Zprávy čtvrtek, 16. září 1999

A nyní podrobně:

Vláda zamítla legislativní iniciativu poslanců omezující imunitu

Vláda ve středu zamítla legislativní iniciativu poslanců omezující imunitu zákonodárců. Návrhy jsou prý v rozporu s Listinou základních práv a svobod, trestním zákonem a trestním řádem. Poslanci navrhovali omezit imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců jak trestní, tak přestupkovou. Kabinet chce ale předložit vlastní návrh, který je podle ministra spravedlnosti Otakara Motejla logičtější a přesnější než návrh poslanecký.

Novela zákona o pozemních komunikacích, kterou týž den schválila vláda, stanoví maximální výši dálničních poplatků pro motorová vozidla a vymezuje okruh vozidel od poplatků osvobozených. Účelem novely je uvést do souladu s právem Evropské unie zpoplatňování užívání dálnic a rychlostních silnic motorovými vozidly zavedením krátkodobých poplatků a stanovením maximální výše ročních poplatků.

Vláda dále schválila návrh nařízení o finanční pomoci osobám postiženým povodní v roce 1997 a zároveň pojištěným u zkrachovalé pojišťovny Morava. Z letošního rozpočtu bylo za tímto účelem vyčleněno 50 miliónů korun. Uvedl to ministr financí Pavel Mertlík s tím, že příspěvky a dotace budou po schválení návrhu vypláceny na okresních úřadech na základě žádosti oprávněných osob.

Zamezit porušování pravidel hospodářské soutěže zvýhodňováním některých podnikatelských subjektů nebo výroby některých druhů zboží má vládou schválený návrh zákona o veřejné podpoře. Zákon by měl vyloučit poskytování veřejné podpory v nejrůznějších podobách, například formou dotací, daňových úlev či zvýhodňováním státních podniků.

Vláda dále schválila návrh zákona o státních zastupitelstvích a státních zástupcích.Ten má posílit postavení těchto institucí v soudních řízeních. Navrhovaná právní úprava počítá o oproti současnému stavu s rozšířením působnosti státních zastupitelství v občanském soudním řízení, nově upravuje jejich vztah k ministerstvu spravedlnosti a vytváří předpoklady pro zvýšení jejich úlohy v trestním řízení.

Zmocněncem pro přípravu zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000 vláda jmenovala Zdeňka Hrubého. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Pavel Mertlík s tím, že vláda ustavila funkci zmocněnce, neboť si je vědoma důležitosti zasedání.

Vláda dosud nepožádala NKÚ o prověření smluv kvůli Zieleniecovi

Vláda dosud nepověřila Nejvyšší kontrolní úřad, aby prověřil smlouvy na ministerstvu zahraničí, které úřad uzavřel v době, kdy v jeho čele stál Jozef Zieleniec. Vicepremiér Vladimír Špidla ve středu novinářům sdělil, že nynější ministr zahraničí Jan Kavan vládě zatím nepředložil návrh na schválení kontroly na ministerstvu. NKÚ totiž může pověřit jen vláda jako celek. Premiér Miloš Zeman přitom v neděli prohlásil, že podnět kontrolnímu úřadu kvůli údajným smlouvám ministerstva zahraničí s mediálními agenturami předloží Kavan na jednom z nejbližších zasedání vlády.

Zeman už na konci června s odvoláním na informace od Kavana obvinil Zieleniece, že za svého působení na ministerstvu uzavřel 60 smluv, které měly zajistit kladnou prezentaci jeho osoby v médiích. Zeman ani Kavan o tom ale dosud žádné konkrétní důkazy nepředložili. Zieleniec jejich obvinění několikrát odmítl a požaduje od nich omluvu.

SPT Telecom zprivatizuje vláda rychleji než předpokládala

Vláda monopolní SPT Telecom zprivatizuje rychleji než původně předpokládala. V nejbližší době vypíše výběrové řízení na privatizačního poradce. Informoval o tom ve středu místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík. Současně nevyloučil případnou účast současného držitele přibližně třetiny akcií SPT Telecom nizozemsko-švýcarského konsorcia TelSource na připravované privatizaci.

Ústavní soud zrušil zákon o odejmutí čtrnáctého platu soudcům

Ústavní soud ve středu zrušil tu část zákona o odejmutí takzvaného čtrnáctého platu za rok 1998, která se týká soudců. V případě dalších představitelů státní moci, na něž se zákon rovněž vztahuje, návrh na jeho zrušení zamítl. Zrušující nález se přitom nevztahuje na soudce Ústavního soudu, protože ti podle zákona o platech patří do kategorie představitelů státní moci. Soudci Ústavního soudu tedy tento plat nedostanou.

