Zprávy čtvrtek, 20. června 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

A nyni podrobneji:

Prezident Vaclav Havel se sesel se zastupci koalice

O vyvoji situace v koalicnim vyjednavani se v utery vecer nechal od predsedu koalicnich stran Vaclava Klause, Jana Kalvody a Josefa Luxe informovat prezident Vaclav Havel. Setkani se konala v soukrome vile prezidenta Havla v Praze-Stresovicich. Uvedl to prezidentuv mluvci Ladislav Spacek. Podle nej se ucastnici setkani shodli na tom, ze o konzultacich i jejich zaverech seznami verejnost az v dalsich dnech.

Ministr Vladimir Dlouhy k ucasti ODA v budouci vlade

Mistopredseda ODA a ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy potvrdil ucast jeho strany v budouci koalicni vlade a vyvratil tim spekulace, ze ODA by mohla prejit do opozice. "Soucasna situace vede k tomu, ze je ucast ODA ve vlade evidentni, nebot koalicni dohody k tomu smeruji, " uvedl ve stredu Vladimir Dlouhy

Predstavitele koalice jednali o vztahu cirkve a statu

Koalicni predstavitele trvaji na tom, ze ve vladnim prohlaseni musi byt vyresena take otazka vztahu cirkve a statu. Po stredecni schuzce mistopredsedu ODS, KDU-CSL a ODA Jana Straskeho, Jana Kasala a Karla Ledvinky to rekl Ledvinka. Tematem schuzky bylo podle neho zakomponovani restitucni tecky do vladniho programoveho prohlaseni a do koalicni smlouvy. Koalicni zastupci se podle Ledvinky dohodli na tom, ze "restitucni tecka ma byt" a ze "ma byt co nejdrive". Kasal v teto souvislosti pripustil, ze k teto tecce by se mohlo dospet v prubehu pristiho roku.

CSSD k nove podobe vedeni Poslanecke snemovny

Parlamentni frakce Socialni demokracie opustila tu variantu podoby vedeni snemovny, ktera predpokladala ucast pouze zastupcu CSSD a ODS. Nyni navrhuje variantu tzv. jedna plus ctyri, tedy vedeni tvorene ciniteli ODS, Socialni demokracie a KDU-CSL. Je ochotna vsak uvazovat i o variante s jednim predsedou a peti mistopredsedy, tedy vcetne ucasti ODA. Uvedl to predseda socialnedemokratickeho klubu Stanislav Gross s tim, ze v ramci zminenych variant nemuze nastat situace, kdy by se na vedeni snemovny podileli i zastupci KSCM a Republikanu.

Program ctvrtecniho jednani koalice

Predsedove stran dosavadni koalice se dnes sejdou k dalsimu jednani. Zabyvat by se meli predevsim sestavenim nove vlady a programovou casti koalicni dohody. Podle sveho pondelniho prohlaseni se chteji dohodnout jeste do ustavujici schuze parlamentu, tedy do utery 25. cervna. Jednou z nejasnosti ale zustava, zda ODS obsadi vetsinu ministerskych kresel. Proti jeji majorite v kabinetu se totiz stavi oba koalicni partneri jak ODA, tak i KDU-CSL.

K programu jednani Poslanecke snemovny

V Poslanecke snemovne by se dnes meli znovu sejit zastupci ODS a socialnich demokratu, aby resili priority na vedeni peti parlamentnich vyboru. Vyloucena nejsou ani dalsi bilateralni jednani parlamentnich frakci. Podle mistopredsedy ODS Jiriho Vlacha existuje nebezpeci, ze ke kompromisu mezi CSSD a ODS v jejich pozadavcich na vedeni vyboru nedojde do zahajeni schuze 25.cervna.

Zastupci poslaneckych klubu koalice se sejdou predstaviteli parlamentni frakce Socialnich demokratu

Zastupci poslaneckych klubu soucasne vladni koalice se sejdou s predstaviteli parlamentni frakce Socialnich demokratu v pondeli odpoledne. Jako jeden z vysledku stredecni schuzky predsedu poslancu KDU-CSL a CSSD Miloslava Vyborneho a Stanislava Grosse to uvedl mluvci poslaneckeho klubu KDU-CSL Jaroslav Orel.

