Zprávy čtvrtek, 22. dubna 1999

A nyní podrobněji:

Parlament schválil přistávání letounů i přesun vojsk NATO přes ČR

Obě komory českého parlamentu - Poslanecká sněmovna a Senát - odsouhlasily přistávání vojenských letadel NATO na českých letištích a přesuny jednotek aliance přes území České republiky v souvislosti s operacemi NATO v zájmu řešení krize v jihosrbském Kosovu. Senát navíc vyjádřil plnou podporu všem krokům NATO "v souvislosti s řešením konfliktu v Kosovu a ukončením humanitární katastrofy v této oblasti". Návrh tohoto usnesení přednesl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Severoatlantická aliance již Českou republiku oficiálně požádala o souhlas s transportem vojenského materiálu před české území do Maďarska. Sněmovně to oznámil ministr zahraničí Jan Kavan. Poslance Kavan ujistil, že schválení žádosti neznamená souhlas s případnou pozemní operací proti Jugoslávii. Předpokládá, že kabinet by souhlasil "maximálně jen s dílčí pozemní operací vynucenou například přesně definovanou humanitární potřebou". Ministr Kavan potvrdil, že expertní skupina NATO vytipovala pro přistávání tankovacích letounů dvě česká letiště - Ostravu-Mošnov a pražskou Ruzyni. Podle něj se ale jedná o předběžné vyhodnocení, které ještě podléhá posouzení nadřízených složek expertního týmu.

Mimořádné jednání sněmovny za přítomnosti demonstrantů

Za přítomnosti asi 150 až 200 demonstrantů, kteří se shromáždili před sídlem Poslanecké sněmovny a provolávali hesla proti leteckému a raketovému bombardování cílů v Jugoslávii silami NATO, začala ve středu mimořádná schůze dolní parlamentní komory. Demonstranti se před sněmovním sídlem shromáždili již před začátkem schůze. Pískali přitom a skandovali hesla "Zrušte NATO!", "NATO agresor!" a "Hanba vládě!". Někteří v rukou drželi jugoslávské vlajky nebo transparenty odsuzující letecké útoky aliance na cíle v Jugoslávii.

Jednala vláda

Vláda schválila opětovné zřízení statutu dočasného útočiště pro kosovské běžence. Kabinet se rozhodl, že vybudování uprchlického tábora přímo v Albánii nemusí stačit a Česká republika by měla být připravena přijmout i utečence na svém území. "Počítáme s tím, že uprchlíci z Albánie na naše území přijdou," řekl vicepremiér Vladimír Špidla. Podle Jindřicha Marka z tiskového oddělení vlády kabinet počítá s tím, že by tohoto institutu využilo do konce roku až 750 osob. Ministr vnitra Václav Grulich, který návrh předložil, také obdržel seznam objektů, v nichž by mohli být uprchlíci ubytováni.

Kabinet také schválil na návrh jeho předsedy Miloše Zemana zúžení seznamů utajovaných skutečností. Reagoval tak na skutečnost, že Národní bezpečnostní úřad, prověřující osoby, které mají přijít do styku s těmito skutečnostmi, zahltilo množství žádostí o prověrky, k jejichž provedení mu chybí kapacity. Vláda tak změnila loňské nařízení, kterým seznam utajovaných skutečností stanovila a u některých snížila stupeň utajení, čímž omezila jejich rozsah.

Návrh ministra zdravotnictví Ivana Davida na částečné oddlužení některých nemocnic schválila vláda. Ze státního rozpočtu by měl ministr získat 385 miliónů korun na oddlužení některých nemocnic zřizovaných jeho úřadem. Oddlužit hodlá ministr David osm nemocnic.

Vláda také schválila návrh na použití prostředků Fondu národního majetku České republiky 'FNM) k plnění závazků podniků zemědělské prvovýroby určených k privatizaci. ČTK to řekl po jednání vlády předkladatel návrhu ministr zemědělství Jan Fencl. Celkovou potřebu prostředků pro podniky v resortu zemědělství odhaduje ministerstvo na 38 miliónů korun, přičemž na účtu FNM pro platby závazků zbytkových zemědělských podniků bylo k 31. březnu 157 miliónů korun.

Novelu zákona o drahách, na základě které budou státní finanční prostředky na zajištění dopravy rozdělovány z centra přímo na regiony, rovněž kabinet přijal. Navržená koncepce decentralizace je v souladu s trendem většiny zemí Evropské unie. Při zajišťování základní dopravní obslužnosti bude stát preferovat železnici. Po zasedání vlády to uvedl náměstek ministra dopravy a spojů Jaroslav Vrána.

