Zprávy čtvrtek, 16. května 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Volebni kampan v CR zahajena

ODS odstartovala kampan mitinkem na Staromestskem namesti v Praze. Nekolika tisicum obcanu se predstavili prazsti volebni kandidati ODS v cele s prazskym leaderem strany ministrem zahranici Josefem Zieleniecem. Zacatek kampane podporili svoji pritomnosti i predseda ODS a vlady Vaclav Klaus s manzelkou a stredoceska "jednicka" ODS, ministr financi Ivan Kocarnik.

KDU-CSL zahajila svou volebni kampan za zvuku dechovky v Praze na Karlove namesti. Pritomni mohli krome tistenych propagacnich a volebnich materialu ziskat take nafukovaci balonek s logem strany a oblibenou detskou hracku vetrnik. Ochutnat rovnez mohli kolace s tvarohovou, makovou a merunkovou naplni. Prazsky volebni leader KDU-CSL Miloslav Vyborny jako svuj osobni volebni slib uvedl, ze odpovi na kazdou otazku, ktera mu bude polozena. Podporu KDU-CSL vyslovil ve svem projevu take ministr kultury Pavel Tigrid, ktery vsak podle svych slov na politicke funkce po snemovnich volbach nehodla aspirovat.

Stavka zdravotniku

Lekari a sestry prazske motolske nemocnice, stejne jako ve vetsine zdravotnickych zarizeni nastoupili ve stredu do prace jako kterykoli jiny vsedni den, ackoli je dnesek vyhlasen Lekarskym odborovym klubem a Svazem ceskych lekaru jako den stavky. Potvrdili to predseda Klubu David Rath a predsedkyne Nezavisle odborove organizace stredniho zdravotnickeho personalu Lenka Dohnalova. Ta k tomu dodala, ze treti stavka zdravotniku ma byt spise upozornenim pro obcany, ze "situace ve zdravotnictvi neni tak ruzova, jak si mozna mysli".

Lekari jsou silne nespokojeni a nemohou souhlasit s predvolebnim prohlasenim ministra zdravotnictvi Jana Straskeho, ktery je se sedmi mesici ve svem uradu "vcelku spokojen". V prubehu stavkoveho dne to rekl mistopredseda Lekarskeho odboroveho klubu Milan Kubek.

Svaz ceskych lekaru se ohrazuje proti prekrucovani faktu, ktereho se podle nej dopustil ministr zdravotnictvi Jan Strasky, kdyz vyjadril spokojenost s praci sveho uradu. Uvedl to predseda svazu Pavel Horak a poukazal na to, ze za sedm mesicu, kdy je ministr Strasky v urade, nepredlozilo jeho ministerstvo zadnou konkretni koncepci resortu, neprikrocilo k realizaci zadnych systemovych zmen ve zdravotnictvi a nebylo schopno vyvinout ani zadnou podstatnou legislativni aktivitu.

Vaclav Havel navstivil Nemecko

Do historickeho nemeckeho mesta Cachy pricestoval ve stredu prezident Vaclav Havel. Vecer se zucastnil prvniho mezinarodniho setkani nazvaneho Karlovske plenum, na nemz prednesl hlavni projev. Havluv projev by mel zahajit tradici kazdorocniho seminare s ucasti hostu z politickych, akademickych a kulturnich evropskych kruhu. Havel bude jednat se svym nemeckym protejskem Romanem Herzogem. Havluv projev by mel zahajit tradici kazdorocniho seminare s ucasti hostu z politickych, akademickych a kulturnich evropskych kruhu.

Ze stredecniho jednani vlady

Kvalitnejsi proverovani zadatelu o viza a modernizaci udelovani viz maji za ukol vypracovat ministri vnitra a zahranicnich veci Jan Ruml a Josef Zieleniec na zaklade usneseni, ktere prijala vlada na zaver projednavani materialu o organizovanem zlocinu a postupu proti nemu. Uvedl to po zasedani vlady Vaclav Klaus. Podle premiera nejde o zasadni zmenu vizoveho rezimu, nybrz o "jemnosti vizove politiky", ktera ma zajistit jeji priblizovani praxi clenskych statu Evropske unie.

Vlada pomuze financne obcanum postizenym povodnemi zejmena na Bruntalsku, Opavsku a v povodi Malse v jiznich Cechach. Premier Vaclav Klaus po zasedani vlady dale rekl, ze je nutno vycislit skody a pripravit material pro vladu. Timto ukolem byl poveren ministr zivotniho prostredi Frantisek Benda. Postizeni mohou krom toho obdrzet okamzitou individualni socialni pomoc do vyse 30.000 Kc od ministerstva prace a socialnich veci, upozornil Klaus.

