Zprávy čtvrtek, 20. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Krátce k některým tématům...

A nyní podrobně:

Vláda schválila mimo jiné návrh zákona o státních dluhopisových programech

Návrh zákona o vzájemné pomoci při správě přímých a nepřímých daní v rámci harmonizace s evropským právem schválila ve středu vláda. Cílem zákona je zapracovat do právního řádu ČR směrnici Evropské unie o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány jednotlivých členských států v oblasti přímého a nepřímého zdanění a tím přispět k zamezení daňovým únikům, které přesahují územní působnost jednotlivých zemí a mají nadnárodní povahu.

Kabinet Miloše Zemana se také rozhodl požádat Poslaneckou sněmovnu, aby dva vládní návrhy zákonů, které se týkají vzájemného vymáhání daňových a finančních pohledávek mezi ČR a zeměmi Evropské unie, projednali a schvalovali poslanci pouze v jednom a nikoli v obvyklém trojím čtení. Vládou navržený postup by umožnil schválení předloh prakticky v jednom dnu. Vláda tak poprvé využila nové znění sněmovního jednacího řádu, které od letošní zimy umožňuje zrychlené projednávání předloh, které pomáhají při slaďování českého zákonodárství s legislativou EU.

Ministři dále schválili návrh zákona o státních dluhopisových programech. Na úhradu schodku státního rozpočtu za loňský rok a úhradu jistin státního dluhu, které jsou splatné v roce 2001 a 2002, vydá dluhopisy za 111,6 miliardy Kč.

Vláda zřídila ve státním rozpočtu zvláštní položku na financování projektů určených pro integraci Romů. Na tyto projekty vyčlenila 21 miliónů korun, s nimiž bude moci disponovat Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Vláda totiž schválila zásady pro dotace, které mají podpořit romskou integraci do většinové společnosti. Tyto zásady předpokládají, že integrační programy budou rozděleny do pěti skupin. "Poprvé v dějinách České republiky se objevila ve Všeobecné pokladní správě státního rozpočtu samostatná položka, nikoli příliš gigantická, která se jmenuje Podpora projektu integrace romské komunity," řekl novinářům vicepremiér Pavel Rychetský.

Na základě rozhodnutí vlády zavede Česká republika jednotné evropské číslo tísňového volání 112 od 2. ledna 2003. Zachovány ale zůstanou i dosavadní tísňové linky 150, 155 a 158 zůstanou zachovány. Na nové lince 112 ale budou přijímat i oznámení v angličtině a němčině. Ministři přijali i záměry programů podpory regionálního rozvoje pro severozápadní Čechy a Ostravsko. Vláda schválila i návrh strategie ochrany před povodněmi pro území České republiky.

Vlastní návrh zákona o registrovaném partnerství předloží vláda možná ještě letos. Rada pro lidská práva doporučila kabinetu, aby zvolil odlišnou cestu podle francouzského vzoru, což znamená připravit zákon umožňující uzavírat registrované partnerství všem párům bez ohledu na pohlaví. Návrh by tedy mohl zlepšit nejen postavení párů stejného pohlaví, ale i nesezdaných dvojic

Do řešení napjaté situace v dole Kohinoor na Mostecku vláda nebude zasahovat. Vlastník dolu, Mostecká uhelná společnost, nemůže počítat s pomocí policie při snaze donutit horníky k opuštění podzemních prostor dolu. Vyplývá to z odpovědí premiéra Miloše Zemana a ministra vnitra Stanislava Grosse po jednání vlády. Premiér Zeman pokládá za těžké, aby vláda zasahovala do činnosti soukromé společnosti. "V takovém případě by vláda mohla být vyzývána k tomu, aby se vměšovala do jakýchkoli sporů v jakýchkoli jiných soukromých společnostech," dodal.

