Zprávy čtvrtek, 18. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna zamítla vládní návrh novely Ústavy

Druhý velký neúspěch v průběhu necelých 24 hodin zaznamenal v Poslanecké sněmovně ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Poté, co poslanci už v úterý zamítli ve druhém čtení novelu trestního řádu, zamítli ve středu ve stejném čtení i vládní novelu Ústavy, od níž se měla odvíjet plánovaná reforma soudnictví. Cílem ústavní novely bylo vymezit poslání a působnost Nejvyšší rady soudnictví, která měla dbát na nezávislost soudů a soudců. Návrh také směřoval k tomu, aby funkce soudce Ústavního soudu zanikla koncem roku, v němž dovrší 70 let. Výsledky obou hlasování zákonodárců se očekávaly, neboť většina z nich obě vládní předlohy dlouhodobě odmítala. Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer však na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že ODS je jednoznačně připravena jednat se sociálnědemokratickou vládou o dalším postupu při reformě českého soudnictví.

Konečné schvalování v Poslanecké sněmovně čeká po středě soubor zákonů, které mají vytvořit nové podmínky pro postup příslušných orgánů při řešení krizových situací, zejména při různých přírodních katastrofách. Předlohy, o jejichž přijetí rozhodne sněmovna příští týden, by měly zabránit problémům, které se zejména v letech 1997 a 1998 projevily při likvidaci povodní.

Před závěrečným hlasováním je i poslanecký návrh zákona o elektronickém podpisu, který by měl umožnit například podávání daňových přiznání po Internetu. Do závěrečného třetího čtení poslanci propustili také dvojici vládních rozpočtových a daňových zákonů, které upravují hospodaření samosprávných celků a úzce souvisejí s reformou veřejné správy. Druhým čtením prošel i vládní návrh zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy.

Senát vybral kandidáty na ombudsmana

Senát vybral ve středu své dva kandidáty na ombudsmana - ředitelku Školského úřadu ve Žďáru nad Sázavou Simeonu Zikmundovou a předsedu Konfederace politických vězňů Stanislava Drobného. Ombudsmana vybere sněmovna ze čtyř kandidátů, které navrhl prezident a Senát. Prezident na funkci ombudsmana nominoval externí poradkyni ministra práce a sociálních věcí Annu Šabatovou a počítačového experta Václava Trojana.

Senátoři projednali i několik zákonů, přičemž vlastní úpravy zapracovali do návrhu zákona o majetku České republiky, návrhu zákona o rozpočtových pravidlech a novely zákona o vinohradnictví. Tyto předlohy vrátili Poslanecké sněmovně. Bez problémů naopak podpořili vládní zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat. Norma má odstranit nejednoznačnost nynější legislativy.

Zákon o majetku České republiky upravuje mimo jiné způsoby a podmínky hospodaření s majetkem ČR. Pozměňovací návrhy například vyjasňují postavení Pozemkového fondu. Nově vznikající úřad ombudsmana současně řadí k institucím, kterým ministerstvo financí nemůže odejmout majetek bez náhrady. Ombudsmana se týkají i pozměňovací návrhy k normě o rozpočtových pravidlech. Jeho úřadu mají zajistit finanční a majetkovou nezávislost.

Senátní úpravy novely zákona o vinohradnictví mají chránit české výrobce vína. Předloha zajišťuje, aby český spotřebitel byl při koupi vína jasně informován o tom, odkud víno pochází a zda je jakostně kvalitní.

Ministr Vetchý: Česko-polské vztahy jsou dobré a nic je nenarušuje

Česko-polské vztahy jsou dobré a nic je podle ministra obrany Vladimíra Vetchého nenarušuje. Toto ujištění si odvážejí po třídenních pražských rozhovorech členové polského parlamentního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb. "Bylo jasně řečeno, že vztahy jsou nadstandardní," řekl ČTK Vetchý, který se s Poláky setkal. Důkazem toho je i to, že Česká a Polská republika hodlají realizovat první společné projekty v obranném průmyslu. "I ve zpravodajských službách nemáme žádné problémy," dodal ministr, pod kterého spadají vojenské tajné služby. Poláci totiž do Prahy přijeli krátce poté, co se v tamním tisku objevily informace o českém špiónovi, který se údajně snažil získat ke spolupráci polského vojenského důstojníka. Poláci ale popřeli, že by aféra se špiónem byla hlavním důvodem jejich návštěvy. "Polští poslanci v této souvislosti vyjádřili naději, že po setkání s předsedou parlamentní komise panem Janem Klasem budou spekulace se špiónem konečně ukončeny," dodal Vetchého mluvčí Milan Řepka.

