Zprávy čtvrtek, 21. prosince 2000

Josef Kubeczka

Prezidenti Havel a Klestil odmítli spojovat Temelín s rozšiřováním EU

Prezidenti Česka a Rakouska Václav Havel a Thomas Klestil v Praze odmítli spojovat problém jihočeské jaderné elektrárny Temelín s rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie. Václav Havel po středečním jednání řekl, že rozšiřování unie a členství v ní by neměly být podmiňovány jednou jedinou kauzou. Uvedl, že respektuje starosti a strach Rakušanů z Temelína. Oba prezidenti vyjádřili pochopení pro demonstrace odpůrců této jaderné elektrárny, avšak současně odmítli blokády česko-rakouských hranic. Přivítali rovněž výsledky schůzky premiérů obou zemí Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela z minulého týdne. Oba předsedové vlád se dohodli ohledně Temelína na kompromisu, v jehož rámci česká strana přistoupila na přezkoumání vlivu této elektrárny na životní prostředí. Tyto testy budou provedeny pod dohledem Evropské komise.

Temelín zvýšil výkon na 19 procent, chystá dodání první elektřiny

První blok Jaderné elektrárny Temelín zvýšil během středy výkon reaktoru na 19 procent poté, co ráno přešel znovu do prvního režimu spouštění. V něm se nacházel předtím, než v sobotu řídící systém automaticky zastavil štěpnou reakci. Personál elektrárny provádí podle mluvčího Milana Nebesáře další potřebné kroky k prvnímu přifázování turbosoustrojí 1000 megawattů. Poté elektrárna dodá v rámci zkoušek první elektřinu do rozvodné sítě.

Václav Havel odmítl obavy Německa z přílivu levných pracovních sil do EU

Český prezident Václav Havel odmítl obavy Německa z přílivu levných pracovních sil ze států, které usilují o vstup do Evropské unie (EU). "Trošku tomu strachu z přílivu levných pracovních sil z Čech do Německa nerozumím," řekl po jednání s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem. Havel si nemyslí, že se Češi chystají do Německa "masivně emigrovat". Havel tím reagoval na prohlášení německého kancléře Gerharda Schrödera, který chce při jednáních o rozšíření EU navrhnout sedmileté omezení přílivu pracovních sil ze zemí střední a východní Evropy. Rakouský prezident Klestil se k tomuto problému vyjádřil opatrněji, když obecně poznamenal, že v případě všech kandidátů na členství v EU existují otázky, o kterých je třeba hovořit.

Dolnorakouský hejtman žádá od ČR lepší ostrahu hranic

Dolnorakouský zemský hejtman Erwin Pröll vyzval Českou republiku k "lepší spolupráci v bezpečnostních otázkách" a požadoval "účinnější bránění ilegálním přechodům" česko-rakouských hranic. "Zajištění vnější hranice Evropské unie nemůže být pouze rakouskou záležitostí. Je načase, aby také Praha řekla jasné slovo a přispěla k potlačování nešvaru převádění lidí," prohlásil Pröll při tradiční vánoční návštěvě hraničních přechodů v Drasenhofenu a v Laa an der Thaya.

Velvyslanci EU nepřidali ČR dva mandáty

Velvyslanci členských zemí Evropské unie rozhodli nic neměnit na tabulce rozdělení poslaneckých mandátů v budoucím Evropském parlamentu, kterou schválili šéfové států a vlád 11. prosince nad ránem na summitu v Nice. Znamená to, že v platném textu má ČR nadále 20 poslanců, stejně jako Maďarsko, zatímco srovnatelné stávající členské země - Belgie, Portugalsko a Řecko - mají po 22 křeslech. Český ministr zahraničí Jan Kavan v dopise svému francouzskému protějšku Hubertu Védrinovi 14. prosince upozornil na nižší počet poslaneckých mandátů pro ČR a vyzval k přijetí "opatření, jež zaručí rovné zacházení se všemi současnými a budoucími členskými zeměmi". Podotkl, že tato věc "se přímo dotýká veřejného mínění" v ČR, a požádal o její "urovnání".

