Zprávy čtvrtek, 23. září 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Vláda učinila první krok k oddělení důchodů od rozpočtu

První krok k oddělení důchodového systému od rozpočtu ve středu učinila vláda, když schválila věcný záměr zákona o sociálním pojištění. Stát přebírá platby za náhradní doby, jako je mateřská dovolená nebo základní vojenská služba. Současná česká správa sociálního zabezpečení by měla být nahrazena novou veřejnoprávní organizací s pracovním názvem Sociální pojišťovna. Ta by se měla starat o výběr pojistného na sociální pojištění, o placení dávek, zejména důchodového pojištění, a zastřešení placení dávek nemocenského pojištění.

Ministři rozhodli rovněž o více než šestnáctimiliónové státní dotaci na výstavbu vesničky v Ostravě-Muglinově, která by měla být modelem soužití romské a majoritní populace. Výstavbu Vesničky Soužití pro postižené povodní v Ostravě Muglinově mají zčásti financovat i holandské a německé organizace, město Ostrava a opavsko-ostravská diecézní charita. Výstavba 40 rodinných domků, v nichž by měly vedle sebe žít romské i bílé rodiny, má podle vicepremiéra Pavla Rychetského přijít na 56 miliónů korun, vládní dotace je 16,5 miliónu korun.

Kabinet schválil návrh zákona o ochraně osobních údajů. Ten stanoví podmínky sběru a nakládání s osobními údaji občanů v informačních systémech. Nad jeho dodržováním má bdít nezávislý Úřad na ochranu dat, jehož existenci vyžaduje Evropská unie.

Schválen byl také věcný záměr zákona o ochraně před škodlivými účinky tabákových výrobků. Zákon by měl omezit prodej tabáku a cigaret a postupně zakázat reklamu na toto zboží.

Vláda schválila i návrh zákona o námořní plavbě, který přizpůsobuje právní stav v České republice mezinárodním závazkům a liberalizuje podnikání v námořní plavbě.

Kabinet se rozhodl kolkovat láhve s alkoholem. Vyplývá to z jeho návrhu novely zákona o spotřebních daních a lihu. Chce tak zamezit rozsáhlým daňovým únikům.

Jednání o novém předsedovi Státního úřadu pro jadernou bezpečnost vláda přerušila. Ministr financí Pavel Mertlík dostal za úkol doplnit informace o uchazečích.

Poslanecké návrhy o dani z přidané hodnoty, spotřebních daních a sociálním pojištění vláda neschválila, protože už projednala vlastní ucelené zákonné úpravy v těchto oblastech.

Novelu trestního zákona z dílny poslanců Unie svobody, podle níž by některé zločiny komunismu nebylo možné promlčet, posoudili ministři jako legislativně nekvalitní. Není z ní totiž zcela jasné, na jaké zločiny by se měla vztahovat.

V letošním roce bude státní dluh činit 251 miliard korun, což je 12,6 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2002 bude státní dluh na úrovni 20 procent hrubého domácího produktu. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl ministr financí Pavel Mertlík. Státní dluh v roce 1998 činil 195 miliard korun.

Britský premiér hrozí vízy, nepřijme-li Česká republika opatření proti exodu Romů

Britský premiér Tony Blair hrozí České republice zavedením víz, nepřijme-li česká vláda opatření proti exodu Romů. Naznačuje to Blairův otevřený dopis předsedovi vlády Miloši Zemanovi. O jeho obsahu informoval po středečním zasedání vlády vicepremiér Pavel Rychetský. Jedním z kroků, které by podle něj měly vést k řešení problémů Romů, je například plánovaná výstavba česko-romské Vesničky Soužití pro postižené povodní v Ostravě Muglinově. Vicepremiér také očekává, že Poslanecká sněmovna vyšle pozitivní signál k výstavbě plotu v ústecké Matiční ulici, který má oddělit romskou komunitu od majitelů rodinných domků. Postavení zdi by totiž mohlo být chápáno jako nevůle problém řešit.

