Zprávy čtvrtek, 20. ledna 2000

A nyní podrobně:

Prezident Václav Havel ukončil léčebný pobyt v Jeseníkách

Dvoutýdenní léčebný pobyt v lázních Karlova Studánka v Jeseníkách ukončil ve středu prezident Václav Havel a se svou chotí odjel zpět do Prahy. Hlava státu přijela do Jeseníků načerpat sílu a pod dohledem lékařů a specialistů vylepšit svůj zdravotní stav. Léčebné kúry, které prezident podstoupil, se zaměřily na vylepšení jeho dechových funkcí a na posílení organismu. V lázních na úpatí nejvyšší hory Jeseníků pobýval prezidentský pár od 3. ledna. Lázně poskytují péči především nemocným trpícím chorobami dýchacích cest a lidem po onkologických operacích.

Ozdravný pobyt prezidentovi Havlovi podle jeho ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka prospěl. Uprostřed jesenické přírody se s pomocí lékařů a tamního výjimečného klimatu posílilo Havlovo křehké zdraví, prezident načerpal energii a vylepšil kondici před zvažovanou operací kýly, která je pozůstatkem operace tlustého střeva.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Sněmovna propustila do závěrečného třetího čtení poslanecký návrh novely zákona o silniční dani. Ta by měla formou snížení daně posílit konkurenceschopnost českých dopravců vůči zahraničním. Před konečným hlasováním je po středečním jednání připraven vládní návrh zákona o ochraně osobních údajů. V konečné fází projednávání je i předloha o změnách Ústavy České republiky.

Větší účast Všeobecné zdravotní pojišťovny na financování různých preventivních a léčebných programů by měla umožnit novela zákona o VZP, jejíž návrh ve středu sněmovna propustila do závěrečné fáze projednávání. Poslanci by o iniciativě několika zákonodárců z Unie svobody, KDU-ČSL a ODS měli definitivně rozhodnout zřejmě příští týden.

Jednání mezi ČSSD a ODS zatím nepřinesla konkrétní závěry

Dosavadní vyjednávání zástupců ČSSD a ODS o pěti dohodách doplňujících jejich opoziční smlouvu zatím nepřinesla konkrétní závěry. Jejich průběh ovšem nenaznačuje ani to, že by měla skončit krachem a vypovězením opoziční smlouvy. Vyplývá to ze středečních vyjádření vyjednavačů obou stran, kteří debatovali například o státním rozpočtu, změně volebního systému a vstupu ČR do Evropské unie.

Premiér Zeman jednal s předsedou KSČM Grebeníčkem o rozpočtu

Komunisté nejsou ani po středeční schůzce svého předsedy Miroslava Grebeníčka s šéfem ČSSD a premiérem Milošem Zemanem rozhodnuti, jak se postaví k návrhu státního rozpočtu. Grebeníček však po hodinovém jednání naznačil, že KSČM asi nebude hlasovat proti rozpočtu. "Jenom nezodpovědný politik, by se choval tak, aby situaci v republice zkomplikoval ještě víc," řekl Grebeníček. Další protahování rozpočtového provizoria by podle něj poškozovalo stát.

Čtyřkoalice podpoří evropské předlohy nezatížené "nadbytečnostmi"

Poslanci a senátoři čtyřkoalice KDU- ČSL, Unie svobody, ODA a DEU jsou připraveni podpořit bez dalších podmínek všechny vládní návrhy směřující k harmonizaci zákonů ČR a Evropské unie, pokud nebudou "zatíženy" pasážemi, které jsou nadbytečné nebo nejsou pro sbližování s EU potřebné. Vyplývá to ze středečního prohlášení čtyřkoalice. Podle něj by Poslanecká sněmovna měla přijmout návrh čtyřkoaličního usnesení, v němž by vládu požádala o dodržování určitých požadavků při předkládání "evropských" předloh. Vláda by podle usnesení měla ve svých návrzích viditelně odlišit "harmonizační" ustanovení od ostatních. Pokud by chtěla, aby poslanci určitou předlohu projednali ve zkrácených časových termínech, měla by předkládat jen ustanovení, která se slaďování zákonodárství týkají.

