Zprávy čtvrtek, 17. února 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní podrobněji:

Prezident Havel vyzval Evropskou unii k podpoře občanské společnosti ve východní Evropě

Prezident Václav Havel ve středu v Evropském parlamentu ve Štrasburku vyzval Evropskou unii, aby podpořila formování občanské společnosti ve středo- a východoevropských demokraciích. Tuto podporu považuje za nepostradatelnou podmínku brzkého rozšíření Evropské unie s tím, že komunistické režimy cíleně likvidovaly struktury občanské společnosti, aby získaly skutečnou kontrolu nad obyvatelstvem. Před evropskými poslanci prezident Havel také hovořil o své ideji evropské ústavy a druhé komory Evropského parlamentu. Tuto myšlenku představil loni v březnu ve francouzském Senátu. Podle Václava Havla by evropská ústava formulovala základní práva a povinnosti občanů EU, základní evropské hodnoty i smysl integrace. Záruku pro malé státy EU, že i jejich hlas sehraje svou roli při rozhodování Unie, by mohla sehrát druhá komora Evropského parlamentu. "Do níž by se ovšem už nevolilo přímo, ale jednotlivé parlamenty by do ní volily ze svého středu své zástupce, například tři z každého státu," vyložil český prezident svou ideu.

Předsedkyně Evropského parlamentu, francouzská konzervativní politička Nicole Fontainová zdrženlivě zhodnotila myšlenku druhé komory Evropského parlamentu. Zároveň však uvítala myšlenku evropské ústavy a deklarovala podporu evropské integraci. Dodala, že je podle ní nezbytné zapojit kandidáty na členství v EU do reformy Unie.

Český prezident ve středu před evropskými poslanci hovořil nejen o "vitální nutnosti" rozšíření Evropské unie, ale také o evropanství a rozvoji občanské společnosti. Jeho proslov přerušili poslanci několikrát potleskem, například tehdy, když hovořil o nutnosti postavit se proti xenofobii a nacionalismu nebo když se věnoval reformě EU.

Rakousko nebude spojovat odškodnění za nucenou práci s Benešovými dekrety

Rakouská vláda nacionalistické strany Svobodní (FPÖ) a konzervativní lidové strany (ÖVP) nebude spojovat odškodnění obětí nucených prací za druhé světové války s otázkou tzv. Benešových dekretů. Prohlásil to ve středu ve Vídni kancléř Wolfgang Schüssel (ÖVP) společně s vicekancléřkou Susanne Riessovou-Passerovou (FPÖ). Schüssel se odvolal na vládní programové prohlášení, které minulý týden přečetl v dolní komoře parlamentu. Zdůraznil přitom, že tehdy hovořil o potřebě rychlého odškodnění pro nuceně nasazené, nikoli však o dekretech. Riessová-Passerová řekla, že ona sama se podílela na vypracování koaliční smlouvy (vládního programu), ve které se vedle sebe mluví o odškodnění pro oběti nucené práce, pro rakouské válečné zajatce a o spravedlivém řešení důsledků, které měly dekrety pro odsunuté německojazyčné obyvatelstvo. Podle ní ale postavení těchto témat vedle sebe ve smlouvě, která není totožná s programovým prohlášením, neznamená, že je vláda bude navzájem spojovat.

Středeční rakouské prohlášení přivítalo české ministerstvo zahraničí s tím, že podstatné však budou následné rakouské činy. Rakouskému velvyslanectví bylo ve středu rovněž sděleno, že Praha zatím nemá zájem o zahájení dříve plánovaných expertních jednání o problematických otázkách společné minulosti. Česká republika nepovažuje současnou situaci za vhodnou, řekl ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil po přijetí zástupkyně rakouského velvyslance Bettiny Kirnbauerové v sídle české diplomacie. Ministerstvo si zástupce Vídně pozvalo už před prohlášením kancléře Schüssela a vicekancléřky Riessové-Passerové. Prohlášení podle Pospíšila české ministerstvo vnímá jako pozitivní reakci na předchozí kritiku z české strany i ze strany mezinárodního společenství a jako slovní ujištění o zachování kontinuity rakouské zahraniční politiky reprezentované v nedávné minulosti současným kancléřem.

