Zprávy čtvrtek, 21. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Vláda schválila návrhy novel zákonů o živnostenských úřadech a o penzijním připojištění

Vláda se znovu pokusí prosadit v parlamentu zvýšení sociálního pojištění. Hlavním důvodem je podle vicepremiéra Vladimíra Špidly předpokládaný nedostatek peněz na důchody. Na svém středečním zasedání schválil vládní kabinet návrhy novel zákonů o živnostenských úřadech a o penzijním připojištění se státním příspěvkem. K dalšímu projednání vláda doporučila novelu zákona o léčivech a odložila posouzení zákona o dražbách mimo soudní výkon.

Cílem novely zákona o penzijním připojištění nebyl průlom do systému, ale učinit připojištění bezpečnější a výhodnější pro klienty penzijních fondů. Po jednání vlády to řekl náměstek ministra financí Zdeněk Petříček. Podle jeho slov vláda odsouhlasila, že doba poskytování státního 25procentního příspěvku se prodloužila z prvních dvou let na celou dobu připojištění.

Vládou schválená Novela zákona o léčivech odpovídá podle ministra zdravotnictví Ivana Davida nové situaci ve zdravotnictví. Souvisí také s harmonizací českého zákonodárství s legislativou zemí Evropské unie, uvedl David po zasedání kabinetu.

Vládní kabinet také rozhodl o převedení 610 miliónů korun, které nebyly vyčerpány z Programu ozdravení ovzduší České republiky, do nových programů Státního fondu životního prostředí. ČTK to po jednání kabinetu řekl ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Ministři se také vyslovili pro určitou změnu tiskového zákona. Souhlasili s návrhem poslance Jiřího Payna 'ODS), aby byl ze zákona o periodickém tisku a o ostatních hromadných sdělovacích prostředcích vypuštěn paragraf, který umožňuje sdělovat novinářům i informace, jež nejsou určeny k zveřejnění.

Vláda dala také ministerstvu financí za úkol předložit do 14 dnů "Zákon o přechodu zákonného pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla na pojištění povinně smluvní" v dopracovaném znění. Podle náměstka ministra financí Zdeňka Petříčka totiž zůstává stále několik otevřených problémů, jako je například stanovení limitu pro pojištění a technické zajištění evidence pojištěných vozidel.

Z jednání výborů Poslanecké sněmovny

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas se obává, že armáda se v roce 2003 nedočká nových nadzvukových letounů. Podle něj není možné, aby kabinet o rozsáhlé zakázce rozhodl, pokud legislativa neumožňuje provádět obchod s vládou jiného státu. Nečas se také zasazuje za silnější právní rámec pro takzvané offsetové programy, které jsou rozhodujícím kritériem pro výběr dodavatelské firmy.

Systém civilní ochrany by měl od 1.ledna 2000 přejít z působnosti ministerstva obrany pod ministerstvo vnitra. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva ve středu poslancům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost řekl, že integrovaný záchranný systém se tak stane funkčnějším a bude lépe odpovídat potřebám, které si záchranáři ověřili při loňských a předloňských povodních.

Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu navrhl zvýšit senátorům některé náhrady. Od 1.dubna by tak měli dostávat vyšší příspěvek na nájem kanceláře, telefonní poplatky i na ubytování v Praze. Zvýšit by se měla také částka na platy senátorských asistentů.

Rozpočtový výbor sněmovny doporučil ve středu velkou většinou hlasů dolní komoře parlamentu, aby schválila vládní návrh novely zákona o loteriích. Ten má opět umožnit účast zahraničního kapitálu v provozování kasin a spotřebitelských loterií. Zmíněná legislativní úprava je reakcí na kritiku, které se České republice dostalo od Evropské unie, USA i různých společností za to, že předchozí novela zahraniční subjekty z tohoto druhu podnikání vyloučila.

Téměř 45.000 lidí, především ze zemí jižní a východní Evropy, se loni pokusilo překročit hranice České republiky. Pouze čtyři tisíce z nich však požádaly o azyl. Poslance sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost o tom ve středu informoval náměstek ministra vnitra Jaroslava Kopřiva.

