Zprávy čtvrtek, 19. března 1998

Zprávy 19.3.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobněji:

ČSSD podá trestní oznámení

Sociální demokraté podají trestní oznámení na neznámého pachatele, v souvislosti se zfalšovaným dokumentem majícím kompromitovat stranu i její vedení. Prohlásil to ve středu předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. Z dokumentu vyplývá, že měl Miloš Zeman v roce 1995 slíbit několika českým podnikatelům žijícím ve Švýcarsku významné funkce ve státní správě výměnou za výhodné úvěry, pokud jeho strana zvítězí ve volbách.

Miloš Zeman připustil, že byl v této věci osloven, uzavření smlouvy ale popřel. Tehdejší místopředseda strany Karel Machovec naopak tvrdil, že smlouva byla podepsána. Verze dokumentu, kterou má nyní k dispozici Česká televize, je však podle něj podvrh. Bývalý poslanec Jaroslav Vlček, který měl být zprostředkovatelem, uvedl, že o záležitosti nic neví. Podle Vlčka jde o cílenou kampaň, která má za cíl zdiskreditovat předsedu České strany sociálně demokratické Miloše Zemana.

Šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross ve středu uvedl, že se mu zatím nepodařilo spojit s Karlem Machovcem, který pobývá v zahraničí. Gross věří tomu, že celá záležitost je pochybná provokace, ale nechce zatím vyřknout nějaký stoprocentní soud.

Týž den oznámil předseda ČSSD Miloš Zeman, že kopii půlstránkového zápisu ručně pořízeného před třemi lety po jednání se švýcarským podnikatelem českého původu Janem Vízkem, předá zřejmě ve čtvrtek k dalšímu vyšetřování řediteli Bezpečnostní informační služby Karlu Vulterinovi.

Bývalý československý velvyslanec ve Švýcarsku Miroslav Kočárek, jehož podpis je na údajné smlouvě mezi ČSSD a skupinou česko-švýcarských podnikatelů, ve středu ČTK sdělil, že na schůzce žádný dokument představitelé sociální demokracie nepodepsali. Dodal, že jejich rozhovory se skupinou, v níž byl i Jan Vízek, nepřekročily obecná hlediska politické a hospodářské analýzy.

Předseda lidovců Josef Lux je zdrženlivý v hodnocení dokumentu, který údajně dokládá závazek sociální demokracie zajistit vysoké funkce ve státní správě zahraničním podnikatelům za půjčku ve výši několika set miliónů korun. V tuto chvíli má, jak řekl, málo informací k tomu, aby někoho odsoudil. Celá záležitost se mu ale zdá příliš šílená. Za oprávněný však považuje požadavek předsedy Unie svobody Jana Rumla, který vyzval šéfa ČSSD Miloše Zemana, aby celou záležitost objasnil.

Česká vláda je připravena neprodleně jednat o krocích EU

Vláda vyjádřila ve středu politování nad rozhodnutím Evropské unie pozastavit celní zvýhodnění dovozu vepřového masa, drůbeže a ovocných šťáv z České republiky jako protiopatření proti zavedení českých kvót na dovoz jablek ze zemí unie. Podle ministra Vladimíra Mlynáře, je tento krok ekonomicky nezdůvodněný a Česká republika je podle něho připravena o sporných otázkách dále jednat.

Premiér Josef Tošovský hodnotí rozhodnutí Rady EU o odvetě za kvóty na dovoz jablek jako nešťastné. Řekl, že "je to pro nás určité poučení", ale bere to jako "ne tak důležitou věc". Myslí si, že vztahy s EU jsou velmi dobré a na zájmu ČR o vstup do EU se nic nemění. Premiér také připustil, že osobně byl v otázce zavedení kvót na jablka "trošičku pasívnější". Česká vláda rozhodla o zavedení kvót na dovoz konzumních jablek ze zemí EU letos v lednu, protože se domnívala, že jsou subvencována a tím poškozují české pěstitele.

Ministr zemědělství Josef Lux předloží vládě návrh pomoci podnikům, které budou postiženy sankcemi Evropské unie. Uvedl to ve středu po zasedání vlády Josef Lux, který zavedení kvót na dovoz jablek navrhl. Dodal, že se sejde s prezidentem Agrární komory a s představiteli podniků, které budou sankcemi nejvíce postiženy. Druh pomoci ani její finanční velikost však ministr nespecifikoval.

