Zprávy čtvrtek, 16. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Senátor Žantovský považuje pronikání zpravodajských služeb z východu za největší bezpečnostní riziko ČR

Stále častější pronikání zahraničních zpravodajských služeb z východu je podle senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost současným největším bezpečnostním rizikem ČR. Předseda výboru Michael Žantovský soudí, že je nutné, aby Česko zavedlo vízovou povinnosti vůči některým zemím, což ovšem vláda dlouhodobě odkládá. Poznamenal, že pro cizí zpravodajské služby je ČR jako jeden z nejnovějších členů NATO místem, kde mohou získat vojenské informace nejen o české armádě, ale také o spojencích v rámci aliance.

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho někdejší poradkyně zůstávají ve vazbě

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda a jeho někdejší poradkyně Barbora Snopková, kteří čelí obvinění ze zpronevěry v souvislosti s krachem mělnického podniku Liberta, zůstávají ve vazbě. Soud zamítl stížnost jejich obhájců, protože dospěl k závěru, že by mohli mařit průběh vyšetřování.

Poslanci ČSSD o údajné ztrátě finančních dokumentů nic nevědí

Informace o údajné ztrátě značné části finančních dokladů ČSSD jsou pro většinu sociálnědemokratických poslanců novinkou. Jedině předseda pražské organizace Karel Špíchal potvrdil, že ČSSD chybí některé doklady, ale účetnictví vedené v počítači je podle něj v pořádku. Místopředseda strany Karel Kobes měl před dvěma dny členům pražského regionu sdělit, že ze sídla sociálních demokratů zmizela značná část dokumentů o financování strany. Kobesovi údajně nepředal exministr financí a bývalý místopředseda ČSSD Ivo Svoboda žádné smlouvy, účty ani faktury.

Vietnam připustil možnost garancí pro investiční projekty s Českou republikou

Vietnamští představitelé připustili možnost poskytování státních garancí pro dlouhodobé investiční projekty s ČR. Oznámil to ministr financí Pavel Mertlík, který v Hanoji jednal s guvernérem Státní banky Vietnamu Le Duc Thuyem a ministrem financí Nguyen Sinh Hungem. Jednání se týkalo také celního zatížení českého zboží dováženého do Vietnamu. Premiér Miloš Zeman v této souvislosti připomněl nedávné zvýšení celních sazeb z 20 na 50 procent na dodávky českých sklářských polotovarů. S vietnamskými představiteli diskutoval také o osudu politických vězňů. Ocenil, že ve vietnamském parlamentu již nedochází k jednomyslnému hlasování, protože jednomyslnost je často nebezpečná. Na závěr návštěvy vystoupil premiér na mezinárodním Podnikatelském fóru s projevem, v němž informoval o ekonomické transformaci v ČR. Jeho další zastávkou je Čína.

Ministři NATO zvažují evropskou obranu

Pro co nejtěsnější zapojení těch členů NATO, kteří nejsou v Evropské unii, do budoucí evropské vojenské politiky se vyslovili ministři zahraničí aliance na pravidelném zasedání v Bruselu. V debatě o rozhodnutí EU vybudovat vlastní vojenské síly se spojenci shodovali v názoru, že je třeba dosáhnout harmonického propojení obou organizací bez zbytečného zdvojování. Český ministr Jan Kavan přivítal rozhodnutí EU vyčlenit do roku 2003 až 60.000 vojáků v rámci sil rychlého nasazení schopných do 60 dnů zasahovat k udržení či prosazení míru na evropském kontinentu. Vyjádřil naději, že při formování rozhodnutí v rámci EU na všech úrovních bude ČR jako člen NATO "co nejúplněji" zapojena.

Česká armáda má pro přelom roku připraveny krizové scénáře

Česká armáda má na přelom roku, kdy by se mohly u počítačových systémů vyskytnout problémy se změnou letopočtu, připraveny krizové scénáře. K nasazení jsou nachystány například speciální vozidla, zásoby pohonných hmot, záložní zdroje energie a vody.