ČNB zatím nesdělila, zda obdržela informace od Egona Lánského

Místopředseda vlády Egon Lánský měl do středy předat České národní bance informace o jeho zahraničním kontu. ČNB však zatím nesdělila, zda tyto informace obdržela či nikoli. Lánský už přiznal, že ke zřízení bankovního účtu v Rakousku před třemi lety neměl potřebné povolení. Vicepremiér Vladimír Špidla nemá na Lánského případ vyhraněný názor, čeká na rozhodnutí České národní banky. Centrální banka by během několika týdnů měla oznámit, zda Lánský porušil zákon či nikoli.

Tripartita bude jednat o návrhu státního rozpočtu

Sociální partneři budou ve čtvrtek večer jednat o poslední verzi návrhu státního rozpočtu na rok 2000 na zasedání Rady hospodářské a sociální dohody. Navázat by měli na jednání z 26. srpna, kdy odbory neměly námitky vůči odhadovanému rozpočtovému deficitu, ale považovaly příjmovou stránku návrhu za podhodnocenou. Kritizovaly to, že rozpočet není prorůstový a nedokáže zajistit potřebné zdroje, například na podporu podnikání a rozvoj dopravní struktury.

Senát nemá jednoznačný názor, do kterého výboru zařadit Fischera

Role nově zvoleného senátora Václava Fischera v Senátu je zatím otevřená. Senátoři totiž nejsou zajedno v tom, kde má jejich nový kolega sedět a do kterého ze senátních výborů by měl být zařazen. Spor o Fischerovo zařazení do výboru vyostřil středeční jednání politického grémia Senátu. Fischer by rád seděl na místě zesnulého senátora Václava Bendy a rád by pracoval v zahraničním výboru Senátu. Kluby senátorů ODS a ČSSD však trvají na tom, že Fischer by měl navázat na Bendovu práci v ústavně-právním výboru.

Telička míní, že hodnotící zpráva EU bude objektivní a vyvážená

Každá ze zemí, které usilují o vstup do Evropské unie, bude podle náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky v připravované hodnotící zprávě EU hodnocena kriticky. Telička to řekl novinářům po středečním jednání se senátním výborem pro evropskou integraci. Senátory upozornil, že ČR bude zřejmě kritizována v některých klíčových oblastech i přes jistý pokrok v poslední době. Zprávu EU však hlavní český vyjednavač pro vstup do unie pokládá za objektivní a vyváženou.

Český ombudsman zaslal Uhlovi sto dopisů se stížnostmi občanů

Občanské sdružení Český ombudsman zaslalo ve středu vládnímu zmocněnci pro lidská práva Petru Uhlovi přibližně sto dopisů se stížnostmi občanů. Lidé si v nich stěžují na porušování lidských práv v České republice.Těchto sto stížností je však pouze část toho, s čím se občané na Českého ombudsmana obracejí.To by podle předsedy sdružení Jana Honnera mělo vládnímu zmocněnci posloužit jako důkaz, že Česká republika stále není právním státem.

Schlangrovy odbory nepodpoří protesty LOK, chtějí s vládou jednat

Svaz zdravotnictví a sociální péče začátkem října nepodpoří protestní akce Lékařského odborového klubu a nedoporučí svým členům v místních organizacích, aby se jich zúčastnili. Novinářům to ve středu řekl předseda svazu Jiří Schlanger, který zastupuje přes 80.000 členů svazu, z nichž 65.000 pracuje ve zdravotnictví. LOK naproti tomu mluví za 3000 svých členů.

Ústavně-právní výbor podpořil návrh vyslat do Turecka nemocnici

Senátní ústavně-právní výbor ve středu jednoznačně podpořil vládní návrh na vyslání armádní nemocnice do zemětřesením postiženého Turecka. Stejně se rozhodl i senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Senát jako celek, který má o vyslání nemocnice rozhodovat ve čtvrtek, tak pravděpodobně rozhodne stejně jako v úterý Poslanecká sněmovna, která návrh schválila.