Metodika jednání o přistoupení k EU se změní

Evropská komise hodlá od ledna změnit metodiku přípravy jednání o jednotlivých kapitolách legislativy EU s Českou republikou a dalšími kandidáty. Před dosud převládající výměnou písemností dostanou přednost schůzky na expertní úrovni. "Místo ping-pongu dokumentů se budeme snažit pořádat technické konzultace, řešit věci operativněji a k papírům se uchýlit až v závěru přípravy každé kapitoly," řekl ČTK vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku Rutger Wissels. Předpokládá, že tato změna "umožní šetřit čas a urychlit jednání". Drobnější technické problémy bude možné odstraňovat operativně, aniž by se o nich dlouze korespondovalo nebo se přesouvaly na vyšší úroveň.

Senát ukončil první schůzi v novém složení, opět se sejde v lednu

Po dvou dnech ukončili senátoři svou první schůzi po listopadových volbách, v nichž občané rozhodli o obsazení třetiny křesel. V novém roce se zákonodárci poprvé sejdou 10. ledna. V neveřejném jednání senátoři schválili návrh na zapojení ČR do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, účinnost této úmluvy však posunuli na 1. února 2001. Vládní návrh, který už schválila Poslanecká sněmovna začátkem prosince, počítal s účinností úmluvy již od letošního 1. prosince. Zapojení Česka do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO mimo jiné znamená, že letecké síly aliance se budou moci podílet na obraně České republiky a české letectvo na obraně států NATO.

Horní parlamentní komora dále schválila další působení českých vojáků v mezinárodních vojenských misích SFOR a KFOR, které dohlížejí na dodržování míru na Balkáně podle rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Jednotky budou muset být složeny z vojáků z povolání "v celkovém počtu do 1000 osob po celý rok 2001", přičemž jejich mise bude moci být dále prodloužena.

Senát rovněž rozhodl o tom, že se nebude zabývat vládním návrhem zákona na vydání dluhopisů ve výši šesti miliard korun pro odškodnění pojištěných klientů družstevních záložen. Podle Ústavy toto usnesení znamená, že návrh zákona byl přijat. Stejným způsobem komora schválila také novely zákonů o převodu státního majetku na kraje a o hospodaření soudů a státních zastupitelství.

Odpoledne zákonodárci přerušili schůzi kvůli slavnostnímu shromáždění u příležitosti čtvrtého výročí ustavující schůze Senátu. Jak uvedl v projevu nový předseda horní parlamentní komory Petr Pithart, hlavní smysl Senátu není v běžné kontrolní činnosti na poli legislativním. Současně se přimluvil za vznik nových komisí, které by dlouhodobě profilovaly Senát jako ústavní orgán, jež se věnuje nadčasovějším tématům.

Eduard Zeman podepsal s německým velvyslancem dohody o spolupráci

Dvě dohody o vzájemné spolupráci ve školství podepsali v Praze ministr školství Eduard Zeman a německý velvyslanec Hagen Lambsdorff. Smlouvy upravují podmínky pro zřizování tříd s rozšířenou výukou německého jazyka a konání zkoušek v těchto třídách. Stanovují také pracovní podmínky německých učitelů na českých školách. Německo vysílá do ČR na žádost vlády učitele němčiny od roku 1990. Na základě programu, který existuje také v případě jiných států, pracuje nyní v ČR asi pět desítek německých pedagogů. Sami vyučují a zároveň pomáhají dalším vzděláváním českých učitelů při zdokonalování výuky německého jazyka v ČR.

Fond usmíření zahájil činnost

Ve Vídni za přítomnosti kancléře Wolfganga Schüssela oficiálně zahájil činnost Fond usmíření, z něhož budou vyplaceny částky odškodného obětem nucených prací za druhé světové války na území dnešního Rakouska. Celkem má být odškodněno zhruba 150.000 oprávněných osob, převážně ze šesti zemí střední a východní Evropy - ČR, Polska, Maďarska, Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Občanů ČR je mezi oprávněnými příjemci odškodnění přibližně 15.000 a pro ně je určena dohromady částka 501 milión šilinků. Většina českých občanů by měla dostat po 35.000 šilinků. Očekává se, že první platby poukáže fond v nejbližších měsících, vyplácení však zřejmě nebude v roce 2001 ještě ukončeno. Zbývá splnit, podobně jako v případě obdobného fondu německého, poslední podmínku, kterou je stažení všech hromadných žalob proti rakouským podnikům ve Spojených státech.

