Zprávy čtvrtek, 15. června 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobně:

Ministr Kavan si myslí, že začala podstatně nová etapa jednání

Český ministr zahraničí Jan Kavan ve středu řekl svým protějškům z 15 členských zemí Evropské unie, že otevření všech 29 kapitol představuje kvalitativně novou etapu v procesu vstupních rozhovorů, které nyní musejí přejít do "podstatné" fáze. Vyzval je také, aby tomu přizpůsobili metodologii jednání. Ministr otevřel při dalším kole vstupního jednání s Evropskou unií podstatnou kapitolu "zemědělství", o níž se bude jednat mnoho měsíců. Dohodl se s "patnáctkou" na předběžném uzavření kapitol "vnější vztahy" a "celní unie". Uzavření těchto kapitol vysvětlil ministr dohodou mezi Českou republikou a Slovenskem o zániku vzájemné celní unie, pokud jedna z obou zemí vstoupí do EU dřív. Česká republika si přeje, aby česko-slovenský obchod se zemědělskými produkty zůstal liberalizován, což by mělo být upraveno například protokolem k asociační dohodě mezi Evropskou unií a Slovenskem za předpokladu, že Česká republika vstoupí dřív.

Česká republika má v "tabulce výsledků" 13 uzavřených kapitol. Ministr Jan Kavan zdůraznil, že české pracovní datum vstupu - 1. ledna 2003 - zůstává nezměněno stejně jako názor, že je "ctižádostivé, ale možné".

Ministr Kavan mluvil s Javierem Solanou hlavně o flexibilitě v budoucí EU

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana ujistil ve středu českého ministra zahraničí Jana Kavana, že koncepce "flexibility" v budoucí Smlouvě o EU nepovede k vytvoření elity mezi členskými státy a poskytne všem dostatečné záruky, aby evropské společenství zůstalo rovným a otevřeným. Oba politikové se sešli na okraj ministerského kola vstupních rozhovorů mezi Českou republikou a 15 členskými státy Evropské unie. Mluvili také o vztazích mezi Unií a Spojenými státy, o obranné politice, o českých obavách ze zpomalování procesu rozšíření a o jeho vysvětlování veřejnosti. Solana se podle Kavana nabídl, že přijede do České republiky pomoci vysvětlovat výhody členství v EU. Zeptal se také na postoje Václava Klause vůči evropské integraci. Dostalo se mu podle Kavana odpovědi v tom smyslu, že nynější česká vláda je pro prohlubování evropské spolupráce, ba pro nedávný návrh německého ministra zahraničí Joschky Fischera budovat evropskou federaci. Chápe také koncepci "flexibility", požaduje však, aby "nevedla ke vzniku skupin členů druhé, ba třetí třídy". České republice jde o to, vyložil Kavan ČTK, aby hranice mezi státy, které se budou podílet na zesílené spolupráci, a těmi, které do toho nepůjdou, nebyla "černobílá", ale aby existovala jakási "šedá zóna" přechodu mezi jednou a druhou kategorií.

Česká republika zavede pro Kanadu víza, připustil mluvčí ministerstva zahraničí

Česká republika zřejmě po dvouapůlletém vyčkávání zareaguje na zavedení vízové povinnosti pro své občany ze strany Kanady obdobným omezením pohybu Kanaďanů na českém území. Vyplynulo to ze středečního vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila pro ČTK. "Budeme se otázkou zavedení víz zabývat v příštích několika týdnech. V této chvíli vskutku nevylučuji, že se shodneme na zavedení nějaké formy víz, protože už několik let máme asymetrický vztah, kdy naši občané musejí víza mít a kanadští o ně nežádají," řekl ve středu v Lucemburku zpravodaji ČTK i ministr zahraničí Jan Kavan. Pospíšil v telefonickém rozhovoru z Lucemburska, kde doprovází Kavana, potvrdil i informaci, že kanadský ministr zahraničí Lloyd Axworthy do Prahy na očekávanou červnovou návštěvu nepřijede. Součástí jednání s Axworthym měla být i otázka změny vízové politiky, řekl mluvčí. Podle Pospíšila ministerstvo zahraničí počítá se zavedením vízové povinnosti vůči Kanadě i vzhledem k diplomatickým procedurám nejdříve za pár týdnů, údajně ale rozhodně ještě letos.