Nový český prapor pro síly SFOR v Bosně je od středy kompletní

Nový prapor české armády, který se má v druhé polovině října zapojit do mezinárodních sil SFOR v Bosně a Hercegovině, je od středy kompletní. Měsíc před odjezdem do Bosny mohou proto vojáci 1. mechanizovaného praporu cvičit na Výcvikové základně OSN V Českém Krumlově v kompletních rotách. ČTK o tom ve středu informoval mluvčí praporu Jindřich Plescher s tím, že ve čtvrtek se ze šestidenní stáže vrátí hlavní funkcionáři budoucího českého kontingentu.

Kosovo: Srbská armáda chystá demonstraci na "českém" úseku hranic

Srbská armáda údajně chystá na čtvrtek demonstraci síly u hranic Kosova. Jedná se o úsek, který střeží čeští příslušníci mezinárodních mírových sil. Jeden z našich důstojníků prohlásil, že k hranicím Kosova má přijet několik srbských tanků připravených demonstrovat svou sílu a schopnost znovu dobýt Kosovo. Naše armádní zdroje sdělily, že v případě potřeby pomůže českým vojákům britský kontingent KFOR.

Farzlí nevidí překážky vstupu českých firem na libanonský trh

Místopředseda libanonského parlamentu Ilíja Farzlí nevidí v žádné oblasti překážky vstupu českých firem na libanonský trh. "Prostředí u nás je v každém okamžiku připraveno pro to, aby náš trh přijal české firmy," řekl ve středu ČTK. Připomněl, že v minulosti se v Libanonu uplatnily například české stavební podniky. Farzlí vede delegaci libanonského parlamentu, která od úterý jedná s českými činiteli. Ve středu se setkala především se zástupci sněmovních výborů ústavně-právního a zahraničního. Ve čtvrtek ji přijme vicepremiér Egon Lánský a členové branného výboru Poslanecké sněmovny. V pátek svoji pětidenní návštěvu ČR ukončí.

Stát Bahamy zavedl pro Českou republiku vízovou povinnost

Ostrovní stát Bahamy, člen Britského společenství, zavedl od středy pro české občany vízovou povinnost. ČTK to ve středu sdělil tiskový odbor ministerstva zahraničí s tím, že žádosti o víza bude vyřizovat britské velvyslanectví v Praze. Právě Británie hrozí ČR v poslední době i opakovaně zavedením víz.

Le Pen přijal pozvání republikánů k návštěvě České republiky

Čeští republikáni pozvali šéfa francouzské krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pena. Jak ve středu řekl předseda republikánů Miroslav Sládek, vedení Národní fronty přijede na oficiální čtyřdenní návštěvu 14. října. Sládek zdůraznil, že obě strany mají téměř identický program, a proto je žádoucí, aby postupovaly společně. Odmítají shodně myšlenku společné Evropy.

Biskupové Škarvada a Liška požádali Řím o uvolnění z funkcí

Katoličtí biskupové Jaroslav Škarvada a Antonín Liška, kteří se v těchto dnech dožívají 75 let, požádali podle kanonického práva Vatikán o uvolnění z funkcí souvisejících s biskupským úřadem, do něhož byli jmenováni. V praxi to však nemusí nutně znamenat okamžitou výměnu na jejich místech.

Tošovský: Růst HDP by se mohl projevit i v dalším období

Růst hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí letošního roku o 0,3 procenta by mohl podle guvernéra České národní banky Josefa Tošovského znamenat začátek zastavení propadu české ekonomiky. "Růst HDP by se mohl projevit i v dalším období," řekl Tošovský na středeční konferenci o Aktuálních otázkách rozvoje ČR a ekonomického univerzitního vzdělávání v Brně. Meziroční růst HDP však má podle Tošovského křehké základy, protože je tažen jen domácí spotřebou a exportem. "Kdyby se na růstu podílely i investice, byla by situace lepší," dodal.

Dozorčí rada Moravia Banky odvolala představenstvo banky

Dozorčí rada Moravia Banky odvolala představenstvo tohoto peněžního ústavu. Chce tak uspíšit řešení krizové situace Moravia Banky po zahájení správního řízení o odnětí její licence Českou národní bankou. Dozorčí rada zároveň jmenovala nové členy představenstva. Jeho předsedou a zároveň generálním ředitelem banky se stal Lubomír Kundrát.

