Zprávy čtvrtek, 17. srpna 1995

Z prazskeho studia vam, vazeni posluchaci, preje prijemny poslech Zdenek Valis. Uvodem si poslechnete zpravy.

Predsedove vlad Polska a Ceske republiky - Jozef Oleksy a Vaclav Klaus jednaji v Silherovicich na Opavsku o spolupraci v ramci Stredoevropske dohody o volnem obchodu a zaclenovani do Severoatlantickeho paktu a Evropske unie. Obe strany predem vyslovily snahu o zlepseni vzajemne spoluprace a pratelskych vztahu. Polsky premier se take setka v Ostrave s predstaviteli organizaci obcanu polske narodnosti zijicich v nasi republice. Vaclav Klaus se na radnici v Ostrave - Porube sejde se zastupci Rady Polaku.

Ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy jednal v Karlovych varech s mistopredsedou vlady Ruske federace Olegem Davidovem. Jednim z klicovych temat byl ekonomicky aspekt zadluzenosti Ruska vuci Ceske republice. Oba politici mimo jine venovali pozornost mozne kapitalizaci ceskych pohledavek respektive vytvareni spolecnych cesko-ruskych podniku pri castecnem vyuziti techto financnich prostredku.

S prihlednutim k drivejsim dohodam mezi zastupci zeleznicnich odboru a vladou se jevi castka 108 milionu korun, ktera podle stredecniho rozhodnuti vlady pripadne na platy zeleznicaru, jako dostatecna. Na vyrovnani realneho propadu mezd pracovniku na zeleznici vsak nestaci. CTK to dnes rekl predseda Federace strojvudcu Frantisek Pospisil. Mistopredseda Odboroveho svazu zeleznicaru Miroslav Kapoun se nicmene domniva, ze generalni stavka ci stavky v sirsim rozsahu, jimiz zeleznicari hrozili pro pripad, ze jejich mzdove pozadavky nebudou uspokojeny, v soucasnosti nehrozi.

Odborovy svaz zdravotnictvi a socialni pece vyzval dnes ministra zdravotnictvi Ludka Rubase k odstoupeni, protoze "jeho pusobeni ve funkci ministra ma negativni dusledky nejen pro vsechny kategorie zamestnancu ve zdravotnictvi, ale i pro celou verejnost"

Produkce obilovin v Ceske republice letos bude vyssi nez sedm milionu tun. Potvrdil to ministr zemedelstvi Josef Lux. Podle ministra bude letosni uroda dobra.

Nejvice obcanu Ceske republiky, a to 36 procent, zarazuje sama sebe k pravici, 33 procent ke stredu a 22 procent k levici. Ze setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni dale vyplyva, ze pravicova orientace se casteji poji s vyssim vzdelanim. Vysledky cervencoveho pruzkumu potvrdily rust levicove orientace respondentu, a to zejmena v dusledku poklesu podilu nerozhodnych obcanu.

Kriminaliste se priblizuji k identifikaci casti muzskeho tela, ktere byly pred nedavnem vyzdvizeny v sudu ze dna Orlicke prehrady. CTK o tom dnes informoval tiskovy mluvci ministerstva vnitra Jan Subert s tim, ze se jiz rysuje predstava konkretniho muze. Subert uvedl, ze tym prazskych a stredoceskych kriminalistu a vysetrovatelu pod Zdakovskym mostem ocekava dalsi nalezy. Druhe kolo patrani se uskutecni pravdepodobne v prvnich podzimnich mesicich, dodal. Podle Suberta velmi nadejne pokracuje patrani, jez je zamereno na odhaleni dalsich vrazd spachanych skupinou najemnych zabijaku.

Ze sportu. Cesti fotbalovi reprezentanti remizovali v kvalifikaci mistrovstvi Evropy v tezkem utkani v Oslo s Norskem 1:1. V zaveru zapasu meli blize k vitezstvi, ale nabizene sance nevyuzili. Zatim jsou v tabulce na druhem miste. Jiz v utery porazili cesti reprezentanti do 21 let v Oslo norskou reprezentaci 4:3 a maji postup do ctvftfinale Mistrovstvi Evropy temer jisty.

Zprava o pocasi. V Ceske republice je dnes jasno az polojasno. Nejvyssi denni teploty 20 az 24 stupnu. V patek bude polojasno az oblacno. Nejvyssi denni teploty 22 az 26 stupnu.

Eve Petrzilkove.