Česká republika může Rwandě pomoci při její rekonstrukci

Krvavá genocida a masakry, kterými během občanské války prošla Rwanda, zničila celou zemi a na jejích obyvatelích zanechala hluboké psychické rány. Rwandský premiér Bernard Makuza při středečním setkání s prezidentem Václavem Havlem řekl, že Česká republika by své zkušenosti z transformace společnosti a hospodářství mohla využít při rekonstrukci Rwandy. Výsledky jednání ČTK tlumočil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Makuza označil českého prezidenta za představitele morálních hodnot a ochránce lidských práv, který může lépe než ostatní pochopit utrpení, kterým Rwanda prošla. Jménem rwandského prezidenta Paula Kagameho pozval Havla na návštěvu "země tisíce pahorků", aby osobně viděl změny šest let po občanské válce.

Čeští pašeráci by se mohli z Thajska vrátit do půl roku

Prezident Václav Havel odhaduje, že dva čeští občané, kteří si za pašování drog v Thajsku odpykávají trest vězení v délce 50 let, by mohli být převezeni do českého nápravného zařízení zhruba do šesti měsíců. Prohlásil to po setkání s thajskou princeznou Čulapchorn, která je v České republice na šestidenní návštěvě. Česká republika a Thajsko podepsaly 26. dubna dohodu o předávání pachatelů trestných činů a o výkonu rozsudků. Dohoda vstoupí v platnost po 60 dnech od předání ratifikačních listin v Praze. Na jejím základě by poté mohli být oba vězni na vlastní žádost převezeni k výkonu trestu do své vlasti. Havel ocenil, že Thajsko změnilo přístup k odsouzeným, neboť dříve odmítalo vydat vězně do země jejich původu. Jednání o česko-thajské dohodě proto trvala několik let.

Prezident jmenoval 61 nových vysokoškolských profesorů Prezident Václav Havel jmenoval s okamžitou účinností 61 vysokoškolských profesorů. Zároveň pověřil ministra školství Eduarda Zemana, aby novým profesorům předal jmenovací dekrety. Mezi čerstvými profesory jsou například historici Jiří Pešek a Jaroslav Čechura, spisovatel Ludvík Kundera, dramatik Petr Oslzlý, kytarista Štěpán Rak nebo režisér a někdejší předseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Svoboda. Vedle humanitních a uměleckých oborů vynikli další jmenovaní vysokoškolští profesoři v lékařských, technických či ekonomických vědách.

Vysoká škola boleslavské automobilky nabízí 60 studijních míst

Šedesát studijních míst otevře letos v září nově zřízená soukromá neuniverzitní Vysoká škola mladoboleslavské automobilky, která je jedinou firemní vysokou školou v České republice. Na tvorbě bakalářského studijního programu ekonomiky a managementu, který bude škola nabízet, se podílela Technická univerzita v Liberci. Novináře o tom informoval rektor školy a člen představenstva Škody Auto odpovědný za personalistiku Pavel Nováček. "Absolventi u nás získají nejen teoretické vzdělání, ale i praktické znalosti," doplnil. Automobilka podle něj sice nemá problémy se získáváním středního odborného managementu, ale je pro ni časově náročné čerstvé absolventy škol seznámit s praxí. "Trvá nejméně půl roku, než automobilku poznají," poznamenal.

Ministr Gross mluvil s britským velvyslancem o problémech s migrací Především o britském návrhu na dočasné zavedení britské imigrační kontroly na letišti Praha-Ruzyně hovořil ministr vnitra Stanislav Gross při středečním setkání s velvyslancem Velké Británie Davidem Broucherem. ČTK to bez upřesňujících podrobností sdělila Marie Masaříková z tiskového oddělení ministerstva. Ani mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek téma zmíněného britského návrhu nerozvedl. "Byla to především zdvořilostní návštěva, při níž pan velvyslanec ministru Grossovi blahopřál k jeho nové funkci. Zmínili se přitom i o záležitostech týkajících se obou států," řekl mluvčí. Ministr jednal podle Masaříkové s velvyslancem i o připravenosti české policie na zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze.