Poslanci, které ve středu oslovila ČTK, případné zavedení víz pro Kanaďany podporují. Domnívají se totiž, že pokud Kanada stále nezrušila vízovou povinnost pro české občany, je takový krok zcela namístě.

Kanada obnovila vízovou povinnost pro Českou republiku v roce 1997 kvůli přílivu romských migrantů. Kvůli romské migraci hrozí Česká republika zavedením víz už několik let také Velká Británie. Praha tehdy k obdobnému kroku nesáhla, přestože jednostranná vízová povinnost mezi dvěma státy je méně obvyklá než oboustranná.

Pro vládu a ČNB je prioritou ochrana vkladů klientů IPB

Česká vláda a Česká národní banka ve středu opět potvrdily, že jejich prioritním zájmem je ochrana vkladů klientů Investiční a Poštovní banky (IPB). "Jsou rozpracovány alternativní scénáře stabilizace banky, o nichž se intenzivně jedná. Všechny scénáře počítají s určitou účastní státu," uvedl po zasedání vlády ministr financí Pavel Mertlík. Jak dodal, ve všech případech "zůstane IPB v provozu" a není proto důvod k vybírání vkladů. Mertlík dále uvedl, že už jsou jisté kvantitativní odhady, jaké prostředky si řešení situace v IPB vyžádá, ale odmítl je upřesnit.

Některé pobočky IPB ve středu navzdory uklidňujícímu prohlášení ČNB a vlády čelily stejně jako předchozí dva dny zvýšenému výběru vkladů. Podle mluvčího IPB Karla Tejkala se však situace na pobočkách IPB díky "jasnému prohlášení ČNB a vlády" podstatně zklidnila. V pondělí si klienti IPB vybrali vklady celkem za 1,35 miliardy korun. Úterní čísla odmítla IPB uvést s tím, že zaznamenala nepříznivé reakce klientů na údaj o prostředcích, které vkladatelé vyzvedli ze svých účtů v pondělí.

Objem primárních vkladů IPB činil k březnu letošního roku 227 miliard korun. Od začátku roku přišla IPB o 17 miliard vkladů, podle počtu klientů je ale největší českou bankou. Od konce loňského roku do června přivítala více než 115 tisíc nových klientů, a překročila tak hranici tří miliónů zákazníků. Podíl IPB na trhu považují odborníci za její největší plus. Masovým výběrem vkladů však hodnota banky klesá, a bude proto stále těžší ji prodat, upozorňují.

Vláda jednala ve středu mimo jiné o novelách daňových zákonů a národnostních menšinách

Návrh novely zákona o spotřebních daních, který ve středu schválila vláda, zavádí kolkování alkoholu a mění systém zdaňování tabákových výrobků. Proti původnímu oznámení však nepočítá se zvýšením sazby spotřební daně u žádné z pohonných hmot, tedy vedle benzínu a topných olejů ani u nafty a zkapalněného plynu pro dopravu. Na tiskové konferenci to oznámil ministr financí Pavel Mertlík. Dopad novely do rozpočtu tak je podle něj zhruba nulový.

Vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Navrhované změny posílí příjmovou stránku rozpočtu o 6,5 miliardy korun. "Hlavním cílem navrhované novely je harmonizace s legislativou Evropské unie," řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Podle novely by se od roku 2001 měly zejména některé služby přesunout ze snížené pětiprocentní do základní 22procentní sazby DPH. Jde o právní služby, účetnictví, daňové poradenství, software či výzkum a vývoj. MF dále v novele navrhuje postupné snižování minimálního obratu pro povinnou registraci plátců DPH ze současných 750.000 korun za tři měsíce (tři milióny korun ročně) až na 300.000 korun (1,2 miliónu ročně) v roce 2003. Další významnou změnou je zvýšení limitu pro vracení DPH zahraničním turistům za zboží nakoupené v České republice ze současného jednoho tisíce korun na 6000 korun.