Nová dohoda čtyřkoalice zatím nebude podepsána

Podpis nové dohody o fungování čtyřkoalice byl zatím odložen. Úřadující předseda lidovců Jan Kasal po středeční schůzce se šéfy Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie potvrdil, že nemá potřebu uzavřít závazek o podobě spolupráce písemně. Unie svobody ale naopak na podpisu dokumentu trvá. Podle jejího předsedy Jana Rumla je uzavření dohody pouze časová záležitost.

Předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík je přesvědčen, že nová koaliční dohoda upravující vztahy mezi Unií svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU v dohledné době nebude podepsána. Autorem návrhu nového dokumentu, který má zavazovat strany čtyřkoalice, je právě Majzlík. Podle něj musí nejprve grémia stran návrh dohody prostudovat a poté by měli další setrvání v koalici potvrdit delegáti stranických konferencí. Zatímco DEU a ODA tak již učinily, Unii svobody čeká republikové shromáždění v únoru a lidovci se na své celostátní konferenci sejdou až v polovině května.

Kasal podle Klause jedná pod tlakem před volbou předsedy KDU-ČSL

Současné vystupování úřadujícího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala je podle předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause ovlivněné blížící se volbou nového lidoveckého předsedy. Václav Klaus to řekl Českému rozhlasu s tím, že přes současné chladné vztahy mezi lidovci a jeho stranou je ochoten a připraven se zástupci KDU-ČSL jednat přímo, a ne přes vzkazy v médiích. Podotkl ale, že v nejbližší době je pouhou spekulací vládní pravostředová koalice ODS, KDU-ČSL a Unie svobody.

Kasulidis hovořil před odletem z ČR opět o EU a situaci na Kypru

Evropská integrace a situace na Kypru rozděleném na řeckou a tureckou část byla na programu středečního jednání kyperského ministra zahraničí Jannakise Kasulidise s českými senátory. Podobně jako při předchozích pražských jednáních zdůraznil kyperský politik zájem své země na široké spolupráci všech šesti kandidátských zemí, se kterými zahájila loni Evropská unie vstupní jednání. Vedle předsedkyně Senátu Libuše Benešové se rozhovoru zúčastnili i místopředseda Senátu Petr Pithart a předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský.

Ministr Vetchý jednal v Římě o přípravách ČR na členství v NATO

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý, který je na návštěvě v Itálii, jednal ve středu v Římě s předsedou branného výboru Poslanecké sněmovny Valdem Spinim. Hlavním tématem rozhovoru byly přípravy ČR na členství v Severoatlantické alianci. Poté se ministr Vetchý zúčastnil pietního aktu u památníku Jana Palacha.

Martin Palouš zahájil jednání s představiteli Spojených států

Jednání s představiteli americké vlády a Kongresu o vzájemných vztazích, lidských právech a bezpečnostních otázkách zahájil ve středu ve Washingtonu náměstek ministra zahraničí ČR Martin Palouš . Na programu má mimo jiné také rozhovory Helsinském výboru amerického Kongresu. Ten se především zajímá o dodržování občanských a lidských práv romské menšiny v ČR.

Přes 20 procent žadatelů o víza do USA teď zůstává odmítnuto

Více než pětina českých žadatelů o vstupní víza do USA v posledních měsících zůstává odmítnuta. Proces udělování amerických víz našim občanům tak v současné době provázejí nejen pravidelné fronty, ale i častá zklamání ze znemožnění vstupu na půdu Spojených států. Například v prosinci zamítlo americké velvyslanectví v Praze 550 českých žádostí o vízum. Američané zdůvodňují vzestup počtu neúspěšných žadatelů nárůstem zájmu o nelegální práci v USA.

