Zprávy čtvrtek, 19. listopadu 1998

Vážení posluchači, při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Z jednání české vlády

Vláda ve středu přijala harmonogram ochranných opatření proti subvencovaným dovozům vepřového masa z Evropské unie do České republiky. Po zasedání vlády to řekl premiér Miloš Zeman s tím, že tato opatření respektují pravidla Unie. "Právě v souladu s těmito pravidly můžeme po předchozím jednání a vyčerpání stanovených termínů přikročit k dočasným ochranným opatřením," zdůraznil premiér. Vláda pověřila dalšími jednáními ministra zemědělství Jana Fencla.

Kabinet opět odložil jednání o složení komise, která by měla řešit vztah mezi státem a církvemi. Ministra kultury Pavla Dostála pověřil jednáním se zástupci církví a církevních společností o jejím zastoupení v komisi. Oznámil to premiér Miloš Zeman. Připomněl, že stále očekává omluvu od kardinála Miloslava Vlka, který měl říci, že Zeman neplní sliby a zpochybnit věrohodnost jeho vlády. "Pak kardinál by se měl vhodnou formou omluvit," dodal premiér.

K privatizaci státního podílu v SPT Telecom a Českých radiokomunikacích by mělo dojít nejpozději do konce roku 2001. Po zasedání vlády o tom informoval mluvčí kabinetu Libor Rouček. Premiér Miloš Zeman k tomu uvedl, že zatím nebylo určeno, zda půjde o celých 51 procent a zda budou upřednostněni stávající strategičtí investoři.

Vláda se také vyslovila pro modernizaci vízového styku. Jeho nový mechanismus bude slučitelný se systémem platným v Evropské unii. Cílem připravovaných opatření je podle místopředsedy vlády pro legislativu Pavla Rychetského rovněž zamezit přílivu lidí, kteří do České republiky jezdí ze zemí, s nimiž má ČR bezvízový styk, nikoli jako turisté, ale za účelem získání pracovního povolení. O to budou tito lidé muset napříště žádat ve své zemi, nikoli v ČR, uvedl vicepremiér.

Vyvrcholila protestní akce proti zdražování služeb Telecomu

Demonstrací a bojkotem Internetu vyvrcholil ve středu protest proti zdražování služeb monopolní telekomunikační společnosti SPT Telecom. Jeho součástí byla také stávka tisícovky českých internetových serverů a předání petice poslancům a vedení monopolní telekomunikační společnosti SPT Telecom. Pod petici proti zdražování služeb Telecomu se už podepsalo sto tisíc lidí. Organizátoři akce se rozhodli poukázat na údajně neúměrné zdražování poplatků za telefon a za internetové spojení. Zástupce Telecomu organizátorům protestu sdělil, že na páteční jednání přijde firma se dvěma konkrétními návrhy, jak platby za internetové připojení řešit.

BIS záležitost s lustračními osvědčeními nepřísluší

Bezpečnostní informační služba 'BIS) se k úterní informaci soukromé české televize Nova, podle níž bylo možné v České republice získat nevyplněné negativní lustrační osvědčení, do kterého stačilo pouze doplnit osobní údaje, nehodlá vyjadřovat, neboť jí to ani nepřísluší. ČTK to ve středu řekl tiskový mluvčí civilní kontrarozvědky Jan Šubert. Vysvětlil, že vydávání lustračních osvědčení je plně v kompetenci ministerstva vnitra, kde v minulosti byla tímto úkolem pověřena archivní a spisová služba a nyní bezpečnostní odbor. Rovněž rozvědka, která si podle Novy údajně nechala pro své potřeby vyrobit zhruba dvě desítky negativních lustračních osvědčení, je součástí resortu vnitra, uvedl Jan Šubert. Mluvčí BIS dodal, že pokud by se informace Novy potvrdily, šlo by zřejmě o trestný čin, který by v prvé řadě měli šetřit kriminalisté a policejní vyšetřovatelé a BIS až v případě, kdy by k tomu dostala pokyn od kompetentních míst.

