Zprávy čtvrtek, 15. ledna 1998

Zprávy 15.1. 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Ze středečního jednání vlády

Vláda vyslovila souhlas s návrhem zákona o státní půdě a předloží jej parlamentu tak, aby se mohla rozběhnout procedura spojená s vypsáním předčasných parlamentních voleb. Kabinet spojí se schválením tohoto zákona otázku důvěry a po dobu devadesáti dnů nebude požadovat jeho stažení. "Toto, co zde říkám, je neodvolatelné," řekl Josef Tošovský s tím, že tento závazek nebude stvrzovat písemnou dohodou.

Vláda se dále shodla na základních zásadách programového prohlášení, ale dokončí jej asi až na posledním zasedání předtím, než s ním půjde požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru.

Nejpozději do měsíce hodlá vláda Josefa Tošovského vyhlásit tempo deregulace cen, tedy konkrétní míru uvolnění cen nájemného a energií k červenci letošního roku. Ministr pro místní rozvoj Jan Černý předpokládá, že vláda bude pokračovat v trendu deregulací, který nastavil minulý kabinet. Uvedl, že chce s ministrem financí konzultovat návrh, podle něhož by se zvýšila sazba maximálního nájemného, kterou by však na druhé straně kompenzoval nižší růst cen energií.

Sociální demokraté vyjádří postoj k vládě Josefa Tošovského až 24. ledna

O definitivním postoji sociální demokracie k vládě Josefa Tošovského bude jednat její ústřední výkonný výbor na mimořádném zasedání v sobotu 24. ledna. Předseda strany Miloš Zeman to řekl na středeční tiskové konferenci v Brně. Dodal, že zatím není rozhodnuto, kde se zasedání uskuteční. Miloš Zeman zároveň odmítl "účelově vyslovovaná podezření" z tiché koaliční spolupráce s Občanskou demokratickou stranou. Uvedl, že sociální demokraté jsou otevřeni všem ústavním legislativním postupům, které povedou k červnovým předčasným volbám. Jako nejčistší formu však preferují ústavní zákon, kterým by Poslanecká sněmovna zkrátila své funkční období.

Strana Unie svobody nepůjde do koalice s lidovci

Ministr financí Ivan Pilip prohlásil, že nově vznikající strana Unie svobody nepůjde do koalice s lidovci, ale ráda by s nimi uzavřela předvolení pakt o neútočení a korektním předvolebním chování vůči sobě. "Programová východiska našich stran jsou prostě jiná," řekl Ivan Pilip. Dodal však, že společným cílem je pokračování v hlavním rámci reforem.

Šéf ČSSD Miloš Zeman k novým stranám

Jako odpadkový koš české politiky připadají předsedovi České strany sociálně demokratické a Poslanecké sněmovny Miloši Zemanovi všechny tři nově vznikající politické strany - Unie svobody, Strana politického středu a Strana konzervativní smlouvy. Šéf nejsilnější opoziční strany to řekl ve středu na tiskové konferenci v Brně. Úmysl založit novou politickou stranu oznámili tento týden tři skupiny politiků. Unii svobody zakládají představitelé platformy ODS, která stojí v opozici vůči vedení strany, u zrodu Strany konzervativní smlouvy stojí signatáři pravé frakce ODA a Strana demokratického středu vzniká kolem Politického klubu.

Situace v české armádě

Za jeden z nejtíživějších problémů české armády považuje náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil chybějící novou armádní legislativu. Armáda podle něj musela v loňském roce přikročit k řadě "velmi drastických" kroků, které však nebyly doprovázeny slibovaným přijetím nových zákonů pro armádu. Nový ministr obrany Michal Lobkowicz ve středu při debatě velitelům řekl, že přivítá jejich podněty k řešení všech problémů ozbrojených sil.

