Zprávy čtvrtek, 22. února 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobne:

Sidlo Senatu ve trech prazskych palacich

Prazske malostranske palace Valdstejnsky, Kolowratsky a tzv. maly Furstenbersky se od letosniho 1. cervna stanou sidlem Senatu. Vyplyva to z poslaneckeho navrhu zakona o sidle Parlamentu, ktery schvalila ve stredu Poslanecka snemovna. Pro prijeti predlohy se vyslovilo 80 ze 142 pritomnych poslancu.

Payne ke kritice zakona o obcanstvi

Informace, z nichz vychazi Helsinska komise americkeho Kongresu v uterni kritice ceskeho zakona o obcanstvi, je podle predsedy parlamentniho zahranicniho vyboru Jiriho Payna "zasadne nepravdiva". Payne temito slovy reagoval na tiskove prohlaseni Helsinske komise, podle nehoz se v dusledku zakona o obcanstvi "tisice lidi v Ceske republice 1.ledna 1993 - kdyz prestal existovat ceskoslovensky stat - probudily a zjistily, ze se behem noci staly ve svem domove bezdomovci".

Premier Klaus reaguje na Theo Weigla

Premier Vaclav Klaus nehodla souperit se svymi nemeckymi protejsky v silnych slovech v otazce cesko-nemeckych vztahu. Uvedl to po zasedani vlady v reakci na prohlaseni spolkoveho ministra financi Theo Weigla. Weigel v uvodu shromazdeni bavorske Krestanskosocialni unie prohlasil, ze sudetsti Nemci museji byt na zreteli pri cesko-nemeckych jednanich o spolecne deklaraci. "Vyhnani zustava vyhnanim, " rekl Weigel k povalecnemu vysidleni Nemcu. "Neni duvod pretlacovat se silnejsimi vyrazy, suverennejsimi formulacemi, sebevedomejsim vyrazem tvare. Nehodlam v tomto souperit. Vsichni jsme jasne vyjadrili nase stanoviska, " rekl k tomu Klaus. Dodal, ze kazdou takovou otazku muze brat jako pokus "vymamit z nej" nejake ostrejsi slovicko, ktere by snad mohlo vice pozlobit nekoho za hranicemi na zapad od nas.

ODA bude jednat o snizeni dani

Politicka rada Obcanske demokraticke aliance poverila predsedu strany Jana Kalvodu, aby dohodl s predsedy stran vladni koalice jednani o snizeni dani, a to v terminu, ktery bude predchazet projednavani navrhu na snizeni dani ve vlade. ODA trva na tom, ze danove zatizeni se musi snizit jeste v tomto volebnim obdobi.

Pokracovani causy Poldi Ocel

Generalni reditel Poldi Ocel Kladno Vladimir Stehlik podal ve stredu trestni oznameni na predsedu Fondu narodniho majetku Romana Cesku take na oddeleni vysetrovani policie v Praze 2. Stehlik jiz v utery podal trestni oznameni na Cesku obvodnimu statnimu zastupitelstvi pro Prahu 2. Podle Stehlikova pravnika se oznameni tyka stejne jako v utery podezreni z trestnych cinu vydirani, zneuziti pravomoci verejneho cinitele, kriveho obvineni a pomluvy.

Stehlikova Spolecnost Bohemia Art take podava zalobu na akciovou spolecnost Holding Kladno s navrhem na jeho vylouceni z Poldi Ocel s. r. o. Duvodem zaloby na Holding, ktery je minoritnim spolecnikem Poldi Ocel, je podle vyjadreni reditele Stehlikova sekretariatu soustavne zavazne porusovani povinnosti spolecnika, mimo jine i povinnosti vyplyvajicich z podminek verejne souteze a podminek ze smlouvy o prevodu obchodniho podilu mezi Poldi Kladno a. s. a Bohemia Art z 25.unora 1994.

Odborari z Poldi Ocel, kteri ve stredu vytvorili krizovy stab, pohrozili "pochodem na Prahu", pokud vlada nezmeni svuj pristup ke kladenskemu podniku. Uvedla to televize Nova. "Mohlo by dojit k nejakemu shromazdeni napriklad v Praze pred nejakym ministerstvem. V krajnim pripade by mohlo dojit k tomu, ze tam pojede sest tisic lidi, anebo tam pojedeme se zbytkem ingotu, " rekl televizi predseda odborarskeho krizoveho stabu Stanislav Tomasek. Predseda Fondu narodniho majetku Roman Ceska oznacil tento krok za strategii, jejimz cilem je zastrasit vladu hrozbou socialnich nepokoju na Kladensku.

Ze stredecniho jednani vlady

Jako pokus o "propasovani" povinneho institutu referenda k vybranym zalezitostem odmitla ve stredu vlada navrh ustavniho zakona o referendu, v nemz poslanci za KSCM Dalibor Matulka a Jan Navratil pozadovali, aby se obcane mohli vselidovym hlasovanim vyjadrovat k zasadnim otazkam svrchovanosti, uzemni celistvosti a uzemniho usporadani CR. O rozhodnuti vlady informoval premier Vaclav Klaus s tim, ze moznost referenda je jiz v ustave zakotvena.

