Zprávy čtvrtek, 17. dubna 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Zdenka Kuchynova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Nyni podrobneji:

VLADA PRIJALA SOUBOR OPATRENI K OZIVENI EKONOMIKY

Ceska vlada projednala soubor opatreni k oziveni ekonomiky, ktery predpoklada: - rozpoctove skrty ve vysi 25-ti miliard korun, coz je zhruba 5 procent - snizeni rustu objemu mezd ve statnim sektoru z 11,9 na 7,3 procenta - omezeni investicnich vydaju - odsunuti valorizace duchodu - zavedeni dovoznich depozit.

Jak uvedl premier Klaus, depozita maji pusobit jako nastroje ochrany domaciho trhu pred dovozy. To znamena, ze dovozce bude muset cast ceny slozit u banky. Znamenalo by to vynuceny narust uspor o 45 az 54 miliard korun. Konkretne by depozita mela byt zavedena u dovozu potravin a spotrebniho zbozi, tedy u 30 procent objemu dovozu CR. Vyse depozita, ktere by muselo byt slozeno na 180 dni, by byla dvacet procent. Oproti dovozni prirazce maji dovozni depozita tu vyhodu, ze jde o domaci opatreni, ktere nemusi byt konzultovano u prislusnych mezinarodnich instituci.

Vlada nepovazuje za racionalni zmenu menoveho kursu. Fluktuacni pasmo je podle premiera "plne dostatecne" a menova politika je zcela v pravomoci Ceske narodni banky. Opatreni vlady k oziveni ekonomiky jsou rustove neutralni a bylo by uspechem, kdyby letosni ekonomicky rust dosahl poloviny puvodne prognozovaneho vysledku. Puvodni vladni prognoza predpovidala pro letosni rok 5,4procentni ekonomicky rust. Navrhovane hospodarske zmeny maji za cil zlepsit soucasnou ekonomickou situaci a dokoncit transformaci ekonomiky CR. Cilem navrhu opatreni je v kratkem a strednim obdobi zlepsit vyvoj obchodni a platebni bilance, primerene vyrovnat statni rozpocet, zabranit stagnaci ekonomickeho rustu a udrzet dosavadni tendence vyvoje cen. Z dlouhodobeho hlediska povazuje kabinet za dulezite dokonceni privatizace, zpruhledneni kapitaloveho trhu a postih financni kriminality.

Predseda KDU-CSL Josef Lux na kratkem briefingu prohlasil, ze jednou z "vad na krase" techto opatreni je skutecnost, ze nedoslo ke shode v diskusi o restrukturalizaci vlady. Nicmene uvedl, ze KDU-CSL opatreni podporuje. Zmeny ve vlade podporil take predseda Senatu Petr Pithart. Podle jeho slov by tim koalice ziskala vetsi sanci na ziskani opravdovych zdroju obratu. Premier Vaclav Klaus v teto souvislosti uvedl, ze nektere rezorty jsou pretizene a vyplatilo by se je rozdelit.

Soucasne s opatrenimi, ktera by mela vest k oziveni ekonomiky, vlada prijala i usneseni, jez bude nutit jednotlive ministry zavest hospodarnejsi rezim ve svych resortech. Na tiskove konferenci po zasedani vlady to oznamil ministr financi Ivan Kocarnik. Vlada totiz ulozila ministrum, aby ve svych resortech prijali opatreni napriklad i k omezeni nakupu importovanych vyrobku a nenakupovali zahranicni osobni automobily, uvedl Kocarnik.

Vlada dale schvalila novelu zakona o spotrebni dani a dani z prijmu s platnosti od 1.ledna 1998. Jak uvedl ministr financi Ivan Kocarnik, dan z prijmu pravnickych osob bude snizena z 39 na 35 procent a u dane z prijmu fyzickych osob bude zvysena valorizace zakladnich nezdanitelnych castek. Spotrebni dan bude zvysena u cigaret, alkoholu, benzinu a motorove nafty.

PREDSEDA CSSD MILOS ZEMAN KRITIZUJE OPATRENI VLADY

Vladni material obsahujici opatreni zamerena na oziveni hospodarskeho rustu poklada predseda Poslanecke snemovny a socialni demokracie Milos Zeman spise za "soubor chaotickych improvizaci" nez za ucelenou novou hospodarskou politiku. Mezi "nekolik malo bodu" dokumentu, jez by CSSD eventualne podporila, zaradil vznik nezavisle komise pro cenne papiry. Odmitl predevsim rozpoctove restrikce a zpomaleni rustu nominalnich mezd.