Volby

Ustavni soud potvrdil ustavnost volebnich kauci. Nevyhovel totiz navrhu skupiny 41 opozicnich poslancu na zruseni tech ustanoveni zakona o volbach do parlamentu, tykajicich se zavedeni kauci pro volby po Poslanecke snemovny ve vysi 200.000 korun za politicky subjekt a kraj a pro volby do Senatu ve vysi 20.000 korun za kandidata.

Stiznost k Ustredni volebni komisi na prezidenta Vaclava Havla kvuli ovlivneni predvolebniho boje podava Strana ceskoslovenskych komunistu. Uvedl to generalni tajemnik strany Miroslav Stepan. SCK tak reaguje na Havlovo prohlaseni v televiznim rozhovoru, ze by byl v krajnim pripade ochoten navrhnout Nejvyssimu soudu zakaz teto strany. "Vystoupeni Vaclava Havla povazujeme za politickou neomalenost, porusujici rovnost pristupu politickych stran k volbam, " rekl Stepan.

NATO a CR

Vstupem do Severoatlanticke aliance ziska Ceska republika krome bezpecnostnich zaruk take moznost potvrdit se ve svem kulturnim a historickem prostredi. Tento krok "pomuze vytvorit jiny vztah spolecnosti k armade, osvojit si jine zpusoby komunikace a mysleni", uvedl v rozhovoru pro rusky tydenik Itogi cesky prezident Vaclav Havel. Podle jeho slov Ceska republika pote bude schopna "hrat svoji vlastni roli pri zachovani miru a klidu v Evrope". Prezident Havel zduraznil, ze odmita postulat, podle nehoz cast Evropy se muze orientovat pouze na Zapad a druha pouze na Vychod.

Telefonni sit

Telefonni sit v Ceske republice bude v nadchazejicich trech letech modernizovat britska firma GPT, predni svetovy vyrobce digitalniho prenosoveho zarizeni. Podle vedeni firmy byly jiz v CR zahajeny prace na instalaci noveho digitalniho systemu, ktery patri ke svetove spicce. Spolecnost GPT vyhrala verejnou soutez, kterou vypsal SPT Telecom. Hodnota trileteho kontraktu je 75 milionu dolaru a financni zaruku na kontrakt poskytla Evropska banka pro obnovu a rozvoj.

Verejne mineni

Nejvyznamnejsim politikem vsech dob bez ohledu na jeho puvod ci misto pusobeni je pro obyvatele Ceske republiky Tomas Garrigue Masaryk. Vyplyva to z vysledku pruzkumu, ktery v dubnu provedla spolecnost Imas-Marcon. Druhym nejdulezitejsim politikem pro ceske obcany je John Fitzgerald Kennedy, na treti pricce se umistil Karel IV.

Za nejhorsiho politika vsech dob bez ohledu na misto jeho pusobeni prohlasili cesti obcane v ankete spolecnosti Imas-Marcon, nacistickeho vudce Adolfa Hitlera. Na druhe pricce v zebricku negativni "popularity" se umistil se znacnym odstupem byvaly sovetsky diktator Josef Visarionovic Stalin. A hned za nim skoncili dalsi sovetsky diktator Leonid Breznev, jeho soucasnik a byvaly ceskoslovensky prezident Gustav Husak, iracky vudce Saddam Husajn a byvaly ceskoslovensky delnicky prezident Klement Gottwald.

Jazzovy festival v Karlovych Varech

Letosni 13. mezinarodni jazzovy festival bude nositelem soudobeho moderniho jazzu a swingu padesatych a sedesatych let. Uvedl to reditel Karlovarskeho symfonickeho orchestru Alois Jezek, jehoz producentska divize Amethyst festival porada. Vystoupi na nem predni svetovi umelci, napriklad britska zijici legenda, klarinetista Acker Bilk a brazilsky trumpetista Claudio Roditi v hlavnim festivalovem koncertu v patek 24.kvetna.

Sport

Osmou etapu letosniho 49. rocniku cyklistickeho Zavodu miru JOKO vyhral lotyssky reprezentant Dainis Ozols. Z ceskych jezdcu si vedl nejlepe Tomas Konecny z Husqvarny ZVVZ, ktery skoncil sesty, o tri mista za nim dorazil do cile Jaroslav Bilek z TICO. V celkove klasifikaci ma i nadale zluty trikot vedouciho jezdce Steffen Wesemann z nemeckeho profesionalniho celku Telekom.

A na zaver kratce o pocasi

Ve ctvrtek bude v Ceske republice vetsinou zvetsena oblacnost a misty se srazkami, rano ojedinele i mlhy. Denni teploty se budou pohybovat mezi 12 a 16 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.