Vyjádření Schüssela a Riessové-Passerové přivítali také zástupci všech politických stran zastoupených v české Poslanecké sněmovně. Zdůraznili ale současně, že výroky a konkrétní postup rakouského kabinetu je třeba nadále pozorně sledovat.

Informace ze středečního jednání české vlády

Jedním z nejdůležitějších bodů jednání vlády byla pomoc Komerční bance. Kabinet rozhodl, že z banky vyvede do konce dubna aktiva v nominální hodnotě 60 miliard korun. Stát by za ně měl zaplatit 36 miliard korun. Ztrátové pohledávky by podle vládního návrhu měla odkoupit speciálně zřízená dceřiná firma Komerční banky, kterou následně převezme Konsolidační banka. Jak uvedl ministr financí Pavel Mertlík, bude v několika týdnech provedena nezbytná celková rekonstrukce představenstva Komerční banky. Podle něj je třeba nalézt nové lidi, kteří dokončí proces privatizace. Vláda zároveň uvítala středeční rezignaci předsedy představenstva Komerční banky Jana Kollerta.

Už čtvrtinu směrnic Evropské unie se podařilo plně začlenit do českého právního systému. Dalších 56 procent bylo přejato částečně. Vyplývá to ze zprávy vicepremiéra a předsedy vládní Legislativní rady Pavla Rychetského o sbližování českých právních předpisů s právem Evropských společenství za poslední čtvrtletí loňského roku, kterou vláda schválila. Ministři také podpořili projekt, jehož hlavním úkolem je oficiální překlad všech 80 tisíc stránek právních předpisů Evropské unie do češtiny. Dosud je přeložena čtvrtina.

Vláda vzala na vědomí zprávu ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly o dosavadním řešení problémů spojených s nevyplácením mezd zaměstnancům krachujícími podniky. Kabinet splnil doporučení Poslanecké sněmovny, aby poskytl do konce loňského roku příslušným obcím částku do 400 miliónů korun na bezúročné půjčky občanům, jimž zaměstnavatelé zadržují mzdy déle než dva měsíce. Ministerstvo financí zabezpečilo realizaci této státní podpory k 28. prosinci. Materiál také vypočítává další opatření k ochraně práv zaměstnanců v návrzích zákonů. Nevyplácení mezd v řádných výplatních termínech postihlo loni podle podkladů ministerstva práce a sociálních věcí 53 tisíc lidí. K těmto případům patří zejména ČKD Dopravní systémy Praha, Zetor Brno, Tatra Kopřivnice a ČKD Vagónka Studénka.

Kabinet se dále jednomyslně rozhodl zabránit strojírenským dodávkám za miliardu korun ze ZVVZ Milevsko pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. "Vláda však nepovažuje za možné sdělovat předem, jaké prostředky použije," řekl místopředseda vlády Pavel Rychetský a dodal, že opatření budou odpovídat platnému právnímu řádu.

Přebytečné a neupotřebitelné vybavení českých chirurgických polních nemocnic získají jako dar armády Egypta a Tunisu. Vláda totiž rozhodla o daru v ceně milión korun pro každou z těchto zemí. České polní nemocnice vešly v poslední době ve známost zejména díky působení jedné z nich v rámci humanitární mise nejprve v Albánii v souvislosti s kosovským konfliktem a poté po zemětřesení v Turecku.

Kabinet vzal také na vědomí úvodní zprávu o plnění závazků plynoucích z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech od roku 1993. K projednávání zprávy o lidských právech, kterou vláda vzala jednomyslně na vědomí, byl přizván i vládní zmocněnec pro tuto oblast Petr Uhl. Zpráva podle něj shrnuje objektivně situaci v ochraně lidských práv v České republice. Zpráva bude podle Uhla předložena ženevskému Výboru pro lidská práva.