V Mladé Boleslavi skončí výroba Felicií závěrem roku 2000

Škoda Auto ukončí výrobu vozů Felicia v Mladé Boleslavi nejpozději závěrem roku 2000. "Pokud se podaří v plném rozsahu zrealizovat projekt v Rusku, tak nevidím důvod, proč by se tam neměla (Felicia) vyrábět," řekl v rozhovoru pro ČTK generální ředitel Škody Vratislav Kulhánek. Podle něj záleží na tom, kolik kusů Felicie by se vyrábělo. "Je to otázka hospodaření," řekl. Automobilka v úterý poprvé oficiálně představila na mezinárodní automobilové výstavě osobních vozů a motocyklů ve Frankfurtu nový model Fabia. Kulhánek nevyloučil, že se nový vůz bude vyrábět i v zahraničí.

IVVM potvrdil vedoucí postavení ODS, ztrátu ČSSD a růst KSČM

Nejlepšího výsledku by v případných zářijových parlamentních volbách dosáhla ODS, kterou by volilo stabilních 24 procent občanů. Na druhém místě by se umístila KSČM, jejíž preference začátkem měsíce dosáhly 20 procent, což je o tři procenta více než v červenci. ČSSD by se ziskem 17 procent skončila na třetím místě. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, jehož výsledky ve středu obdržela ČTK.

Median: Více než polovina Čechů trávilo raději dovolenou v ČR

Dovolené v České republice dalo letos přednost před zahraničím 63 procent české populace. Vyplývá to z šetření agentury Median, která je provedla od dubna do července a jeho výsledky poskytla ve středu ČTK. Dovolenou v zahraničí má raději 35 procent respondentů. Na konci roku 1998 provedla agentura Median šetření, podle něhož 29 procent lidí nemělo na dovolenou čas. S výrokem "nemám, kdy si vybrat dovolenou, mám moc práce" nesouhlasilo 71 procent dotázaných.

V Pardubicích budou jednat o dopravě odborníci ze sedmi zemí

Více než 200 odborníků ze sedmi evropských zemí se zúčastní od čtvrtka v Pardubicích dvoudenní vědecké konference s názvem Efektivní doprava, cesta do Evropské unie. Mezinárodní konferenci uspořádala Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice. Cílem konference je formulovat vědecké a strategické záměry v oblasti technických, ekonomických a sociálních věd se zaměřením na rozvoj efektivních dopravních systémů jako předpokladu vstupu do Evropské unie.

V Praze začíná konference o náboženství v postkomunistické Evropě

Úlohu náboženských společností při budování nebo i zdržování demokracie zhodnotí mezinárodní konference na téma Náboženství, stát a společnost v postkomunistické střední Evropě, která ve čtvrtek začíná v Praze. V paláci spoluorganizátora - křesťanské organizace YMCA - se do pátku sejdou účastníci konference nad tématy týkajícími se modernizace náboženských institucí, vlivu svobody a demokracie na obnovení náboženského života a překonání dědictví protižidovského teologického postoje.

Při Dni lékáren budou lidem radit lékárníci i lékaři

Během Dne lékáren, který ve čtvrtek poprvé oslaví čeští lékárníci se svými evropskými kolegy, budou občanům v lékárnách radit v různých zdravotních problémech spolu s lékárníky také lékaři. Například dermatolog poradí při kožních problémech v pražské lékárně U koně na Václavském náměstí, na Těšnově a v ulicích Dejvická a Antala Staška. Stejné zaměření budou mít i poradny v lékárnách v Brně Na Kobližné a na Kolišti a v řadě dalších měst.

Na veletrhu Sport Prague bude 200 firem

Veletrhu sportovních potřeb Sport Prague, který začíná ve čtvrtek v Praze, se zúčastní 200 firem z ČR i zahraničí. Veletrh se uskuteční ve výstavním areálu na pražském Strahově od čtvrtka 16. do soboty 18. září. Kromě firem, které představují sportovní módu a obuv, budou vystavovat výrobci potřeb pro zimní a vodní sporty, míčové hry, fitness, cyklistiku, sportovní motorismus, letectví, rybářství, kemping, turistiku či horolezectví.

Český snímek "Hlasy dětí" získal cenu EMMY

Cenu EMMY za nejlepší dokumentární film letošního roku získal český snímek "Hlasy dětí". Ten vznikl v kooprodukci s produkční a distribuční společností Space film. Snímek zachycuje osudy lidí, kteří jako děti za okupace učinkovali v dětské opeře "Brundibár" v terezínském ghettu.

