Zprávy čtvrtek, 17. října 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobneji:

Zasedala vlada

Ceska vlada se na svem pravidelnem stredecnim zasedani schvalila navrh na zrizeni spolecnosti, ktera by odkupovala od malych bank spatne uvery a aktiva. Jak po zasedani vlady uvedl premier Vaclav Klaus, spolecnost nazvana Ceska financni ma resit podle vzoru Ceske inkasni jednotky problemy bankovniho sektoru. Podle Klause neni ale zrizeni spolecnosti nastrojem zpetneho reseni problemu. Klaus odmitl sdelit dalsi podrobnosti s odkazem na informace, ktere muze poskytnout Ceska narodni banka.

Politicke hnuti Nezavisli protestuje proti odkupovani rizikovych uveru spolecnosti Ceska financni. CTK o tom informoval Jiri Novak z politickeho hnuti Nezavisli. Podle jeho slov se jedna o dalsi zpusob, kdy stat uhradi penize nelegalne prevedene na soukrome ucty.

Jednani Zieleniec-Schussel

Za vynikajici oznacil cesky ministr zahranici Josef Zieleniec po schuzce se svym rakouskym kolegou Wolfgangem Schusselem vztahy mezi Ceskou republikou a jejim jiznim sousedem. Jsou zalozene na intenzivni spolupraci mezi obema zememi a vychazeji z historickych tradic, upresnil Zieleniec. Oba ministri jednali spolecne v zamecku v Hlohovci na Breclavsku. Podle Zieleniecovych slov diskutovali predevsim o hospodarske a kulturni spolupraci. "Shodli jsme se na tom, ze nase hranice by mela byt v budoucnu propustnejsi, k cemuz by melo vest zejmena usnadneni maleho pohranicniho styku a zrizovani dalsich turistickych prechodu", poznamenal cesky ministr zahranicnich veci.

Regulernost voleb do Senatu

Pokud Ustavni soud rozhodne pozitivne ve veci kandidatu, jimz byly na nizsich instancich odmitnuty jejich prihlasky do senatnich voleb, bylo by "mozne i spravne", aby v inkriminovanych obvodech byly senatni volby s ohledem na tyto kandidaty posunuty. Uvedl to reditel Ustavu statu a prava ceske akademie ved Vladimir Balas. 16.rijna byl totiz posledni den, kdy mohli kandidati zaregistrovat sve prihlasky. Podle Balase by bylo vhodne, aby se termin voleb posunul, jinak by tito kandidati mohli opravnene kritizovat regulernost voleb.

Posunout v nekterych volebnich obvodech termin listopadovych senatnich voleb podle nazoru zapisovatele Ustredni volebni komise Vaclava Henycha nelze. Presto, ze vyprsel termin pro registraci prihlasek kandidatu do Senatu, Ustavni soud vsak zatim neprojednal vsechny stiznosti kandidatu pro zamitnuti jejich prihlasek. Soud tak zatim nerozhodl o tom, zda tito lide splnuji podminky pro prijeti prihlasky ci nikoli.

Rozpory v CSSD

Michaela Kunese, jednoho ze ctyr poslancu Ceske strany socialne demokratiske, kteri minuly tyden v rozporu se stanovisky sveho poslaneckeho klubu podporili vladni navrh zakona o statnim rozpoctu, stranicti kolegove ani po uterni bourlive diskusi klubu nepresvedcili o jeho chybe. Pokud by se hlasovalo o navrhu zakona o statnim rozpoctu znovu, hlasoval by stejne. Kunes sve stanovisko zastava i presto, ze se pri uternim zasedani klubu vsichni socialnedemokraticti zakonodarci dohodli na jednotnem vystupovani v Poslanecke snemovne.

Tripartita

O dohode socialnich partneru, ktera by mohla nahradit generalni dohodu, o zamestnavani zahranicnich pracovniku a o koncepci pracovniho prava jedna ve ctvrtek vykonna komise Rady pro dialog socialnich partneru. System kazdorocne uzaviranych generalnich dohod by mel byt nahrazen dohodou nebo prohlasenim socialnich partneru, ktere by byly uzavirany na cele volebni obdobi parlamentu a kazda rok by byly pouze aktualizovany. Vykonna komise tripartity se rovnez zabyva problematikou zamestnavani zahranicnich pracovniku, z nichz podle odhadu polovina pracuje na cerno. Opetovne bude jednat take o koncepci upravy pracovnepravnich vztahu v ramci pripravovaneho obcanskeho zakoniku. Odbory jsou zasadne proti vcleneni casti zakoniku prace do obcanskeho zakoniku, ktere navrhuje vlada.

Projekce Formanova filmu

Barrandovsky reditel Vaclav Marhoul a cesky velvyslanec ve Spojenych statech Michael Zantovsky usporadali ve stredu pred pulnoci v prazskem Kine 64 U hradeb projekci nejnovejsiho snimku svetoznameho ceskeho rezisera Milose Formana Lid proti Larrymu Flyntovi. Forman tak jako clen obcanskeho sdruzeni "Zantovsky do Senatu" podporil velvyslancovu kandidaturu. Tento snimek se behem Formanovy navstevy promital v Praze celkem trikrat. Soukrome projekce ve stredu dopoledne se zucastnil i cesky prezident Vaclav Havel. "Neni to film o pornografii, pojednava naopak o svobode a myslim si, ze se panu prezidentovi libil, " rekl o tom Forman.