Ministři dále souhlasili s členstvím České republiky ve Světovém svazu ochrany přírody. Tento návrh vládě předložili společně ministr životního prostředí Miloš Kužvart a ministr zahraničí Jan Kavan.

Vláda rovněž schválila poskytnutí záruk za dva úvěry v celkové výši 195 miliónů EUR od Evropské investiční banky na opravy a modernizaci silniční sítě. Úvěry získala loni v listopadu státní Konsolidační banka, která je postoupí Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvu dopravy.

Vladimír Špidla a Zdeněk Škromach jednali o zákonech ke stabilizaci podniků

Ke zlepšení situace krachujících podniků, které svým zaměstnancům nevyplácejí mzdy, by měly přispět návrhy zákonů předkládané ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou. Ten ve středu o návrzích zákoníku práce, zákona o mzdě a o platební neschopnosti podniků diskutoval s předsedou sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeňkem Škromachem. Oba sociální demokraté se také vyjádřili ke Špidlově návrhu na zmrazení růstu platů ústavních činitelů v následujících dvou letech. Špidla odůvodňuje návrh tím, že kdykoli se nepatrně zvýší platy státních zaměstnanců, například mzdy zákonodárců se zvýší mnohem výrazněji. To vzhledem k celkové situaci země nepovažuje za správné. Ministr sice předpokládá, že zákonodárcům se jeho návrh nemusí líbit, ale přesto věří, že mu vyjdou vstříc. Zdeněk Škromach považuje Špidlův návrh za nutné provizorium. Potřeba je však podle něj systémové řešení, které by eliminovalo neustálé schvalování či neschvalování třináctých a čtrnáctých platů a vůbec platů ústavních činitelů.

Italský prokurátor varoval v Praze před organizovaným zločinem

Prokurátor Státního zastupitelství pro boj s mafií Italské republiky Pier Vigna soudí, že by Česká republika měla dbát na to, aby organizovaný zločin nezačal zneužívat případné mezery v českém zákonodárství, které se týká životního prostředí. ČTK o tom informoval místopředseda senátního ústavně-právního výboru Richard Falbr, který ve středu italského prokurátora přijal v Senátu. Pier Vigna upozornil, že nedokonalé zákony na ochranu životního prostředí otevírají velké pole působnosti pro organizovaný zločin, zejména pokud jde o ukládání toxických látek a odpadů.

Italský prokurátor Vigna už v úterý navštívil Brno, kde spolu nejvyšší státní zástupkyní České republiky Marií Benešovou podepsal dohodu o spolupráci v boji proti organizovanému zločinu. Dohoda by měla přinést rychlejší výměnu informací mezi oběma státy.

Ukrajina víza s Českou republikou zavede, Rusko se zatím nevyjádřilo

Ukrajina zavede vízový režim s Českou republikou vzápětí poté, co začne platit vízová povinnost při cestě do České republiky pro ukrajinské občany. ČTK to sdělil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Ihor Hruško. Upozornil, že ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo ještě před rozhodnutím české vlády o vypovězení bezvízové dohody, že tento krok je nežádoucí. Zároveň ale Ukrajina už tehdy dala jednoznačně najevo, že pokud Česká republika vízový režim zavede, pak ze strany Ukrajiny budou podniknuty obdobné kroky.

Český konzul v Kyjevě Dušan Doskočil ČTK řekl, že Ukrajina zatím oficiálně nereagovala na rozhodnutí české vlády o vypovězení bezvízové dohody z 2. února. Podle jeho slov není zatím známo, kdy česká strana nótu o vypovězení bezvízové dohody Ukrajině předá. Předpokládá se, že nóta by měla být předána do 2. května letošního roku. Dohoda o bezvízových vztazích pak přestane platit po uplynutí 60 dnů ode dne předání nóty.