Za přehnané a diskriminační označil ve středu předseda ODS Václav Klaus úterní rozhodnutí Rady ministrů EU. "Toto rozhodnutí je v rozporu s asociační dohodou mezi ČR a EU. Možné snížení vývozu jablek z EU k nám, ke kterému zatím nedošlo, je oproti bolestnému zásahu vůči českým vývozcům nesouměřitelné. Citlivost pro nás je daleko větší než citlivost pro EU. Rozhodnutí EU proto odmítám jako přehnané a diskriminační," uvedl Klaus.

Zástupce EU k protiopatřením

Ztráta Evropské unie z kvóty na jablka přesáhne odvetu proti České republice, prohlásil v Praze zástupce unie Gerhard Sabathil. Zrušení preferenčních kvót pro české vývozce vepřového masa, drůbeže a ovocných šťáv do Evropské unie je bude stát ve druhém čtvrtletí maximálně 3,5 miliónu ECU, zatímco jablečná kvóta přijde evropské producenty na zhruba 5,4 miliónu ECU, uvedl Sabathil.

Ministr zahraničí v Rakousku

O rozšiřování Evropské unie, evropské bezpečnosti a vzájemných vztazích jednal ve středu ve Vídni se svým rakouským protějškem Wolfgangem Schsselem český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Ten považuje za dobré, že v počátku přijímacích rozhovorů bude unii předsedat právě Rakousko, které situaci čekatelů dobře zná. Šéf české diplomacie také informoval Wolfganga Schssela o přípravách naší republiky na jednání a hovořil s ním o bodech, v nichž Praha bude žádat o odklad při uplatňování právních předpisů a norem EU.

Parlamentní výbor přidružení ČR k EU

Členové parlamentního výboru přidružení České republiky k Evropské unii uvítali široký konsensus pro evropskou integraci, který panuje mezi hlavními českými politickými stranami. Výbor chápe tento konsensus jako znamení kontinuity, které následovalo po vytvoření vlády premiéra Josefa Tošovského. Výbor na závěr svého třídenního jednání přijal deklaraci a doporučení, ve kterých uvítal snahu české vlády urychlit přípravy na vstup do Unie. V této souvislosti vzal v úvahu, že načasování začlenění bude záviset na rychlosti, s jakou české úřady uzavřou nutné přípravy na úplné splnění příslušných kritérií.

Senát schválil novelu zákona o drogách

Senát schválil 40 hlasy ze 71 přítomných senátorů schválil sněmovní znění novely trestního zákona, která mimo jiné stanovuje trestnost držení drogy. Proti přijetí novely se vyslovilo 21 senátorů. Schválená novela trestního zákona považuje za trestný čin přechovávání omamných a psychotropních látek a jedů v množství větším než malém.

Zhruba dvě stě lidí, kteří nesouhlasili s novelou zákona o trestnosti držení drog, přišlo ve středu demonstrovat před budovu Senátu. Formulace textu otevírá podle demonstrantů prostor pro perzekuci prvokonzumentů, náhodných uživatelů, a dokonce i politicky či jinak nevhodných.

Zhoršení pouliční kriminality, zvýšení případů smrtelné nemoci AIDS a korupci přinese podle psychologa nadace Drop-in Ivana Doudy Senátem přijatá novela trestního zákona, která mimo jiné stanovuje trestnost držení drogy. Douda pro televizi Prima označil novelu za špatnou a věří, že prezident Václav Havel novelu vrátí zpět k projednání.

Ze středečního jednání vlády

Vláda uvolní až sto miliónů korun na zlepšení předpovědi povodní. Po prvním dnu výjezdního zasedání vlády v Židlochovicích u Brna to řekl její ministr Vladimír Mlynář. "Vláda současně rozhodla, že uvolní částku do sto miliónů korun na zlepšení hlásné a radarové předpovědní povodňové služby," řekl ministr.

Současná česká vláda předpokládá, že rozhodne o privatizaci akciových společností Česká pojišťovna, Paramo, Mostecká uhelná, Sokolovská uhelná, Severočeské doly a Aero Holding. Uvedl to ministr Vladimír Mlynář s tím, že privatizace se uskuteční výhradně veřejnou soutěží.