Karosa předala jugoslávskému Bělehradu první tři autobusy

Akciová společnost KAROSA Vysoké Mýto předala jugoslávskému hlavnímu městu Bělehrad první tři městské autobusy z celkové dodávky deseti vozů. Autobusy jsou darem české vlády válkou postižené Jugoslávii. Zbylých sedm autobusů by mělo do Bělehradu odcestovat do poloviny února. Karosa v dodávce vidí šanci, jak se uchytit na jugoslávském trhu. V minulosti totiž žádné autobusy do Jugoslávie nevyvážela a je to pro ni úplně nové teritorium.

Krizový výbor v České televizi

Novým generálním ředitelem České televize (ČT) místo odvolaného Dušana Chmelíčka zvolila Rada ČT Jiřího Hodače, který byl letos několik měsíců vedoucím zpravodajství ČT. Rozhodnutí okamžitě vyvolalo odpor televizních odborů i pracovníků televizního zpravodajství. Zaměstnanci utvořili krizový výbor. Jedním z jeho požadavků je anulování volby generálního ředitele a odstoupení televizní rady. V hlavním večerním zpravodajském pořadu se na obrazovce veřejnoprávní televize objevil místo obvyklého programu na několik minut text s nesouhlasným prohlášením k volbě Hodače.

Na účast v radě zároveň rezignoval Miloš Rejchrt, který byl do zmíněného orgánu zvolen na návrh Unie svobody a nesouhlasil s Chmelíčkovým odvoláním ani se způsobem jmenování jeho nástupce. Sedm ze zbylých členů rady do tohoto orgánu nominovaly smluvně provázané strany ČSSD a ODS. Členy rady volí Poslanecká sněmovna.

Soud uznal Stiesse vinným a uložil mu pokutu 200.000 korun

Obvodní soud pro Prahu 5 uznal bývalého předsedu Fondu národního majetku Jana Stiesse vinným z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny a uložil mu pokutu 200.000 korun. Soudkyně Věra Trojanová v odůvodnění rozsudku uvedla, že Stiess "sám nebo za pomoci dalších osob" zfalšoval své lustrační osvědčení, kterým se později vykazoval. Stiess vzápětí řekl, že trvá na své nevině. Jeho advokát se proti rozsudku na místě odvolal.

Do civilu odešlo více než 6500 vojáků základní služby

Více než 6500 vojáků základní služby oslavilo návrat z kasáren české armády do civilního života. Dalších 345 vojáků musí ještě nasluhovat dobu zameškané služby. Armáda své počty doplní již 4. ledna příštího roku, kdy by do vojenských útvarů mělo nastoupit více než 6200 osob. Branci nastupují k výkonu základní vojenské služby čtyřikrát ročně - v lednu, dubnu, červenci a říjnu. Armáda vojákům, kteří odešli do civilu, nabízí účast na dobrovolných vojenských cvičeních. Letos jich plánuje 31 a poprvé se jich budou moci zúčastnit i výsadkáři a průzkumníci.

Ministr Kavan je v pořádku, propuštění plánováno předběžně na pátek

Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan byl pátý den po operaci srdce v pořádku a cítí se dobře. ČTK to ve středu řekl Ivo Miler z druhé chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který byl v pátek členem operačního týmu. Potvrdil, že "velice předběžně" je Kavanovo propuštění z nemocnice plánováno na pátek. Kavana v nemocnici navštívili premiér Miloš Zeman s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou. Lékaři v pátek při čtyřhodinové operaci Kavanovi voperovali čtyřnásobný bypass a vytvořili čtyři přemostění zúžených či uzavřených částí srdečních tepen.

