Zprávy čtvrtek, 23. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Fond národního majetku poskytne 4 miliardy korun na výstavbu nových domovů důchodců a ústavů sociální péče

Poslanecká sněmovna rozhodla, že Fond národního majetku poskytne státu 4 miliardy korun na výstavbu nových domovů důchodců a ústavů sociální péče. Lidé, kteří získali budovy v restituci, museli zařízení sloužící podobným účelům v objektech ponechat po dobu deseti let. Tato lhůta končí většinou v roce 2001. Naprostá většina majitelů se rozhodla použít svůj majetek k jiným než sociálním účelům.

Další řádná schůze sněmovny by měla začít 18. ledna příštího roku. Nelze vyloučit, že jejím hlavním bodem bude v pořadí již třetí verze návrhu státního rozpočtu na rok 2000. První dvě sněmovna neschválila a vrátila je kabinetu se svými připomínkami k přepracování. Hospodaření ČR bude proto po Novém roce provázet rozpočtové provizorium.

Vláda přijala novelu zákoníku práce odrážející požadavky Evropské unie

Vláda schválila návrh novely zákoníku práce, která má vést k jeho plné slučitelnosti s právem Evropské unie. Zakazuje jakoukoli diskriminaci. Pracovní doba včetně přesčasů nesmí podle novely překročit 48 hodin týdně. Základní dovolená má být čtyřtýdenní oproti nynější třítýdenní. V pracovní smlouvě na dobu určitou bude muset být výslovně uveden důvod uzavření takové smlouvy. Novela také definuje a upravuje hromadné propouštění a proceduru vyjednávání s odbory.

Kabinet schválil také návrh zákona o pozemních komunikacích. Novinkou je například zákaz používání mobilního telefonu za jízdy řidičem, pokud nemá vybavení "hands free", povinnost používat bezpečnostní sedačky pro malé děti, a možnost řídit motocykly vyšších kubatur po prokázání zkušeností a dovršení 21 let věku.

Vláda schválila návrh zákona o geneticky modifikovaných potravinách. Budou muset být označeny nejen živé modifikované organismy, ale i produkty z nich. "Když bych to měl hodně zjednodušit, tak rajské jablíčko i kečup budou označeny," přiblížil novinářům princip místopředseda vlády Vladimír Špidla.

Celkem 17 programů podpory malého a středního podnikání pro rok 2000 schválila vláda. Materiál počítá s celkovou částkou 1,95 miliardy korun. Nový program Hranice poskytne zvýhodněné až sedmimiliónové úvěry podnikatelům v příhraničních oblastech s Německem a Rakouskem. Program Provoz nabídne provozní až miliónový úvěr firmám do 50 zaměstnanců z postižených regionů. Pokračovat bude také program Rekonstrukce určený podnikatelům z oblastí postižených povodněmi.

Kabinet zamítl novelu restitučního zákona, podle které by majetek mohli nabývat i čeští krajané, kteří získali zpět české občanství až letos. V tomto roce totiž nabyl účinnosti nový zákon, který umožňuje za určitých podmínek získat českou státní příslušnost jako druhé občanství a neztratit přitom občanství státu, ve kterém občan nyní žije.

Datum 17. listopadu se možná stane státním svátkem, a tedy oficiálním volným dnem. Vláda totiž schválila návrh zákona o státních svátcích poslance ODS Vlastimila Tlustého. Ten navrhuje, aby byl 17. listopad dnem boje za svobodu a demokracii. Dosud je toto datum podle zákona jen významným dnem. ČR má zatím čtyři státní svátky: 8. květen je dnem osvobození od fašismu, 5. červenec - den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, 6. červenec - datum upálení Jana Husa a 28. říjen - den vzniku samostatného Československa. O návrh se ale zřejmě svedou boje v Poslanecké sněmovně.

Vedení ODS je přesvědčeno, že opoziční smlouvu neporušuje

Vedení Občanské demokratické strany je přesvědčeno o tom, že ODS neporušuje opoziční smlouvu se sociální demokracií. Přesto se rozhodlo přistoupit na smírčí řízení a navrhuje datum 4. nebo 5. leden příštího roku. O smírčí řízení požádala sociální demokracie na svém sobotním jednání.