Pracovníci českých zpravodajských služeb nezachytili žádné signály, že by se cizí rozvědky či extremistické skupiny snažily využít rizika přechodu počítačových systémů na rok 2000 (takzvaný problém Y2K) k ochromení některé z životně důležitých oblastí státu. Podle ministra Jaroslava Bašty budou přesto všichni pracovníci zpravodajských služeb držet na přelomu roku pohotovost.

Budoucí vojáci KFOR navštívili českou rotu v Kosovu

Důstojníci 4. průzkumné roty z Bechyně na Táborsku, kteří by měli na přelomu ledna a února vystřídat větší část současného českého kontingentu sil KFOR v Kosovu, se ve středu seznámili se svým budoucím působištěm. Učinili tak v rámci prvního dne inspekční cesty náčelníka sekce bojové přípravy generálního štábu české armády Josefa Šíby k českým jednotkám na Balkáně.

Lidé, kteří nedostávají mzdu, budou demonstrovat před Poslaneckou sněmovnou

Všichni obyvatelé ČR, kteří nedostávají za svou práci mzdu, by měli v úterý ráno přijít před budovu Poslanecké sněmovny na demonstraci proti nevyplácení mezd. Vyzvali je k tomu delegáti sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů. Její předseda Richard Falbr představitelům politických stran doporučil, aby se demonstraci "zdaleka vyhnuli", protože je to odborářská akce. Dvoudenní sněm Falbrovi uložil, aby podal stížnost u Mezinárodní organizace práce na porušování úmluvy o ochraně mzdy.

Někteří zaměstnanci Zetoru uvažují kvůli nevyplaceným mzdám o azylu v Rakousku

Kvůli nevyplaceným mzdám uvažují někteří zaměstnanci brněnského Zetoru o tom, že požádají o politický azyl v Rakousku. Jak uvedla televize Nova, ve firmě vyrábějící traktory se měla zastavit dodávka vody, protože podnik dluží několik miliónů korun. Zaměstnanci se obávají, že dluh bude zaplacen na úkor jejich výplat. Zetor nyní dluží zaměstnancům celou mzdu za říjen a po 40 procentech mzdy za červen, červenec, srpen a září.

Preference ODS a KSČM jsou vyrovnané

Preference Občanské demokratické strana a Komunistické strany Čech aMoravy jsou vyrovnané. Podle Institutu pro výzkum veřejného mínění by obě strany preferovalo 22 procent voličů. Na třetím místě jsou s 18cti procenty lidovci. Vládní sociální demokracii by volilo14 procent a Unii svobody 11 procent občanů.

Klesající volební preference sociálních demokratů přičítá politolog Bohumil Doležal "nesmyslné" politice premiéra Miloše Zemana vůči veřejnosti respektive vůči médiím. Tvrdí, že pověst vlády je v tuto chvíli horší než její výsledky. Trend propadu českého hospodářství se zastavil a podařilo se dosáhnout určitého úspěchu v přípravě na vstup do Evropské unie. Také politolog Oskar Krejčí soudí, že propad obliby ČSSD u voličů nezpůsobila ekonomická politika vlády, ale je to politický jev. Dodává, že údaje o ekonomickém růstu ještě neznamenají skutečné zvyšování příjmů a sociálních jistot levicově orientovaných voličů. Další pokles obliby ČSSD se podle obou politologů nedá vyloučit.

Demokratická unie má nárok na osm miliónů korun za loňské volby

Demokratická unie /DEU/ má nárok na téměř osm miliónů korun za loňské volby do Poslanecké sněmovny. Rozhodl o tom senát Ústavního soudu. Ministerstvo financí loni vyplacení příspěvku na úhradu volebních nákladů odmítlo kvůli tomu, že DEU ve volbách nezískala alespoň 3 procenta hlasů. Tuto hranici Ústavní soud zrušil letos v říjnu, a to právě na základě návrhu DEU. Představitelé této strany byli přesvědčeni, že dosavadní úprava porušovala princip volné soutěže politických stran a zaváděla i faktickou nerovnost hlasů. Rozhodnutí soudu však neznamená automatický nárok ostatních stran na výplatu příspěvku.