ODBORY VYTVORI FOND NA PROTESTY PROTI OPATRENIM VLADY

Odbory vytvori fond na protesty proti ekonomickym opatrenim vlady. Rozhodl o tom snem Ceskomoravske komory odborovych svazu. Z fondu by mely byt financovany pripadne protestni akce proti tem castem opatreni na oziveni ekonomiky, ktere se odborum nebudou libit. Na tiskove konferenci to uvedl predseda komory Richard Falbr. Do fondu se podle jeho slov sejde nekolik milionu korun. K tomu, jake protestni akce odborari hodlaji uskutecnit, se vsak odmitl vyjadrit.

PREMIER VACLAV KLAUS JEDNAL S RADOU NATO

Radu NATO, nejvyssi politicky organ Aliance, zajimalo pri pondelnim setkani s premierem Vaclavem Klausem zejmena usili ceske vlady o zvysovani vojenskych vydaju a nazory ceskeho obyvatelstva na vstup do Severoatlanticke aliance, rekl CTK nejmenovany cinitel NATO. Podle tehoz zdroje Klaus udelal na Radu dobry dojem. Ujistil ji, ze ceska vlada bude zvysovat vojensky rozpocet tak, aby postupne zajistila nezbytnou interoperabilitu svych ozbrojenych sil s NATO.

RUSKY PREMIER VIKTOR CERNOMYRDIN PRICESTUJE DO CR

Rusky premier Viktor Cernomyrdin pricestuje 20. dubna na dvoudenni navstevu Ceske republiky. Bude jednat s premierem Vaclavem Klausem a ministrem zahranici Josefem Zieleniecem. Neni vysloucene ani setkani s predstaviteli ceskych prumyslovych kruhu. Podle ruskeho listu Segodna se od navstevy ocekava, ze pomuze urychlit uz zahajene rozhovory o podepsani nove dlouhodobe dohody o dodavkach ruskeho plynu do Ceske republiky.

CESTI A NEMECTI POSLANCI JEDNALI O REFORMACH ARMAD OBOU ZEMI

S predstaviteli nemeckych ministerstev obrany a vnitra jednali ve stredu v Bonnu clenove delegace vyboru Poslanecke snemovny pro obranu a bezpecnost v cele s jeho predsedou Petrem Necasem. Rozhovory s namestkem ministra obrany Klausem Rosem a se zastupci generalniho stabu bundeswehru se tykaly predevsim nezbytnych reforem armad obou zemi, jez si vynucuji nove podminky v Evrope a ve svete. Jiz v utery se clenove vyboru ceskeho parlamentu setkali s predstaviteli nemeckeho ministerstva zahranici a branneho a zahranicniho vyboru Spolkoveho snemu.

MINISTR OBRANY: VOJENSKYM VZTAHUM ZEMI CR A KANADOU SE DARI

Od roku 1991 se vztahum mezi CR a Kanadou ve vojenske oblasti dari. Uvedl to pred navstevou ceskeho ministra obrany Miloslava Vyborneho v Ottave jeho kanadsky protejsek Douglas Young. Oba ministri budou za kratke navstevy Vyborneho v Ottave jednat o obrannych zalezitostech vcetne vojenske reformy a predevsim o otazkach souvisejicich s rozsirenim NATO. Podle oficialniho kanadskeho prohlaseni se diskuse bude tykat take restrukturalizace ceskych ozbrojenych sil, budoucnosti vztahu mezi Ruskem a Severoatlantickou alianci a nove bezpecnostni architektury v Evrope.

PREMIER PRIPUSTIL, ZE MOZNA NESPLNI SLIB O RUSTU MEZD

Premier Vaclav Klaus pripustil, ze pri nynejsim raznem poklesu inflace se nenaplni jeho lonsky predvolebni slib o zdvojnasobeni nominalnich mezd do roku 2000. Upozornil vsak, ze za teto situace bude na konci tisicileti realna mzda, tedy mzda po odecteni vlivu inflace, dvojnasobna jak predpokladal.

POSLANCI O RESENI ROMSKE OTAZKY

Reseni romske otazky by v Ceske republice nemelo byt vnimano jako zvyhodnovani teto mensiny, ale jako vyrovnavani jejiho handicapu vuci majoritni spolecnosti. Uvedl to ve stredu namestek ministra bez portfeje Viktor Dobal (ODA) pri jednani peticniho vyboru Poslanecke snemovny, kdyz poslance seznamoval se situaci romske komunity v CR. Dobal rekl, ze nezamestnanost Romu je zhruba sedmdesatiprocentni. Resenim podle nej neni zajistit zamestnavani Romu, ale nabidnout jim vzdelavaci ci rekvalifikacni kursy, jejichz absolvovanim by jim byly zvyseny sance pri hledani prace.