Dagmar Havlová předala Motolu šeky na téměř třičtvrtě miliónu korun

Manželka prezidenta republiky a předsedkyně správní rady Nadace Vize 97 Dagmar Havlová předala pražské Fakultní nemocnici Motol finanční dary pro dětskou chirurgii a kliniku rehabilitace v celkové výši téměř třičtvrtě miliónu korun. O svých jmeninách tak udělala radost malým pacientům i jejich lékařům. Na oddělení dětské chirurgie provedla s přednostou kliniky Jiřím Šnajdaufem mimořádnou vizitu, při níž v herně naordinovala dvěma šestiletým chlapcům namísto Internetu četbu knih.

Karel Gott vystoupí ve prospěch Nadace Vize 97

Český slavík Karel Gott a další známí umělci vystoupí ve čtvrtek Ve Španělském sále Pražského hradu v rámci vánočního koncertního turné "Karel Gott a jeho hosté - České Vánoce 2000". Výtěžek benefičního koncertu věnuje Gott na konto Nadace Vize 97 prezidentského páru. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK informoval, že manželé Havlovi se koncertu zúčastní a Gott společně s ředitelem pořadatelské agentury GoJa Františkem Janečkem předají v závěru Dagmar Havlové, která je předsedkyní správní rady nadace, symbolický šek krytý výtěžkem.

Kardinál Vlk: Budu se snažit sloužit s pokojem a světlem v duši

Českého katolického primase a pražského arcibiskupa Miloslava Vlka čeká o vánočních svátcích jako každého duchovního křesťanských církví větší počet bohoslužeb. Na otázku ČTK, zda sám přitom bude mít čas na sváteční zklidnění a na prožití vánočního pokoje, který zvěstuje ostatním lidem, kardinál Vlk řekl, že se o to bude snažit. "Je pro mě důležité, abych službu, kterou o Vánocích konám pro druhé, konal s pokojem v duši a v srdci. Aby to nebylo hektické, aby nad tím naopak zářilo světlo, které mám v duši," prohlásil Vlk. Pražský arcibiskup bude tradičně sloužit o Štědrém večeru půlnoční vánoční mši - vigilii Slavnosti Narození Páně, a to letos podle kanceláře arcibiskupství v kostele sv. Václava v Praze na Smíchově. V pondělí 25. prosince na Boží hod vánoční pak kardinál Vlk povede bohoslužbu v katedrále sv. Víta na Hradčanech, kde bude sloužit mši také 26. prosince ráno.

Sopranistka Eva Urbanová prodala 10.000 vánočních CD

Eva Urbanová převzala Zlatou desku za nové vánoční album, kterého se za tři týdny prodalo na 10.000 kusů. Podle vydavatelské firmy je to v klasické hudbě zcela výjimečný jev. "České Vánoce jsou mou jedinou deskou, kterou sama poslouchám," přiznala sopranistka, když se podepisovala ctitelům všeho věku při autogramiádě. První dáma české opery nazpívala na CD prosté vánoční pastorely starých českých mistrů a dvě desítky nejznámějších koled. Doprovází ji varhaník Jaroslav Tůma a houslista Václav Hudeček. Urbanová řekla, že se na snímku neprezentuje jako dramatická sopranistka, ale jako "paní, která ráda zpívá vánoční písně".

Ze sportu:

Hokejisté České republiky zvítězili ve svém posledním vystoupení na Poháru Baltiky v Moskvě nad Finskem 6:2. V turnaji obsadili celkově druhé místo.

Česká fotbalová reprezentace zakončí letošní rok na čtvrtém místě světového žebříčku FIFA, o které se dělí s vicemistry Evropy z Itálie. První je stále Brazílie o dvacet bodů před Francií, třetí pozice patří Argentině.

Až zlepšený výkon v závěrečných deseti minutách zajistil basketbalistkám Gambrinusu Brno v šestém kole Evropské ligy vítězství nad německým Wuppertalem 69:65 a tím i postup do dalších bojů z výhodnějšího druhého místa ve skupině B.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.