstav nejen v Praze, ale i v dalších městech ČR včetně výstav v zahraničí.

Úspěšní akademičtí sportovci se vrátili z univerziády do Prahy

S více než hodinovým zpožděním se ve středu leteckým speciálem do Prahy vrátila hlavní část české výpravy akademických sportovců z jubilejní 20. letní světové univerziády ve španělské Palmě de Mallorca. Mezi více než šesti tisíci sportovců ze 129 zemí se Češi rozhodně neztratili a se ziskem čtyř zlatých, pěti stříbrných a čtyř bronzových medailí se stali dvanáctou výpravou v konečném medailovém pořadí. Příští letní univerziáda se uskuteční za dva roky v Pekingu, ale už v příštím roce by se mělo rozhodnout, zda se ČR rozhodne pořádat zimní univerziádu v roce 2003 nebo 2005.

Bouře poničila vysoké napětí, Olomouc a 60 obcí byly bez proudu

Silná bouře s prudkým lijákem, která se ve středu zhruba hodinu po poledni přehnala nad střední Moravou, poničila podle energetiků sítě vysokého napětí a následný výpadek elektrického proudu ochromil život v polovině Olomouce a 60 obcích v okolí. Poruchy byl odstraněny až v pozdních večerních hodinách. Největší škody způsobila bouře na střední Moravě, drobné výpadky zaznamenali energetici také na Brutnálsku, Šumpersku, Ostravsku a Karvinsku.

A ještě informace o čtvrtečním počasí na území ČR

Většinou oblačno až zataženo, přeháňky a místy i bouřky. Teploty se pohybují kolem 20 -ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha