Zprávy čtvrtek, 20. května 1999

Nyní podrobněji:

Ministr Vetchý zaslal západním vládám dopis o zájmu nakoupit stíhačky

Ministr obrany Vladimír Vetchý zaslal pěti západním vládám oficiální dopis o zájmu České republiky nakoupit pro armádu nadzvukové stíhací letouny. Vetchý to ve středu řekl členům senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Upřesnil, že dopis, který projednala vláda, odeslal do Spojených států, Francie, Německa, Velké Británie a Švédska. Výrobci letounů by měli předložit své nabídky zhruba do pěti měsíců. Vetchý uvedl, že první nové nadzvukové stroje by mohly být nasazeny na konci roku 2004.

Vláda do pozemní ofenzívy v Kosovu nepůjde

Česká vláda podle mluvčího Libora Roučka nesouhlasí s případnou pozemní ofenzívou Severoatlantické aliance v Kosovu. Mluvčí tak reagoval na prohlášení amerického prezidenta Billa Clintona, který nevyloučil nasazení pozemních vojsk NATO v kosovském konfliktu. Vláda podle Roučka počítá pouze se zapojením českých vojáků v mírových operacích podobného typu, které se uskutečnily pod záštitou OSN v Bosně a Hercegovině.

Šedivý: Pozemní operace NATO v Kosovu je nejkrajnějším řešením

Použití pozemních sil NATO v kosovském konfliktu je podle náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého nejkrajnějším řešením. V současné době jsou priority položeny do diplomatických jednání. Pozemní operace by si podle něj v případě, že diplomatická jednání ztroskotají, vyžádala i přes letecké údery obrovské úsilí a značné materiální hodnoty.

S Clintonovým názorem souhlasí předseda senátního výboru pro obranu a bezpečnost Michael Žantovský 'ODA). "Probíhající operace v Kosovu je operace, kterou se NATO zavázalo dovést do cíle," řekl Žantovský a připomněl, že Jugoslávie musí přijmout pět podmínek aliance. Podle něj NATO musí být připraveno, aby svého cíle dosáhlo a nemůže vyloučit ani nasazení pozemních jednotek.

Armáda by měla opustit minimálně čtvrtinu svých posádek a objektů

Česká armáda se podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého chystá z finančních důvodů opustit minimálně čtvrtinu svých posádek a objektů. Šedivý členům senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost řekl, že plánovaná dislokace vojsk bude jednou z nejsložitějších věcí, se kterými se bude v příštích letech armáda potýkat. Seznámil senátory také s plánovaným snižováním počtu zaměstnanců resortu obrany. Koncepce počítá s tím, že do roku 2002 se sníží počet všech osob z 81.000 na 62.000. Šedivý odhaduje, že po roce 2010 by se mohla česká armáda blížit k profesionalizaci.

Poslanci po vládě požadují přepracovat bezpečnostní strategii

Poslanecká sněmovna navrhla vládě, aby přepracovala bezpečnostní strategii České republiky. Sněmovna návrh přijala po více než dvouhodinové rozpravě. Výhrady vycházely hlavně z řad pravice. Poslanci strategii vytýkali například nejasné a nedostatečné definování českých národních zájmů, neúplné vyjmenování bezpečnostních rizik či fakt, že vláda přípravu strategie vůbec nekonzultovala s jinými politickými stranami.

Vláda zřejmě nevyhoví žádosti sněmovny, aby přepracovala materiál o bezpečnostní strategii České republiky. Vyplynulo to z vyjádření vicepremiéra Egona Lánského, který ve vládě odpovídá za bezpečnostní a zahraniční politiku.

Sněmovna vyzvala vládu k vytvoření jednotné veřejné správy

Poslanecká sněmovna vyzvala vládu, aby při přípravě plánovaného vzniku krajů dala přednost takovému řešení, které povede ke spojení výkonu státní správy a samosprávy. Největší podporu mezi poslanci nalezla představa, aby státní úředníci po vzniku regionů pracovali ve stejných budovách jako samosprávné orgány, které by mohly ovlivňovat počty úředníků a náklady na jejich mzdy. Zastánci varianty jednotné veřejné správy, pro kterou hlasovala drtivá většina přítomných poslanců, si od ní slibují snížení výdajů na byrokracii a její omezení.

Ačkoli rozhodnutí sněmovny bylo nakonec poměrně jednoznačné, samotná rozprava o vzniku krajů a reformě veřejné správy tomu neodpovídala. Například někteří poslanci ODS vládu nabádali, aby pečlivě zvážila, zda je skutečně reálné zvolit krajská zastupitelstva již na podzim roku 2000.

Sněmovna znovu schválila novelu transformačního zákona

Nejvýše 10 tisíc korun čeká na osoby, které uplatní majetkový nárok z transformace zemědělských družstev. Zaručuje jim to návrh zákona, který i přes nesouhlas senátu opakovaně přijala poslanecká sněmovna. Hlasování se neúčastnili poslanci Unie svobody a ODS, kteří opustili jednací sál, protože s předlohou nesouhlasí. Jaroslav Pešán z ODS poukázal na odmítavý postoj soukromých zemědělců, podle nichž novela zvýhodňuje jednu skupinu občanů na úkor druhé a porušuje vztah mezi věřiteli a dlužníky. Ke kritikům se připojil i šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý, podle něhož je ve sněmovně více než 101 poslanců, kteří považují za možné, aby byly desetitisíce lidí připraveny zákonem o svůj majetek. Poslanec ODS Milan Zuna chce zaslat prezidentovi Václavu Havlovi dopis s výzvou, aby kontroverzní novelu transformačního zákona nepodepisoval.

Soukromé školy těší, že sněmovna podpořila dotace

Zástupce soukromých škol potěšilo, že Poslanecká sněmovna v úterý v prvním čtení schválila návrh zákona, který těmto školám umožňuje získat ze státního rozpočtu stejnou dotaci jako školám státním. Tajemník Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Petr Jadrný soudí, že pokud parlament zákon schválí, ukončí diskriminaci dětí, které navštěvují soukromé školy, vůči žákům škol státních. Reakci ministra školství Eduarda Zemana, který ve sněmovně pohrozil demisí, pokud zákon v dalších čteních schválí, považuje Jadrný za nepřiměřenou a zbytečnou. Předlohu vypracovali poslanci Unie svobody a ODS. V rozpravě vyčítali vládě ČSSD negativní vztah k soukromému školství, který podle nich ústí v nespravedlivý systém financování, který privátní školy znevýhodňuje.

Premiér Zeman zpochybnil reálnost velké koalice ČSSD a ODS

Reálnost velké koalice ČSSD s ODS zpochybnil premiér Miloš Zeman, když v pořadu Českého rozhlasu řekl, že programy ODS a ČSSD jsou velmi obtížně slučitelné. Premiér má zato, že nyní je zapotřebí splnit poslední bod opoziční smlouvy - a tím je změna volebního zákona. Na ní se obě hlavní politické strany podle něj v podstatě již dohodly. Pokud bude opoziční smlouva při příležitosti jejího prvního výročí stvrzena, volby se budou konat podle jiného systému - sice stále ještě poměrného, ale s posílením většinových prvků, uvedl Zeman.

ČR a Řecko předloží iniciativu v řešení kosovské krize v pátek

Česká republika a Řecko pravděpodobně předloží svou iniciativu v řešení kosovské krize v pátek Severoatlantické radě. Řekl to dnes v jihokorejské metropoli Soulu český ministr zahraničí Jan Kavan. Poznamenal, že iniciativa získává stále větší podporu. Za jeho nynější cesty ve východní Asii ji po japonském ministru zahraničí podpořil i jeho jihokorejský protějšek Hong Song-jong.

Česko-řecká mírová iniciativa může podle předsedy Unie svobody Jana Rumla oslabit vyjednávací pozici celé Severoatlantické aliance. Rumla znepokojuje, že řešení kosovské krize je údajně konzultováno s Bělehradem a také to, že iniciativa počítá s větším zapojením Ruska. Předsedovi unie se rovněž nelíbí, že Česká republika spolupracuje na iniciativě s Řeckem. "To je země, která má úplně jiné geopolitické, politické, vojenské i strategické zájmy, než má Česká republika," řekl Ruml.

ČR se chce zúčastnit konkursu na stavbu elektrárny v Severní Koreji

ČR má zájem o účast na konkursu na stavbu elektrárny s lehkovodními jadernými reaktory v Severní Koreji v rámci projektu Organizace pro rozvoj energetiky Korejského poloostrova. Po jednání se svým jihokorejským protějškem Hong Song-jongem to prohlásil český ministr zahraničí Jan Kavan. K hlavním tématům jednání podle Kavana patřily český deficit v obchodu s Jižní Koreou a další účast Jižní Koreje na revitalizaci českého průmyslu formou investic.

Žantovský: Jadernou spolupráci s Íránem je třeba prověřit

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský 'ODA) se domnívá, že je třeba "velmi důkladně" prostudovat připravovaný prodej komponentů na výstavbu jaderné elektrárny z České republiky do Íránu. Podle Mladé fronty Dnes existuje nebezpečí, že Írán zneužije projekt elektrárny k vývoji atomové bomby. Západní firmy se proto na nátlak svých vlád odmítly stavby jaderné elektrárny zúčastnit. České úřady proti obchodu, který zprostředkovávají ruské firmy, nic nemají, uvádí list. Žantovský se domnívá, že spolupráce s Íránem by se neměla do budoucna obecně vylučovat.

Rakouský parlament přijal rezoluci proti Temelínu

Rakouský parlament jednoznačnou většinou hlasů poslanců vládní koalice přijal usnesení vyzývající rakouskou vládu ke zintenzívnění postupu proti české jaderné elektrárně Temelín "na všech úrovních". Tento tlak má být vyvíjen od Evropské unie přes mezinárodní kontrolní orgány až po nová jednání s českou vládou. Opoziční strany označily návrh vládního usnesení za "bezzubý", jimi předložené podstatně ostřejší koncepce protitemelínských rezolucí však neprošly.

Rakouský parlament přijal v rámci středečního jednání o zahraniční politice země rezoluci požadující zrušení "přetrvávajících zákonů a dekretů z let 1945 a 1946, které se vztahují k vyhnání národnostních menšin. Zdůvodnění pak upřesňuje, že tato iniciativa se týká jak tzv. Benešových dekretů v České republice, tak "usnesení AVNOJ 'Antifašistické rady národního osvobození Jugoslávie)" zahrnujícího vysídlení německy mluvících menšin z bývalé Jugoslávie. "

Další skupina uprchlíků z Kosova přistála v Ostravě

Další skupina 133 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo přistála v úterý večer na letišti Ostrava - Mošnov. Z makedonského uprchlického tábora Stankovac je do ČR dopravil armádní letoun. Z letiště byli běženci převezeni do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Zde stráví dva dny ve zdravotní karanténě. Pak budou umístěni do humanitárního střediska, které ministerstvo vnitra zřídilo v hotelovém domě v Hulíně na Kroměřížsku. V rámci humanitárních akcí již bylo do ČR dopraveno 823 lidí postižených válečným konfliktem v Jugoslávii.

Mladí divadelníci pojedou do Albánie hrát divadlo uprchlíkům

Skupinka mladých divadelníků odjede 27. května do Albánie, aby v tamních táborech pro uprchlíky z jugoslávské provincie Kosovo po dva týdny hrála divadlo, pobavila je a pro jejich děti zorganizovala zábavu. Pokud bude zapotřebí, vezmou do rukou také krumpáč a lopatu a pomohou při budování tábora. Novinářům to při představování projektu kulturní pomoci Prometheus řekl jeden z jeho iniciátorů Jakub Vedral. "Uprchlíky trápí nuda, tísní se po tisících v táborech a jediným jejich programem je čekání na jídlo. Chceme se pokusit to změnit, ukázat jim alternativu k současnému smutnému osudu, což není vždy jen talíř teplé polévky, ale také, a to zejména, krása a radost ze hry," vysvětlil Vedral s tím, že projekt vymysleli studenti divadelní fakulty Akademie múzických umění.

Odborové sdružení železničářů hovoří o krizi na dráze a o stávce

Vedení Odborového sdružení železničářů /OSŽ/, nejsilnější odborová centrála působící na dráze, ustavilo krizový štáb, který začal okamžitě pracovat na vlastním řešení ekonomické situace Českých drah. Štáb má připravit také postup odborářů pro případ porušení sociálního smíru na železnici, tedy stávku. Místopředseda OSŽ Jiří Kratochvíl ČTK potvrdil, že centrála nepočítá se stávkovou pohotovostí, kterou obvykle vyhlašují jiné odborové centrály, nýbrž přímo se stávkou. Ministr dopravy Antonín Peltrám podle Kratochvíla již zapomněl na to, že jako opoziční politik razantně požadoval oddlužení drah a nechtěl ani slyšet o rozbití jednotné železniční sítě. "Někdy máme pocit, že se jenom převtělil pan Říman 'Peltrámův předchůdce) do poněkud staršího spoluobčana a prezentuje naprosto stejné názory, které nás už jednou do stávky vehnaly," řekl místopředseda.

Na Vojenskou akademii v Brně se hlásí rekordních 1650 uchazečů

Rekordní počet 1650 zájemců se letos hlásí na Vojenskou akademii v Brně. Podle jejího mluvčího Pavla Pazdery je to důkaz, že prestiž české armády vzrůstá, na čemž má velký podíl i vstup země do NATO. Lidé prý zjišťují, že vojenské školy poskytují stejně hodnotné vzdělání jako civilní a významným motivačním prvkem je i materiální zabezpečení studentů. "Před pěti lety se k nám ročně hlásilo 500 studentů, dnes jich máme třikrát tolik a přihlášky stále chodí," řekl Pazdera. Škola bere přibližně 800 zájemců.