Češi nesouhlasí s názorem, že je spravedlivé rovnoměrné rozdělení majetku

Češi více než obyvatelé Polska, Maďarska a Ukrajiny nesouhlasí s názorem, že nejspravedlivějším způsobem rozdělování majetku a příjmů je dát všem stejně. Vyplývá to z průzkumů agentury IVVM ve spolupráci s agenturami z uvedených tří zemí. Proti rovnoměrnému rozdělení majetku a příjmů se postavilo 63 procent Čechů, 56 procent Ukrajinců, 54 procent Poláků a 51 procent Maďarů.

Odpůrci běloruského prezidenta protestují proti českému úvěru a obilí

Odpůrci autoritativního režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vyjádřili opět znepokojení nad tím, že Česká exportní banka má poskytnout běloruské vládě úvěr na nákup českého obilí. Ministerstvo zahraničí v dřívější reakci uvedlo, že dodávka má i "jistou humanitární dimenzi", a zdůraznilo, že "trvá na dodržování lidských práv". Odpůrci prezidenta Lukašenka považují dodávky obilí za otevřenou podporu diktátorského režimu.

Katolická církev směřuje k uznání kazatele Jana Husa jeko reformátora

Katolická církev směřuje k pozitivnímu uznání postavy českého kazatele Jana Husa, jako církevního reformátora. Hus byl za své myšlenky upálen roku1415 jako kacíř. Předseda české Ekumenické rady církví Pavel Smetana na mezinárodním sympoziu o Husovi uvedl, že něco podobného by ještě před deseti lety ze strany Říma nebylo možné. Katolický primas kardinál Miloslav Vlk účastníky římského sympozia ujistil, že církev nemá strach z pravdy. Diskuse o Husovi je ekumenickou šancí a výzvou, i když jde podle arcibiskupa Vlka o kontroverzní téma.

Humanitární příspěvek ze Švýcarska dosud získalo 132 Romů

Humanitární příspěvek ve výši 1500 švýcarských franků (přes 33.000 korun) získalo k dnešnímu dni 132 českých Romů ze švýcarského fondu jako symbolickou satisfakci za prožitou rasovou perzekuci v době druhé světové války. Jana Horváthová z Muzea romské kultury v Brně uvedla, že podle aktuálních informací bude v nejbližší době vyřízeno ještě 99 žádostí. Připomněla, že žadatelé jsou mnohdy negramotní, a s vyhledáváním podkladů na úřadech proto museli pomoci pracovníci muzea.

V Olomouci vzniklo nové romské komunitní cetrum

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner požehnal novému romskému komunitnímu centru, které v Olomouci zřídila tamní arcidiecézní charita. Centrum bude sloužit nejen Romům, ale i ostatním, kteří chtějí poznat romskou kulturu a tradice. Najdou zde zázemí taneční a hudební kroužky. Dobrovolníci z řad studentů tu budou pomáhat romským dětem, aby snáz zvládly učivo a domácí úkoly. Stejně tak se v centru najde místo pro zájmové aktivity dospělých.

Romské děti a děti zdravotně postižené mají menší šanci na adopci

Romské děti a děti zdravotně postižené mají menší šanci, že je přijme nová rodina. Přitom právě ony tvoří velkou část obyvatel kojeneckých ústavů a dětských domovů. Jejich šanci na adopci by měl zvýšit zákon o sociálně právní ochraně dětí, který vstoupí v platnost 1. dubna 2000 a umožní mezinárodní adopce. "O romské děti je velký zájem například v Nizozemí, tyto adopce však dosud možné nebyly," řekla Petra Tomášková z Českého helsinského výboru.

ČR se připojila ke konvenci Rady Evropy o uznávání vyššího vzdělání

Česká republika se připojila ke konvenci Rady Evropy o uznávání kvalifikací ve vysokém školství v evropském regionu. Uznání kvalifikace může být odmítnuto jen v případě, že je zásadně odlišná od kvalifikace v hostitelském zemi.

S přáním hezkých Vánoc navštívil prezident trpící občany

S nevyřčeným poselstvím, že na světě nejsou se svými trápeními osamocení, se prezident Václav Havel vypravil na návštěvu za nemohoucími starými lidmi v Domově sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích a za HIV pozitivními a nemocnými AIDS do Domu světla v pražském Karlíně. Jeho obyvatelům věnoval prezidentský pár z peněz své nadace počítač. Při besedě vyslechl Václav Havel od prezidenta Sdružení organizací homosexuálů Jiřího Hromady stížnost na práci parlamentu, který opakovaně zamítl návrh zákona o registrovaném partnerství, a vyslovil této zákonné normě podporu.

Jakub Puchalský rezignoval na funkci ředitele České televize

Generální ředitel České televize (ČT) Jakub Puchalský podal Radě ČT rezignaci na svoji funkci. Vyvrcholil tak spor, týkající se mimo jiné nestabilní situace uvnitř televize. Působení třicetiletého Puchalského provázala řada personálních změn, které sklízely kritiku z mnoha stran. Rada nejprve kroky ředitele dlouho hájila, minulý měsíc se ale přidala na stranu kritiků prohlášením, že Puchalského tým ohrožuje veřejnoprávní poslání ČT.

Dopravní nehoda mluvčího ODS Herolda se obešla bez zranění

Bez zranění se obešla dopravní nehoda mluvčího ODS Lukáše Herolda, který narazil v Tišnovském tunelu v Praze se svým služebním vozem do jiného automobilu. Jak informovala televize Prima, Heroldovo auto začalo po srážce hořet.

Plzeňští zpěváci koled překonali rekord ve sborovém zpěvu

Nový rekord ve sborovém zpěvu vytvořili obyvatelé Plzně. Na náměstí Republiky se jich sešlo 6029 a společně si zde zazpívali koledy Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. Překonali tak loňskou účast, kdy na náměstí přišlo 4447 zpěváků, což stačilo k zapsání do českého vydání Guinnessovy knihy rekordů. Předvánoční atmosféru dokreslovaly svíčky, zvonečky a prskavky, které drželi zpěváci v ruce. Byl pro ně připraven čaj v obří konvici, kterou organizátoři přivezli z Muzea kuriozit v Pelhřimově.

Anketu Zlatý míč vyhrál Patrik Berger

Třetí ročník novinářské ankety Zlatý míč České republiky pro nejlepšího domácího fotbalistu za rok 1999 vyhrál záložník anglického týmu FC Liverpool Patrik Berger. Druhý je Jan Koller z Anderlechtu Brusel, třetí loňský vítěz Pavel Nedvěd z Lazia Řím.

O talentu Patrika Bergra se vědělo od chvíle, co se objevil v mládežnických týmech. Jako jeden z nemnoha českých fotbalistů brzy pochopil, že jeho povolání je zábavou, a podle toho má vypadat image. Brzy se začal objevovat na titulních stranách časopisů. Díky jeho obličeji manekýna se o fotbal v Čechách začaly zajímat i dívky. Vítězství v anketě Zlatý míč ho zastihlo na jednom z vrcholů kariéry, ale podle řady odborníků Bergera ještě světlejší budoucnost čeká.

Na fotbalisty Slavie bude čekat v Poháru UEFA italský tým Udine Calcio

Fotbalisté Slavie Praha budou mít v osmifinále Poháru UEFA za soupeře italský tým Udine Calcio. Rozhodlo o tom losování v Ženevě. V případě, že pražský tým postoupí dál, ve čtvrtfinále narazí na vítěze z dvojice AS Řím - Leeds United.

A jaké je počasí? Oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 4 až 0 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.