Stávkující horníci z dolu Kohinoor odmítají vyfárat a stále trvají na všech svých požadavcích

Horníci z dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, kteří už tři dýdny stávkují 365 metrů pod zemí nevyfárají, dokud nebudou splněny jejich požadavky. Novinářům to řekl mluvčí stávkujících havířů Milan Kuřina. Hlavním požadavkem stávkujících horníků stále zůstává prodej dolu firmě SHD-Peel, a to i přes oznámení vedení Mostecké uhelné společnosti, že odmítá nadále o prodeji jednat. Havíři trvají i na odvolání představenstva dolu. Odborový předák Cyril Zapletal ve středu přijal roli zprostředkovatele horníků pro jednání s Mosteckou uhelnou i vládou.

Představenstvo Mostecké uhelné mělo ve středu na programu mimořádné jednání. Po jeho skončení oznámil finanční ředitel Vasil Bobela, že Mostecká uhelná společnost už nebude jednat s žádným dalším zájemcem o odkoupení Dolu Kohinoor. Jak uvedl, provoz v Mariánských Radčicích bude nadále provozovat akciová společnost Důl Kohinoor v souladu s rozhodnutím valné hromady z loňského srpna o rychlé variantě útlumu. Představenstvo Mostecké uhelné také garantuje 48 hodinovou pracovně právní beztrestnost pro všechny účastníky okupační stávky v hlubině i na povrchu avšak pod podmínkou vyfárání a ukončení protestu do pátku, do 14 hodin.

Týž den vyzvala Mostecká uhelná společnost vyzvala Ministerstvo průmyslu a obchodu k urychlenému jednání o dotaci na útlum dolu Kohinoor. Ředitel pro strategický rozvoj této společnosti Petr Pudil považuje chování ministerstva za skandální. Uvedl, že ministerstvo avizovalo připravenost převést neinvestiční dotaci na útlum těžby po prodeji dolu na nový právní subjekt tak, aby mohlo pokračovat financování útlumu dolu.

MPO je připraveno adekvátně reagovat na jednání o dolu Kohinoor

Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje prohlášení důlní firmy Mostecké uhelné společnosti, které označilo postoj ministerstva v záležitosti dolu Kohinoor za skandální, za nedorozumění. "Ministerstvo průmyslu a obchodu zaujímá naprosto vstřícný postoj k probíhajícím jednáním a je připraveno na výsledek adekvátně reagovat," řekl ČTK vrchní ředitel ministerstva Vlastimil Nesrsta. Podle něj ministerstvo udělá vše pro převedení vyčleněné dotace na útlum dolu po jeho prodeji na nový subjekt, který bude mít potřebné právní náležitosti. Jak Vlastimil Nesrsta dále uvedl, dotace činí 161,8 miliónu korun na rok 2000 a 600 miliónů Kč do konce roku 2005. "Je to nadstandard... na důl Kohinoor je vyčleněno více, než by dostala jiná srovnatelná lokalita," prohlásil. Dodal, že více peněz nelze poskytnout.

Asociace samostatných odborů podporuje horníky Dolu Kohinoor

Stávkující horníky z Dolu Kohinoor podpořila Asociace samostatných odborů. Její předseda Bohumír Dufek uvedl, že nabízí horníkům i jejich rodinám jakoukoli pomoc. Požadavek Mostecké uhelné společnosti, která platnost smlouvy o smlouvě budoucí se společností SHD-Peel podmínila tím, že stávkující havíři do 24 hodin od jejího podpisu vyfárají, považuje asociace za zásah do práv odborů stávkovat.

Klaus ke Kohinooru: ODS je pro řešení, které respektuje právo

ODS je při řešení současných problémů kolem dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku na straně takových metod, které respektují právo a oprávněné zájmy majitelů dolu. Uvedl to předseda strany Václav Klaus v písemném stanovisku, které poskytl ve středu ČTK. ODS podle něj "dlouho mlčela, neboť věřila, že problematika dolu bude řešena standardní cestou", což se prý ale nestalo.

Podle Güntera Verheugena by se EU měla rozšiřovat po skupinách

Evropská unie je přesvědčena, že Polsko, Česká republika a Maďarsko by do tohoto uskupení měly vstoupit jako blok. Na konferenci pořádané v Bruselu Střediskem pro výzkum evropské politiky to prohlásil komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen. Unie by se podle něj měla rozšiřovat východním směrem spíš po skupinách než po jednotlivých státech. Visegrádská skupina, kterou tvoří kromě tří uvedených zemí ještě Slovensko, by v tomto procesu měla mít přednost, uvedl Verheugen. Představitelé unie ale dávají najevo, že vstup první vlny žadatelů k 1. lednu roku 2003, je nepravděpodobný.