Na 300 osobností bude číst 3 tisíce jmen židovských obětí holocaustu

V Českém rozhlase zazní dnes večer na 3 tisíce jmen židovských obětí holocaustu. V nepřetržitém čtyřhodinovém čtení těchto jmen se v pražské Pinkasově synagoze vystřídá 300 osobností. Mezi nimi mají být potomci obětí, politici, vědci, umělci a církevní hodnostáři ale také prezident Václav Havel. Ojedinělý projekt nese název Každý člověk má své jméno a koná se v prostoru, kde je na stěnách zaznamenáno všech 80.000 jmen zemřelých židů z českých zemí

Besedy o majoru Zemanovi se zúčastní i zástupci politických vězňů

Konfederace politických vězňů vyšle svého zástupce do televizní besedy, která 16. září na programu ČT1 uzavře první část projektu Třicet návratů, jehož součástí bude normalizační seriál o majoru Zemanovi. Konfederace přitom kvůli reprízování seriálu podala trestní oznámení. Předseda konfederace Stanislav Drobný po středečním jednání její rady navíc zmínil možnost zahájení hladovky jako radikálního protestu, bude-li Česká televize ve vysílání seriálu pokračovat

Čechokanaďan Čelovský představil svou práci o Mnichovské dohodě

Událostmi, které odstartovaly rozpínání hitlerovského Německa, se zabývá kniha Mnichovská dohoda 1938 historika Bořivoje Čelovského. Práce, která byla v poúnorovém Československu politicky nežádoucí, se na pultech českých knihkupectví objevuje s odstupem půl století. Čelovský sleduje v knize cestu vedoucí k podpisu Mnichovské dohody - rozpad francouzského bezpečnostního systému v Evropě a růst sil, jež se staly nástrojem hitlerovské zahraniční politiky, včetně sudetoněmeckého hnutí. Jednotlivé aktéry historické události a jejich postoje přibližuje bez příkras, za což si údajně znepřátelil marxistickou historiografii i sudetoněmecké kruhy. Čechokanaďan Čelovský emigroval v roce 1948. Vystudoval práva a historii a v exilu se stal poradcem mnoha kanadských politiků. V loňském roce mu v České republice vyšla kniha "Emigranti", záměrně nadepsaná s uvozovkami, neboť autor vnímá toto označení jako nadávku a urážku.

Divadelní sezóna 1999/2000 bude v HaDivadle ve znamení času

Téma času ve všech jeho podobách bude sjednocujícím prvkem dramaturgického plánu brněnského HaDivadla pro nadcházející sezónu 1999/2000. "Čas se objevuje vlastně ve všech nových titulech, které připravujeme," prozradil ve středu novinářům umělecký šéf Janoš Krist. První z chystaných premiér, kterou bude dílo Miroslava Lopatky "...Od rána do rána..." pod jeho vlastním režijním vedením, uvede HaDivadlo 22. září. "Hra je tak trochu vzpomínkou na svérázné divadlo Pojízdná housenka, které ukončilo činnost před 15 lety," upřesnil Lopatka.

Sport

Bezbrankovou remízou s Girondins Bordeaux vstoupili fotbalisté pražské Sparty do letošního ročníku Ligy mistrů.

Čeští fotbalisté poprvé v historii figurují na druhém místě v žebříčku FIFA. Po sérii úspěšných výsledků v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy předstihli Francii, které teď patří třetí pozice. Pořadí vede Brazílie s náskokem 66-ti bodů na naši reprezentaci. Na čtvrtou příčku postoupili Španělé, naopak ze čtvrtého na šesté místo klesli Chorvati. Z kvalifikačních soupeřů českých hráčů stojí nejvýše Skotsko na osmadvacáté pozici.

Bývalá světová tenistka Martina Navrátilová byla nominována do tenisové Síně slávy. Dvaačtyřicetiletá hráčka se udržela 331 týdnů v řadě v čele žebříčku WTA, za svou kariéru vyhrála 1438 singlů a 1111 deblů. Do Síně slávy bude oficiálně uvedena příští rok v Newportu.

Daniel Vacek se postaral o obrovské překvapení na tenisovém turnaji v Taškentu. Ve druhém kole totiž vyřadil nejvýše nasazeného a druhého hráče světa Rusa Kafelnikova po setech 7:6, 2:6 a 7:5.

Basketbalisté Sparty Praha prohráli v úvodním zápase předkola Koračova poháru s rakouským týmem Arkadia Traiskirchen 63:70.

V závěrečném závodu letního Světového poháru ve skocích na lyžích v Sapporu na můstku K-120 obsadil náš závodník Jakub Sucháček desáté místo.

Krátce o čtvrtečním počasí

Jasno nebo skoro jasno, během dne polojasno, na jihozápadě Čech až oblačno. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.