Zprávy čtvrtek, 23. dubna 1998

Zprávy 23.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla je podle dnešních ranních zpráv lékařů dobrý. Stále častěji se probírá z umělého spánku, a když podstupuje lékařský výkon, reaguje na podněty například kývnutím hlavy či stiskem ruky.

Nenastanou-li nečekané komplikace, může být prezident Václav Havel do "několika dnů" odpojen od umělého dýchání a probrán z umělého spánku, který je již dnes velmi lehký. Bylo to oznámeno na středeční tiskové konferenci v Innsbrucku, přičemž lékaři upozornili, že další komplikace nevylučují.

V souvislosti s nadcházející možností vyvedení prezidenta Václava Havla z umělého spánku a odpojení od podpůrného dýchání ve středu lékaři nepřímo vybídli české politiky, aby upustili od případných spekulací kolem prezidentovy abdikace. "Lékaři z lékařského konzilia považují tyto úvahy v současné chvíli z lékařského hlediska za neopodstatněné a neetické," řekl ČTK Martin Krafl, zástupce prezidentské kanceláře v Innsbrucku. Podle jeho slov se lékaři z lékařského konzilia podivují nad některými zprávami z České republiky o případné abdikaci prezidenta nebo o vlivu současného onemocnění na výkon prezidentovy funkce.

ČTK k tomu uvedla, že v České republice však podle dosavadních informací panuje ohledně dalšího výkonu Havlovy funkce spíše zdrženlivost. Pro předčasné ukončení funkce po zotavení z operace se vyslovil místopředseda Poslanecké sněmovny Jaroslav Zvěřina (ODS), ale i ten podotkl, že tím nezpochybňuje kvality jeho osobnosti. Hlavní spekulace o Havlově dalším setrvání v prezidentském úřadu přicházejí zatím ze zahraničního tisku, který většinou zdůrazňuje, že Češi za Havla nemají náhradu a že téma jeho nástupce je tabu.

Pravomoci českého prezidenta nejsou takového charakteru, aby jeho několikatýdenní nepřítomnost v úřadu mohla zkomplikovat chod státu. Pro ČTK to ve středu uvedl tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. "Prezident nemá žádné pravomoci, u kterých by hrozilo nebezpečí z prodlení. Není tomu u nás tak, jako v prezidentských systémech, kde prezident rozhoduje o použití jaderného arzenálu a musí být čtyřiadvacet hodin k dispozici. Náš prezident má pravomoci jiného charakteru," konstatoval mluvčí hlavy státu.

Ze středečního jednání vlády

Šéf lékařského konzilia Miroslav Čerbák informoval vládu o zdravotním stavu prezidenta Václava Havla, který se v innsbrucké univerzitní nemocnici zotavuje po operaci perforovaného tlustého střeva. Potvrdil přitom, že lékaři uvažují o možném převozu prezidenta, ale zatím nevědí, kdy to bude možné. "Prezident má v Innsbrucku tu nejlepší péči, není třeba ho převážet do Prahy za lepší péčí," podotkl doktor Čerbák.

Vláda bude pokračovat v privatizaci podle původních harmonogramů ze zasedání 18. března v Židlochovicích, které předložila parlamentu. Kabinet se tak rozhodl přes páteční doporučení parlamentu pozastavit privatizační kroky.

Vláda ve středu schválila návrh na vydání dlouhodobých státních dluhopisů za 15,717 miliardy Kč k financování schodku státního rozpočtu za rok 1997. Ministr financí Ivan Pilip k tomu řekl, že splatnost dluhopisů, které by měly být vydány ve druhé polovině roku, bude až 15 let, ale další podmínky budou stanoveny podle aktuální situace na trhu v době jejich vydání. Vládní návrh podléhá schválení parlamentu, který jej podle Pilipa posoudí až po předčasných volbách plánovaných na červen.

