Zprávy čtvrtek, 19. února 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou dnes pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Prezident Václav Havel se podrobil plastické operaci

Prezident Václav Havel se ve středu odpoledne podrobil plastické operaci, při níž mu lékaři v pražské střešovické nemocnici zacelili otvor v kůži na krku, který se vytvořil po operaci plic v roce 1996. Novinářům to řekl po schůzce lékařského konzilia jeho koordinátor Miroslav Čerbák. Dodal, že prezident zůstane ještě několik dní v nemocnici, na Hrad se má vrátit nejdříve za týden.

Z jednání vlády

Vláda ve středu schválila program sociální pomoci pro propuštěné železničáře se zpětnou platností od 1.ledna. Podle něho dostane letos a příští rok 6000 železničářů v předdůchodovém věku zvláštní jednorázovou zdanitelnou peněžitou výpomoc až 150.000 korun. Její výše bude záviset na dosavadním průměrném platu pracovníka a době, která mu zbývá k dovršení důchodového věku. Železničářské odbory se však pozastavují nad tím, že sociální program bude částečně hrazen z rozpočtu Českých drah.

Kabinet dále vyslovil souhlas s poslaneckým návrhem zákona o právu na informace, který zakotvuje povinnost veřejných institucí podávat takřka veškeré zprávy o své činnosti, a nikoli jen ty, které samy uznají za vhodné. Ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář uvedl, že vláda předá zákon do Poslanecké sněmovny i s materiálem obsahujícím technicko-legislativní připomínky.

Vláda podává návrh k Nejvyššímu soudu na zrušení osmi politických stran, které podle jeho názoru figurují spíše de iure, nikoli de facto. Mezi těmito subjekty figuruje například Českomoravská strana lidová, Demokratická strana Československa, Křesťanská a demokratická strana Romů, Strana romské národnosti Severočeského kraje, Unie měst a venkova, Hnutí československého porozumění, Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko a Romský národní kongres.

Členové kabinetu se na svém středečním zasedání přiklonili k mírovému řešení situace kolem Iráku. Vláda ale je připravena připojit se ke spojencům v případě, že se rozhodnou pro vojenský zásah proti režimu Saddáma Husajna, prohlásili ministři zahraničních věcí a obrany Jaroslav Šedivý a Michal Lobkowicz. Oba ministry vláda pověřila přípravou kroků, které povedou k pomoci spojencům tak, aby případná vojenská akce proti Iráku nezastihla Českou republiku nepřipravenou.

Jiří Skalický zřejmě požádá prezidenta, aby jeho demisi přijal

Místopředseda vlády a předseda ODA Jiří Skalický zřejmě požádá prezidenta Václava Havla, aby jeho demisi přijal. Skalický v pondělí nabídl premiéru Josefu Tošovskému rezignaci, protože není schopen vysvětlit, jakým způsobem byla ODA v minulosti financována. Prezident Skalického v úterý přesvědčil, aby svou demisi prozatím stáhl a vyvrátil podezření, že aliance napomáhala daňovým únikům. Skalický však nevěří, že by se mu do pondělí podařilo odhalit něco nového. Nebude už ani kontaktovat exministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, jenž zřejmě o tajemném sponzoringu aliance ví nejvíce. "Nehodlám se už angažovat," řekl pouze Skalický. Zda opustí i předsednické křeslo aliance, Skalický zatím nechtěl prozradit.

Občanská demokratická aliance udělá podle svého místopředsedy a ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla vše pro to, aby dokázala odpovědět prezidentu Václavu Havlovi.

V kauze financování ODS Policie ČR vyslechne další svědky

V souvislosti s vyšetřováním bývalého výkonného místopředsedy Občanské demokratické strany Libora Nováka hodlá Policie České republiky vyslechnout 20 až 30 lidí. Na dotaz ČTK to ve středu řekl ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček. Dodal, že k výslechu by měli být přizváni všichni členové Výkonné rady ODS z roku 1995 a pracovníci finančního odboru hlavní kanceláře strany, tedy osoby, které se podílely na vypracování daňového přiznání ODS

Unie svobody má přes 2200 členů

Unie svobody má k 18. únoru přes 2200 členů, z toho téměř polovinu z Moravy a Slezska. Členy unie by se podle předsedy přípravného výboru strany Jana Rumla mohli stát i další dva ministři, přičemž jedním z nich je Vladimír Mlynář. Ruml to řekl po středečním setkání s občany v Ostravě. Jméno druhého ministra, který o členství v unii také uvažuje, nechtěl zatím prozradit.

