Zprávy čtvrtek, 24. října 1996

A nyni podrobneji:

Vlada rozhodla o prevodu nemoviteho majetku na vybrane spolky

Ceska vlada na svem pravidelnem stredecnim zasedani rozhodla o prevodu nemoviteho majetku na vybrane spolky. Do vlastnictvi spolku lze podle tohoto vladniho usneseni prevest takovy nemovity majetek, ktery je v soucastne dobe ve vlastnictvi statu a jehoz vydani nebrani zadny verejny zajem. Po jednani vlady to rekl premier Vaclav Klaus, ktery vsak zaroven odmitl specifikovat, kolik nemovitosti takto zmeni sveho majitele.

Dalsi body programu jednani vlady

Jako nezodpovedny a populisticky odmitla vlada socialne demokraticky navrh novely zakona o drivejsim odchodu do penze. Dale kabinet prodlouzil poskytovani statni dotace k hypotekam ve vysi ctyr procent o dalsi rok a rozhodl o prevodu nemoviteho majetku z vlastnictvi statu na vybrane spolky.

Schvalen novy vedouci Uradu vlady Ceske republiky

Petra Madleho schvalila ve stredu vlada na misto vedouciho Uradu vlady Ceske republiky. Ve funkci nahradi Igora Nemce, ktery bude reditelem Statniho uradu pro informacni systemy. Premier Vaclav Klaus k tomu uvedl, ze drivejsi kombinace vedouciho uradu a postu ministra nebyla dobra, protoze ministersky urad vnasel do vykonu funkce politicke ambice. Klaus souhlasil s vyjadrenim Madleho, ze jeho funkce bude spise manazerska a jeho urad bude slozit jako podpurny urad vlady.

Koalice k navrhu ustavniho zakona o zmene cesko-slovenske hranice

Predstavitele vladnich stran chteji jednat se socialni demokracii o jeji podpore navrhu ustavniho zakona o zmene cesko-slovenske hranice. Po stredecni schuzce takzvane koalicni desitky to oznamil predseda KDU-CSL Josef Lux. Jak vyplynulo z jeho dalsiho vyjadreni, toto jednani by se nemelo tykat otazky odskodneni obyvatel osady U Sabotu, ktera ma pripadnout Slovensku. Navrhovane kompenzace totiz koalice podle Luxe poklada za dostatecne a nevidi moznost jejich zvyseni. Socialni demokracie jeste nevi, zda ustavni zakon o zmenach cesko-slovenske hranice podpori. Podle vyjadreni predsedy jejiho poslaneckeho klubu Stanislava Grosse totiz bude zalezet na stanovisku poslancu, ktere CSSD na konci tohoto tydne vysle na sporna mista nove hranice.

Irsko podporuje vstup CR do NATO a EU

Irsko podporuje vstup Ceske republiky do Severoatlanticke aliance i do Evropske unie. Po setkani s delegaci zahranicniho vyboru irskeho parlamentu to rekl mistopredseda Poslanecke snemovny Jan Kasal. "Jak jsem vyrozumel ze slov nasich hostu, tak jedine, o cem se v Irsku jeste diskutuje, je to, zda prijmout Ceskou republiku, Polsko, Madarsko najednou nebo jejich vstup rozfazovat, " poznamenal v teto souvislosti Kasal.

Ministr zahranici ke vstupu CR do NATO

Ministr zahranici Josef Zieleniec je presvedcen, ze Ceska republika v roce 1999 "nepochybne bude" clenem Severoatlanticke aliance a je tim potesen. Uterni prohlaseni americkeho prezidenta Billa Clintona, vyslovujiciho se pro prijeti prvni skupiny postkomunistickych zemi do NATO do konce roku 1999 "vychazi z cele logiky politiky Spojenych statu, ...z cele politiky Severoatlanticke aliance" a je "velmi vaznym zavazkem", rekl Zieleniec. "Prezident Clinton dokonce jmenoval tri zeme, tedy Polsko, Madarsko a CR jako kandidaty na clenstvi (v alianci) prave v teto prvni skupine, " dodal ministr.