V Lublani skončila parlamentní konference kandidátských států EU

Vedoucí činitelé zákonodárných sborů zemí, které zahájily rozhovory o připojení k Evropské unii, se ve středu v Lublani shodli na názoru, že tato jednání by s prvními státy měla být završena do konce roku 2001, což by umožnilo jejich začlenění do unie již k 1. lednu 2003. Vyplývá to z komuniké schváleného na závěr 9. parlamentní konference kandidátských států EU. Konference se zúčastnili čelní představitelé parlamentů 12 zemí, které s EU o členství jednají. Mezi nimi je i předsedkyně Senátu ČR Libuše Benešová.

Prvními šesti zeměmi, které byly přizvány k jednáním s EU v roce 1998, jsou Estonsko, Maďarsko, Polsko, Česká republika, Slovinsko a Kypr. Na loňském prosincovém summitu EU v Helsinkách předsednictvo EU rozhodlo zahájit jednání také s dalšími šesti státy: Lotyšskem, Litvou, Bulharskem, Rumunskem, Slovenskem a Maltou.

V Praze probíhá líčení s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem

Třetím dnem pokračovalo ve středu líčení s bývalým výkonným místopředsedou ODS Liborem Novákem, který je stíhán pro daňové úniky. Soud vyslechl bývalého pražského primátora a senátora Jana Koukala. Ten uvedl, že o celé záležitosti nic neví. Mimo soudní síň však prohlásil, že Novák nepochybně odpovědnost za nepravdivá daňová přiznání ODS nese. Podle Koukala je ale věcí soudu, aby zjistil, zda jde o odpovědnost trestní. Domnívá se, že krácení daně je úřední chyba, která je součástí neprofesionality kanceláře ODS, a šéf kanceláře za to nese zprostředkovanou odpovědnost.

Bývalý poradce někdejšího ministra zahraničí Josefa Zieleniece a současný velvyslanec v Irsku Petr Kolář potvrdil, že ODS o falešných sponzorech věděla. Zopakoval své dřívější prohlášení, že stranické špičky musely už na jaře 1996 vědět, že za jmény fiktivních sponzorů se skrýval dar bývalého tenisty Milana Šrejbera. Kolář to uvedl rovněž ve středu jako svědek v procesu Liborem Novákem.

Prezident Havel příští středu odvolá ministry Peltráma a Císaře a jmenuje nástupce

Příští středu opustí svá ministerská křesla ministr dopravy Antonín Peltrám a ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Prezident Václav Havel, který je nyní na dovolené v Itálii, totiž přijal návrh premiéra Miloše Zemana a oba ministry chce ve středu 26. dubna odvolat. Týž den jmenuje jejich nástupce Jaromíra Schlinga a Petra Lachnita. Prezidentská kancelář ve středu ČTK sdělila, že prezident se ještě před přijetím odvolávaných ministrů a vlastním jmenováním sejde s premiérem Zemanem, aby si s ním o změnách ve vládě promluvil.

Podle ministra Motejla se české věznice řadí přeplněností k nejhorším v Evropě

Přeplněnost českých věznic je natolik kritická, že se Česká republika kapacitou věznic dostala na poslední místa v Evropě. Během veřejném slyšení o vězeňství v Senátu to ve středu prohlásil ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Podle něj na 100.000 obyvatel v roce 1999 připadalo v ČR 224 vězňů, což je například zhruba dvakrát více než ve slovenských nebo anglických věznicích, a o 75 více než v Polsku. ČR dokonce zaostává také za Rumunskem a Bulharskem, doplnila ministra generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová. Konstatovala, že počtem vězňů na 100.000 obyvatel se ČR dostala na úroveň některých zemí, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu.