Kabinet dále schválil prodej zhruba 93procentního státního podílu v a.s. Let Kunovice americké firmě Ayres Corporation za 4,5 miliónu dolarů. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla datum podepsání smlouvy záleží na termínu dojednání konečných textů transakčních dokumentů.

Vláda přijala koncepci účinnější péče o památkový fond, kterou předložil ministr kultury Martin Stropnický a která se mimo jiné stane podkladem pro vypracování památkového zákona.

Kabinet připraví nový návrh na rozpočet Fondu národního majetku a návrh na obsazení prezídia fondu, který kabinet projedná příští týden. Ministr průmyslu a obchodu Karel Kuhnl vysvětlil, že současný rozpočet v každém případě velmi omezuje možnosti dostát všem povinnostem, které ze zákona a dalších právních předpisů fond má. Podle informací ČTK parlament v pátek odsouhlasil zkrácení rozpočtu FNM na letošek o 20 miliónů korun na přibližně 140 miliónů Kč.

Vláda se rozhodla odložit na příští týden projednání materiálu ministra pro místní rozvoj Jana Černého, který se týká rozšíření pomoci občanům z oblastí postižených povodněmi. Ministr financí Ivan Pilip to na tiskové konferenci zdůvodnil svým přáním, aby byl materiál projednán s ministerstvem financí.

Kabinet odmítl návrh ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby byl organizátorům mistrovství světa v klasickém lyžování Ski 2003 v Liberci a Jablonci nad Nisou odejmut její předběžný souhlas s pořádáním této akce. Bursík šel do vlády s tím, že organizátoři mistrovství světa nedodržují v projektech běžeckých tratí podmínky, které jim s ohledem na životní prostředí Jizerských hor vláda uložila vloni.

Premiér Josef Tošovský jmenoval ve středu bývalého šéfredaktora domácího zpravodajství České televize Petra Studenovského svým tiskovým mluvčím. Oznámil to ministr a tiskový mluvčí vlády Vladimír Mlynář.

Jednal Senát

Senát ve středu těsnou většinou schválil ústavní zákon o bezpečnosti České republiky, který upravuje řízení státu v době mimořádných situací, mezi něž patří například živelní pohromy, ekologické katastrofy, průmyslové havárie či ozbrojený konflikt.

Senátoři dále schválili návrh nového vysokoškolského zákona. Ten mimo mimo jiné otevírá prostor pro vznik soukromých vysokých škol, jež mají rozšířit nabídku pro zájemce o studium.

Při projednávání návrhu novely zdravotních, pojišťovacích a bankovních zákonů vypustil Senát ustanovení, podle něhož má stát ručit za schodek v systému veřejného zdravotního pojištění, který vznikne v důsledku rozhodnutí vlády o cenách péče. Ponechal ale zvýšení plateb pojistného, které platí stát, a vrátil novelu Poslanecké sněmovně.

Podle ministra financí Ivana Pilipa hrozí státnímu rozpočtu za rok 1998 schodek až šest miliard korun, jestliže v parlamentu tento návrh definitivně projde. Pilip řekl, že toto rozhodnutí by znamenalo zvýšení rozpočtového deficitu asi o čtyři miliardy korun proti dosavadnímu očekávání schodku do dvou miliard.

Senát zamítl poslaneckou novelu zákona o loteriích. Ta měla zavést nový způsob výpočtu částek, které musejí provozovatelé hazardních her odvádět na veřejně prospěšné účely.

Program čtvrtečního jednání senátních výborů

Dnes bude obsahem jednání senátních výborů přistoupení České republiky k NATO. Nejdůležitější přitom bude stanovisko výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Vzhledem k tomu, že v Senátu nejsou zastoupeni tradiční odpůrci NATO - republikáni - a jsou tam pouze dva komunisté, je pravděpodobné, že horní komora tento krok bez problémů schválí ve výborech i na schůzi, která se bude konat 30. dubna.