Václav Klaus odmítá, že by se svými výroky vměšoval do záležitostí Slovenska

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus odmítá, že by se svými výroky o kandidátovi na funkci slovenského prezidenta vměšoval do slovenských záležitostí. Klaus se v rozhovoru pro slovenský deník Národná obroda vyslovil pro to, aby v prezidentských volbách zvítězil kandidát s pevným politickým zázemím, a nikoliv "izolovaný solitér" bez šance na prosazení svého programu. Do první kategorie politiků Klaus zařadil i Mečiara. Klausovo vyjádření pro slovenský deník vzbudilo v řadách slovenské vládní koalice, která podporující kandidaturu košického primátora a Mečiarova rivala Rudolfa Schustera, odmítavé reakce a obvinění z vměšování se do vnitřních záležitostí Slovenska.

ČSSD narozdíl od ODS zaznamenává propad v preferencích

Agentury zabývající se průzkumem veřejného mínění zjišťují v posledních měsících výrazný propad volebních preferencí u vládní České strany sociálně demokratické 'ČSSD). Naopak obliba jejího rivala - Občanské demokratické strany 'ODS) - v poslední době stoupá. Podle výsledků agentury Sofres-Factum klesly volební preference sociálních demokratů na 18,8 procenta; ČSSD tak zaznamenala nejhorší výsledek od voleb v roce 1996. Klesající oblibu sociálních demokratů potvrdila i zjištění konkurenční agentury STEM, podle níž by ČSSD volilo 21,3 procenta lidí, zatímco před měsícem její preference dosahovaly 25 procent.

Dlouhodobý pokles preferencí zřejmě ČSSD podle politilogů nepřinutí k výraznějšímu obratu v politice a k urychlenému hledání možného koaličního partnera. Důvodem je zejména opoziční smlouva s ODS, která ČSSD zajišťuje udržení se u moci. Za poklesem obliby spatřují politologové fakt, že se sociálním demokratům ani po roce vládnutí nepodařilo splnit sliby a najít lék na propad ekonomiky či na zvyšující se nezaměstnanost.

Prezident Havel onemocněl virózou a ruší program do konce týdne

Prezident Václav Havel onemocněl virózou a až do konce týdne zůstane v domácím léčení. ČTK to ve středu řekl jeho mluvčí Ladislav Špaček. Prezidenta trápí zvýšené teploty asi 37,7 stupňů Celsia, ale onemocnění není tak závažné, aby lékaři uvažovali o hospitalizaci, uvedl mluvčí.

Na Pražském Výstavišti začíná veletrh Svět knihy '99

Pátého ročníku mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který dnes začíná na pražském Výstavišti, se účastní 600 vystavovatelů z 19 zemí. Za hlavní téma letošního ročníku zvolili pořadatelé kulturní a literární dějiny a současnost Francie. Představit své publikace přijede také proslulý italský horolezec a spisovatel Reinhold Messner.

Vychází obsáhlá monografie o Františku Palackém

Život a dílo politika, historika a organizátora českého společenského dění 19. století Františka Palackého líčí monografie z pera historika Jiřího Kořalky. Kniha "František Palacký '1798 - 1876) - Životopis" vyšla v uplynulých dnech u příležitosti 200. výročí jeho narození, které si veřejnost připomněla loni. Publikace je v české historiografii vůbec prvním monografickým zpracováním Palackého života. Autor ho připomíná jako historika, politika i organizátora politického a kulturního života a zakladatele mnoha českých institucí. Palacký napsal řadu prací o českých dějinách, prozkoumal české kroniky i dílo Jana Husa. Proslavil se zejména prací Dějiny národu českého v Čechách i v Moravě, která začala vycházet v českém jazyce od roku 1848.

Moravský rybář ulovil osmnáctikilového kapra

Kapr dlouhý 98 centimetrů o hmotnosti 18 kilogramů se ocitl na pekáči v rodině šestapadesátiletého Josefa Miloše z Ostrožské Lhoty na Uherskohradišťsku. V cechu rybářů je úspěšný lovec 31 let. Tentokrát chytal na jahodovou návnadu. S kaprem bojoval zhruba pětadvacet minut sám a teprve v závěru mu pomohl obrovskou rybu vytáhnout na břeh kolemjdoucí známý.

Počasí

Dnes je většinou oblačno, noční teploty vystoupily na 8 až 12 stupňů Celsia, denní očekáváme v rozmezí 19 až 23 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.