Špidla popřel úvahy o změně ve funkci ministra zdravotnictví

Vicepremiér pro sociální věci Vladimír Špidla ve středu popřel, že by existovaly jakékoliv úvahy o změně ve funkci ministra zdravotnictví. Podle informací televize Nova měl totiž Ivana Davida vystřídat prezident České lékařské komory David Rath. "Chci prohlásit, že neznám takovou úvahu," řekl vicepremiér novinářům. Špidla se spolu s Davidem podle mluvčího vlády Libora Roučka zúčastní Rathova přijetí premiérem Milošem Zemanem, které je ohlášeno na dnešek.

Zveřejněna analýza výsledků výběrových řízení ve zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ve středu zveřejnilo na Internetu analýzu výsledků výběrových řízení na poskytovatele zdravotní péče. Analýza obsahuje všechny okresy, které jsou rozčleleněny podle krajů. Chybí pouze Praha, Brno a Ostrava, kde budou výsledky známé koncem ledna. Dokument také srovnává původní výsledky výběrových řízení, podepsané exministryní Zuzanou Roithovou, s těmi, které po přehodnocení podepsal ministr Ivan David.

Ministr David připomíná, že změnou stanovisek zachránil 752 lůžek

Změnou stanovisek k výběrovým řízením, která ministerstvo zdravotnictví po ověření rozesílá v těchto dnech nemocnicím, získaly nemocnice o 752 lůžek více, než měly mít podle původních stanovisek vyhlášeným exministryní zdravotnictví Zuzanou Roithovou. Zachováno bude 57 nemocničních oddělení, která měla být zrušena. Specializovaná péče zůstane i v 15 nemocnicích, které měly přejít na péči následnou. Ve středečním stanovisku pro ČTK na to upozornil ministr zdravotnictví Ivan David, který každou jinou interpretaci výsledků označil za "překrucování významu přehodnocení výběrových řízení".

Podle britského velvyslance se musí problém Romů v ČR vyřešit

Problémy romské komunity na Ostravsku i v České republice se musejí řešit na českém území a ne ve Velké Británii. Po setkání s primátorem Ostravy Evženem Tošenovským to uvedl britský velvyslanec v České republice David Broucher. Tyto problémy podle něj nejsou důvodem na právo azylu dle Ženevských konvencí. Ostrava patřila k českým a moravským městům, z nichž Romové kvůli projevům rasové a národnostní nenávisti odjížděli především do Kanady a do západoevropských zemí, zejména Francie a Velké Británie.

Pro Matiční ulici chce Nadace Havlových uvolnit 100.000 korun

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 chce poskytnout 100.000 korun na podrobné zmapování sociální situace obyvatel obecních bytů pro neplatiče nájemného, především Romy, v ústecké Matiční ulici. Ta se stala cílem návštěv českých i zahraničních politiků poté, co se vedení města a obvodu rozhodlo chránit zdí a později plotem majitele zdejších rodinných domků před hlukem a nepořádkem z okolí obecních bytů.

Podle neoficiálních zdrojů se město obává, že osoby v Matiční ulici jen zjistí, co je už všeobecně známo. Navíc zmíněných 100.000 korun by mohlo údajně u obyvatel dalších podobných lokalit v Ústí nad Labem vyvolat snahu o zviditelnění se stejným způsobem.

Podle realitních kanceláří jsou domky v Matiční ulici neprodejné

Rodinné domy v ústecké Matiční ulici a v jejím okolí jsou podle pracovníků ústeckých realitních kanceláří neprodejné. Důvodem je zejména hluk a nepořádek, který způsobují obyvatelé blízkých obecních bytů pro neplatiče nájemného, především Romové. Neprodejné byly už předtím, než zastupitelstvo přišlo s návrhem oddělit rodinné domy od obecních zdí nebo plotem. Žádost majitelů rodinných domků, aby vláda jejich nemovitosti vykoupila, zatím zůstává bez odpovědi.