Rusko zatím oficiálně neoznámilo, zda podnikne reciproční kroky po zavedení víz z české strany. Nicméně už v minulosti naznačilo, že je s recipročními opatřeními třeba počítat. Neoficiálně se předpokládá, že se zavedením víz mezi Ruskem a Českou republikou by se mohlo počítat od 1. června.

Senát asi odloží projednání zákona o referendu o několik měsíců

Senát v tomto pololetí pravděpodobně nebude projednávat na své schůzi návrh ústavního zákona o referendu. Tento odklad mu ve středu doporučil garanční senátní ústavně-právní výbor, informoval ČTK jeho předseda Jiří Vyvadil (ČSSD).

Kriminalisté kauzu Štiřín odložili a nikoho neobvinili

Kriminalisté Policejního prezídia odložili kauzu Štiřín. Podle nich se nepotvrdilo, že by se bývalý poradce premiéra Miloše Zemana Jaroslav Novotný dopustil vůči někdejšímu řediteli zámku Štiřín Václavu Hrubému vydírání. Podle Jiřího Suttnera z tiskového oddělení Policejního prezídia zahrnula policie nahrávky telefonních hovorů mezi Novotným a Hrubým do důkazního materiálu k této kauze. Posuzovala je však v kontextu s ostatními informacemi, které k případu zjistila. Skutečnost, že se pravost nahrávek telefonních hovorů potvrdila, proto policii nestačila k tomu, aby mohl být Novotný obviněn z vydírání. Bývalý ředitel štiřínského konferenčního centra Václav Hrubý chce podat proti tomuto policejnímu rozhodnutí stížnost. Nepřímo přitom hovoří o politickém pozadí policejního rozhodnutí.

Václav Hrubý loni v říjnu zveřejnil, že Jaroslav Novotný po něm telefonicky požadoval vyrobení důkazů, jež by exministra zahraničí Josefa Zieleniece usvědčily z uplácení novinářů. Telefonáty si Hrubý nahrával. Novotný začátkem listopadu po dohodě s premiérem opustil funkci jeho poradce a celou záležitost označil za "hluboké nedorozumění". Hrubý podle něj s nahrávkami manipuloval a překroutil jejich obsah. Případ Konferenčního centra Štiřín je spojen s loňským vystoupením premiéra Zemana, který v červnu obvinil bývalého ministra zahraničí Zieleniece z uplácení novinářů. Zeman s odvoláním na informace ministra zahraničí Jana Kavana prohlásil, že ministerstvo zahraničí uzavřelo v době, kdy byl ministrem Zieleniec, asi 60 smluv s novináři a mediálními agenturami, které měly zajistit Zieleniecovu osobní prezentaci. Důkazy o korupci však Kavan ani Zeman nedokázali předložit a začátkem letošního roku se proto Zieleniecovi omluvili.

Čeští vojáci SFOR dokončili distribuci humanitární pomoci

Rozvoz více než sedmi tun humanitární pomoci z České republiky dokončili v těchto dnech v severozápadní Bosně příslušníci českého kontingentu v mezinárodních Stabilizačních silách (SFOR). Informoval o tom ve středu tiskový mluvčí 1. mechanizovaného praporu Armády České republiky ve SFOR kapitán Jindřich Plescher. Pomoc zorganizovala společnost ADRA ve spolupráci s českou televizí Prima.

Humanitární pomoc byla určena lidem z takzvaných návratových oblastí, což jsou místa, kam se vrací původní obyvatelstvo, které bylo během války vyhnáno nebo které uprchlo před válečnými útrapami.

Dva Češi předali čečenským uprchlíkům humanitární pomoc

Dva pracovníci české humanitární organizace Nehemia rozdali čečenským uprchlíkům během svého týdenního pobytu v Čečensku, Ingušsku a Jižní Osetii deset tun humanitární pomoci, zejména teplého oblečení a bot. Místní misijní organizaci Miloserdie navíc předali finanční dar 7000 marek (asi 126.000 korun). ČTK to ve středu sdělil Stanislav Bubík, který se spolu s Václavem Bednářem cesty na Kavkaz zúčastnil. Materiální pomoc distribuovali oba Češi v ingušském uprchlickém táboře Karbola, v táboře Slepcovskaja v Čečensku a také registrovaným čečenským uprchlíkům ve Vladikavkazu v Jižní Osetii, kde jich nyní žije na 30.000.