Francouzský velvyslanec a ministr Kavan poděkovali záchranářům za jejich pomoc

Třiadvaceti českým hasičům a vojákům, kteří na přelomu roku pomáhali v záplavami postižených oblastech jižní Francie, ve středu poděkovali francouzský velvyslanec v Praze Philippe Coste a český ministr zahraničí Jan Kavan. Ten také předal záchranářům pamětní medaile ministerstva zahraničí. Členům Hasičskému záchrannému sboru a vojákům ze 6. polní nemocnice poděkovali také ministři vnitra Václav Grulich a obrany Vladimír Vetchý, kteří jim slíbili i "hmotný způsob" ocenění.

Ministři Kužvart a Peltrám ohlásili průlom v jednáních o trase dálnice D8

Ministři životního prostředí a dopravy Miloš Kužvart a Antonín Peltrám ohlásili ve středu pozitivní průlom v jednáních o trase dálnice D8 přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Investor stavby, Ředitelství silnic a dálnic, předloží zhruba do čtrnácti dnů studii o vedení dálnice v takzvané tunelové variantě východně od vrchu Kletečná. Tunel má být zhruba 3 a půl kilometru dlouhý a jeho trasa bude navíc znamenat zkrácení dosud plánovaného průchodu nejcenější částí oblasti, i když se jedná podle Miloše Kužvarta o variantu dražší.

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl navštívil věznici ve Vinařicích

Zcela neplánovaně navštívil ve středu věznici ve Vinařicích na Kladensku ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Ten se sešel s 21 zástupci odsouzených. Seznámil je se svým pohledem na situaci v českém vězeňství a s vizí jeho dalšího vývoje. Ministrova cesta do Vinařic byla překvapením nejen pro vězně, ale i pro vedení věznice.

Jídlo odmítali v českých věznících tři procenta trestanců

Jen tři procenta trestanců v českých věznicích dál ve středu odmítalo jídlo. Jednalo se o 640 odsouzených z Vinařic a Valdic. Potvrdil to mluvčí vězeňské služby Eduard Vacek s tím, že ne všichni vězni, kteří si nepřevzali jídlo, skutečně drželi hladovku. Někteří odsouzení měli totiž zásoby potravin z vězeňské kantýny a jiní nechodili na snídani proto, že se jim nechtělo vstávat. Ve středu také ukončil na Generálním ředitelství Vězeňské služby svoji činnost krizový štáb.

V Bělušicích ukončili hladovku i rusky hovořící odsouzení

Všichni rusky hovořící odsouzení ve věznici v Bělušicích na Mostecku, kteří od čtvrtka odmítali stravu, ukončili hladovku. Ostatní vězni odebírají stravu již týden. Uvedl to ve středu ČTK ředitel věznice Otakar Bláha s tím, že zhruba polovina z 62 odsouzených státních příslušníků Ukrajiny, Ruska, Moldavska, Běloruska a Litvy protestovalo hladovkou proti údajnému šikanování ze strany vedení věznice. To je však podle ředitele věznice neopodstatněné.

Odbory a zaměstnavatelé usilují o přijetí novely zákoníku práce

Představitelé zaměstnavatelů a odborářů ve středu vyzvali poslance, aby věnovali zvláštní pozornost projednávání vládního návrhu novely zákoníku práce. V dopise, který jim zaslali, připomněli, že návrh plně respektuje požadavky Evropské unie a přejímá 27 evropských norem. Návrh je výsledkem společné práce odborů i zaměstnavatelů. Poslanecká sněmovna by se měla novelou zabývat příští týden.