Havel s ministry zahraničí a obrany odletěl na summit NATO

Prezident Václav Havel dnes odletěl v doprovodu ministrů zahraničí a obrany Jana Kavana a Vladimíra Vetchého na washingtonský summit Severoatlantické aliance. Těsně před odletem na ruzyňském letišti zdůraznil pracovní charakter akce, která se koná v době 50. výročí založení NATO. Jeho členové mají od pátku ve Washingtonu jednat nejen o nové strategické koncepci aliance pro 21. století, ale také o možnostech řešení kosovské krize. Ta odsunula původně připravovaný výrazně slavnostní charakter summitu. Po nedělním zakončení summitu Havel převezme v Mineapolisu čestný doktorát a společně s manželkou vykoná třídenní státní návštěvu Kanady.

ČR bude v příštím století dbát o bezpečnost i mimo NATO

Základním úkolem České republiky v příštím století bude podle ministra zahraničí Jana Kavana posilování bezpečnosti nejen na území aliance, ale v celém euroatlantickém prostoru. Kavan to řekl před čtvrtečním odletem na washingtonský alianční summit, který má jednat i o nové strategické koncepci NATO pro 21. století. Vedle této otázky bude summitu dominovat problém řešení kosovské krize. Ministr Kavan připustil, že česká delegace do Washingtonu odjíždí s "vlastní představou řešení", kolem které bude chtít vyvinout určité diplomatické aktivity. Cokoli bližšího o českém návrhu však odmítl říci.

ČR může podle poslanců sehrát roli při řešení krize v Kosovu

Česká republika má předpoklady pro to, aby mohla sehrát určitou roli při případném diplomatickém řešení krize kolem jihosrbského Kosova a Jugoslávie. Takovou iniciativu by mohla podpořit Francie. Vyplynulo to z vyjádření předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka a místopředsedy zahraničního výboru francouzského Národního shromáždění Rogera-Gérarda Schwartzenberga po středečním jednání členů jejich výborů. Schwartzenberg uvedl, že ČR a další země střední a východní Evropy znají Balkán a mají v tomto regionu takový vliv, že by k řešení tamějšího problému mohly přispět.

Kavan popřel, že první konvoj NATO pojede přes ČR ve čtvrtek

Ministr zahraničí Jan Kavan popřel informace o tom, že první konvoj ozbrojených sil NATO pojede v souvislosti s konfliktem v jugoslávské provincii Kosovo přes Českou republiku ve čtvrtek. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý přitom ve středu uvedl, že aliance si první transport vyžádala již na čtvrtek, a náměstek ministra obrany Jaromír Novotný potvrdil, že první alianční konvoj se přes české území bude v uvedený den skutečně pravděpodobně přesouvat. Podle ministra Kavana by první vojenský vlak Severoatlantické aliance mohl na české území vjet nejdříve 26. dubna.

Ani Německo nemá jasnou představu, jak dál v Kosovu

Problematika válečného konfliktu v Jugoslávii dominovala jednáním delegace výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost českého Senátu v Německu. Senátoři pod vedením předsedy výboru Michaela Žantovského jednali v Bonnu s představiteli německých ministerstev zahraničí a obrany a se členy branných a zahraničních výborů Spolkového sněmu i Spolkové rady. "Z jednání jsme získali dojem, že ani na německé vnitropolitické scéně není jasná představa o tom, jak v kosovském konfliktu postupovat dál," řekl ČTK Žantovský. Uvedl, že senátoři vysvětlovali v SRN dosavadní stanoviska a rozhodnutí české strany v souvislosti s akcí NATO i postoje veřejného mínění a jednotlivých politických subjektů.

Biskupové pokládají humanitární katastrofu v Kosovu za zločin

Česká biskupská konference na středečním zasedání v Hradci Králové přijala prohlášení k situaci na Balkáně, v němž uvádí, že jako hrozný zločin je nutné se vší rozhodností odsoudit vraždy, znásilňování a statisíce vysídlených uprostřed Evropy, brutální porušování lidských práv v Kosovu. Zároveň biskupové vyzývají k politickému řešení konfliktu. "Jsme si přitom dobře vědomi, že pouze samotné vojenské prostředky nemohou vést ke spravedlivému míru. Vystavují nebezpečí dostat se do spirály používání síly. Mohou proto být použity pouze ve smyslu práva na spravedlivou obranu, ovšem po vyčerpání všech prostředků mírového vyjednávání," uvádějí biskupové v prohlášení zaslaném ČTK.

Na česko-slovenskou hranici se kvůli běžencům vrátili vojáci

Kvůli zvyšujícímu se počtu běženců, kteří se snaží nelegálně dostat do České republiky, se na moravsko-slovenské pomezí vrátili čeští vojáci. Stejně jako na počátku roku v rámci cvičení průzkumných jednotek pomáhají policii zadržovat nelegální migranty, jejichž počet stoupá v souvislosti s krizí v jugoslávské provincii Kosovo. Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý řekl, že v blízkosti česko-slovenské hranice se střídá několik stovek příslušníků speciálních, zpravidla průzkumných jednotek.