Čtyřkoalice uvažuje o společné kandidátce pro parlamentní volby

Strany čtyřkoalice začínají podle předsedy lidovců /KDU-ČSL/ Jana Kasala zvažovat možnost společné kandidátky pro nejbližší volby do Poslanecké sněmovny. Vede je k tomu mimo jiné i poslední průzkum agentury STEM, podle kterého by společná formace Unie svobody, lidovců, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie v příštích parlamentních volbách vyhrála.

Podle agentury STEM by společné kandidátce čtyřkoalice dalo hlas 26,4 procenta voličů. Čtyřkoalice je podle průzkumu atraktivní i pro nerozhodné voliče, kteří by se pro ni rozhodli v 19 procentech, a pro voliče mimoparlamentních stran.

Na balkóně městského výboru KSČM v Brně explodoval dělobuch

V noci z úterý na středu explodoval dělobuch na balkóně sídla městského výboru Komunistické strany Čech a Moravy v Brně. Výbuch rozbil sedm oken a poškodil transparenty a hesla k pátému sjezdu strany, které zde byly umístěny.

Resort zahraničí ocenil spolupráci s nevládními organizacemi při zajišťování humanitární pomoci

Ministerstvo zahraničí je spokojeno s rozvojem spolupráce s nevládními organizacemi při zajišťování humanitární pomoci v různých částech světa. Vrchní ředitel sekce mnohostranných vztahů Pavel Vacek uvedl, že spolupráci s nimi vidí jako jeden z úspěchů letošního roku. V těchto chvílích ministerstvo připravuje humanitární pomoc do oblastí severního Kavkazu a Venezuele v celkové výši zhruba čtyř miliónů korun. V letošním roce využilo ministerstvo pro pomoc do zahraničí 31,5 miliónu korun z příslušné státní finanční rezervy.

Podle ratingové agentury Moody's se úvěrová rizika českých bank zlepšují jen pomalu

Americká ratingová agentura Moody's Investors Service ve své zprávě uvedla, že se úvěrová rizika českých bank zlepšují. Změny však působí pomalu. Podle autora zprávy Otto Dichtla jsou na vině legislativní problémy, zejména zákony týkající se bankrotů. Ty jsou považovány za neefektivní, protože získání nemovitých zástav bankami je na jejich základě obtížné. Moody's však konstatuje, že tyto nedostatky se již v českém parlamentě řeší.

Výrobní firmy se zahraniční majetkovou účastí zaměstnávají 280 tisíc lidí

Výrobní firmy se zahraniční majetkovou účastí mají v příštím roce vytvořit na 22.500 nových pracovních míst. Vyplývá to z průzkumu mezi zahraničními výrobci, jehož výsledky sdělila agentura Czechinvest. Tyto firmy v ČR již nyní dávají práci 280 tisícům lidí. Na konci listopadu činila míra nezaměstnanosti 9 procent. Ministerstvo financí přitom očekává, že by se v příštím roce mohla přehoupnout přes desetiprocentní hranici.

Český Telecom sníží do čtyř let počet pracovníků o 5000

Přibližně o 5000 lidí na zhruba 15.000 sníží Český Telecom během tří až čtyř let počet zaměstnanců. Důvodem bude rozsáhlá restrukturalizace společnosti a dokončení digitalizace telefonní sítě. Uvedl to generální ředitel Přemysl Klíma.

U hranic Horních Rakous s ČR akutně chybějí kvalifikované síly

V příhraničních oblastech spolkové země Horní Rakousy s Českou republikou akutně chybějí kvalifikované pracovní síly. Proto je zapotřebí vytvořit liberalizované předpisy pro české občany, aby se jim umožnilo denně dojíždět do práce přes hranice do zdejšího okresu Mühlviertel. Jak uvedl předseda hospodářské komory města Freistadt Alfred Obermüller, chybějí zejména pracovníci v masném průmyslu, v cestovním ruchu a v kovoprůmyslu. Varoval, že pokud se nic nepodnikne, rakouské firmy se buď stáhnou z trhu anebo se přestěhují do ČR, kde je pracovníků dostatek.