VOLEBNI PREFERENCE ODS A CSSD VYROVNANY

Volebni preference Obcanske demokraticke strany a opozicni socialni demokracie se podle Institutu pro vyzkum verejneho mineni vyrovnaly. Obe strany by nyni volilo 23 procent obcanu. Zjisteni se tak mirne rozchazi s vysledky obdobneho pruzkumu, ktery zverejnilo v utery Stredisko empirickych vyzkumu. Podle nej vedla o vice nez jedno procento opozicni CSSD. Podle obou pruzkumu vyrazne posilila vladni Obcanska demokraticka aliance, ktere by svuj hlas dalo 11 procent dotazanych. Do parlamentu by se dale dostali lidovci s 10 procenty a komuniste s 8 procenty hlasu.

VLADA BY MELA DO KONCE ROKU SCHVALIT VYBER ZAPADNICH STIHACEK

Do konce letosniho roku by mela vlada na zaklade konkursu schvalit vyber zapadnich nadzvukovych stihacich letounu pro ceskou armadu. Clenum snemovniho vyboru pro obranu a bezpecnost to rekl namestek ministra obrany Vladimir Suman. Nejvetsi kontrakt v dejinach ceske armady by mohl byt podepsan zrejme do poloviny nasledujiciho roku.

ZASTUPCI ZBROJOVEK NAVAZOVALI OBCHODNI KONTAKTY V JIZNI AMERICE

Obchodni kontakty navazovala pri sve ceste po zemich Jizni Ameriky delegace ceskeho ministerstva obrany a zastupcu vyznamnych zbrojovek. Pod vedenim ekonomickeho namestka ministra obrany Miroslava Kalouska se dvanacticlenna mise setkala s vyznamnymi armadnimi predstaviteli Argentiny a Uruguaye. Cesty se zucastnili mimo jine zastupci vyrobce letounu z Let Kunovice a Aero Vodochody, a predstavitele automobilky Tatra Koprivnice.

DANOVI UREDNICI PROTI ZMRAZENI JEJICH MEZD

Danovi urednici se obavaji, ze pripravovane zmrazeni jejich mezd ohrozi statni rozpocet. V otevrenem dopise varovali premiera Vaclava Klause a predsedu Poslanecke snemovny Milose Zemana, ze nedostatecna hmotna motivace k vyhledavani danovych uniku muze zpusobit ztraty desitek miliard korun. Jako reseni navrhuji minimalne zdvojnasobeni svych mezd.

DO KONCE DUBNA BUDE VYPRACOVANA KONCEPCE FINANCOVANI PROTIDROGOVE POLITIKY

Do konce dubna by mela byt vypracovana nova koncepce financovani protidrogove politiky statu. Uvedl to sef vladni Meziresortni protidrogove komise Pavel Bem. Na boj s drogami vlada loni ucelove venovala pres 300 milionu korun, z toho Praha ziskala 18 milionu. Letos by melo byt na boj s drogami venovano priblizne o 10 milionu vice.

SENATORI JEDNALI O OPTIMALIZACI SITE SKOL

Clenove senatniho vyboru pro vedu, vzdelavani a kulturu vnimaji program optimalizace site strednich a vyssich odbornych skol vcelku pozitivne. Uvedl to namestek ministra skolstvi Frantisek Kozel. Podle jeho slov program reaguje mimo jine na prudke snizeni poctu deti v populacnich rocnicich poslednich let. Namestek Kozel poznamenal, ze ucitele vnimaji program pozitivne pouze do te doby, nez se zacne tykat jejich skoly a hrozi, ze by museli zmenit ci opustit sve zamestnani.

VYSTAVA O VACLAVU HAVLOVI OTEVRENA V KOLINE NAD RYNEM

Slavnostni vernisazi v prostorach foyeru hlavni budovy univerzity v Koline nad Rynem byla otevrena vystava "Vaclav Havel - obcan a dramatik". Tezistem vystavy jsou fotografie, ktere predstavuji nynejsiho ceskeho prezidenta z civilni stranky a priblizuji inscenace jeho divadelnich her v nemecky mluvicich zemich. Otevreni vystavy prichazi shodou okolnosti kratce pred navstevou ceskeho prezidenta v nedalekem Bonnu, kde Havel 24.dubna promluvi jako teprve sesta hlava ciziho statu ve Spolkovem snemu.

HOKEJ

V mezistatnim pratelskem hokejovem utkani, ktere se hralo ve stredu v Nymburce, porazila Ceska republika Norsko 6:1.

POCASI

Na zaver jeste informace o pocasi. Ve ctvrtek bude na uzemi Ceske republiky polojasno az oblacno s moznosti snehovych prehanek. Nocni teploty minus 1 az minus 5 stupnu, denni plus 5 az 9 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.