Zprávy čtvrtek, 22. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní zprávy podrobně:

Miloš Zeman jednal s polským a maďarským premiérem

Český premiér Miloš Zeman se v Budapešti setkal s premiéry Polska Jerzym Buzkem a Maďarska Viktorem Orbánem. Šéfové vlád zhodnotili vývoj spolupráce všech tří zemí od visegrádského setkání v roce 1991. Dohodli se na koordinaci strategie vstupu do Severoatlantické aliance (NATO) a Evropské unie (EU). Svůj zájem na naplňování idejí tradičních evropských demokratických hodnot, lidských práv a tržního hospodářství deklarovali v prohlášení, které přijali na závěr společné schůzky v Budapešti ve středu 21. října.

Prezident Havel dnes končí návštěvu Velké Británie

Poslední zastávkou českého prezidenta Václava Havla na návštěvě Velké Británie je dnes Oxford, kde na místní univerzitě převezme čestný doktorát. Návštěva Oxfordské univerzity úzce souvisí také s českým vysokým školstvím, protože Havel současně zahájí výstavu k 650. výročí založení pražské Univerzity Karlovy.

Až po devíti letech převzal ve středu český prezident Václav Havel čestný doktorát univerzity ve skotském Glasgowě, která o udělení této pocty Havlovi ještě coby disidentovi rozhodla začátkem listopadu 1989. Prezidentská kancelář dosud marně hledala termín, kdy by mohl čestný doktorát převzít. Havel poděkoval univerzitě za solidaritu. Dík vyslovil také za pozornost, kterou věnuje bohemistickým a slavistickým studiím. V Glasgowě studuje češtinu asi 15 studentů.

Prezident Václav Havel s manželkou Dagmar se ve skotském sídle královny matky zúčastnil ryze soukromého setkání s britským princem Charlesem. Privátní charakter večera dokládal i vzkaz pro média, že jakýkoliv novinář pohybující se v blízkosti sídla Birk Hall bude zadržen.Pozvání Václava Havla na Birk Hall je naprosto výjimečnou událostí, kterou toto od lidí izolované královské sídlo doposud zažilo jen několikrát.

Už v létě by mohly přijet první ze 150 severoirských dětí, které v úterý pozval na prázdniny do České republiky prezident Václav Havel. Prázdniny dětí obětí třicetiletého násilí v Severním Irsku, jež by měla zastavit nedávno podepsaná mírová dohoda, by měly být podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka dobrým a navíc originálním příspěvkem České republiky na podporu mírového procesu v Severním Irsku.

Rozpočet bude určitě schodkový, ale ne 60 miliard

Rozpočet bude v každém případě schodkový. ČTK to po skončení porady ekonomických ministrů řekl poslanec ČSSD a člen rozpočtového výboru sněmovny Michal Kraus. Pokud návrh započítá i ztrátu Konsolidační banky, bude schodek zřejmě o něco vyšší než původně navrhovaných 26,8 miliardy korun. Zároveň vyloučil, že by schodek mohl dosáhnout až 60 miliard korun. Schodek by měl být složen buď z prorůstových opatření nebo z opatření, která řeší dluhy minulosti. Kraus připustil, že v současnosti vidí dostatečný prostor pro jednání minimálně se dvěma opozičními politickými stranami.

Poslanci Nečas a Langer vypracují nový zákon umožňující odposlechy

Nový zákon o použití zpravodajské a operativní techniky, který komplexně a jasně určí její použití a zvýší soudní ochranu soukromí občanů, chtějí do konce roku vypracovat předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a stínový ministr obrany Petr Nečas (ODS) a stínový ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Nečas to zdůvodnil tím, že zákony dostatečně nechrání práva občanů. Policie totiž může v případě "nutnosti" nasadit na 24 hodin zpravodajskou techniku k odposlechu občana i bez povolení soudu.

Poslanci kritizují Lánského výrok o demokracii v ČR

Výrok vicepremiéra Egona Lánského, který podle tisku při své srpnové návštěvě Švédska prohlásil, že v České republice není demokracie, považují někteří poslanci za nešťastný, jiní dokonce za skandální či diletantský. Stínový ministr zahraničí ODS a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Zahradil chce Lánského v této věci interpelovat. Člen výboru pro evropskou integraci Michal Lobkowicz z Unie svobody uvedl, že kabinet se v oblasti zahraniční politiky "chová amatérsky, diletantsky a svým způsobem poškozuje zájmy České republiky v zahraničí".