Bývalý vicepremiér Lánský hodlá České národní bance zaplatit pokutu 10.000 korun

Někdejší vicepremiér Egon Lánský hodlá zaplatit pokutu 10.000 korun, kterou mu uložila Česká národní banka za to, že měl v zahraničí účet bez devizového povolení. Lánský v tiskovém prohlášení přiznává, že měl v letech 1996 a 1997 devizový účet v Rakousku. Dodává ale, že pokuta od centrální banky není za ilegální zřízení tohoto konta, ale za účet, který si zřídil v 70. letech ve Švédsku, kde tehdy žil.

Na účet u vídeňské Erste Bank Österreichischen Sparkassen převedla Lánskému v roce 1996 centrální banka 290.000 dolarů jako část vypořádání pro lucemburskou firmu Hollanco. Té Lánský pomohl vymoci pohledávku vůči českému státu. "Pokyn k platbě dalo ministerstvo financí, platbu provedla ČNB. Obě instituce věděly, že platba jde na účet vedený na mé jméno," uvádí Lánský. Centrální banka tak letos nemusela podle jeho slov zjišťovat, zda si účet zřídil s povolením nebo nikoliv. V souvislosti s rakouským bankovním účtem se objevily spekulace, že částka 290.000 dolarů (asi 9,8 miliónu korun) mohla být provizí od firmy Hollanco za pomoc při vymáhání pohledávky. Lánský od počátku tvrdí, že o provizi nešlo a že s částkou naložil podle pokynů vlastníka společnosti Hollanco, svého dlouholetého přítele Fritze Hollandera. Policie ale nyní vyšetřuje, jaké platby byly na rakouský účet poukázány a zda nešlo o částky, které měl Lánský řádně zdanit.

Poslanec Filip požaduje omluvu za obvinění, že cestoval do Vietnamu dohadovat obchody za peníze daňových poplatníků

Předseda komunistického poslaneckého klubu Vojtěch Filip požaduje omluvu od senátora Michaela Žantovského (ODA) a poslance Jana Zahradila (ODS), kteří o něm měli říci, že cestoval do Vietnamu dohadovat obchody za peníze daňových poplatníků. Filip tvrdí, že je to sprostá lež a oběma zákonodárcům ponechal na omluvu třicet dní. Poté je připraven je žalovat. Poznamenal, že svou cestu do Vietnamu v roce 1997 financoval sám.

Americká firma žaluje Viktora Koženého

Americká investiční společnost Marlwood Commercial podala u britského a bahamského soudu žalobu proti bývalému českému občanu Viktoru Koženému. Požaduje na něm navrácení 15 miliónů dolarů, které investovala do Koženého neúspěšné investiční akce v Ázerbájdžánu. Oznámil to deník The New York Times. Kožený má na Bahamách a v Anglii aktiva, z nichž lze v případě soudního vítězství částku získat.

Církve považuje za užitečné 49 procent občanů ČR

Církve považuje za užitečné instituce 49 procent občanů České republiky, ale přesto si 15 procent z nich nemyslí, že by církvím měl být vrácen majetek. Osobně věří v Boha 38 procent lidí, nicméně všichni věřící nechodí o Vánocích do kostela. Naopak právě o Vánocích chodí do kostela i nevěřící. Vyplývá to z výsledků prosincového šetření agentury STEM .

Většina občanů ČR míní, že je třeba si připomínat historii

O tom, že je třeba si připomínat a oslavovat historické události, které významně ovlivnily život dalších generací, je přesvědčeno 84 procent občanů ČR. Opačný názor zastává 9 procent lidí, 6 procent to nedokáže posoudit. Vyplývá to z výsledků prosincového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Oslavy desátého výročí událostí roku 1989 považuje za přiměřené 52 procent občanů, jako příliš pompézní je vnímá 20 procent lidí.

Nadace Havlových dala dárky dětem z litoměřické mateřské školky

Rozzářit dětské oči by měly o Vánocích i dárky, které Mateřské školce Prackovice nad Labem na Litoměřicku věnovala nadace manželů Havlových Vize 97. Dárky za 50.000 korun měla dětem předat prezidentova manželka Dagmar Havlová, ale kvůli jejímu nachlazení tak učinili pracovníci nadace. Ta se zaměřuje na kulturu, vzdělávací programy a onkologii.