Vláda jednomyslně schválila návrh věcného záměru zákona o právech národnostních menšin. Kabinet respektoval především Evropskou úmluvu o ochraně národnostních menšin a naopak nepočítá s tím, že by se do zákona promítla Evropská charta menšinových a regionálních jazyků, protože ji zatím Česká republika nepodepsala. Kabinet nepočítá ani s ustavením nového ústředního orgánu pro národnosti.

Vláda dále schválila druhou verzi koncepce integrace romské komunity. Materiál se s výhledem na dvacet let dopředu snaží řešit problém soužití romské menšiny s většinovou společností. Místopředseda vlády Pavel Rychetský řekl, že koncepce se dá shrnout do sedmi bodů. Vláda se hodlá zasadit o zvýšení bezpečnosti příslušníků romského etnika, o odstranění všech forem jejich diskriminace a handicapu Romů v přístupu ke vzdělávání a zvyšování kvalifikace. Koncepce dále počítá se zlepšením sociálního postavení Romů, s jejich emancipací, včetně vytvoření demokratické romské reprezentace, a s podporou romské kultury a jazyka. Posledním bodem vládního materiálu je úsilí o vytvoření tolerantního prostředí bez předsudků.

Vláda uložila ministru spravedlnosti Otakaru Motejlovi, aby vypracoval věcný záměr zákona o registrovaném partnerství. Návrh by se mohl podle vicepremiéra Pavla Rychetského vztahovat nejen na páry osob stejného pohlaví, ale i na dvojice různého pohlaví, které sice nechtějí uzavřít sňatek, ale z různých důvodů mají zájem být registrovány.

Dvě stovky lidí žádaly před vládou vypsání referenda o Temelínu

Přibližně 200 demonstrantů přišlo ve středu v poledne před budovu Úřadu vlády v Praze žádat ministry o vypsání referenda o spuštění jaderné elektrárny Temelín. "Vláda by měla rozhodnout o vzniku zákona o referendu a následném vypsání všelidového hlasování do konce června," řekl novinářům pořadatel akce Petr Štěpánek. Pokud se tak nestane, osloví organizátoři kampaně Referendum 2000, ke které se zatím podpisy přihlásilo 80.000 lidí, ve věci referenda sněmovnu. Místopředseda vlády Pavel Rychetský jejich požadavek označil za legitimní, ale nereálný. "Parlament opakovaně vyjádřil vůli referendum jako institut naší demokratické společnosti nepřijmout, ČSSD předložila třikrát návrhy ústavního zákona o referendu, třikrát byly v prvním čtení smeteny," řekl novinářům s tím, že z časového hlediska je nereálné, aby mělo vypsání referenda v případě Temelína smysl. Palivo má být do elektrárny zavezeno na přelomu srpna a září. Rychetský však poznamenal, že vláda by měla ještě případ Temelína zvážit na základě analýzy ekonomických a sociálních dopadů spouštění elektrárny na severočeský region a na celkovou hospodářskou a sociální situaci v zemi. Analýzou by se kabinet měl zabývat ještě do konce června.

O dostavbě jaderné elektrárny Temelín rozhodl Zemanův kabinet v květnu minulého roku. Odpůrci elektrárny vedle upozorňování na rizika jejího provozu zpochybňují její význam pro hospodářství státu. Už v současnosti totiž Česká republika vyváží elektřinu v objemu kapacity ještě nespuštěného Temelína.

Senátní ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí volební novely

Senátní ústavně-právní výbor doporučil ve středu horní parlamentní komoře zamítnout návrh novely volebního zákona, který v Poslenecké sněmovně prosadily Občanská demokratické strana a Česká strana sociálně demokratická. Ke stejnému rozhodnutí dospěl i petiční výbor Senátu. ČTK to řekli předsedové těchto výborů Jiří Vyvadil (ČSSD) a Irena Ondrová (ODS). Vyvadil však přesto odhaduje, že Senát by mohl volební novelu chválit na své schůzi příští týden těsnou většinou.