Barysnikov tancil

Bourlivym dlouhotrvajicim potleskem, povstanim a vyvolavanim byl odmenen za svuj stredecni vykon v Narodnim divadle v Praze svetove prosluly tanecnik Michail Barysnikov. Ovace osmactyricetiletemu umelci, ktery v Praze vystoupil poprve, nemely doslova konce. Mnohym, kdo zasedli do hlediste zaplneneho divadla, se splnil jejich zivotni sen videt Barysnikova primo na scene. Predstaveni zhledl i prezident Vaclav Havel, ktery prihlizel Barysnikovove tanci ze spolecne loze s sefem baletu Narodniho divadla Vlastimilem Harapesem. Po predstaveni se svetoznamy umelec setkal s prezidentem v jeho salonku. Havel po kratkem rozhovoru daroval Barysnikovovi svoji knihu Dopisy Olze i s venovanim.

Brnenska Statni filharmonie ve ctyrech zemich

Do Svycarska, Lichtenstejnska, Nemecka a Belgie zavita brnenska Statni filharmonie v ramci koncertniho turne, na ktere odcestovala s dirigentem Leosem Svarovskym a solisty pianistou Igorem Ardasevem a violoncellistou Michalem Kankou. Vystoupi postupne v Ascone, Vaduzu, Stuttgartu, Mnichove, Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Dusseldorfu, Antverpach a Wuppertalu. Jeji repertoar pro toto turne tvori skladby z tvorby Smetanovy, Dvorakovy, Janackovy, Sukovy, Voriskovy, Cajkovskeho a Kabalevskeho.

S + H do Nemecka

Na mesicni zajezd do Nemecka odjelo prazske Divadlo Spejbla a Hurvinka. Inscenace Jak si Hurvinek s Manickou hrali na doktora a Spejbl bilancujici a balancujici predstavi prazsti loutkari ve dvaceti nemeckych mestech, mimo jine ve Frankfurtu nad Mohanem, Koline nad Rynem, Bremach, Baden-Badenu, Karlsruhe a Heidelbergu. Na domovske scene v Praze-Dejvicich bude toto popularni divadlo hrat opet od 16. listopadu.

Def Leppard v Praze

Pred rozohnenym kotlem asi peti tisic fanousku se ve stredu v prazske Sportovni hale predstavila britska heavymetalova skupina Def Leppard. Rockeri z anglickeho Sheffieldu pred prazskym publikem vystoupili v plne sestave, kterou tvori zpevak Joe Elliot, kytariste Phil Collen a Viv Campbell, baskytarista Rick Savage a jednoruky bubenik Rick Allen. Prave bubenicke umeni Allena, ktery o levou ruku prisel pri autohavarii na Silvestra 1985, bylo jednim z lakadel vystoupeni, nebot se svoji specialne upravenou bubenickou aparaturou patri k zvlastnostem svetoveho rocku. Pri vystoupeni skupina navazala velmi blizky kontakt s publikem, kdyz se jiz pri dvou uvodnich skladbach cela Sportovni hala roztleskala. Na koncerte pak Def Leppard zahrali skladby ze sveho letosniho alba Flang, ale i z desky Hysteria, ktera je nekterymi kritiky prijimana jako jedna z nejdulezitejsich v historii heavymetalu.

Ze sportu:

Fotbaliste Slavie Praha prohrali v prvnim utkani druheho kola Poharu UEFA v Edenu s tymem FC Valencie tesne 0:1. Jedinou branku zapasu vstrelil v 74. minute Moya a bezchybny brankar Zubizareta rozhodl o tom, ze slaviste pojedou za 14 dni do Spanelska s jednobrankovym mankem.

Se sebevedomim, ziskanym posledni ligovou vyhru v Opave, odcestovali ve stredu fotbaliste prazske Sparty do italske Florencie. Ve ctvrtek vecer se tam budou snazit navazat na zatim uspesne vystoupeni v letosnim rocniku PVP a vybojovat pred odvetou v Praze vysledek, ktery by jim daval nadeji na postup do ctvrtfinale druhe nejvyse cenene souteze.

Cesky brankar spanelskeho fotbalove klubu Deportivo La Corura Petr Kouba prohlasil, ze jeho odchod do FC Sevilla by byl nejlepsim resenim. Zaroven uznal potize, ktere ma v soucasnem muzstvu a ktere vyplyvaji z toho, ze neprisel do Spanelska z clenske zeme Evropske unie, napsala spanelska agentura EFE. Podle spanelskeho tisku byl mel byt nejpozdeji v prosinci zapujcen do Sevilly na hostovani.

Jen remizy Ceskych Budejovic s Dynamem Moskva a Litvinova s Frolundou, v obou pripadech 1:1, jsou aktivy ceskych zastupcu ve druhem kole hokejove Evropske ligy. Treti cesky celek - prazska Sparta - si po vyrazne vyhre v prvnim kole nad Vidni tentokrat zadne body do tabulky po prohre s CSKA Moskva 1:4 nepripsal.

V Ostrave se naplno rozbehl nejlepe obsazeny tenisovy turnaj na nasem uzemi IPB Czech Indoor. Do druheho kola postoupil Martin Damm, ktery porazil nizozemce Dennise Van Scheppingena 6:3 a 6:4 a take Petr Korda po vitezstvi nad Ekvadorcem Nikolasem Lapenttim 6:4 a 6:2. Prichut derby mel i zapas dvou ceskych rodaku Davida Prinosila a Richarda Krajicka. Prinosil, reprezentujici v soucasne dobe Nemecko, v nem porazil v nizozemskych barvach hrajiciho Krajicka 6:4 a 6:3. Ve ctvrtfinale je uz Jiri Novak po vyhre nad Bohdanem Ulihrachem po setech 6:4 a 6:2.

A na zaver kratce o pocasi:

Ve ctvrtek je v Ceske republice oblacno az zatazeno, misty dest nebo prehanky. Teploty se pohybuji mezi 12 a 17 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pripravila Renata Pratova.