Schodek obchodní bilance v březnu 8,6 miliardy korun

Obchodní bilance České republiky vykázala za březen schodek 8,6 miliardy korun, zatímco v únoru to bylo 2,9 miliardy. Za celé první čtvrtletí dosáhl schodek 16,6 miliardy korun, což je o 21,9 miliardy méně než za stejné období minulého roku.

Ekonomičtí odborníci hodnotí březnový schodek obchodní bilance i přes jeho vyšší než očekávaný nárůst kladně a vyšší schodek bilance oproti předchozím měsícům připisují především silnému kursu koruny. Analytici jsou spokojeni především s růstem hodnoty vývozu.

Pokud Sněmovna neuvolní peníze, práce na likvidaci povodňových škod se zastaví

Zástupci ministerstev financí a životního prostředí ve středu varovali členy sněmovního rozpočtového výboru, že pokud Poslanecká sněmovna neuvolní na své květnové schůzi z výnosu malé privatizace vládou požadované čtyři miliardy korun pro odstraňování škod napáchaných loňskými záplavami, letošní práce na jejich likvidaci se zastaví.

Armáda - letectvo

Dlouho avizované vyřazení letounů MiG-23 z výzbroje české armády podle ministra obrany Michala Lobkowicze neohrozí bojeschopnost letectva. "Je fakt, že jsou to letouny, jejichž životnost končí," řekl ve středu ministr novinářům. Dodal, že je to nepříjemné, neboť jde o moderní nadzvuková letadla. Jejich udržení v armádě by si však podle Lobkowicze vyžádalo značné finanční prostředky.

Ministr Lux srovnával zemědělství v ČR a zemích EU

Výkonnost českého zemědělství je zhruba o 20 až 30 procent nižší než výkonnost zemědělství v zemích EU. Před zemědělským výborem Poslanecké sněmovny to ve středu uvedl místopředseda vlády a ministr zemědělství ČR Josef Lux. Řekl dále, že v případě, že by ČR byla v současné době členem EU, její výdaje na společnou zemědělskou politiku EU by ročně činily asi 44 miliard koruny. Naproti tomu příjmy by činily za rok bez kompenzačních plateb asi 70 miliard korun a se započtením kompenzací 120 až 140 miliard korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by však podle ministrových slov zaplatil spotřebitel.

Ministr Moos na jednodenní návštěvě SRN

Ministr dopravy a spojů Petr Moos ve čtvrtek na jednodenní návštěvě Spolkové republiky Německo podepíše s resortním kolegou Matthiasem Wissmannem leteckou dohodu a dohodu o ulehčení životně důležité civilní dopravy mezi oběma státy.

Slovinští zákonodárci jednali v Poslanecké sněmovně

Členové výboru pro obranu slovinského parlamentu při jednání se svými českými partnery v Poslanecké sněmovně uvítali, že Česká republika bude i po svém vstupu do NATO velice výrazně podporovat další rozšiřování aliance. ČTK to řekl předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS), který se s dalšími členy svého výboru se slovinskými zákonodárci setkal. "Právě Slovinsko je velice výrazným kandidátem druhé vlny rozšiřování NATO," zdůraznil Nečas. Setkáním s jeho výborem ukončili Slovinci dvoudenní rozhovory s českými politiky.

Vyjádření ministra Mlynáře ke zprávě ČHV až v pondělí

Ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář se k výroční zprávě Českého helsinského výboru /ČHV/ za rok 1997, která vytýká české vládě, že nevěnuje dost pozornosti potírání rasismu, vyjádří až v pondělí. Zatím neměl možnost, jak dnes řekl ČTK, si obsáhlou zprávu prostudovat. Podle výroční zprávy Českého helsinského výboru nevěnuje česká vláda dostatek pozornosti lidským právům, což vede k tomu, že Česká republika porušuje Mezinárodní smlouvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. Český stát podle autora zprávy porušuje mezinárodní úmluvu nejen tím, že nemá dostatečně kvalitní zákony na potírání rasové diskriminace, ale také tím, že nedostatečně stíhá rasově motivované trestné činy. Helsinský výbor vyzval vládu k vytvoření samostatného orgánu státní správy, pověřeného dohledem nad plněním úmluvy.