Vláda bude podle premiéra Zemana nakupovat už jen škodovky

Pro členy vlády premiéra Miloše Zemana se budou napříště kupovat jen škodovky. Zeman svůj dřívější slib ve středu potvrdil v zahradě Úřadu vlády, když oficiálně přebíral od zástupců společnosti Škoda Auto první dva modely Škody Octavie v prodloužené verzi. "Pokud naši politici dosud jezdili v zahraničních luxusních vozech, domnívám se, že tím ani symbolicky nevyjadřovali podporu českému průmyslu," řekl premiér. Ne všichni členové dosavadních českých vlád ale jezdili ve vozech cizích značek - například Tatru používali i někteří ministři vlády Václava Klause. Prezident Václav Havel ale dává přednost zahraničním značkám. Jeho předváleční předchůdci jezdili hlavně v domácích značkách. Převážně se jednalo o vozy Praga nebo Tatra.

Připomínka výročí sebeupálení Jana Palacha v Lucembursku

Položením květin u pamětní desky Jana Palacha si ve středu v Lucemburku účastníci pietního aktu připomněli 30.výročí jeho sebeupálení na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Česká velvyslankyně Kateřina Lukešová a starostka Lucemburku Lidie Wurth-Polferová zde připomněly, že Palachův čin měl být poselstvím především československému lidu, aby neztrácel odvahu a nepropadl apatii, a měl mu ukázat, že za svobodu se platí vysoká cena bolesti. Pamětního aktu se zúčastnili předseda lucemburského parlamentu Jean Spautz, státní tajemnice Lidie Errová a ministr veřejných prací Robert Goebbel a asi padesát lidí.

Podle Petra Uhla by odkazu Palacha prospělo více aktivity

Pietních akcí připomínajících 30.výročí sebeupálení Jana Palacha se nezúčastnil spoluzakladatel Charty 77 Petr Uhl. Ten se totiž domnívá, že Palachovo poselství by se mělo více odrážet v odpovědnosti každého člověka, v jeho iniciativě a postoji než jen v přítomnosti na vzpomínkových akcích. Uhl, nynější vládní zmocněnec pro lidská práva, to ve středu uvedl v rozhovoru pro ČTK s tím, že význam Palachova činu se nejvíce projevil v lednu 1989, kdy se Palach stal symbolem odporu vůči tehdejšímu "již skomírajícímu režimu byrokratické diktatury".

Lékaři stále hledají pro Josefa Luxe dárce dřeně

Lékaři pečující o bývalého předsedu KDU-ČSL Josefa Luxe, který onemocněl leukémií, se nevzdávají a zahájili druhé kolo hledání dárce kostí dřeně. Vyhledávání vhodného dárce bylo zatím neúspěšné. V prvním kole lékaři vytipovali přes 16 stovek dárců z Evropy i Spojených států. Nadějný dárce z Německa, který se jevil jako nejvhodnější, však z výběru vypadl, neboť ze zdravotních důvodů nemůže po dva roky dřeň poskytnout. Podle Luxových lékařů má být jasné, zda bude dárce nalezen, na přelomu ledna a února.

Mezi Brnem a Českou Třebovou otevřen nový elektrizovaný úsek

České dráhy dnes otevřou nově elektrizovaný úsek prvního železničního koridoru mezi Brnem a Českou Třebovou. Celkem 91 kilometrů dlouhý úsek se podrobil rozsáhlé rekonstrukci, která trvala bezmála tři roky a stála téměř půl druhé miliardy korun. Díky modernizaci zmíněného úseku a dokončení další stavby na trati Praha-Kolín, by se již od nového jízdního řádu měla zkrátit jízdní doba expresních vlaků mezi Prahou a Brnem přes Českou Třebovou o zhruba 30 minut.

Telecom zveřejní akcionářskou smlouvu nejdříve v únoru

Nejdříve v únoru zřejmě dojde ke zveřejnění akcionářské smlouvy mezi Fondem národního majetku, SPT Telecomem a konsorciem TelSource. Podle mluvčí Telecomu Dany Dvořákové musí totiž návrh na zveřejnění dokumentu projednat provozní výbor firmy, který ho pak předloží představenstvu. To se však sejde nejdříve během února, kdy by mělo rozhodovat o volbě svého předsedy.