Inkriminovaný výrok měl Lánský pronést při pracovním obědě se švédskou ministryní zahraničí Lenou Hjelm-Wallénovou v souvislosti s otázkou týkající se postoje české veřejnosti ke vstupu do EU. Lánský prohlásil, že se u nás zatím veřejnosti na její názor nikdo neptá a ani ji neposlouchá. Dodal, že pravá demokracie je právě o informovanosti veřejnosti, o jejích právech a povinnostech. V tomto smyslu tedy v ČR podle něj žádná demokracie neexistuje.

Příští rok - inflace kolem 7 procent

V příštím roce by se inflace měla pohybovat kolem sedmi procent. Na fóru Finance a banky to řekl člen Bankovní rady České národní banky Miroslav Hrnčíř. Dodal, že to otevírá prostor pro snížení úrokových sazeb. Podle Hrnčíře by se čistá inflace na konci roku 2000 měla pohybovat v koridoru 3,5 až 5,5 procent.

Připravovaná privatizace polostátních českých bank bude znamenat další redukci pracovních sil. Otázkou zůstává, zda to učinit před privatizací, nebo až po ní, řekl na konferenci Finance a banky náměstek místopředsedy vlády Jan Mládek. Podle zkušenosti generálního ředitele IPB Jana Klacka je výkonnost českých bank silně pod evropskou úrovní, ale ani evropské banky nedosahují výkonnosti bank amerických.

Hnutí Duha apelovalo na německé banky, aby nepůjčovaly na Temelín

Proti půjčce ve výši 4,5 miliardy korun, kterou se České energetické závody (ČEZ) údajně snaží získat od dvou německých a jedné japonské banky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, protestovala před budovami bank v centru Prahy přibližně dvacítka aktivistů nevládní ekologické organizace Hnutí Duha. Mluvčí elektrárenské společnosti Ladislav Kříž však ČTK řekl, že "úvěr je v první řadě určen na modernizaci uhelných elektráren".

Česká republika ztrácí agrární suverenitu

Agrární suverenitu České republiky ohrožují nyní masové importy dotovaných zemědělských komodit za více než deset miliónů korun denně. "Pokud se nezdaří vyřešit problém dovozů, nedožije 25 až 30 procent firem jara," řekl předseda Strany venkova Jan Veleba. Upozornil, že pozastavení protestních akcí zemědělců nenaruší žádným způsobem možnost jejich okamžitého vyhlášení.

Ministr Fencl podporuje podle poslance Kučery zemědělce v protestech

Ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD) objíždí podle informací poslance ODS a stínového šéfa resortu zemědělství Miloslava Kučery venkov a vybízí zemědělce k protestům. To vše v době, kdy se krizový štáb Agrární komory rozhodl po složitých jednáních s vládou odložit plánované protesty proti dotacím dovozu zemědělských produktů. Fencl označil Kučerovo tvrzení za nehorázný nesmysl.

Na hranicích rostou počty zadržených vozidel převaděčů

Prostory pohraniční policie na moravsko-slovenském pomezí zaplnily nákladní automobily převaděčů. Automobil, v němž policisté objeví běžence, je totiž doličným předmětem. Kvůli vyšetřování musí být zadržen do doby, než o jeho vrácení majiteli rozhodne soudce nebo státní zástupce.

Bursíkova dopravní "revoluce" by znamenala kolaps

Pražský primátor Jan Koukal označil materiál o řešení svízelné dopravní situace v Praze, který předložil jeho soupeř v komunálních volbách Martin Bursík, za směs slibů, které povedou k dopravnímu kolapsu. Bursík chce mimo jiné dopravní situaci řešit přesunutím investic plánovaných na výstavbu tunelů a rychlostních silnic do oblasti hromadné dopravy, čímž by se zredukovala individuální doprava v centru města.

Martin Bursík označil Koukalovo tvrzení na úsměvné. Poznamenal, že kolaps v dopravě už nastal. Bursík chce snížit počet parkovacích míst v historickém centru města a vybudovat síť parkovišť "park and ride" v dosahu nanejvýš 15 minut od něj. Podle Bursíka by měla být nově zbudovaná parkoviště bezplatná respektive v ceně jízdenky městské hromadné dopravy.