Ministr Císař: Rozpočet počítá s 1,07 miliardy Kč na rozvoj regionů

S částkou 1,07 miliardy Kč počítá na podporu regionálního rozvoje návrh státního rozpočtu na letošní rok, který však dosud neschválila poslanecká sněmovna. Na tiskové konferenci to ve středu řekl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Prostředky na podporu regionů budou rozděleny do třech programů. Regionální program podpory rozvoje severozápadních Čech, který vláda schválila loni v květnu, letos získá 417 miliónů korun a program podpory rozvoje Ostravska, schválený v červnu 1999, dostane 583 miliónů korun. Zbývajících 70 miliónů Kč bude rozděleno na podporu vybraných hospodářsky slabých a strukturálně postižených oblastí.

Jan Kasal: Výsledkem vlády je stagnace poškozující stát

Výsledkem vlády Miloše Zemana je stagnace poškozující stát. V rozhovoru pro slovenský list Národná obroda to řekl předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Opovědnost za současný stav podle něj nese nejen ČSSD, ale i ODS. "Naplnění nových pěti dohod bude znamenat naprostou demoralizaci české politiky. Jde o faktické rozdělení moci, které se vymstí oběma stranám, ale i celé republice. Prohloubení opoziční smlouvy poškozuje obraz České republiky v zahraničí," řekl pro slovenský list Kasal.

Pracovníci brněnského Zetoru zůstanou doma až do února

Vedení brněnské společnosti Zetor opět prodloužilo odstávku podniku a zaměstnanci zůstanou doma až do 4. února. Po projednání s odborovou organizací o tom rozhodl generální ředitel, protože nebylo zajištěno financování výroby. Komerční banka, která půjčila brněnskému výrobci traktorů v červenci minulého roku asi 380 miliónů korun na výrobu 1006 strojů, nyní nechce Zetoru poskytnout další finanční prostředky. KB se obává špatné finanční situace společnosti a nemá podle mluvčího banky dostatečné záruky za splacení případného úvěru.

Přesunem techniky začalo střídání české roty v misi KFOR

Terénní a nákladní automobily, ženijní technika, dílenské vybavení a kontejnery s dalším materiálem tvoří náklad zvláštního vojenského vlaku, který ve středu ve stanici Balkova Lhota naložili vojáci bechyňského praporu 4. brigády rychlého nasazení české armády. Fakticky tak zahájili střídání české roty v misi KFOR v jihosrbské provincii Kosovo. Transport by měl přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko dorazit 26. ledna do cíle v makedonském hlavním městě Skopje. Tam ho převezmou vystřídaní vojáci našeho praporu, kteří ho budou používat.

Makedonie zavádí od února vízovou povinnost pro občany ČR

Vízovou povinnost pro občany České republiky zavede od 1. února Makedonie. Oznámil to mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Vízum ke vstupu do Makedonie mohou lidé obdržet na kterémkoli makedonském zastupitelském úřadě. Česká republika zavedla vízovou povinnost pro makedonské občany už předloni. Důvodem byl vysoký příliv ilegálních uprchlíků.

ČNB uvedla do oběhu nové dvacetikoruny a desetikoruny

Centrální banka podle informací televize Nova uvedla 12. ledna do oběhu nové mince, aniž o tom informovala veřejnost. Podle televize jde o mince s nominální hodnotou deset a 20 Kč. Nová dvacetikoruna se podle Novy liší lícovou stranou, na níž je místo Svatého Václava na koni vyobrazen orloj s nápisem rok 2000. Nových mincí, které podle odborníků časem budou mít "zcela jistě" sběratelskou hodnotu, bylo podle Novy vyraženo 14 miliónů.

Nový program má přiblížit personální práci české policie EU

Přiblížení personální práce Policie České republiky standardům Evropské unie je cílem semináře, který ve středu v Praze zahájili představitelé ministerstva vnitra, policie i Delegace Evropské komise. Seminář je součástí osmnáctiměsíčního projektu, na který Evropská unie vyčlenila v přepočtu zhruba 32 miliónů korun.

Platby pacientů tvoří největší podíl příjmů u zubařů a lékárníků

Největší podíl příjmů z plateb od pacientů mají v České republice zubaři a lékárníci, nejmenší pak praktičtí lékaři pro děti a dorost. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky získali zubaři v roce 1998 od pacientů za zdravotní péči 13,6 procenta příjmů a lékárníci 13,3 procenta, zatímco praktičtí lékaři pro děti a dorost 1,7 procenta a jejich kolegové pečující o dospělé 2,4 procenta.