Podle zprávy Petra Uhla se situace Romů v ČR nemění, diskriminace trvá

Situace romské komunity se u nás oproti předchozím rokům výrazně nezměnila. Konstatuje to Zpráva o stavu lidských práv v České republice v roce 1999, kterou zpracoval vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Podle zprávy pokračovaly rasově motivované útoky skinheadů a diskriminace při hledání práce a ve službách. Jedinou pozitivní změnou v této oblasti je zákaz diskriminace, nově zakotvený v zákoně o zaměstnanosti.

Kuba obvinila české diplomaty, že podněcují podvratnou činnost

Kuba ve čtvrtek obvinila diplomaty českého velvyslanectví v Havaně, že podněcují "podvratnou činnost" a že "uvnitř země kují pikle a podporují vnitřní kontrarevoluci". V pětihodinovém diskusním pořadu kubánské státní televize kubánští činitelé dále označili českého prezidenta Václava Havla za intelektuálně průměrného kontrarevolucionáře. V debatě kubánský ministr zahraničí Felipe Pérez Roque v reakci na úterní schválení rezoluce kritizující Kubu, kterou v Komisi OSN pro lidská práva předložila ČR spolu s Polskem, označil pracovníky českého velvyslanectví za "žoldáky a kurýry" Spojených států. Právní odborníci José Luis Méndez a Manuel Hevia v diskusi, které se zúčastnil i kubánský prezident Fidel Castro, odsoudili "intenzivní nezákonnou činnost", kterou velvyslanectví ČR na Kubě vyvíjí "v zájmu Spojených států". Oba jmenovali několik diplomatů, kteří prý od roku 1992 na Kubě podněcovali "vnitřní podvratnou činnost" a udržovali úzké vztahy s kubánskými disidenty a zájmovou sekcí Spojených států v Havaně. Méndez uvedl, že v současnosti se na podvratné činnosti podílejí český chargé d'affaires Josef Maršíček a první tajemník velvyslanectví Petr Kavan. Dodal, že styl jejich práce se liší od stylu jejich předchůdců, je "rafinovanější"; čeští diplomaté prý "v zásadě předstírají odstup od disidentů". Diplomatické vztahy mezi Kubou a ČR jsou od roku 1993 na úrovni chargé d'affaires. Kubánský poslanec a novinář Lazaro Barredo řekl o Václavu Havlovi, že "je povoláním kontrarevolucionář", a prohlásil, že český prezident je "intelektuálně průměrný". Uvedl, že USA pomohly vytvořit Havlovu proslulost jako kulturní osobnosti, aby legitimizovaly jeho nástup k moci, a že ho později využívaly jako "lokaje" své politiky. Další účastníci debaty popisovali českou společnost deset let po pádu komunismu jako společnost sužovanou nerovností, rasismem, prostitucí a drogami.

Česká diplomacie je znepokojena situací v Zimbabwe

Ministersvo zahraničí ČR je znepokojeno situací v jihoafrickém Zimbabwe. Podle šéfa rezortu Jana Kavana se chystá ministerstvo zaujmout k této situaci v nejbližší době diplomatické stanovisko. Ministr Kavan řekl ve středu ČTK, že bude reagovat poté, co si prostuduje detaily akcí namířených proti bílým farmářům v Zimbabwe. Česká republika, která v úterý úspěšně prosadila v komisi OSN rezoluci odsuzující porušování lidských práv na Kubě, hodlá podle Jana Kavana vystupovat proti bezpráví i kdekoliv jinde na světě. 10.000 USD poskytne Česká republika Mongolsku

Česká republika finančně pomůže Mongolsku, které se potýká s následky nezvykle kruté zimy. Ředitelka tiskového oddělení ministerstva zahraničí Irena Krasnická ČTK sdělila, že český chargé d'affaires v Ulánbátaru předá mongolské vládní komisi na odstraňování následků hladomoru šek v hodnotě 10.000 dolarů. Příští úterý 25. dubna uplyne půl století ode dne, co někdejší Československo navázalo s Mongolskem diplomatické styky.