Dnes tripartita o mzdách

Odbory budou požadovat na čtvrtečním zasedání Rady hospodářské a sociální dohody zvýšení minimální mzdy na 4100 korun, aby po zdanění byla zhruba stejně vysoká jako životní minimum, které je pro samostatně žijícího dospělého 3040 korun. Vláda přitom uvažuje o zvýšení minimální mzdy z dosavadních 2650 na 3100 korun.

Jiří Šedivý dnes bude ustanoven náčelníkem generálního štábu

Generálmajor Jiří Šedivý dnes bude ustanoven do funkce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, v níž vystřídá Jiřího Nekvasila. Ve funkci velitele pozemního vojska Šedivého nahradí dosavadní plukovník generálního štábu František Hrabal. V zastoupení prezidenta Václava Havla pogratuluje důstojníkům k nové funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek. Slavnostního ceremoniálu se zúčastní také ministr obrany Michal Lobkowicz a dosavadní náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil.

Audit hospodaření ODS bude ukončen zhruba do poloviny května

Společnost Deloitte and Touche ukončí audit hospodaření ODS v několika nejbližších týdnech, tedy zhruba do poloviny května. Zda budou výsledky auditu zveřejněny a v jakém rozsahu, závisí však pouze na vedení ODS, protože auditorská firma je vázána mlčenlivostí. Uvedl to ve středu mediální zástupce společnosti Michal Donath.

Cíle strany Důchodci za životní jistoty

Strana Důchodci za životní jistoty zveřejnila ve středu některé své cíle. Mimo jinéchce dosáhnout do roku 2000 reálné hodnoty důchodů na úrovni roku 1989 a požaduje valorizaci důchodů při pětiprocentním růstu inflace, a to v plné výši inflace. Volební preference této strany se pohybují nad hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny, podle posledního průzkumu agentury Sofres-Factum by získala 6,9 procenta hlasů.

Veřejnost k chování politických stran

S chováním politických stran před volbami není spokojeno 67 procent občanů a 22 procent má k některým stranám výhrady. Ze skupiny nespokojených je situací přímo znechuceno 28 procent. V porovnání s obdobím před minulými parlamentními volbami tak vzrostla nespokojenost s chováním politických stran o 45 procent. Vyplývá to z nejnovějších výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Zelení požadují zastavení výstavby JETE

Strana zelených požaduje okamžité zastavení výstavby jaderné elektrárny Temelín /JETE/. ČTK o tom informoval místopředseda strany Radek Lanč s tím, že jakékoli prodlužování dostavby Temelína přinese finanční ztráty, které budou občané platit v ceně elektrické energie. Zelení podle Lanče v příštím týdnu zveřejní návrh na efektivní využití nedostavěné elektrárny.

Předseda Akademie věd kritizoval politickou reprezentaci

Politická reprezentace podle předsedy Akademie věd Rudolfa Zahradníka již léta nedělá moudré a promyšlené kroky ke zlepšení situace ve vzdělávání. "ČR je málo úspěšná i proto, že máme malý počet kvalifikovaných a kurážných lidí s originální fantazií, kteří jsou schopni zvrátit nežádoucí chod událostí," prohlásil Rudolf Zahradník na zasedání Akademického sněmu ve středu v Praze. Zdůraznil, že je nejvyšší čas zahájit renesanci české politické scény.

Smuteční shromáždění na památku židovských obětí nacistické zvůle

Smuteční shromáždění na paměť šesti miliónů židovských obětí zavražděných za druhé světové války se uskuteční v pražské Pinkasově synagoze jako každý rok v den zvaný hebrejsky Jom hašoa, který letos připadá na čtvrtek. Den se váže k událostem kolem povstání ve varšavském ghettu před 55 lety a je podle Kanceláře prezidenta republiky, za níž se má shromáždění zúčastnit kancléř Ivan Medek, vzpomínkou na mrtvé i na hrdinství těch, kteří se postavili nacistické zvůli.