Švédský ministr obrany Sydow jednal s místopředsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Milošem Titzem

Otázky evropské bezpečnosti z pohledu České republiky patřily k tématům středečního jednání švédského ministra obrany Bj”rna von Sydowa s místopředsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Milošem Titzem. V doprovodu svého českého protějšku Michala Lobkowicze navštívil Vojenský opravárenský podnik 026 ve Šternberku. Během své dvoudenní návštěvy v České republice se Sydow setkal rovněž s předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským a se šéfem diplomacie Jaroslavem Šedivým.

Nizozemští experti v Praze školili české vyjednavače pro EU

Skupina nizozemských expertů a diplomatů ve středu v Praze ukončila dvoudenní školení členů zvláštního vyjednávacího týmu, který má zahájit jednání o podmínkách a okolnostech vstupu republiky do Evropské unie. Česká vláda se ve svém programovém prohlášení minulý měsíc zavázala nejpozději do začátku března se seznámit s resortními pozičními dokumenty, které mají důkladně analyzovat důsledky našeho budoucího členství a následně vypracovat a schválit mandát české delegace pro negociační jednání. EU má zahájit jednání o přijetí České republiky a dalších pěti států do svých řad 31.března. Na lednovém zasedání ministrů zahraničí členských zemí to v Bruselu oznámil šéf britské diplomacie Robin Cook, jehož země unii právě předsedá.

Čeští senátoři jednali v Moskvě

O posílení hospodářských vztahů mezi Ruskem a Českou republikou jednala ve středu v Moskvě delegace českých senátorů vedená předsedou Senátu Petrem Pithartem a ruským premiérem Viktorem Černomyrdinem. "Naše setkání bylo naprosto výjimečné. Nepadlo ani slovo o rozšíření Severoatlantické aliance," řekl po jednání Pithart. Budoucnost rusko-českých vztahů, integrace České republiky do západoevropských struktur, pozice Moskvy vůči těmto institucím a irácká krize byly na programu setkání českých senátorů s prvním náměstkem ministra zahraničí Igorem Ivanovem.

Pithart poskytl interview ruskému deníku Kommersant Daily

V rozhovoru pro ruský deník Kommersant Daily předseda českého Senátu označil za přízrak nezralosti demokracie v České republice skutečnost, že v nedávných prezidentských volbách byl Václav Havel jediným kandidátem na tento post. "Nikdo nemá být nenahraditelný," uvedl v článku nazvaném "K demokracii se nelze dostat bez obětí" Pithart, který ve středu ukončil svou pětidenní pracovní návštěvu Moskvy.

61% podpora vstupu do NATO

Většina občanů, konkrétně 61 procent, by podpořila vstup České republiky do Evropské unie. Z dlouhodobého hlediska počet stoupenců vstupu ČR do EU stále roste: loni v září bylo pro vstup 58 procent občanů a v březnu 1996 dokonce jenom 42 procent. Vyplývá to z únorového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, který dnes získala ČTK.

V případě smrti šestadvacetileté Romky z Vrchlabí půjde zřejmě o trestný čin vraždy

Případ tří příznivců hnutí skinheads, kteří měli v neděli ve Vrchlabí na Trutnovsku způsobit smrt šestadvacetileté Romky, matky šesti dětí, bude zřejmě překvalifikován z trestného činu ublížení na zdraví s rasovým podtextem na trestný čin vraždy. Na středeční tiskové konferenci v Trutnově to řekl šéf východočeského Krajského úřadu vyšetřování Miloš Kříž. V případě odsouzení za vraždu s rasovým podtextem by pak obviněným hrozily až výjimečné tresty odnětí svobody.

Přísnější postih pro pachatele rasových trestných činů žádají předseda olomouckého kulturního sdružení Romů Mikuláš Čuri a brněnský romský novinář Jan Horváth. Oba tak v rozhovoru pro ČTK reagovali na nedělní útok skinheadů na šestadvacetiletou Romku, který skončil její smrtí. Uvedli, že jsou - stejně jako "jistě i ostatní slušní lidé" - událostí pobouřeni a pevně doufají, že bude obvinění překvalifikováno z ublížení na zdraví na vraždu.

Podle Emila Ščuky z Romské občanské iniciativy Romové znovu uvažují o emigraci z ČR v souvislosti s tragickou smrtí šestadvacetileté romské ženy ve Vrchlabí na Trutnovsku. Ščuka upozornil, že se nejedná o první podobný případ a že jen během posledních několika týdnů byli Romové a cizinci terčem čtyř útoků. "Strach o holý život se mezi Romy stupňuje do té míry, že mají vážné obavy v zemi setrvávat a žít a opět zvažují emigraci z ČR," upozornil Ščuka.