Občanské iniciativy žádají referendum o Temelínu

Zahájení podpisové akce, požadující vypsání referenda o spuštění jaderné elektrárny Temelín, oznámili na středeční tiskové konferenci zástupci koalice 74 občanských iniciativ nazvané Referendum 2000. Petice se obrací na poslance a senátory, aby se zasadili o vyhlášení lidového hlasování s otázkou "Jste pro uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu?". Členy petičního výboru jsou mimo jiných bývalí ministři životního prostředí Martin Bursík a Ivan Dejmal, filozof Erazim Kohák a ekolog Jakub Patočka. Premiér Miloš Zeman však týž den označil referendum před dokončením projektu za komické. Elektrárna má být zprovozněna v květnu příštího roku.

The Financial Times: ČR je nejatraktivnější zemí regionu pro zahraniční investice

Do České republiky směřuje řada zahraničních firem, které zde chtějí investovat. Nejvíce je lákají investiční pobídky, nízké náklady na pracovní sílu a výhodná geografická poloha země. Napsal to ekonomický deník The Financial Times, který jako příklad uvádí investici nizozemské společnosti Philips. Ta hodlá v České republice investovat zhruba 200 miliónů EUR do výstavby nové továrny na výrobu televizních obrazovek, což je podle FT dalším důkazem, že země je v regionu střední Evropy pro alokaci přímých zahraničních investic nejatraktivnější.

Každý den vzniká na českém Internetu zhruba deset nových obchodů

Přibližně deset nových virtuálních obchodů vzniká každý den na českém Internetu. Jejich počet v současnosti převyšuje 1900 a loni se zvýšil o 1000 procent. Na konferenci Prague Internet World 2000 to uvedl předseda představenstva společnosti Computer Press Jiří Hlavenka. Internetové obchody a obchodní domy utržily loni podle studie firmy Deloitte&Touche v ČR 45 miliónů korun. Letos Hlavenka odhaduje růst trhu internetových obchodů o 2,5násobek a růst celkového trhu e-commerce o 300 procent.

Nadace Charty 77 udílela Cenu Josefa Vavrouška za rok 1999

Cenu Josefa Vavrouška za rok 1999 udělila Nadace Charty 77 ekologovi Igoru Míchalovi za celoživotní prosazování odpovědného vztahu člověka k přírodě nejen formou odborných prací, ale také svým lidským postojem k zásadním otázkám ochrany přírody a krajiny. Cena na počest významného ekologa a bývalého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 tragicky zahynul se svou dcerou ve slovenských Tatrách, je letos udělována počtvrté.

V Betlémské kapli probíhá výstava o české architektuře

Česká architektura 1989 - 1999 očima kritiků je název výstavy, která byla zpřístupněna v Betlémské kapli v Praze. Jde o putovní expozici, kterou časopis Architekt spolu s prestižní Galerií Jaroslava Fragnera postupně představí například v Brně, Ostravě, Klatovech, Plzni, Chebu, ale i v Bratislavě, Stockholmu, Drážďanech a v řadě dalších měst. Expozice představuje 45 realizovaných prací a tři studie, které vybralo jedenáct předních českých kritiků a teoretiků. Je doplněna katalogem a v lapidáriu Betlémské kaple bude k vidění do 12. května.

Sport

Český tenisový pár Cyril Suk, Daniel Vacek prohrál na turnaji v Monte Carlu s argentinskou dvojicí Arnold, Garcia po setech 4:6 a 6:7. Se střídavými úspěchy si vedli další čeští tenisté: Ctislav Doseděl ztratil s Francouzem Escudem pouhé dva gamy a hladce postoupil po výhře 6:0, 6:2. Naopak nedařilo se Jiřímu Novákovi, který nestačil na dalšího Francouze Cedrika Piolina a prohrál s ním ve dvou setech 4:6 a 3:6.

Čeští hokejisté porazili v prvním ze dvou přípravných utkání na mistrovství světa Rusko 2:1. Po 41 dnech plavby překonali čeští mořeplavci Martin Ducháč a David Křížek na ultralehkém katamaranu Atlantský oceán. Jejich pouť skončila ve středu kolem dvacáté hodiny středoevropského letního času v přístavu Marin na ostrově Martinik, kam dorazili po absolvování 6700 kilometrů ze španělského Cádizu.

A ještě stručně o čtvrtečním počasí Polojasno až oblačno, nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.