Zprávy čtvrtek, 21. září 1995

Vazeni posluchaci, u ctvrtecniho vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Vevoda z Kentu v Praze

Vevoda z Kentu, ktery priletel vcera do Prahy na kratkou navstevu v cele britske obchodni mise, se dnes dopoledne setkal se zastupci ceskeho prumyslu a obchodu vedenymi ministrem Vladimirem Dlouhym. Vevoda konstatoval, ze obchod mezi Ceskou republikou a Britanii se rozviji velmi rychle a brzy prekroci hranici jedne miliardy dolaru. Podle jeho slov jsou nyni nejvetsi prilezitosti v ucasti britskych firem na privatizaci energetickych a plynarenskych siti a v ropnem prumyslu. Odpoledne vevodu z Kentu prijme prezident republiky Vaclav Havel.

Bulharsky ministr obrany jednal s Uhdem a Holanem

Jednoznacny zajem Ceske republiky o clenstvi v NATO neni dan tim, ze by se CR nekoho obavala, ale tim, ze to vyplyva z jejich souvislosti se zapadni kulturou a se zapadni Evropou. Tento nazor dnes tlumocil predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde bulharskemu ministrovi obrany Dimitru Pavlovovi, ktery je v Praze od stredy na oficialni navsteve. Bulharsky ministr obrany dnes take podepsal se svym protejskem Vilemem Holanem meziministerske ujednani o spolupraci ve vojenske oblasti.

Ministr Zieleniec u madarskeho prezidenta

Ceskeho ministra zahranicnich veci Josefa Zieleniece dnes v Budapesti prijal madarsky prezident Arpad Gonz, ktery v rozhovoru ocenil skutecnost, ze vztahy mezi Prahou a Budapesti jsou bezproblemove, pricemz zduraznil, ze Madarsko ma zajem o jejich dalsi rozsireni a prohloubeni.

Pozastaven projekt modernizace migu

Ministr obrany Vilem Holan ve stredu pozastavil projekt modernizace tri prototypu zastaralych ruskych stihacich letounu MiG-21. Dalsi rozhodnuti v teto veci ma padnout po vyjadreni expertni komise, ktera ma posoudit vyhodnost pripadneho nakupu americkych stihacek F-16 v porovnani s modernizaci migu.

Klaus a Lux se sejdou zrejme jeste tento tyden

Predseda ODS Vaclav Klaus a predseda KDU-CSL Josef Lux si domluvili konkretni termin schuzky, na niz by se meli vratit k poslednimu jednani koalicni ctyrky. Dohodli se vsak na tom, ze predem nesdeli, kdy a kde se tato schuzka kona. Podle mluvciho KDU-CSL Jaroslava Orla je jiste, ze se sejdou do konce tydne.

Dalsi sud s lidskym telem vyloven z Orlicke prehrady

Potapeci ostravske banske zachranne sluzby dnes dopoledne vyzdvihli z hloubky 48 metru pod Zdakovskym mostem na Orlicke prehrade uzavreny zinkovy dvousetlitrovy sud obsahujici lidske telo. Oznamil to mluvci ministerstva vnitra Jan Subert.

Pocasi

Jake je dnes v Ceske republice pocasi: oblacno, misty dest, teploty se pohybuji mezi 13 az 16 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.

A jeste, nez predam slovo Zdence Kuchynove a Katerine Brezovske, bych vas, vazeni posluchaci, chtela upozornit, ze v zaveru relace uslysite prehled vysilacich casu a frekvenci na zimni obdobi.