K jednani vlady

Pro cizince z rozvojovych a dalsich potrebnych zemi bude pro leta 1997 az 2002 vytvoreno 200 vladnich stipendijnich mist na ceskych vysokych skolach. Po jednani vlady to rekl jeji mistopredseda Jan Kalvoda. Uvedl, ze navrh na zrizeni stipendijnich mist vsak nedoprovazi financni castka, ktera by je mela pokryt.

Informoval rovnez, ze vlada chce vedet vice o aktivitach vojenskeho zpravodajstvi za rok 1995 a o obranyschopnosti zeme, a proto ulozila ministru obrany Vilemu Holanovi, aby o tato dve temata rozsiril material o cinnosti vojenske rozvedky za rok 1995, jehoz projednavani kabinet prerusil. Ministerstvo obrany oznacilo zpravu predlozenou na stredecnim zasedani vlady za tajnou a odmitlo ji proto komentovat. Vlada schvalila navrh rozvojove pomoci na rok 1997 ve vysi 650 milionu korun. Tuto castku vsak musi jako polozku statniho rozpoctu schvalit parlament.

Vaclav Havel se ucastni 13.mezinarodni konference NATO

Ve Varsave dnes zacina 13.mezinarodni konference NATO o vojenskem a politickem rozhodovani. Akce se ucastni predstavitele 34 zemi, vcetne prezidenta Vaclava Havla. Podle generalniho tajemnika Aliance Javiera Solany by mela konference zlepsit vzajemne vztahy mezi NATO a staty usilujicimi o clenstvi v teto vojenske organizaci.

Cesky premier prevzal Evropskou cenu remesel Severniho Poryni-Vestfalska

Cesky premier Vaclav Klaus prevzal ve stredu v Koline nad Rynem Evropskou cenu remesel Severniho Poryni-Vestfalska, ktera byla letos jiz popate udelena u prilezitosti zahajeni veletrhu remesel v tomto nemeckem meste. Klaus byl vyznamenan za "vynikajici prinos k prosazovani politiky svobodneho trzniho hospodarstvi ve stredni a vychodni Evrope a za zasluhy o rozvoj stredniho stavu v Ceske republice".

Vaclav Klaus k reformni politice v CR

Presvedceni, ze reformni politika nebyla pri nedavnych parlamentnich volbach v Ceske republice odmitnuta, vyjadril v Koline nad Rynem Vaclav Klaus. Zduraznil, ze hlavni reformni sile v Cechach - Obcanske demokraticke strane - vyjadrili volici stejnou podporu, jako pred ctyrmi lety, a tim se Ceska republika nadale zasadne odlisuje od ostatnich transformujicich se zemi.

Ze sportu

Na evropskem fotbalovem sampionatu se uz upresnuji jmena tymu postupujicich do ctvrtfinale. Po uternich vysledcich: Skotsko - Svycarsko 1:0, Anglie - Nizozemi 4:1, Spanelsko - Rumunsko 2:1 a Francie - Bulharsko 3:1 postupuji, krome Chorvatska, ktere si ucast ve ctvrtfinale vybojovalo uz v predposlednim kole zakladni skupiny take celky Francie, Spanelska, Anglie a Nizozemi.

Cesti fotbalovi reprezentanti postoupili do ctvrtfinale! Cesti fotbalisti vcera v Liverpoolu vybojovali remizu s Ruskem 3:3 a protoze, druhe utkani ve skupine C mezi Nemeckem a Italii skoncilo v Manchesteru bez branek, postoupili do ctvrtfinale mistrovstvi Evropy. Zapas mel mimoradne dramaticky prubeh. Po skvelem nastupu Uhrinova tymu a vyhranem polocase 2:0, prevzal oteze souper a pet minut pred koncem strhl zasluhou Bescastnycha vedeni na svou stranu. Smicer vsak jeste stihl vyrovnat a posunout tak svuj tym mezi nejlepsi evropskou osmicku. Ve ctvrtfinale se Cesi v nedeli v Birminghamu stretnou s vitezem skupiny D, jimz se stalo Portugalsko.

A na zaver kratce o pocasi

V Ceske republice bude ve ctvrtek oblacno, misty prehanky a ojedinele i bourky. Denni teploty se budou pohybovat mezi 20 a 25 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.