Obnova oblastí postižených záplavami

Zejména obnovou regionů postižených loňskými záplavami se bude zabývat 120 účastníků celostátního semináře Kroměříž'98-Budoucnost zaplavených území, který pořádá ve čtvrtek a pátek v Kroměříži Kancelář prezidenta republiky spolu s dalšími institucemi. Jeho svolání inicioval prezident Václav Havel, který se však kvůli nemoci semináře nezúčastní. Podle profesora pražského Vysokého učení technického Vojtěcha Broži postihly červencové povodně 530 obcí, evakuováno bylo 79.000 lidí, poškozeno bylo 25.000 a zničeno 2500 až 3000 domů.

Mezinárodní konference o únoru 1948

Příležitostí ke srovnání, jak se odlišovaly cesty různých středoevropských a východoevropských zemí po druhé světové válce, bude třídenní mezinárodní konference historiků a dalších odborníků studujících dějinný studené války, která začne dnes v Praze. Setkání, jež se koná k 50. výročí převratu v únoru 1948, se zúčastní historici z mnoha evropských zemích, ale také ze Spojených států a z Kanady.

Připomínka 50. výročí komunistického převratu v New Yorku

V New Yorku uspořádaly k 50.výročí komunistického převratu v Československu pro Čechoameričany a příznivce ČR České centrum a generální konzulát ČR za spolupráce se Společností pro vědu a umění večer, jehož se zúčastnili i čeští senátoři Václav Benda (ODS) a Jaroslav Musial (ČSSD). Čechoameričani tlumočili senátorům údiv a pobouření nad tím, že v novém státě mají dodnes vliv ti, kdo se podíleli na budování komunistického režimu, že politické strany otevřely dveře bývalým komunistům. Zajímal je problém údajného poklesu polistopadového nadšení a morálky i nízká podpora Čechů pro vstup do NATO.

Oceněné snímky z 23. ročníku Ekofilmu v Českém Krumlově k vidění do 22. února v Praze

Filmy a videopořady z 23.ročníku mezinárodního festivalu Ekofilm v Českém Krumlově jsou od středy do 22.února k vidění v Národním technickém muzeu v Praze. Na své si mají přijít nejen studenti základních, středních a vysokých škol, kteří mají vstup zdarma, ale také široká odborná i laická veřejnost. Na loňský Ekofilm byla přihlášena stovka snímků z 22 zemí, z nichž mezinárodní porota ocenila jedenáct.

Ze sportu:

Slibné čtvrté místo patří čtveřici českých sdruženářů po skokanské části olympijského závodu v Hakubě. Kvarteto Marek Fiurášek, Ladislav Rygl, Jan Matura a Milan Kučera vyběhne do pátečního závodu na 4x5 km se ztrátou devíti sekund na vedoucí Finy.

České biatlonové družstvo ve složení Kateřina Losmanová, Irena Česneková, Jiřina Pelcová a Eva Háková obsadilo ve štafetě na 4x7,5 km po katastrofálním výkonu na druhém úseku solidní šesté místo.

Zcela nečekaně se ve středu v Českém olympijském domě v Naganu objevil Juan Antonio Samaranch. Předseda Mezinárodního olympijského výboru poblahopřál našemu lyžařskému akrobatovi Aleši Valentovi ke čtvrtému místu a hokejistům k vítězství ve čtvrtfinálovém utkání olympijského turnaje, v němž zdolali tým Spojených států 4:1. Samaranch popřál brzké uzdravení člence MOV Věře Čáslavské a slíbil, že v příštím roce přijede do Prahy na oslavy stého výročí založení Českého olympijského výboru.

Český tenista Petr Korda prodlužuje na tenisovém turnaji v Antverpách sérii zápasů bez porážky. Ve druhém kole si čerstvý vítěz Australian Open poradil se Španělem Albertem Portasem ve dvou setech 7:5, 6:2 a v boji o postup do semifinále se druhý hráč žebříčku ATP střetne s vítězem utkání mezi Bohdanem Ulihrachem a Slovákem Kučerou. Pokud Korda turnaj v Antverpách vyhraje, má šanci již začátkem týdne sesadit Američana Samprase z pozice světové tenisové jedničky.

Předpověď počasí

Oblačno, nejvyšší denní teploty 8 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.