Vlada rovnez zcela jednoznacne a jednohlasne odmitla navrh poslance Rudolfa Opatrila (CMUS) na zavedeni trestu smrti. Podle premiera Vaclava Klause k odmitnuti vedlo mnoho duvodu. Jednim z nich je to, ze odporuje Listine zakladnich prav a svobod, kde to je vyslovne zakazano, uvedl Vaclav Klaus s poukazem na to, ze listina je jednim z vychodisek pravniho radu Ceske republiky. Navrh odporuje i ruznym mezinarodnim smlouvam, ktere CR podepsala, doplnil.

Cesko-polske vztahy

Cesko-polske vztahy nebyly podle predsedy zahranicniho vyboru polskeho Sejmu Bronislawa Geremka od roku 1989 nikdy tak dynamicke jako v soucasne dobe. Geremek to uvedl po stredecnim jednani s predsedou ceskeho parlamentniho zahranicniho vyboru Jirim Paynem. Dukazem dynamicnosti vztahu jsou podle Geremka planovana setkani prezidentu, premieru a ministru z obou zemi.

Premier Klaus do Irska

Na dvoudenni navstevu Irska odletel ve ctvrtek rano cesky premier Vaclav Klaus. Setka se zde se svym protejskem Johnem Brutonem a vicepremierem a ministrem zahranicnich veci Dickem Springem. Pri navazujici navsteve Velke Britanie prevezme premier Klaus cestny doktorat na buckhinghamske univerzite, v jejimz cele stoji byvala ministerska predsedkyne Margaret Thatcherova.

Uhde v Parizi

Setkani s predsedou francouzskeho Narodniho shromazdeni Philippem Seguinem, predsedou francouzskeho Senatu Rene Monorym a ucast na oslave 80.vyroci vzniku Narodni rady Ceskoslovenske na ceskem velvyslanectvi v Parizi je hlavni naplni ctvrtecni navstevy Francie predsedy Poslanecke snemovny CR Milana Uhdeho.

Protidrogova akce Sirius ukoncena

Rozsahlou protidrogovou akci s nazvem Sirius, pri niz byli zadrzeni dva dealeri drog a kilogram heroinu, ukoncili minuly tyden policiste ve spolupraci s celniky a Narodni protidrogovou centralou. Oznamil to mluvci ceske policie Ales Svoboda. Podle nej se tak policistum podarilo zadrzet dve hlavni osoby organizace, ktera zajistovala denni odber vice nez stovce dalsich dealerum heroinu.

Podvody kolem lehkych topnych oleju

Dosud sto lidi bylo dosud obvineno nebo je vysetrovano v souvislosti s danovymi podvody kolem lehkych topnych oleju, ktere se "papirove" meni na mnohem drazsi motorovou naftu. Danove uniky jenom v techto pripadech se odhaduji na sest miliard korun. Uvedla to televize Nova s odvolanim na cisla, ktera byla predlozena na stredecni porade kriminalistu a vysetrovatelu zabyvajicich se touto zalezitosti.

Zadosti sudetskych Nemcu o vydani majetku na Liberecku

Liberecka radnice eviduje jiz 52 zadosti byvalych obyvatel Liberecka - sudetskych Nemcu o vydani majetku nebo nahradu za nej. Uvedl to ve stredu primator mesta Jiri Drda. Podle jeho slov jde o dva druhy predtistenych formularu, kde jsou doplneny pouze prislusne nacionale, takze jde evidentne o akci pochazejici z jednoho, respektive dvou mist. Zadosti jsou osobni a nejsou posilany prostrednictvim zadne organizace.

Nespokojenost s praci Parlamentu

Nespokojenost s praci ceskeho parlamentu vyjadrili ve stredu vecer divaci televizni Areny, ktere k priznivemu hodnoceni neprimel ani predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde. Na otazku, zda je Uhde v tomto diskusnim poradu Ceske televize presvedcil, ze "mame takovy parlament, jaky si zaslouzime", odpovedelo zaporne 7306 divaku, zatimco kladne zhruba 40 procent (3159 divaku). Lednove setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni, zverejnene 5.unora, uvadi sedmadvacetiprocentni duveru obcanu v parlament.

Ze sportu:

Nejvyssi hokejova extraliga ve ctvrtek vstupuje do ctvrtfinale play off. Stretnou se Sparta - Jihlava, Vsetin - Kladno, Ceske Budejovice - Slavia a Litvinov - Zlin. Hraje se na ctyri vitezne zapasy.

Predpoved pocasi:

Ve ctvrtek bude v Ceske republice oblacno az zatazeno, misty snehove prehanky nebo snezeni. Denni teploty se budou pohybovat mezi minus 4 stupni Celsia a nulou.

Tolik zpravy Radia Praha.