Vicepremiéři Vladimír Špidla a Pavel Mertlík jednali s představiteli odborů ČKD Dopravní systémy

Místopředsedové vlády Vladimír Špidla a Pavel Mertlík a generální ředitel Konsolidační banky Kamil Ziegler ve středu jednali na Úřadu vlády s představiteli odborů ČKD Dopravní systémy o situaci zaměstnanců tohoto podniku. ČKD Dopravní systémy jim totiž dluží tři měsíční mzdy. Mluvčí Výkonné odborové rady podniku Ladislav Binko po jednání informoval novináře, že vláda slíbila zaměstnancům, že ve čtvrtek dostanou zálohu 5000 korun. Doplatek jedné mzdy jim bude vyplacen v nejbližších dnech.

Místopředseda vlády Vladimír Špidla poté ale tvrzení odborářů z ČKD Dopravní systémy o přislíbení čtvrtečního vyplacení zálohy 5000 korun popřel. Jak prohlásil, vláda nic nepřislíbila, neboť k tomu nemá žádné oprávnění. Vyplacení hotovosti i doplatku jedné mzdy podle něj závisí na tom, zda už byla podepsaná úvěrová smlouva, která má financovat projekt vozů pro pražské metro. Ministr Špidla dále upřesnil, že jednání se zabývalo detaily úvěrové smlouvy a dohodlo se na těchto detailech. "Doufám pevně, že úvěrová smlouva už byla podepsaná a v důsledku podpisu této úvěrové smlouvy nastoupí financování projektu Metro, z jehož financování dojde k vyplacení jedné měsíční mzdy," dodal s tím, že čtvrteční termín se v debatách objevoval jako "veskrze pravděpodobný".

Během uvedeného jednání demonstrovalo před budovou Úřadu vlády 400 až 500 zaměstnanců Dopravních systémů, kterým ČKD dluží tři měsíční mzdy. Zaměstnanci byli pobouřeni zprávou, že představitelé České spořitelny a ČKD Dopravní systémy sice v úterý podepsali úvěr na dokončení výroby 11 souprav pro pražské metro, ale dodatečně se vyskytly problémy, které znemožní vyplacení alespoň jedné přislíbené mzdy.

Před Valným shromážděním OSN v New Yorku vystoupil ministr zahraničí Jan Kavan

Reforma Rady bezpečnosti byla tématem středečního vystoupení několika evropských politiků na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Otázkami reformy rozhodovacího mechanismu světové organizace a adekvátního financování její činnosti se ve svém projevu mimo jiné zabýval i český ministr zahraničí Jan Kavan. Vyslovil se pro multietnické zaměření humanitárních akcí OSN a to na všechny krizové regiony, čímž reagoval na srovnávání evropského problému Kosova s Východním Timorem. Po vystoupení před Valným shromážděním českým médiím v New Yorku řekl, že naše vláda zvažuje odpověď na výzvu Austrálie k vyslání vojenských pozorovatelů do misí ve Východním Timoru.

Názory prezidenta Havla na změnu Ústavy se liší od představ ČSSD a ODS

Prezident Václav Havel ve středu konzultoval na Pražském hradě s poslanci Parlamentu ústavní změny navrhované Českou stranou sociálně demokraticku a Občanskou demokratickou stranou. S chystanými změnami nesouhlasí a je přesvědčen o tom, že za určitých okolností by se mohly obrátit v neprospěch země. Prezident se ohrazuje zejména proti omezení jeho pravomocí při sestavování vlády. Vyslovil myšlenku, že by komplex změn prezidentských pravomocí mohl vstoupit v platnost až po uplynutí jeho volebního období. To však nepovažuje místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer za logické. Má zato, že všechny změny Ústavy navrhované komisí ČSSD a ODS musí vstoupit v platnost ve stejném termínu, tedy 1. července 2000 či nejpozději 1. ledna 2001.