Asi 150 tisíc nuceně nasazených v Rakousku dostane odškodnění Kolem 150 tisíc lidí, včetně českých občanů, kteří byli za války nasazeni na nucené práce na území Rakouska, se dočká odškodnění. Podle agentury APA to konstatuje závěrečný dokument dvoudenní mnohostranné konference, která skončila ve Vídni. Postižení obdrží satisfakci v rozmezí 5 až 105 tisíc šilinků. Nejvyšší částka připadne těm, kdo byli posíláni na otrocké práce jako vězňové koncentračních táborů. Nasazení v průmyslu, kam byla posílána také největší část lidí z tehdejšího německého Protektorátu Čechy a Morava, budou odškodněni částkou 35 tisíc šilinků (asi 93.000 Kč). Vedoucí české delegace Jiří Šitler sdělil ČTK, že Vídeň má v úmyslu vyplatit odškodné přibližně 19.000 žijícím českým občanům. Česká republika je podle něj s výsledky vídeňské mezinárodní konference o odškodnění obětí nucené práce spokojena. V rakouském fondu pro odškodnění obětí nucené a otrocké práce ze všech zemí bude k dispozici asi šest miliard šilinků.

SLÖ je rozhořčeno požadavky České republiky na odškodnění nuceně nasazených Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) vyjádřilo rozhořčení nad požadavky, které uplatnil na vídeňské konferenci o odškodnění obětí nucené práce vyjednávač za Českou republiku Jiří Šitler. V tiskovém prohlášení současně vyzvalo rakouskou vládu, aby s penězi daňových poplatníků nakládala šetrně. SLÖ tvrdí, že když budou požadavky České republiky splněny, budou muset sudetští Němci, tentokrát jako rakouští daňoví poplatníci, znovu zaplatit za odškodnění českých obětí nacismu, tedy za totéž, "kvůli čemu byli v roce 1945 okradeni o veškerý majetek" na základě dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Mluvčí SLÖ Gerhard Zeihsel svou argumentaci opřel o znění dekretu prezidenta Edvarda Beneše z 25. října 1945, podle kterého se při rozdělování konfiskovaného majetku má brát ohled především na účastníky hnutí národního odporu, pozůstalé po nich, a osoby, které byly poškozeny válkou, národním, rasovým nebo politickým pronásledováním.

Zemědělci požadují mimořádná opatření na zmírnění dopadu sucha Snížení daně z nemovitostí na polovinu, prodloužení ochranné doby pro zemědělskou prvovýrobu z hlediska možnosti vyhlášení konkursu do 30. září 2002, odklad splátek za zprivatizovaný majetek o dva roky a minimální ceny na úrovni světových cen požadují zemědělci v souvislosti s nynějším katastrofálním suchým a teplým počasím. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský. Zákon o konkursu a vyrovnání se na zemědělce nevztahuje od začátku dubna do konce září. Konkurs je možné na zemědělský podnik uvalit až po tomto období, tj. po ukončení sklizně. "Zmiňovaný odklad je požadován, aby se zemědělci mohli vyrovnat s letošním mimořádným vlivem sucha a loňským propadem tržeb, který činil 12 miliard," řekl Jirovský.

Cestovní kanceláře založily Cestovní pojišťovnu Zástupci 83 českých cestovních kanceláří na středeční zakládající schůzce založili Cestovní pojišťovnu, která bude poskytovat povinně smluvní pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. ČTK to řekl Ladislav Čuhaj z přípravného výboru pojišťovny. Zakladatelé pojišťovny budou mít po schůzce podle Čuhaje patnáct dní na složení peněz, a poté bude podána žádost na ministerstvo financí o udělení licence. Počátkem července by Cestovní pojišťovna mohla začít fungovat. Základní jmění specializovaného ústavu je 156 miliónů korun. Zákon o cestovním ruchu, který povinné pojištění cestovních kanceláří proti insolventnosti přikazuje, nabude účinnosti 1. října 2000. Cestovní kanceláře mohou pro pojištění využít ještě půlročního přechodného období.

Kardinál Vlk se zúčastní čtvrtečních oslav papežových osmdesátin

Děkovnou mši ve Svatopetrské bazilice v Římě bude ve čtvrtek s Janem Pavlem II., který se dožívá 80 let, sloužit na 4000 kněží. Oslav papežových narozenin se zúčastní také kardinál Miloslav Vlk. Česká biskupská konference ČTK informovala, že jejím jménem zaslal hlavě katolické církve blahopřání moravský metropolita, olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Emeritní královéhradecký arcibiskup Karel Otčenášek předá papeži podle mluvčího českých biskupů Daniela Hermana neobvyklý dárek: rodící se katalog svědků víry, který obsahuje jména zemřelých biskupů, kněží, řeholních osob a laiků královéhradecké diecéze, kteří byli tvrdě pronásledováni komunistickým režimem.