Vítkovice dluží 3000 věřitelům asi 15 miliard korun

Akciová společnost Vítkovice dluží 3 tisícům věřitelů 15 miliard korun. Řekl to předseda představenstva a výkonný ředitel firmy Václav Novák. Krizové vedení společnosti počítá v první fázi soudního vyrovnání se snížením počtu věřitelů na desetinu, a to odkoupením pohledávek Revitalizační agenturou a Českou finanční. Odškodní převážně věřitele s pohledávkami do deseti miliónů korun - dostanou kolem 50ti až 60ti procent částky. Větší věřitelé získají od Konsolidační banky záruku, že do dvou let dostanou minimálně 30 procent dlužné částky.

Amnesty International: Romové byli v České republice vystavováni rasistickým útokům a úřady je dostatečně nechránily

Organizace obránců lidských práv Amnesty International (AI) ve středu ve Vídni představila novou zprávu, ve které informuje o porušování lidských práv ve 144 zemích v období loňského roku. České republice se v ní vytýká, že Romové byli vystavováni rasistickým útokům a že je úřady dostatečně nechránily. V pasáži o České republice zpráva připomíná případ zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem, ve kterém úřady podle AI reagovaly až pozdě, přestože je výbor OSN včas vyzýval, aby Romy preventivně chránily. V České republice byli loni Romové často terčem útoků a zastrašování, které měly na svědomí skupiny skinheadů. Podle hlášení, která má AI k dispozici, policie často proti tomu nic nepodnikala a násilné akty ani vážně nevyšetřovala. Osobám, které nesly odpovědnost za činy, při nichž byl někdo těžce zraněn nebo usmrcen, byly vyměřovány pouze nízké tresty nebo tresty na dolní hranici stanovené trestním zákonem. Náznak, že úřady chtějí s útoky proti Romům skoncovat, přišel v listopadu, když ministr spravedlnosti dal najevo, že některé extremistické skupiny hodlá zakázat, soudí AI. Dále se zpráva zmiňuje o vyjádření ministerstva spravedlnosti, jež loni sdělilo, že nebude vzneseno obvinění proti policistům, kteří při demonstraci v květnu roku 1988 v Praze týrali její účastníky.

Praha bude hostit šéfy štábů ze zemí usilujících o vstup do NATO

Dvoudenní seminář na úrovni náčelníků generálních štábů, kteří projevili zájem o zkušenosti české, polské a maďarské armády získané při jejich integraci do struktur Severoatlantické aliance, bude zahájen v pondělí 19. června v Černínském paláci v Praze. ČTK o tom informoval Vladimír Palán z Generálního štábu Armády ČR. Semináře se zúčastní představitelé Mezinárodního vojenského štábu NATO v Bruselu a zástupci Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě. Jednání se uskuteční na pozvání náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého a zúčastní se jej armádní představitelé Albánie, Bulharska, Estonska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Makedonie, Polska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Ukrajiny a Chorvatska.

Prezident Havel zřejmě půjde o víkendu z nemocnice domů

Prezident republiky Václav Havel bude pravděpodobně o víkendu propuštěn ze střešovické nemocnice, kde mu lékaři před jedenácti dny odoperovali břišní kýlu. Prezident se z operace zotavuje bez potíží a už třetím dnem chodí ven. Vedra, která sužují celou republiku, snáší Havel až překvapivě dobře, ale na procházky se raději vydává až navečer, řekl ve středu prezidentův osobní lékař Ilja Kotík. Nic nekomplikuje ani hojení rány po odstraněné břišní kýle a o víkendu budou chirurgové prezidentovi postupně odstraňovat stehy. Po propuštění z nemocnice bude Havel doma ještě nejméně týden pokračovat v rehabilitaci a podle plánů lékařů by se mohl začátkem července naplno pustit do práce.