Prezidenta republiky Václava Havla podezření na zfalšování negativních lustračních osvědčení neznepokojuje o nic víc, než padělání jiných listin. "A některé jsou ještě dokonce nebezpečnější," podotkl ve středu prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Mluvčí nicméně připustil, že v tomto případě je věc vážnější, protože tiskopis negativního lustračního osvědčení možná unikl z ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra ale ve středu jednoznačně vyloučilo, že by nevyplněná negativní lustrační osvědčení unikla z tohoto úřadu. Podle pracovnice tiskového odboru ministerstva vnitra Marie Masaříkové jsou osvědčení, které má k dispozici televize Nova, jasné falzifikáty.

Podle Novy bylo možné v České republice získat nevyplněná negativní lustrační osvědčení, do kterých stačilo pouze doplnit osobní údaje. Takto vyrobená osvědčení se údajně prodávala za 10.000 korun.

Prezident Havel pozval zástupce církve a vlády na pondělí do Lán

Prezident Václav Havel inicioval schůzku zástupců vlády a církve, která by měla vyřešit jejich nynější spor. Prezident tak učinil po středeční hodinové schůzce s kardinálem Miloslavem Vlkem. V pondělí 23. listopadu by se měli na zámku v Lánech sejít prezident, kardinál, pražský světící biskup Václav Malý a ministr kultury Pavel Dostál 'ČSSD).

Vláda a církev se dostaly do sporu poté, co kardinál Vlk uvedl, že církve nemohou v současné situaci jednat se státem o řešení vzájemných vztahů, protože vláda nevzbuzuje jejich důvěru a zpochybňuje svou dříve projevenou ochotu k serióznímu dialogu.

Podle ministerstva kultury nemluví František Skřivánek pravdu

Za zcela nepravdivé a demagogické považuje ministerstvo kultury středeční vyjádření ředitele Náboženské matice Františka Skřivánka, který ministerstvo obvinil z návratu do 50. let a z bránění nápravě křivd a majetkových škod způsobených totalitním režimem. Sociální demokracie totiž navrhuje nový statut matice. ČTK to ve středu sdělila mluvčí ministerstva Hana Šlesingerová. Ministr kultury nevydal podle mluvčí do 18. listopadu žádný nový statut Náboženské matice. "Doktor Skřivánek proto nemůže hovořit o obsahové stránce tohoto nového statutu a dokonce jej srovnávat se statutem z roku 1950," dodala Hana Šlesingerová.

Francouzský premiér Jospin na oficiální návštěvě ČR

Oficiálním otevřením nového Francouzského lycea v Praze zahájil ve středu svou dvoudenní oficiální návštěvu České republiky francouzský premiér Lionel Jospin. Slavnostního aktu se za českou stranu zúčastnil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman, kterému Jospin předal při této příležitosti pamětní medaili. "Vybudovat nové lyceum stálo mnoho sil a je úspěchem francouzsko-české spolupráce," prohlásil Jospin při odhalení pamětní desky v budově školy.

Ještě ve středu v noci si obohatili francouzský premiér Jospin a český premiér Zeman oficiální program Jospinovy návštěvy v České republice procházkou starým centrem Prahy a krátkým posezením v jedné místní restauraci. Sdělil to zdroj blízký francouzské delegaci. Na noční procházku se vydali ihned po skončení oficiální večeře bez ohledu na pozdní hodinu a chladné počasí. Chtěli tak především zdůraznit své přátelství, uvedl zdroj.

Dnes bude francouzský premiér Lionel Jospin a několik ministrů a státních sekretářů francouzské vlády jednat se svými českými protějšky. Kromě setkání s premiérem Milošem Zemanem bude Jospin také hovořit s prezidentem Václavem Havlem. Setká se i s představiteli obchodní a ekonomické sféry a s českými studenty, s nimiž bude diskutovat poté, co v Karolinu vystoupí s příspěvkem na téma "Evropská unie."

Poprvé v historii dohodovacích řízení rychlá dohoda o cenách

Poskytovatelé zdravotní péče a zástupci zdravotních pojišťoven ve středu uzavřeli dohodu o cenách zdravotní péče na první pololetí příštího roku. Poprvé v historii dohodovacích řízení se tak podařilo uzavřít dohodu hned v prvním dni jednání. Podle prokuristky Všeobecné zdravotní pojišťovny 'VZP) Jiřiny Musílkové zvítězil zdravý rozum na všech stranách.