Blahopřejný telegram papežovi k jeho životnímu jubileu zaslal prezident Václav Havel, který mu popřál hodně sil a zdraví a poděkoval za jeho celoživotní přínos celému lidstvu. "Vaše cesta životem je prodchnuta velkou láskou k člověku, podporou míru a pokojného odporu proti násilí a úsilím o dorozumění mezi lidmi a o obnovu duchovnosti," napsal Havel Janu Pavlovi II..

Kardinál Miloslav Vlk oslavil s přáteli 68. narozeniny Český katolický primas kardinál Miloslav Vlk oslavil ve středu 68. narozeniny. Ráno poděkoval za dar života při pravidelné bohoslužbě v pražském Arcibiskupském paláci, poté přijal řadu blahopřání, květin i dárků a nakonec posnídal s několika nejbližšími knězi. "Kaple byla nebývale plná, pozváni byli spolupracovníci i přátelé pana kardinála, a to i lidé s nimiž se setkával v době, kdy neměl státní souhlas k výkonu kněžské služby a byl myčem oken nebo kdy pracoval v bance," řekl ČTK mluvčí biskupů, Vlkův blízký spolupracovník Daniel Herman. S mnohými se podle něj stýká dosud. Miloslav Vlk je v pořadí 35. pražským arcibiskupem. Po jmenování nahradil od června 1991 v tomto úřadu kardinála Františka Tomáška. O tři roky později jej jmenoval papež dvacátým českým kardinálem. Spekulacím, že by mohl být jedním z kandidátů na příštího papeže, se však sám Vlk jen směje.

Ostatky Ljuby Hermanové budou v neděli uloženy na Vyšehradě Ostatky herečky a zpěvačky Ljuby Hermanové, která zemřela před čtyřmi lety, budou v neděli 21. května před polednem uloženy do hrobu výkonných umělců na pražském Vyšehradě. ČTK to oznámil ředitel Nadace Život umělce Jiří Novotný. Připomněl, že pomník na tomto pietním místě byl odhalen loni v červnu. Jako první tam tehdy spočinula urna s popelem Vlasty Fabianové. "Při smutečním aktu promluví šéf Divadla Semafor Jiří Suchý," řekl Novotný. Na Vyšehradě chce nadace v budoucnu ukládat ostatky i dalších významných umělců a držitelů cen Senior Prix.

V kladrubském klášteře objevil správce ostatky světců

Relikviář s pokladem a ostatky několika světců objevil v těchto dnech správce v kostele kláštera benediktinů v Kladrubech na Tachovsku v oltáři svatého Josefa. Správce kláštera Václava Šnajdr ČTK řekl, že vzácné předměty byly v oltáři ukryty od první třetiny 18. století, kdy stavitel Jan Blažej Santini dokončil přestavbu kostela. V relikviáři byly kosti omotané šňůrkami z perel a koruna ze žlutého kovu, vykládaná barevnými kameny. Prostřední část relikviáře tvoří obraz, jehož rám je vyložen úlomky kostí světců. Podle Šnajdra jde zřejmě o ostatky svatého Benedikta, Jana, Prokopa, Floriána a dalších svatých. Pravost nalezených šperků ověří během následujících dnů znalec. Historickou cenu nálezu nelze podle památkářů penězi vyjádřit. Stejně tak bude obtížné vyčíslit hodnotu nalezených šperků, pokud znalec prokáže jejich pravost. Relikviář zatím návštěvníci kláštera neuvidí, protože ho památkáři chtějí nejprve důkladně prozkoumat.

V Jihoafrické republice byl zahájen Týden české kultury

Na univerzitě v jihoafrickém Potchefstroomu byl ve spolupráci s velvyslanectvím České republiky v metropoli zahájen Týden české kultury. ČTK to sdělil český velvyslanec v Jihoafrické republice. Na programu kulturní přehlídky jsou přednášky o české historii, kultuře a ekonomice, výstava ex libris Oldřicha Kulhánka a ilustrací Adolfa Borna. Návštěvníci mohou zhlédnout i expozici fotografií autorů Margity Pechové-Mancové a Vlastimila Kvapila. V rámci akce, která se setkává se značným zájmem studentů a odborné veřejnosti, budou promítnuty také české animované filmy, které mají v JAR už tradičně dobrý zvuk.