Humanistická aliance shání malým stranám peníze na volební kauci

Vytvořit alternativu současnému politickému stylu a podpořit kandidaturu nových a malých stran do parlamentních voleb v roce 2002 je cílem kampaně, kterou ve středu začala propagovat Humanistická aliance (HA). Zakoupením samolepky v hodnotě od 50 do 1000 korun mohou občané v rámci akce "Kup si svůj díl demokracie" přispět na volební kauci malým stranám. Předsedkyně aliance Dana Feminová na tiskové konferenci uvedla, že v České republice neexistuje skutečná demokracie. Humanistická aliance je proto zastáncem referenda, přímé volby starostů, prezidenta republiky a představitelů nejvyšších orgánů a ve svém programu navrhuje například přijetí zákona o politické odpovědnosti. Ten by měl zamezit tomu, aby zvolení zastupitelé byli nekontrolovatelní a neodvolatelní.

Humanistická Aliance je v České republice registrována jako politické hnutí. Vznikla z iniciativy některých členů Humanistického hnutí v září 1996 a v současnosti má přibližně 200 registrovaných členů.

Předseda České biskupské konference Graubner čelí nařčení z toho, že chybil v kauze kněze viněného ze zneužívání

Předseda České biskupské konference a olomoucký katolický arcibiskup Jan Graubner čelí nařčení z toho, že nezakročil rázněji v případu moravského faráře Františka Merty. Ten je podezřelý z dlouhodobého zneužívání věřících dětí a mladistvých. Policie potvrdila, že na Graubnera a Mertu dostala trestní oznámení, které prošetřuje. Graubnera podle jeho vlastních slov policie zatím nekontaktovala. Pokud by ale případ měl poškodit církev, nevyloučil, že odstoupí z funkcí.

Evropský soud: Český stát zaplatí obžalovanému z vraždy odškodné

Český stát má zaplatit odškodné 10.000 korun Liboru Českému, který je obžalován z vraždy, za jeho neúměrně dlouhé vazební zadržování. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva (ES) ve Štrasburku, informoval vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před ES Emerich Slavík. Český má podle něj dostat ze státního rozpočtu ještě dalších 66.000 korun za náklady a výdaje spojené se soudním řízením. Český podal 23. listopadu 1995 u ES stížnost proti ČR kvůli tomu, že ve vyšetřovací vazbě strávil několik let. Evropský soud rozhodl, že Česká republika porušila článek pět Evropské úmluvy o lidských právech, tedy právo na soud v přiměřené lhůtě. Současně Českému přiznal finanční odškodné a úhradu nákladů, které musí stát na jeho účet poukázat do tří měsíců od doby, kdy rozsudek nabyl právní moci.

Špilberk v létě ožije hudbou a divadlem

Zrekonstruované nádvoří brněnského hradu Špilberk ožije v létě hudbou a divadlem. V rámci Brněnského kulturního léta se v jeho zdech uskuteční několik divadelních vystoupení a Brněnské Shakespearovské dny. Kulturní program na Špilberku zahájí 17. června Jazzová mše Jaromíra Hniličky. V rámci Shakespearovských dnů, které potrvají od 31. července do 4. srpna, diváci v Brně uvidí například premiéru hry Zkrocení zlé ženy v podání souboru nejlepších českých a slovenských herců. Součástí Brněnského kulturního léta bude již osmý ročník Brněnských lidových slavností. Ty začínají 12. srpna Dnem Brna, který připomíná obranu města před Švédy v době třicetileté války. V rámci lidových slavností se budou konat i mezinárodní kytarový festival, Galantní slavnosti, Mezinárodní folklórní festival či Historické dny. Milovníci divadla budou mít možnost na druhém ročníku přehlídky pouličních divadel vidět více než deset souborů z České republiky, Polska a Slovenska.

V Moravských Budějovicích bude v sobotu řemeslnický jarmark

Zručnost kovářů, perleťářů, perníkářů a dalších řemeslníků mohou v sobotu obdivovat návštěvníci osmého Řemeslnického jarmarku v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. Na trhy, které začnou v sobotu ráno na zámeckém nádvoří, se sjedou více než tři desítky řemeslníků z Českomoravské vrchoviny a Znojemska, řekl ve středu ředitel moravskobudějovické pobočky spolupořádajícího Západomoravského muzea František Vlk. Ukázky řemeslníků jsou podle něj spojeny s prodejem jejich výrobků, k pohodě budou hrát Pouličníci z Tábora.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.