Miloš Zeman k privatizaci strategických podniků

Pokud by vláda rozhodla o privatizaci některých strategických podniků, považovala by to sociální demokracie za flagrantní porušení uzavřené dohody a za nedodržení slova, "na které se vláda tak ráda a tak často odvolává". Na středeční tiskové konferenci to řekl předseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloš Zeman. Vyjádřil přitom rozhořčení sociální demokracie nad některými privatizačními úmysly vlády, jmenovitě u České pojišťovny, pivovaru Budějovický Budvar a dalších podniků.

Ruml by chtěl, aby Unie svobody ve volbách získala 25 % hlasů

Předseda Unie svobody Jan Ruml ve středu na tiskové konferenci v Ústí nad Labem řekl, že by chtěl, aby jeho strana získala v předčasných parlamentních volbách kolem 25 procent hlasů. Na dotaz ČTK pak uvedl, že se nebude ucházet o místo předsedy vlády.

Islandský parlament podporuje přijetí ČR do NATO

Společná parlamentní delegace české Poslanecké sněmovny a Senátu ukončila ve středu dvoudenní návštěvu Islandu. Cesta se uskutečnila v době, kdy islandský parlament začínal projednávat rezoluci o přijetí České republiky, Maďarska a Polska do NATO. Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vilém Holáň ve středu řekl, že hlas snad nejmenšího parlamentu na světě, který má jen 63 členů, je při schvalovacím procesu v NATO stejně důležitý jako hlas velkých států. Dostali jsme ujištění, že islandský parlament přijetí tří středoevropských zemí - ČR, Maďarska a Polska - do NATO doporučí, zdůraznil vedoucí delegace.

Premiér Mečiar opět obvinil české politiky ze skrytého poškozování Slovenska v zahraničí

Slovenský premiér Vladimír Mečiar opětovně obvinil část českých politiků z toho, že "na mezinárodní scéně skrytou formou permanentně vystupují z pozice poškozující zájmy Slovenské republiky". "Nedělají politiku pouze pročeskou, ale i protislovenskou," prohlásil Mečiar ve středu ve Slovenské televizi s tím, že "nakonec i prezident Havel a další kolem něj jasně demonstrují, že nevidí břevno ve vlastním oku a nám zametají před prahem".

Evropští rabíni nevidí budoucnost české židovské komunity špatně

Budoucnost kdysi velmi početné české židovské komunity, jejíchž členů zůstalo po válečných útrapách a čtyřiceti letech komunismu jen několik málo tisíc, nevidí stálý výbor Konference evropských rabínů beznadějně. Jeho několikadenní zasedání, které ve středu skončilo v Praze, mělo za jeden z úkolů povzbudit pražského a zemského rabína Karola Sidona a mladé lidi z židovských obcí. Ortodoxní rabíni z Evropy shodně konstatovali, že Sidonova práce při obnově života židovské pospolitosti v českých zemích již má výsledky. Jde podle nich o to, aby "dorost" měl možnost výchovy v synagoze a šanci stát se uvědomělými židy, žijícími uprostřed společnosti a praktikujícími svou víru - a na tom Sidon pracuje.

Výzva Sněmovní komise pro sdělovací prostředky a média

Sněmovní komise pro sdělovací prostředky vyzvala média, aby věnovala náležitou pozornost otázkám rasismu, xenofobie a problematice menšin. Poslanci toto usnesení schválili po projednání petice Několik slov. Její autoři vybízejí veřejnoprávní média, aby nepředstavovala ve svých relacích například Romy jen v rámci výlučných pořadů o menšinách či jako zpravodajský problém.

Romové doposud nepodali na velvyslanectví USA žádosti o vízum

Americké velvyslanectví v Praze zatím nezaznamenalo, že by už zástupci ostravských Romů požádali o víza nebo si vyzvedli větší množství žádostí. Helena Markusová z tiskového oddělení velvyslanectví upozornila, že vyplněné žádosti se podávají do speciálního boxu, ve kterém jsou stovky žádostí, a proto se nepozná, jestli jsou od Romů. Romové si podle předsedy ostravské Romské občanské iniciativy Josefa Facuna měli pro více než 100 žádostí o vízum přijet v pondělí.

Přednosta nemocnice v Bruntálu nadále drží hladovku

Přednosta bruntálské nemocnice Alois Matušů ani po kritice prezidenta České lékařské komory a dalších kolegů neuvažuje o ukončení hladovky, kterou sedmý den protestuje proti rušení nemocnice v Bruntálu. "Hippokratova přísaha mě zavazuje, abych ze všech sil udělal vše pro záchranu zdraví a života pacienta. Nemohu proto nečinně přihlížet rušení potřebné nemocnice a tomu, že stát likviduje soukromé subjekty," uvedl Matušů. Protestní hladovka za zachování nemocnice je podle prezidenta ČLK Bohuslava Svobody nepřiměřený čin. S povoláním lékaře není podle něj slučitelné sebepoškozování jako prostředek vymáhání.