Výstava surrealistů

Díla téměř 40 surrealistů z 18 zemí a čtyř kontinentů jsou k vidění v třebíčské galerii Malovaný dům. Asi stovku kreseb, grafik, olejů i plastik si mohou návštěvníci prohlédnout do 11. června. "Otevřená koncepce výstavy ponechává možnost všem účastníkům, kteří se kdy surrealismem inspirovali, byli nebo dosud ještě jsou surrealisty, aby v jejím kontextu manifestovali svůj postoj a pojetí ve vztahu surrealismus - svoboda," řekl ČTK kolážista a člen bývalé skupiny Lacoste Arnošt Budík, žijící v Belgii. Svoboda patří spolu s poezií a láskou k trojici hodnot, které surrealisté považují za nejdůležitější, podotkl s tím, že mezinárodní účast potvrzuje jejich univerzálnost a aktuálnost. Z kolébky tohoto literárního a výtvarného hnutí - Francie - vystavuje v Třebíči například jeden z nejvýznamnějších představitelů takzvaného absolutního surrealismu Adrien Dax, malíř a architekt, od 50. let člen skupiny zakladatele surrealismu André Bretona, a Nöel Arnaud, spoluzakladatel skupiny "Le Main a plurne".

Flétnista Stivín opět natočil Telemanna na zobcovou flétnu

Jiří Stivín se rozhodl podat další důkaz o tom, že zobcová flétna může být rovnocenným partnerem profesionálním nástrojům. S desítkou mladých instrumentalistů tvořících jeho proměnlivý příležitostný soubor Collegium Quodlibet natočil tento všestranný flétnista - a především jazzman - na CD barokní skladby Georga Philippa Telemanna. Deska měla ve středu křest. Osmidírková zobcová flétna, populární nyní ve školství, je dosud podle Stivína bohužel považována za pouhý přípravný nástroj a její profesionální využití je stále ještě jen okrajové. On sám však ukazuje, že "zobcovka" má až neuvěřitelné technické i výrazové možnosti. Některé Telemannovy skladby natočil Stivín jako sólista na zobcovou flétnu poprvé v roce 1981. Skladatele považuje za vynikajícího praktika, jehož hudba obšťastňuje. Není koncertu barokní hudby, na kterém by nějakou jeho kompozici neuvedl.

Čeští zákonodárci pojedou v létě hrát tenis do Wimbledonu Tři čeští poslanci a jeden senátor si v létě pojedou zahrát tenis do legendárního Wimbledonu, kde se koncem července uskuteční osmý ročník meziparlamentního tenisového turnaje. Kvalifikační turnaj, kterého se zúčastnilo 22 zákonodárců, vyhrál tak jako každý rok poslanec Jiří Vlach. Do Anglie s ním pojedou ještě poražený finalista, senátor Vladimír Oplt a semifinalisté, poslanci Pavel Svoboda a Pavel Suchánek. Ocenění v podobě pohárů a diplomů jim ve středu ve sněmovně předal další vášnivý amatérský tenista, předseda dolní komory parlamentu Václav Klaus. Wimbledon se parlamentním tenistům otevře díky tomu, že někteří z britských poslanců, kteří letošní turnaj pořádají, jsou členy All England Clubu.

Ze sportu:

Fotbalisté uzavřeli prvoligový ročník 1999/2000 zápasy 30. kola s těmito výsledky: Jablonec - Opava 4:0, Teplice - Viktoria Žižkov 0:0, Sparta Praha - Drnovice 5:0, České Budějovice - Olomouc 1:2, Brno - Slavia Praha 3:1, Bohemians Praha - Blšany 1:1, Ostrava - Liberec 3:0 a Dukla Příbram - Hradec Králové 1:0. Mistrem je Sparta, která bude hrát Ligu mistrů, druhá Slavia do této soutěže vstoupí předkolem, třetí Drnovice budou reprezentovat v Poháru UEFA, stejně jako vítěz národního poháru Liberec. První ligu opouští poslední Hradec Králové a předposlední Opava.

Významných změn dozná v nadcházejícím ročníku česká hokejová extraliga. Vítěz zápasu v základní části získá do tabulky tři body, oproti dosavadním dvěma, a první kolo nadstavbové části se bude hrát na čtyři vítězná utkání. Až dosud se hrálo jen na tři vítězství. Návrh na úpravu pravidel schválila valná hromada Asociace profesionálních klubů ledního hokeje na středečním zasedání v Praze.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Na východě území ojediněle i možnost krupobití. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.