Zemřel předseda Kruhu občanů vyhnaných v roce 1938 z pohraničí Miroslav Klen.

Ve věku sedmasedmdesáti let zemřel v pondělí předseda Kruhu občanů vyhnaných v roce 1938 z pohraničí a člen koordinační rady česko-německého diskusního fóra Miroslav Klen. O úmrtí bývalého nacistického vězně a účastníka osvobozování Československa ve Svobodově armádě ČTK informoval tajemník Kruhu občanů Pavel Macháček.

Zlepší se taxislužba v Praze?

Dalším krokem ke zlepšení taxislužby v Praze má být podle radního pro dopravu Lubora Pavlíčka připravovaná vyhláška, podle níž budou muset pražští taxikáři podstupovat zkoušky o místopisných a právních znalostech. Vyhláška, kterou se v nejbližší době chystá vydat magistrát, se opírá o novelu zákona o silniční dopravě platnou od 1. dubna, řekl ve středu na tiskové konferenci radní Pavlíček.

Festival spisovatelů a Mezinárodní knižní veletrh v Praze

Ve středu ve 14:00 hodin skončil třídenní maratón čtení veršů a próz beatnika Lawrence Ferlinghettiho v pražském kostele U Salvátora. Za čtenářským pultíkem vystřídalo na 400 lidí, mezi nimi i Václav Klaus, Ivo Mathé a Pavel Dostál.

Kopie proslulého sanfranciského knihkupectví City Lights Bookstore, jehož vlastníkem je od padesátých let básník Lawrence Ferlinghetti, vévodí ve Velkém sále pražské Lucerny Mezinárodnímu knižnímu veletrhu, který zde začal ve středu. Již sedmý ročník veletrhu je věnován beatnické literatuře; čeští nakladatelé zde budou do pátku nabízet publikace vztahující se k beatnikům, ale i literaturu filozofickou a poezii. V paláci Lucerna také začaly Pražské jazzové dny pořádané Artforem, jejichž tradice sahá do roku 1974. I tento podnik je věnovaný beatnikům. Festival potrvá do 24. dubna.

Nová kniha projevů prezidenta Havla

Novou knihu projevů prezidenta Václava Havla nazvanou Václav Havel '97 představili ve středu v pražské kavárně Na Pasece prezidentův politický poradce Jiří Pehe a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek. V pořadí pátá kniha projevů, kterou doprovází prezidentovy fotografie z dětství, uzavírá první Havlovo funkční období na prezidentském úřadě.

Ze sportu:

Také ve druhém vystoupení na Švédských hokejových hrách byli čeští reprezentanti úspěšní. Středeční výhra nad Kanadou 3:2 po třetinách 1:0, 0:1 a 2:1 je zároveň posunula na první příčku turnaje před dosud vedoucí Švédsko. Český celek hraje opět až v pátek s Ruskem.

Český tenista Petr Korda ve druhém kole turnaje ATP Tour v Monte Carlu porazil jako druhý nasazený Jihoafričana Wayna Ferreiru 6:1 a 6:3. V boji o postup do čtvrtfinále se třicetiletý Korda utká se Španělem Albertem Costou. O překvapení se na turnaji postaral další český tenista Ctislav Doseděl, který doslova vymazal z dvorce Švéda Jonase Bjorkmana 0:6 a 1:6. Dalším českým tenistou, který si zajistil účast ve třetím kole turnaje, se stal Bohdan Ulihrach, zdolal Němce Nicolase Kiefera 6:4 a 6:2. Nedařilo se jen Danielu Vackovi, který nestačil na Španěla Alberta Berasateguiho a prohrál 0:6, 6:7.

Čeští fotbalisté zvítězili v přátelském utkání ve Slovinsku 3:1.

Předpověď počasí pro Českou republiku na čtvrtek:

Většinou polojasno. Denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.