Probíhá vyšetřování případu dětské pornografie na Internetu

Policie pokračuje ve vyšetřování případu dětské pornografie, která se nedávno objevila na českém internetu. Provozovatel internetovou stránku se skandálními fotografiemi prozatím dočasně zrušil. Podle mluvčí policejního prezídia Ivany Moosové nelze výsledky práce krimininalistů očekávat v nejbližších dnech. Internetový inzerát nabízel za 1000 korun fotografie japonských dívek ve věku mezi deseti a 18ti lety. Sama nabídka byla zveřejněna na internetové stránce s pornografií.

Prezident vybral obrazy, které vyzdobí střešovickou nemocnici

Původně nenápadná myšlenka prezidenta Václava Havla vyzdobit uměleckými díly nový pavilon Střešovické nemocnice dostala konkrétní obrysy. Prezident totiž ve středu vybral asi dvacítku obrazů, které Nadaci pro současné umění věnovali čeští umělci. Prostory nemocnice, kde prezident například loni strávil několik týdnů, podle jeho přání zlidští například série fotografií s detaily z přírody od Lukáše Jasanského a Martina Poláka, perokresba Jana Híska či vzpomínka na otce zpracovaná Zorkou Ságlovou.

IVVM: ČSSD si posílila vedoucí postavení na politické scéně

ČSSD výrazně posílila své vedoucí postavení na české politické scéně a zůstává nejsilnější stranou. Podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) by ji v lednu volilo 34 procent občanů, což je o osm procent více než v prosinci. ODS, která oproti minulému měsíci naopak ztratila tři procenta, by získala 23 procent hlasů potenciálních voličů. Po dvouměsíčním poklesu v listopadu a prosinci se preference ČSSD vrátily na volební a povolební úroveň. ODS má nyní nejnižší preference od červnových voleb do Poslanecké sněmovny.

V Brně se setkají činohry národních divadel z ČR a Slovenska

Sedmé setkání činoherních souborů národních divadel z Čech, Moravy a Slovenska Trialog'99 bude v Brně od 5.do 9.února. Už nyní jsou podle pořadatelů téměř všechny vstupenky vyprodány. Trialogu 99 se zúčastní na scéně brněnského Národního divadla soubory Národního divadla z Prahy, Národního divadla moravskoslezského z Ostravy a Slovenského národního divadla z Bratislavy. Záštitu nad setkáním převzali ministři kultury ČR a Slovenska Pavel Dostál a Milan Kňažko.

V jihlavské zoo odchovali mládě vzácného tamarína vousatého

Jihlavská zoologická zahrada zaznamenala na počátku roku další chovatelské úspěchy v odchovu drábkatých opic. Pracovníkům zahrady se podařilo zachránit mládě tamarína vousatého, který je zařazen do Evropského záchovného programu EEP. Uvedla to pro ČTK tisková mluvčí zahrady Eliška Kubíková s tím, že se o malou opičku musela začít starat ošetřovatelka, neboť otec mláděte zemřel a matka péči o novorozeně nezvládla.

Sport

Do třetího kola Australian Open se dnes po Petru Kordovi probojovali i další dva čeští tenisté, Jiří Novák a Martin Damm. Oba potřebovali k postupu pětisetové bitvy. Spolu s Janou Novotnou a Bohdanem Ulihrachem má česká tenisová škola ve třetím kole dvouhry zatím pětici zástupců.

Hráčky týmu IMOS Žabovřesky v utkání 12. kola skupiny B Evropské ligy basketbalistek vyhrály nad tureckým celkem Galatasaray Istanbul 64:47 a upevnily si první místo v tabulce skupiny.

Předpověd počasí

Dnes bude většinou zataženo nízkou oblačností, místy mlhy, ojediněle mrholení, ráno a dopoledne mrznoucí. Na horách a postupně ojediněle i v nížinách jasno. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.