Vojenští pozorovatelé vybírali místo pro polní nemocnici

Česká polní nemocnice připravená pro potřeby kosovských běženců v Albánii by mohla být umístěna poblíž největšího albánského přístavu Drač. O nejvhodnější místo pro umístění nemocnice se od začátku týdne zajímala česká vojenská skupina pod vedením Radovana Vícha z oddělení mírových sil OSN Generálního štábu ČR. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého by vlaky s materiálem této nemocnice mohly do Albánie vyrazit v pondělí.

Z pražské Letné odjel humanitární konvoj do Černé Hory

Osm kamiónů s nákladem 150 tun humanitární pomoci pro kosovské uprchlíky odjelo ve středu z Letenské pláně v Praze. Čtyři z nich by měly být předány černohorskému Červeného kříži v Podgorici, druhou polovinu nákladu by měli využít uprchlíci v táboře Rozaje na hranicích Kosova. Cestu kamiónů, které vypravila nadace Člověk v tísni při České televizi, zkomplikovalo uzavření hranic do Černé Hory, kam byla zásilka původně určena. Šimon Pánek z nadace řekl, že nebudou riskovat osud humanitární pomoci a podle momentální situace se rozhodnou, zda počkají nebo změní cíl trasy na Makedonii.

ČR devalvuje některé své výhody pro vstup do EU

Česká republika některé výhody, které má v porovnání s jinými uchazeči o členství v Evropské unii 'EU), devalvuje sama tím, že přijímá rozhodnutí neslučitelná s vnitřním trhem unie. Členy sněmovního zahraničního výboru na to ve středu upozornil náměstek ministra zahraničí Pavel Telička, který je hlavním vyjednavačem vstupu ČR do EU. Jako příklad takového rozhodnutí uvedl ochranářská opatření týkající se cukru. Z jeho slov vyplynulo, že ČR by v této věci mohla čelit i odvetným opatřením ze strany EU.

Rizika inflačního cíle ČNB

Splnění dlouhodobého inflačního cíle České národní banky 'ČNB) spočívající v dosažení čisté inflace v roce 2005 mezi jedním až třemi procenty může ohrozit především zbrzdění institucionálních změn, privatizace a restrukturalizace. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř. "Při oživení ekonomiky pak hrozí recidivy nerovnovážného vývoje, doprovázené kursovými pohyby a inflačními tlaky s nepříznivými dopady na dlouhodobější růstový potenciál ekonomiky," řekl Hrnčíř.

Zeman přiletěl do Biškeku

Další rozvoj česko-kyrgyzských hospodářských vztahů je na programu jednání premiéra Miloše Zemana v Kyrgyzstánu, který je poslední zastávkou na jeho cestě po Střední Asii. Předseda české vlády přiletěl do kyrgyzského hlavního města Biškeku z uzbeckého Samarkandu. Ve čtvrtek bude jednat s kyrgyzským prezidentem Askarem Akajevem. Mise asi padesáti podnikatelů, která Zemana na jeho cestě po zemích Střední Asie doprovází, bude ve čtvrtek jednat o investičních možnostech s kyrgyzskými partnery.

Zrušení vízové povinnosti s Mexikem ještě letos

Vzájemná vízová povinnost mezi ČR a Mexikem by mohla být zrušena ještě letos. Po příletu z oficiální návštěvy Mexika to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Na zájmu o zrušení vízové povinnosti se Císař shodl s mexickým ministrem cestovního ruchu Oskarem Espinosou Villarealem. Shodli se také na nutnosti zpracování dohody o cestovním ruchu, která zajistí podmínky vzájemné informovanosti, propagaci možnosti cestovního ruchu a měla by přinést zlepšení podmínek pro turisty. Cílem Císařovy návštěvy bylo kromě posílení spolupráce v cestovním ruchu povzbuzení mexických investic v ČR.

Budou Benešovy dekrety zrušeny?

Poslanec Evropského parlamentu za bavorskou stranu CSU a místopředseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt varoval českou vládu, aby "si nedělala iluze, že se Česká republika bude moci stát členem Evropské unie, aniž odstraní Benešovy dekrety, jež byly základem vyhnání a zbavení práv 3,5 miliónu sudetských Němců". Vyzval české politiky k tomu, aby "si konečně partnersky a v evropském duchu sedli za jeden stůl se sudetskými Němci a přemýšleli o společných cestách k odstranění dekretů zakládajících bezpráví".