Prezident Havel přijal zástupce Spolku Adalberta Stifera

Dlouholetou snahu Spolku Adalberta Stiftera o rozvoj česko-německého přátelství ve středu na Pražském hradě ocenil prezident Václav Havel. Představitelé spolku, který už přes půl století přispívá ke sbližování obou národů, si prezidentovi postěžovali, že se ve společnosti ví více o těch organizacích, které jitří atmosféru v česko-německých vztazích, zatímco o jejich spolku není velké povědomí. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Spolek Adalberta Stiftera vznikl před dvaapadesáti lety především s cílem zachovat identitu sudetských Němců. Postupně se vyvinul v německo-českou kulturní instituci, která významně přispívá k rozvoji vzájemných vztahů.

Ministr Vetchý jednal v Torontu se svým britským protějškem Robertsonem o vojácích na Balkáně

O budoucí podobě mírových vojenských misí na Balkáně jednal český ministr obrany Vladimír Vetchý se svým britským protějškem Georgem Robertsonem. Setkání se uskutečnilo v rámci pracovní schůzky ministrů obrany Severoatlantické aliance, kterou hostí kanadské Toronto. Ministr Vetchý s Robertsonem, který by měl na začátku října vystřídat ve funkci generálního tajemníka NATO Javiera Solanu, hovořil také o Paktu stability pro jihovýchodní Evropu. Na závěr jednání krátce hovořili i o budoucnosti Západoevropské unie.

O rozšiřování NATO a EU jednal v Praze předseda lotyšského parlamentu

Trojice pobaltských států má při cestě do Severoatlantické aliance všeobecnou podporu České republiky. V úterý o tom prezident Václav Havel ujistil litevského prezidenta Valdase Adamkuse a se stejným příslibem odešel ze středečního jednání na Pražském hradě i předseda lotyšského parlamentu Janis Straum. Nejvyšší představitel poslední ze tří baltských zemí - Estonska - by měl v Praze lobovat za přijetí do NATO podle informací ČTK začátkem příštího roku.

Jednání předsedy lotyšského parlamentu s českými politiky se vedle Severoatlantické aliance dotýkala i rozšiřování Evropské unie. České zkušenosti s integrací do EU byly tématem schůzky Janise Strauma s představiteli našich sněmovních výborů pro evropskou integraci a zahraničního. Šéf integračního výboru Jaroslav Zvěřina (ODS) ČTK řekl, že obě strany ocenily postoje členů nové Evropské komise k rozšiřování Unie. "Lotyši čekají, že budou na nadcházejícím summitu Evropské unie v Helsinkách vyzváni k zahájení předvstupních rozhovorů, což je podle mého názoru velice pravděpodobné," dodal poslanec Zvěřina.

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o půdě

Ústavní soud ve středu zamítl návrh na zrušení těch částí zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, které upravují podmínky a lhůty pro uplatnění restitučních nároků. Pokud by Ústavní soud návrhu vyhověl, dal by novou možnost uplatnit nároky na vrácení majetku krajanům, kteří před uplynutím restitučních lhůt neměli české státní občanství. Zrušení navrhovala dvojice českých emigrantů žijících v USA, kteří české občanství znovu získali až v roce 1994, tedy po uplynutí lhůt pro uplatnění restitučních nároků.

Zhruba sedmdesát havířů protestovalo proti uzavření dolu Kohinoor

Proti uzavření dolu Kohinoor protestovalo ve středu před sídlem Mostecké uhelné společnosti, které důl patří, asi 7O havířů. Ačkoli se demonstranti hlasitě dožadovali jednání se zástupci vedení těžební společnosti, žádný z nich mezi horníky nepřišel. Proto horníci adresovali managementu otevřený dopis, ve kterém ho požádali, aby Kohinoor nabídl k prodeji za symbolickou cenu jinému provozovateli. O útlumu těžby v Kohinooru rozhodli koncem srpna na valné hromadě společnosti akcionáři mostecké uhelné.

Rada České televize zcela respektuje rozhodnutí vysílat "majora Zemana"

Major Zeman se na obrazovce České televize bude objevovat i nadále. Rada České televize respektuje rozhodnutí veřejnoprávní televize vysílat normalizační seriál Třicet případů majora Zemana, protože je to nezávislá instituce, do jejíž činnosti nesmí nikdo zasahovat. Předseda rady Jan Jirák žádosti o zastavení propagandistického komunistického díla odmítl s tím, že by vlastně šlo o zavedení cenzury.