Nebudou-li navýšeny finanční prostředky pro letectvo české armády, čeká je podle velitele vzdušných sil Ladislava Klímy kolaps. Klíma novinářům po zahájení rozboru loňského výcvikového roku řekl, že právě chybějící finance byly v uplynulém roce největším problémem armádních letců. Vzdušné síly proto musely v posledním čtvrtletí loňského roku přijmout "krizovou variantu" počtu letových hodin. "Téměř polovina pilotů nemohla splnit plánovaný nálet hodin, který byl v průměru 60 hodin na jednoho pilota," řekl Ladislav Klíma.

Zdravotní stav vojáků z havarovaného vrtulníku v Bosně

Ve velmi vážném zdravotním stavu stále zůstává jeden z vojáků, který byl na palubě vrtulníku SFOR, který havaroval minulý čtvrtek v bosenské Krupě v severozápadní Bosně. Český příslušník SFOR leží od pátku v bezvědomí na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Podle středeční zprávy tiskové služby ministerstva obrany je ve střešovické nemocnici pět zraněných vojáků, jeden už byl propuštěn do domácího ošetřování.

Jména kandidátů na úřad prezidenta v pondělí

Jména oficiálních kandidátů na úřad prezidenta republiky oznámí předsedové volebních komisí Poslanecké sněmovny a Senátu Robert Kolář a Bohumil Kulhánek v pondělí po poledni. Volba hlavy státu začne druhý den v 10:00 na historicky první společné schůzi obou komor Parlamentu České republiky. Na úřad prezidenta byli zatím navrženi Václav Havel a Stanislav Fischer. Václava Havla navrhly skupiny poslanců a senátorů za KDU-ČSL, ODA, ČSSD a ODS, Stanislava Fischera pak poslanci z KSČM. Ještě by měl být jeden kandidát, jehož chtějí navrhnout republikánští poslanci a jehož jméno zatím nebylo zveřejněno. Očekává se ale, že tímto kandidátem bude šéf republikánů Miroslav Sládek.

Ministerstvo zahraničí zavře letos jen tři ambasády

Počet českých zastupitelských úřadů bude letos patrně zredukován méně, než loni předpokládalo ministerstvo zahraničí i vláda. Náměstek ministra zahraničí Jan Winkler totiž ČTK řekl, že ministerstvo letos zavře tři české ambasády; vláda přitom v létě v souvislosti s rozpočtovými škrty souhlasila s uzavřením sedmi velvyslanectví. Jan Winkler nicméně vzhledem k diplomatickým zvyklostem neuvedl, o které úřady konkrétně půjde. Síť českých zastupitelských úřadů tvořilo koncem loňského roku 111 úřadů: 87 velvyslanectví, 19 generálních konzulátů a 5 stálých misí. V souvislosti s jejich chystaným omezením se objevovala jména Albánie, Jemenu, Jordánska, Libye, Lotyšska, Senegalu a Uruguaye.

Kardinál Miloslav Vlk v Bonnu

Potřebu "znovuobjevit duchovní základ Evropy" a dát procesu sjednocování kontinentu pevnou základnu tradičních morálních hodnot zdůraznil ve středu v Bonnu ve svém vystoupení na Evropském kongresu CDU/CSU český kardinál Miloslav Vlk. Ke splnění tohoto požadavku by podle jeho slov mohla rozhodujícím způsobem přispět "inspirující síla křesťanské víry". Cílem kongresu, organizovaného společnou parlamentní frakcí německých křesťanských stran CDU a CSU, je prohloubení dialogu o různých aspektech evropského sjednocovacího procesu z pohledu zástupců světa hospodářství, vědy, kultury a církví.

Další pomoc Evropské unie na likvidaci následků záplav

Evropská komise schválila dalších 10 miliónů ECU (380 miliónů Kč) humanitární pomoci na likvidaci následků záplav v České republice a v Polsku. Jak bylo ve středu sděleno ČTK v Bruselu, Polsko dostane 6,95 miliónu a Česká republika 3,05 miliónu.