Sjezd lidovců, kde se bude volit nový předseda, bude na jaře

Sjezd KDU-ČSL, který určí nástupce Josefa Luxe, se sejde možná už na jaře příštího roku. O rozhodnutí Celostátního výboru lidové strany informoval místopředseda KDU-ČSL pověřený řízením strany Jan Kasal. V pátek předloží vedení lidovců Celostátní konferenci dva termíny konání sjezdu: 24. dubna nebo 30. května.

Přes polovinu domácností negativně hodnotí své příjmy

Podíl domácností, které negativně hodnotí svou příjmovou situaci, dosáhl koncem letošního prvního čtvrtletí již 56,5 procenta. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Negativní hodnocení příjmů vzrostlo v domácnostech všech regionů včetně Prahy. 9,9 procenta domácností není schopno ze svého příjmu uspokojovat základní životní potřeby, dalších 37,5 procenta nemůže udržovat vybavení svých domácností. Jen 28 procent domácností je schopnost spořit.

Sněmovna souhlasila s trestním stíháním poslance Jiřího Payna

Poslanecká sněmovna podle očekávání vyhověla policii a souhlasila s trestním stíháním poslance Jiřího Payna z ODS. Ten podle policie letos na jaře způsobil vážnou dopravní nehodu, při níž byli zraněni dva lidé včetně poslancovy dcery. Payne těsně před hlasováním prohlásil, že poslanecká imunita se má vztahovat pouze na politické záležitosti.

K 80.výročí vzniku Československa bude vydána pamětní medaile

Pamětní medaile k 80.výročí založení nezávislého československého státu vydala v těchto dnech Česká mincovna v nákladu pět set kusů ve zlatě a tisíc kusů ve stříbře. Na líci medaile je vyražen portrét prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na rubu se nachází původní československý státní znak obklopený listy lípy.

Lesy v okolí Brna čelí "nájezdům" sběračů lysohlávek

Po konzumaci houby lysohlávky museli v úterý večer převézt brněnští strážníci do jedné z nemocnic dva pětadvacetileté Slováky ze Zvolena, které našli v centru města sedící na ulici. Mužům bylo velmi zle a později se přiznali, že snědli několik lysohlávek, jež vyvolávají stejné účinky jako droga LSD. Policejní mluvčí Zdeněk Lubas řekl, že říjen je ideálním měsícem ke sběru těchto hub. Zároveň varoval před nežádoucími účinky houby, která v lidech vyvolává po konzumaci dojem, že mohou létat.

Houbu využívali mexičtí indiáni k navozování transu při meditačních obřadech. V roce 1936 ji objevil jistý americký badatel. Výtažek z lysohlávky byl za druhé světové války využíván všemi armádami při výsleších špiónů k utlumení osobnosti. Účinnou látku z ní izolovali vědci až v roce 1958 a pojmenovali ji psilocybin. Způsobuje kromě halucinogenních účinků pokles krevního tlaku a zpomalení tepu, v důsledku selhání krevního oběhu pak může nastat smrt. Ke smrtelnému předávkování stačí 15 až 30 plodnic.

Protikuplířská akce

Již čtrnáct lidí zadržela policie v souvislosti s operací Danger proti organizované skupině obchodující se ženami. Zadržení, mezi nimiž je i důstojník vojenské policie, lákali a dopravovali do erotických podniků k provozování prostituce ženy z celé republiky. Zhruba dvě stovky dívek, najímaných původně jako tanečnice a modelky, dopravila skupina do zahraničí.

Sedm ze zadržených českých občanů na Floridě je obviněno z padělání dokumentů a ilegální práce

Ze 32 českých občanů zadržených na Floridě kvůli ilegální práci je téměř polovina. Potvrdilo to konzulární oddělení našeho zastupitelského úřadu ve Washingtonu. Patnácti českým ženám americký Úřad pro přistěhovalectví a naturalizaci umožnil takzvanou dobrovolnou deportaci, což znamená, že do 18. listopadu musejí na vlastní náklady opustit Spojené státy. Sedm z dosud zadržovaných Čechů je obviněno z padělání dokumentů a ilegální práce. O jejich osudu se rozhodne v pátek.

A ještě krátce o počasí

Dnes je polojasno, teploty kolem 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.