Dagmar Havlová je se silným nachlazením v nemocnici. To si pravděpodobně přivezla z víkendové návštěvy Itálie a Vatikánu, kde strávila dlouhou dobu na chladném počasí. Je hospitalizovaná proto, aby se předešlo případným komplikacím a v nemocnici by měla strávit několik dnů. Prezidentův lékař Ilja Kotík řekl, že Václav Havel už překonal nedělní únavu a jeho zdravotní stav je dobrý.

Pěvkyně Magdalena Kožená vystupuje o Vánocích ve Francii

Česká mezzosopranistka Magdalena Kožená absolvovala před Vánocemi ve Francii několik koncertů, které by měly vyvrcholit vystoupením na Štědrý večer v pařížské katedrále Notre-Dame vedle tenoristy Andrea Bocelliho. Francouzská televize bude přenášet z Notre-Dame koncertní pořad, který bude kombinován s přenosem z baziliky Sv.Petra. Do kin v těchto dnech také přichází film amerického fotografa Williama Kleina "Mesiáš" ilustrující slavné Händelovo oratorium, v němž má Kožená jednu z hlavních rolí. Týdeník Le Point v této souvislosti napsal, že česká mezzosopranistka je v této roli skvělá a strhující.

Zpěvačku Tinu Turnerovou modeluje sochař Radim Hanke

Sádrové tělo šedesátileté americké zpěvačky Tiny Turnerové pro pražské Wax Muzeum voskových figurín dostává v těchto dnech konečné tvary v ateliéru Radima Hankeho ve Zlíně. Po šestatřicetiletém sochaři dostanou Tinu do práce další výtvarníci. Hanke tvoří poprvé pro pražské muzeum ženu. V jeho ateliéru se "narodili" Jan Hus, Klement Gottwald, Albert Einstein, částečně Jan Amos Komenský, Michael Jackson, Gustáv Husák i Wolfgang Amadeus Mozart.

Spoluhráči uvítali rozhodnutí Dominika Haška ještě zvážit konec kariéry

Vesměs radostně a s nadějemi přijali spoluhráči Dominika Haška i trenér Buffala gólmanovo rozhodnutí ještě zvážit konec kariéry. Český hokejový brankář mírně zpochybnil své rozhodnutí z letošního července, že po této sezóně skončí s aktivní činností, na sobotní tiskové konferenci po slavnostním vyhlášení české ankety Sportovec roku, kde se nečekaně objevil. Hašek má jako jediný brankář doma dvě Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL.

Okruhový jezdec Tomáš Enge o Vánocích podepíše smlouvu se špičkovým týmem F3000

Od úterního večera má nejlepší domácí okruhový jezdec Tomáš Enge jasno o svém zaměstnavateli v příštím ročníku formule 3000. Protože však zatím není podepsána smlouva, ponechal jeho manažer Antonín Charouz jméno týmu v tajnosti. Prozradil pouze, že se jedná o jeden z nejlepších týmů. Manažer doprovázel Engeho v Silverstonu, kde český pilot absolvoval nečekaná další testování pro tým formule 1 Jordan. Podle Charouze dokonce Eddie Jordan přišel s nabídkou, že by vstoupil kvůli Engemu do některého z týmů F3000, ačkoliv se dosud účasti v tomto seriálu vždy bránil.

Čeští fotbalisté zakončí rok 1999 na druhém místě žebříčku FIFA

Fotbalisté České republiky, kteří v letošním roce okusili jen jedinkrát hořkost porážky, obsadili druhé místo v konečném pořadí žebříčku světových reprezentačních týmů za rok 1999, jejž sestavuje Mezinárodní fotbalová federace (FIFA). První místo v žebříčku, který FIFA vydává každý měsíc na základě výsledků mezistátních zápasů, vybojovala Brazílie.

Hokejová extraliga

Hokejisté Zlína podlehli v dohrávaném utkání 29. kola extraligy Vsetínu 2:3. Vítězný gól obhájce titulu vstřelil útočník Jiří Dopita.

Počasí

Ideální sněhové podmínky nabízejí v těchto dnech lyžařům všechny české a moravské hory. Podle informací pracovníků Horské služby je na horách pěkné, byť mrazivé počasí. Bude oblačno, noční teploty kolem minus 10 stupňů, denní minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.