Režisér Nikita Michalkov představí v Praze Lazebníka sibiřského

Ruský režisér, scenárista a herec Nikita Michalkov přijede o víkendu do Prahy, aby v neděli na festivalu Febiofest uvedl slavnostní představení svého nejnovějšího filmu Lazebník sibiřský. Ten v koprodukci Ruska, Francie, Itálie a ČR. Film stál 45 miliónů dolarů a vznikal na Sibiři, ve Francii, Itálii, Portugalsku a šest týdnů také barrandovských ateliérech. Tvůrce ho loni představil na karlovarském mezinárodním filmovém festivalu.

Výstava videoartu zahájí v Rudolfinu půlrok věnovaný umění Číny

Současné čínské umění představí české veřejnosti v následujícím půlroce pražská Galerie Rudolfinum. Projekt zahrnuje výstavu krajináře Čchiou Š-chua, přehlídku čínských dokumentárních a hraných filmů a ve středu zahájenou výstavu čínského videoartu.

Veletržní palác uvede Císařovského portréty handicapovaných lidí

Portréty tělesně i mentálně postižených mladých lidí z dílny renomovaného malíře Tomáše Císařovského bude od pátku vystavovat Sbírka moderního a současného umění Národní galerie ve Veletržním paláci. K výstavě, která potrvá do 26. března, uspořádá galerie cyklus tří neobvyklých dílen. Role se totiž obrátí a děti budou naopak portrétovat umělce.

V horských oblastech byl vyhlášen stav akutního lavinového nebezpečí

Řadu míst v České republice trápilo ve středu silné sněžení a prudký vítr. Na mnoha silnicích byl vyhlášen kalamitní stav. S přívaly sněhu a silným větrem se potýkaly především horské oblasti. V Jeseníkách a Krkonoších vyhlásily ve středu horské služby stav akutního lavinového nebezpečí.

Na Krkonošských svazích se začínají objevovat sněžnice

Stále častěji se letos v zimě objevují v Krkonoších zvysoka našlapující postavy. Pohyb v hlubokém sněhu jim umožňují sněžnice z jasanového dřeva, pocházející z dílny Tomáše Hanuše z Valteřic na Trutnovsku. O "obutí", které usnadňuje pohyb po sněhu, žádají lidé z celé republiky.

Ze sportu:

Olympijský vítěz z Barcelony Lukáš Pollert nenašel přemožitele na australském šampionátu vodních slalomářů. Český kanoista porazil druhého v pořadí Brita McIntoshe o téměř osm sekund. Závodilo se na kanále, kde se v září bude bojovat o olympijské medaile.

Česká fotbalová reprezentace zůstává na druhé příčce světového žebříčku zemí, který každý měsíc sestavuje Mezinárodní fotbalová federace FIFA. První místo s náskokem 55-ti bodů patří Brazílii, třetí pozice úřadujícím mistrům světa z Francie, kteří na český národní tým ztrácejí 9 bodů.

Absolutním triumfem českých skibobistů skončil závod v paralelním slalomu v rakouském St. Johanu, který se započítává do letošního ročníku Světového poháru. Mezi muži porazil ve finále Dušan Kudrnovský svého krajana Josefa Pohla. Ženám vládla Soňa Jandová, která v dalším českém souboji o prvenství zdolala Alenu Housovou.

Čeští házenkáři prohráli v pátém utkání kvalifikace o postup na MS 2001 v Bratislavě s celkem Slovenska o dva góly 21:23 a nevyužili možnost zajistit si už v předposledním kole postup ze skupiny do play off. Odveta je na programu v neděli v Plzni a český tým musí zvítězit.

Krátce o čtvrtečním počasí

Převážně zataženo se sněžením, v nížinách déšť se sněhem. Nejvyšší teploty -1 až +3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.