Vytváří se registr českých politických vězňů z doby nacistické okupace

Český svaz bojovníků za svobodu vytváří registr českých politických vězňů z doby nacistické okupace pro připravované projekty v rámci česko-německého Fondu budoucnosti. Vyzývá proto občany, kteří mají doklad o svém věznění v době nacistické okupace podle zákona č. 255/1946 Sb., aby se podle svého bydliště přihlásili na okresním výboru ČSBS, pokud tak dosud neučinili. ČTK o tom informoval mluvčí svazu Václav Vrabec.

90 % žádostí o kanadská víza vyřízeno kladně

Kanadské velvyslanectví v Praze obdrželo od říjnového znovuzavedení vízové povinnosti pro Českou republiku přes 1350 žádostí o vízum, z čehož 90 procent bylo vyřízeno kladně. Na dotaz ČTK to uvedli pracovníci vízového oddělení kanadské ambasády. Upřesnili, že denně dostanou zhruba 20 žádostí, z nich obvykle dvě bývají zamítnuty. Mezi odmítnutými žadateli o vízum je podle nich nejvíce těch, kteří nepřesvědčili kanadské úřady, že se skutečně chtějí vrátit do vlasti.

K novele zákona o zdravotním pojištění

Vláda nemůže nařídit zdravotním pojišťovnám, aby platily za zdravotní péči více, než na co mají, komentoval ústřední ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou v pondělí přijala Poslanecká sněmovna. Podle novely bude nyní vláda rozhodovat o ceně bodu a výši úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění, pokud dohodovací řízení mezi pojišťovnami a poskytovateli péče nedospěje k dohodě.

V troskách letounu L-410 nalezena černá skříňka

V troskách letounu L-410, který se v úterý večer zřítil u obce Prace na Brněnsku, se podařilo nalézt černou skříňku, kde by měly být zaznamenány hodnoty letových přístrojů, radiokorespondence a další údaje o letu. Tyto záznamy by mohly objasnit příčiny neštěstí, řekl ČTK ředitel úřadu pro civilní letectví Boleslav Stavovčík.

Plakáty reagující na zatčení šéfa republikánů Sládka

V centru Prahy se ve středu objevily plakáty reagující na to, že předseda republikánů Miroslav Sládek je ve vazbě. Plakáty žluté barvy mají svým textem připomínat protektorátní vyhlášky z druhé světové války. V textu na plakátě se totiž ministr vnitra označuje za "ministra vnitra Protektorátu Čechy a Morava", česká vláda za "protektorátní vládu" a prezident republiky Václav Havel za "státního prezidenta Havla".

Jízdenky na Českých drahách s ochranným hologramem

České dráhy opatřily od počátku roku všechny druhy traťových jízdenek ochranným hologramem. Toto opatření je jedním z mnoha, která mají zabránit falšování jízdních dokladů. Průvodčí však budou ještě do 15. ledna tolerovat jízdenky bez hologramu, uvedl pro ČTK tiskový mluvčí drah Petr Šťáhlavský s tím, že jízdenky vydávané pokladními od pátku 16. ledna už musí hologram bezpodmínečně mít, jinak budou neplatné.

Výdaje českých domácností rostou

V loňském 1. až 3. čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 1996 reálně více vzrostly běžné výdaje domácností než jejich reálné běžné příjmy. Vyplývá to z předběžných údajů publikovaných Českých statistickým úřadem, které ve středu získala ČTK.

Zámek v Dobříši převezme Jeroným Colloredo-Mansfeld

Bývalé sídlo Svazu československých spisovatelů, zámek v Dobříši, ve čtvrtek převezme Jeroným Colloredo-Mansfeld. Návrat staronového majitele tak udělá tečku za šestiletým restitučním sporem, který Colloredo-Masfeld vedl s Památkovým ústavem středních Čech. Právní zástupce majitele Felix Nevřela dodal, že Colloredo-Mansfeld převezme objekt včetně pozemků, o osudu mobiliáře rozhodne až soudní spor, který majitel s památkáři ještě vede.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, jen ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.