Bruntálský okresní úřad a radnice s verdiktem nesouhlasí a chtějí za zachování zařízení bojovat u ministryně zdravotnictví Zuzany Roithové. Ta by měla o osudu nemocnice rozhodnout nejpozději počátkem příštího týdne.

Studenti demonstrovali proti zvyšování poplatků na kolejích

Přibližně pět set studentů přišlo ve středu večer na Staroměstské náměstí demonstrovat proti zvyšování poplatků za ubytování na strahovských kolejích Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Studenti, z nichž někteří zpočátku hodlali na náměstí přespat, kritizovali dotační politiku státu i chování jednotlivých vysokých škol, které pronajímají po celý rok velkou část kolejí zahraničním turistům. Kolejné na Strahově po zvýšení činí měsíčně 775 korun, studenti jsou ochotni platit 600 korun.

S rodinným rozpočtem vyjde osmdesát procent domácností

Osmdesáti procentům českých domácností vystačí rodinný rozpočet na uspokojování základních potřeb, tedy na jídlo, bydlení, oblečení a běžné věci. Z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplynulo, že horší je situace s obnovováním či pořizováním technických zařízení pro domácnost, což nedělá problémy jen asi dvěma pětinám rodin. Pouhých 37 procent domácností může uspokojit zájmy a koníčky svých členů, na dovolenou má dokonce jen kolem 30 procent rodin. Možnosti svého rozpočtu hodnotí příznivěji podnikatelé, vzdělaní lidé, mladí do dvaceti let, muži a lidé ve věku 30 až 59 let.

Počet osobních automobilů v ČR se zvyšuje, avšak průměrné stáří je 14,15 roku

O 223.410 vozů se za loňský rok rozrostl park osobních automobilů v České republice. Počet přihlášených osobních automobilů byl loni 280 tisíc, 50 až 60 tisíc vozidel bylo vyřazeno z provozu. Jen nepatrně se však snížil průměrný věk všech osobních vozů - ze 14,18 roku na 14,15 roku. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu (SAP), které ČTK poskytl ředitel sekretariátu SAP Antonín Šípek.

Tuzemští spotřebitelé preferují české zboží

Převážně české zboží preferují při svých nákupech tuzemští spotřebitelé. Vede je k tomu zejména zvyk, ale také přesvědčení, že není o nic horší než zboží zahraniční. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Sofres-Factum, podle kterého téměř dvě třetiny dotázaných jsou přesvědčeny, že české výrobky jsou kvalitnější než zahraniční.

Debut Evy Urbanové v Metropolitní opeře s předstihem

Poprvé na scéně newyorské Metropolitní opery zpívala v úterý večer první dáma české opery Eva Urbanová. Zároveň poprvé ve svém životě na jevišti vystoupila v roli Ortrud ve Wagnerově opeře Lohengrin. Ačkoli její velká chvíle měla nastat podle plánu až 2. dubna a úternímu představení byla přítomna stejně jako při předcházejících dvou představeních nové inscenace opery v režii Roberta Wilsona jen jako náhradnice, ocitla se od druhého jednání na scéně. "Bylo to jako sen a zároveň šok," popsala Urbanová svůj náhlý debut v Mekce světové opery, kde zastoupila Deborah Polaskou.

Sport

V první hokejové lize už je znám vítěz: dosovadní vedoucí celek, nováček ligy, Znojmo. V baráži o extraligu bude hrát proti Opavě. Baráž začne v sobotu 21. března v Opavě a postup si zajistí celek, který čtyřikrát vyhraje.

Dnes ve 20:30 hodin nastoupí fotbalisté Slavie Praha k odvetnému zápasu čtvrtfinále PVP. Ve Stuttgartu je čeká tým VfB, s nímž před čtrnácti dny v Praze remizovali 1:1. Z pohledu prvního výsledku je favoritem utkání Stuttgart, kterému k postupu stačí uhrát bezbrankovou remízu.

Předpověď počasí

Na území České republiky je dnes většinou zataženo, občas déšť, nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.