Benešovy dekrety by mohly být podle soudce Ústavního soudu Vladimíra Čermáka zrušeny, aniž by to mělo faktické právní a majetkové následky. Prohlášení parlamentu v tomto směru by mohlo být vnímáno jako gesto dobré vůle vůči zahraničí, uvedl v rozhovoru pro ČTK. Dekrety již splnily svůj účel a více než 40 let nezakládají nové právní vztahy, připomněl soudce. Ke zrušení Benešových dekretů vyzval Českou republiku Evropský parlament v rezoluci k loňské správě o pokroku ČR vypracované Evropskou komisí.

České děti po sobě ve školách nestřílejí, ale zbraněmi si hrozí

V českých školách nebyl zaznamenán případ, kdy by děti zastřelily několik spolužáků, jako v úterý v USA. V České republice se však objevuje šikana, při níž žáci ohrožují své vrstevníky zbraní. Na Linku bezpečí telefonují denně v průměru dvě až tři děti, které si na šikanu stěžují, řekla ČTK její zaměstnankyně Monika Šebsová. Šikana se dříve objevovala v učilištích a v armádě, nyní se s ní setkávají už děti v první třídě. Nejčastěji se jí dopouštějí chlapci ve věku deset, 12 a 16 let. Průzkumy naznačují, že šikany se dopouští téměř stejně často chlapci i dívky. Děvčata však volí jiné formy, typické je pro ně spíše psychické ubližování.

Vánoční strom ve Vatikánu bude letos z ČR

Vánoční strom na náměstí sv. Petra v Římě bude letos z České republiky, z lesů na území ostravsko-opavské katolické diecéze. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman během jejího zasedání v Hradci Králové ČTK řekl, že při předání stromu má 18. prosince ve Vatikánu promluvit prezident Václav Havel. "Do Říma se při té příležitosti vydají na pouť čeští lesáci a myslivci," uvedl Herman, podle něhož se na jaře roku 2000 uskuteční do tradičního centra katolické církve celonárodní pouť. Její účastníci tak oslaví jubilejní křesťanský rok připomínající "dva tisíce let od příchodu Vykupitele".

Skončil literární happening nonstop čtení Solženicynových děl

Netradiční literární zážitek zakusilo více než dvě stě čtenářů, kteří se zúčastnili nepřetržitého čtení z knih Alexandra Solženicyna při akci Artfora-jazzové sekce Nonstop Solženicyn. Literární happening skončil ve středu po 72 hodinách v pražském kostele U Salvátora. Součástí literárního maratónu byla hudební vystoupení a krátká zamyšlení o osobnosti Alexandra Solženicyna, který je nositelem Nobelovy ceny za literaturu. Za tři noci a čtyři dny se mezi účastníky happeningu objevila i řada významných osobností českého kulturního a politického života.

Česká horolezecká expedice Lhoce 99 zbudovala základní tábor

Česká horolezecká expedice, jejímž cílem je dosažení himálájského vrcholu Lhoce '8501 metrů), dokončila budování základního tábora. Ten leží ve výšce 5300 metrů nad mořem. Podle zpráv poskytnutých ČTK přímo z místa probíhá aklimatizace členů výpravy normálně. Přes den se teplota šplhá až ke 30 stupňům Celsia, v noci klesá k minus 15. Horolezce v Nepálu trápí pouze prach a nárazový vítr.

Ze sportu:

V prvním ze dvou přípravných přátelských zápasů před světovým šampionátem v Norsku zvítězili v Mariánských Lázních čeští hokejisté nad Ruskem vysoko 5:0. Odveta se hraje ve čtvrtek v Plzni. Český celek neprohrál s Rusy již v osmi utkáních. Naposledy se tak stalo v únoru loňského roku v základní skupině olympijského turnaje v Naganu '1:2). Ve finále však čeští reprezentanti svému soupeři prohru vrátili a vybojovali historický triumf.

Fotbalová reprezentace České republiky se v novém žebříčku Mezinárodní fotbalové federace 'FIFA) posunula ze sedmého na páté místo. Žebříčku i nadále kralují Brazilci před Francií, na třetí místo postoupilo z páté pozice Německo.

Čeští fotbalové reprezentanti do 18 let remizovali v kvalifikačním zápase o postup na mistrovství Evropy v Opavě s Gruzií 2:2 díky dvěma brankám v závěrečné čtvrthodině. Odveta se hraje 11. května v Tbilisi.

O velké překvapení se na turnaji v Monte Carlu postaral český tenista Jiří Novák. Ve druhém kole se 62. hráč světového žebříčku, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, bez obav pustil do osmého nasazeného Grega Rusedského z Velké Británie a ve dvou setech '6:2, 6:2) ho vyřadil.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.