Pět Čechů se stalo nositeli titulu Spravedlivý mezi národy

Dalších pět občanů českého původu ve středu rozšířilo řady nositelů titulu Spravedlivý mezi národy, který jeruzalémský památník obětí holocaustu Jad Vašem uděluje lidem nežidovského původu za záchranu Židů před genocidou. "Sešli jsme se zde, abychom splatili čestný dluh," prohlásila při slavnostním ceremoniálu na zahradě izraelského velvyslanectví v Praze velvyslankyně Izraele v ČR Erella Hadarová. Před udělením vyznamenání připomněla Hadarová osudy všech pěti nositelů, kteří během druhé světové války s nasazením vlastního života zachránili několik lidí židovského původu.

Aby se člověk stal nositelem titulu Spravedlivý mezi národy, musel během druhé světové války zachránit život alespoň jednoho Žida. Další podmínkou k udělení titulu je, aby při tom riskoval svůj život, svobodu či bezpečnost a za tuto činnost nepřijmul žádnou odměnu. Jeruzalémský památník udělil po roce 1989 tuto poctu zhruba 50 občanům bývalého Československa; řada z nich se tohoto ocenění nedožila.

Blokáda podle vedení šumavského parku způsobila statisícové škody

Řádově ve statisících korun se budou podle předběžných odhadů pohybovat škody způsobené blokádou, při níž ekologové od 27. července do 21. září bránili lesním dělníkům v šumavském pralese Trojmezná v kácení kůrovcem napadených stromů. Ve středečním rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel správy Národního parku Šumava Ivan Žlábek. "Vedle ekonomických škod způsobili účastníci blokády i škody ekologické, jejichž rozsah budeme moci zjistit až na jaře. Podrobné šetření v terénu nám ukáže, kolik dalších stromů napadl kůrovec, který vylétl z letos neasanovaných stromů," dodal Žlábek. Správa parku podle něj bude muset vyplatit téměř 100.000 korun firmám najatým na kácení stromů jako náhradu za prostoje v důsledku blokády.

Nelze vyloučit, že vyloupení vily Václava Klause byla výhrůžka

Ředitel pražského úřadu vyšetřování Zdeněk Janíček nevyloučil, že vyloupení vily předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause mohlo být výhrůžkou. O tom, že vloupání nemělo majetkový motiv, ale bylo výhrůžkou její rodině, je přesvědčena Klausova manželka Livia. Vyšetřovatelé zatím pachatele ani motiv vloupání neznají a celou záležitost šetří jako klasický kriminální případ. Až se tam fakticky objeví nějaký politický podtext, poznamenal Zdeněk Janíček, tak se tím kriminalisté budou zabývat.

Skleněné kostky spojují devět "evropských měst kultury"

Multimediální finský projekt Kide (Krystal) propojil přes počítačovou síť od středy devět měst nesoucích titul Evropské město kultury roku 2000. V Praze, která je jedním z nich, lze velkou kostku ze speciální skleněné hmoty a monitor ukazující místa s dalšími "krystaly" najít u královského letohrádku Belveder na Hradě. "Projekt Kide, simultánně zahájený ve všech devíti městech, v sobě nese náboj různosti evropské kultury a chce demonstrovat jednotu a vzájemnost," řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Praha - Evropské město kultury roku 2000 Michal Prokop. Návštěvník může přiložením ruky na kostku ovlivnit intenzitu světla a zvuku, který vydává, a po přiložení ruky na monitor uvidí díky propojení kamerami i kostky - skulptury v ostatních městech. Kostka v Královské zahradě je přístupná denně do konce listopadu. Pak se přestěhuje zpět do Helsinek, kde devět různobarevných krystalů vytvoří zvláštní světelný objekt.

Titul pro rok 2000 získaly vedle Prahy od Rady ministrů kultury Evropské unie také Avignon, Bergen, Boloňa, Brusel, Helsinky, Krakov, Reykjavík a Santiago de Compostela.

A ještě informace o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.