Jiří Gruša jednal s Helmutem Zilkem ohledně jeho příjezdu do Prahy

Český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša ve středu navštívil bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka, obviněného zhruba před měsícem ze spolupráce s československou rozvědkou, aby mu sdělil, že v příštích dnech mu bude zaslán dopis s pozváním prezidentské kanceláře do Prahy. Na dotaz ČTK, kdy nejpravděpodobněji se Zilkova návštěvě v Praze uskuteční, Jiří Gruša odpověděl, že "zřejmě během prvního týdne prosince".

Helmut Zilk podle komuniké velvyslanectví k celé záležitosti pouze uvedl, že po obdržení dopisu dojedná přímo s českou prezidentskou kanceláří podrobnosti své návštěvy.

Protestní akce na Hatích se zúčastnilo na 500 českých zemědělců

Na 500 českých zemědělců ve středu na hraničním přechodu Hatě vyjádřilo podporu vládě v ohlášených jednáních s Evropskou unií po zastavení subvencovaných dovozů. Hodinový protest měl upozornit na dosavadní bezkoncepční agrární politiku. Levné dovozy totiž podle zemědělců neznamenají levné potraviny. Zatímco farmářské ceny klesaly týdně o pět až deset procent, potraviny na pultech zlevnily o necelé jedno procento. Neúměrné zisky zpracovatelů a zejména obchodníků prý platí prvovýrobci a všichni občané státu.

Zemědělci podpořili i svolání celorepublikového setkání ředitelů a předsedů Agrárních komor do 27. listopadu tohoto roku. Přejí si zde za účasti premiéra a ministrů zemědělství, financí a pro místní rozvoj informovat veřejnost o výsledcích jednání s Evropskou unií ve věci zastavení subvencovaných dovozů.

Turecko prosí ČR, aby nepomáhala Kurdské straně pracujících

Naléhavou prosbu, aby Česká republika neposkytovala jakoukoli pomoc teroristické Kurdské straně pracujících, ve středu přednesla delegace zahraničního výboru tureckého parlamentu místopředsedovi vlády Egonu Lánskému a ministrovi zahraničních věcí Janu Kavanovi. ČTK to oznámila Monika Pajerová z ministerstva zahraničí.

Let OK 035 šťastně skončil v Praze

Radost ze šťastného shledání s blízkými a chvála na profesionalitu kapitána a posádku letu Českých aerolinií OK 035, které nouzově přistálo v Kanadě, zněly večer v hale Ruzyňského letiště z úst pasažérů. Ti po 20:00 přistáli v Praze. Podle nich na palubě nevznikla panika a nucené přistání v kanadském Ganderu bylo až na silný vítr hladké. Cestující po přistání v Praze ocenili výkon kapitána Antonína Žaluda a posádky mohutným potleskem. "Kouř v kabině neměl nic společného s požárem, což bylo velkou úlevou pro všechny," prohlásil na improvizované tiskové konferenci kapitán letadla. Dodal, že náročné přistání v silném větru v Ganderu zvládl s druhým pilotem dobře.

Podle IVVM mírně rostou u českých občanů obavy z nezaměstnanosti

Občané České republiky vnímají nyní situaci ve svém zaměstnání kritičtěji než dříve a od loňského října lze podle Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) hovořit o pozvolném poklesu počtu prosperujících firem. Pětatřicet procent zaměstnanců však stále perspektivy svého zaměstnavatele hodnotí jako velmi dobré. Dvě pětiny lidí, konkrétně 41 procent, podle IVVM vnímají své zaměstnání jako podnik s určitými, ale řešitelnými problémy. Budoucnost svého podniku za velmi nejistou považuje 19 procent lidí a jedno procento dotázaných očekává, že firma, kde pracují, určitě zanikne.

Počet osob infikovaných virem HIV je v ČR stabilizován

Počet Čechů infikovaných virem HIV stoupl k 31. říjnu ve srovnání s loňským rokem pouze o 22 případů, a dosáhl tak počtu 383 infikovaných osob. U 114 z nich přitom infekce dosáhla klinického stadia AIDS. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu, které ve středu na tiskové konferenci sdružení Společně s nadějí proti AIDS a drogám představila Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Ze sportu:

Fotbalová reprezentace České republiky prohrála ve Wembley s Anglií 0:2 a zaznamenala tak první porážku v letošním roce.

Český tenista Cyril Suk spolu s Australanem Stollem prohráli na Turnaji mistrů ve čtyřhře s bahamsko-kanadskou dvojicí Knowles, Nestor 6:2, 4:6 a 2:6.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.