Státy postižené únikem kyanidu dosud oficiálně nepožádaly o pomoc

Ministerstvo životního prostředí už zorganizovalo výpravu odborníků, kteří by měli vyjet na pomoc při monitorování škod způsobených únikem kyanidu do Tisy a Dunaje. O pomoc však ještě oficiálně nepožádal žádný z postižených států, informovala ve středu ČTK mluvčí resortu Rita Gabrielová s tím, že ministerstvo zahraničí přislíbilo akci financovat přibližně 1,5 miliónem korun. O českou pomoc při monitorování Tisy a Dunaje se předběžně přihlásilo v úterý Maďarsko, oficiální žádost a podrobné požadavky však zatím české úřady neobdržely. Výpravu českých odborníků by měli tvořit experti Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Kyanid se do Dunaje dostal z řeky Tisy, která byla zamořena svým rumunským přítokem Somešem protékajícím kolem zlatého dolu v Baia Mare, kde se 30. ledna stala havárie a pravděpodobně také unikl kyanid do vody.

Ve Vídni měl ve středu pohřeb Karel Des Fours Walderode

Na vídeňském Hietzingském hřbitově se ve středu po poledni konalo poslední rozloučení s Karlem Des Fours Walderodem, posledním potomkem šlechtického rodu Des Foursů. ČTK to sdělila tajemnice Karla Schwarzenberga Gerda Neudecková s tím, že zesnulému bylo 96 let. Karel Walderode uplatňoval od začátku 90. let nárok na rozsáhlý majetek v České republice zkonfiskovaný po válce na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Senát Ústavního soudu v Brně ve středu přerušil projednávání Walderodovy stížnosti ohledně restituce rozsáhlých nemovitostí na Jablonecku s tím, že musí vyčkat na výsledek dědického řízení. Zatím není jasné, zda existuje závěť či kdo uplatní dědické nároky.

Čechoamerická filmařka připravila dokument o procesu se Slánským Americká autorka českého původu Zuzana Justmanová dokončila v těchto dnech dokumentární film o procesu s Rudolfem Slánským, v němž vystoupí také český ministr zahraničí Jan Kavan. Dokument pojednává podle Justmanové spíše o lidech kolem politického monstrprocesu, který skončil koncem roku 1952 rozsudky smrti nad členy "spikleneckého centra" v čele se Slánským, někdejším druhým mužem v komunistické mocenské hierarchii poúnorového Československa. V dokumentu vystoupí Jan Kavan, jehož otec Pavel byl jednou z osob odsouzených v procesu se Slánským, dále literární historik a germanista Eduard Goldstücker a Lisa Londonová, vdova po autoru knihy Doznání Arturu Londonovi, který byl v procesu odsouzen k doživotí.

Viagra slaví mezi českými muži velké úspěchy, tvrdí její výrobce

Viagra údajně slaví mezi českými muži velké úspěchy, z obyvatel zemí střední a východní Evropy o ni projevili největší zájem právě Češi spolu s Maďary. "Loni se v České republice spotřebovalo 239.562 jednotlivých tablet tohoto léku na mužskou potenci, což znamená, že od uvedení na trh se v ČR prodává prakticky každou minutu jedna tableta," sdělil ve středu ČTK Martin Kryšpín ze společnosti, která Viagru vyrábí.

Ze sportu:

Hokejisté pražské Sparty porazili ve středeční dohrávce 42. kola extraligy hráče Pardubic 4:3 a upevnili si vedení v tabulce. Druhý Vsetín na ně ztrácí šest bodů.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, na většině území sněhové přeháňky, v nížinách přeháňky smíšené. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem -2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.