Setkani zastupcu ODS s prezidentem CR

Zastupci ODS vyslovili pri stredecni schuzce s prezidentem Ceske republiky Vaclavem Havlem "starost" nad soucasnou situaci v Poslanecke snemovne. Po skonceni jednani to uvedl predseda poslaneckeho klubu ODS Milan Uhde. Podle jeho slov se opozicnim poslancum podarilo ve snemovne vytvorit "monolitni blok" sto a jednoho hlasu. "Parlament tak prijima celou radu rozhodnuti, ktera vlade fakticky prikazuji, jak ma vladnout, " rekl Uhde.

Take parlamentni frakce Socialni demokracie jednala s Vaclavem Havlem

Zastupci parlamentni frakce Socialni demokracie hovorili na stredecnim jednani s prezidentem Vaclavem Havlem o moznosti zlepseni cinnosti Poslanecke snemovny a v teto oblasti polozili velky duraz na zlepseni "komunikacnich mechanismu" mezi jednotlivymi poslaneckymi kluby. Po skonceni jednani s Vaclavem Havlem o tom informoval predseda poslaneckeho klubu Socialnich demokratu Stanislav Gross.

KSCM nebyla pozvana na setkani s prezidentem

Komunisticka strana Cech a Moravy obvinuje Kancelar prezidenta republiky, ze zamerne vytvari falesny a neobjektivni obraz o politicke scene. To, ze komuniste nebyli pozvani na jednani zastupcu politickych stran s prezidentem pry svedci o tom, ze nekdo nechce, aby v tak zavaznych otazkach jako je statni rozpocet a cesko-nemecka deklarace zaznel hlas skutecne opozice.

Pokracuje vysetrovani velkych bankovnich podvodu v ceskych peneznich ustavech

Policie jiz propustila 11 z 25 lidi, ktere v utery zadrzela a kteri byli jeste tehoz dne obvineni ze spachani velkych bankovnich podvodu. Rekl to mluvci ministerstva vnitra Jan Subert. Techto 11 osob, obvinenych z trestneho cinu podvodu se skodou velkeho rozsahu, bude stihano na svobode. Obvineni, ktere zadrzeli prislusnici Utvaru pro odhalovani organizovaneho zlocinu, meli v letech 1992 az 1994 ziskat podvodnym zpusobem nekryte uvery ve vysi od peti do 450 milionu korun od deseti ceskych peneznich ustavu.

Informace ze sportu:

Fotbalova kvalifikace o postup na mistrovstvi sveta pokracovala zapasem v nasi, seste kvalifikacni skupine, ve kterem Slovensko zvitezilo nad Faerskymi ostrovy 3:0 brankami Dubovskeho, Janculy a Simona.

Fotbalistum Ceske republiky patri nadale v zebricku, ktery sestavuje Mezinarodni federace FIFA, ctvrte misto. V cele je stale Brazilie pred Nemeckem. Na sestou pricku se probojovalo Dansko, naopak na sedme misto kleslo Rusko.

Hokejista Robert Lang podepsal ve stredu smlovu s prazskou Spartou. Ukoncil tak dohady ohledne sveho dalsiho pusobiste pote, co neziskal angazma v kanadsko-americke NHL. Do te doby, nez ve Sparte skonci problemy s uplavici, mel by Lang nastupovat za celek Olomouce.

Cesky reprezentant Jan Pesava obsadil seste misto pri silnicnim behu na 6 kilometru v Belehrade. Zvitezil dvojnasobny mistr sveta v krosu Tergat z Keni.

A na zaver kratce o pocasi:

Ve ctvrtek ma byt v Ceske republice prevazne oblacno, misty s prehankami, na hrebenech hor snehovymi. Denni teploty se budou pohybovat mezi 10 a 14 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.