Zprávy čtvrtek, 24. srpna 2000

Josef Kubeczka

A nyní podrobněji:

Po třítýdenní přestávce jednala vláda

Kabinet schválil návrh ústavního zákona o referendu. Jeho mluvčí Libor Rouček během prvního jednání vlády po jejích prázdninách ČTK řekl, že referendum má umožnit občanům přímý výkon státní moci ve zvlášť závažných případech. "V referendu mohou občané rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu," uvedl mluvčí. Návrh na konání referenda může prezidentovi podat kterákoli z obou komor parlamentu, vláda nebo 300.000 občanů formou petice. Návrh stanoví i to, o čem v referendu rozhodovat nelze: například o změně podstatných náležitostí demokratického právního státu, zrušení nebo omezení ústavně zaručených práv a svobod, nebo o rozhodnutí, které odporuje mezinárodněprávním závazkům České republiky.

Vláda odložila projednávání státního rozpočtu na rok 2001 a bude se jím zabývat až na mimořádném zasedání vlády, které se bude konat příští úterý.

Kabinet schválil novelu ústavy, z níž vyjmul definici hlavního cíle České národní banky, který byl v rozporu s právem Evropské unie. "Směrnice EU jasně říkají, že centrální banka má hlavní cíl cenovou stabilitu, zatímco ústava hovoří o měnové stabilitě," řekl místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský po jednání vlády.

Vláda vzala na vědomí pravidelnou zprávu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o postupu dostavby jaderné elektrárny Temelín (JETE) ve 2. čtvrtletí. "Dokumentace prokázala dostatečnou úroveň jaderné bezpečnosti a radiační ochrany v JETE," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Ministři také přerušili projednávání návrhu zákona o užívání státních symbolů ČR. Nynější podoba by totiž umožnila výklad ztěžující život sportovním fanouškům českých národních týmů.

Důkladnější ochranu svědků před nebezpečnými zločinci by měl zabezpečit návrh zákona o zvláštní ochraně svědků, který schválila vláda. Člověku, který svědčí v trestním řízení, zákon umožní poskytnout policejní ochranu, dovolí změnit totožnost svědka nebo ho přestěhovat do jiného místa.

Vláda také schválila návrh zákona o navracení nezákonně vyvezených kulturních statků. Návrh zákona se týká českých památek nelegálně vyvezených do zemí Evropské unie a naopak kulturních statků z těchto zemí, které by se nezákonně ocitly na území českého státu.

Vládní návrh zákona o referendu asi nebude možné využít pro JETE

Návrh ústavního zákona o referendu, který schválila vláda, nestihnou obě parlamentní komory projednat tak rychle, aby mohl být použit pro rozhodování občanů o uvedení jihočeské jaderné elektrárny Temelín (JETE) do provozu. Na vládní tiskové konferenci to uvedl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. Připomněl, že projednávání předloh v obou komorách parlamentu trvá průměrně osm až deset měsíců. Vláda již koncem července odmítla poslanecký návrh ústavního zákona o referendu, který měl právě lidové hlasování o uvedení Temelína do provozu umožnit.

Greenpeace: Odložte aktivaci Temelína, prý je poškozen reaktor

Ekologická organizace Greenpeace zaslala dopisy členům české vlády s žádostí, aby se zasadili o odložení aktivace jaderné elektrárny Temelín. Ekologové svůj požadavek podkládají informacemi o údajném poškození reaktorové nádoby. Nádoba mohla být podle předsedy českých Greenpeace Jiřího Tuttera poškozena v roce 1994, když byl kaz ve svaru opraven nepovolenou metodou. Tutter řekl ČTK, že o možné závadě informovala jeho organizace počátkem srpna Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ten však neodpověděl. Nádoba reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, která by mohla být podle informací ekologického hnutí Greenpeace poškozena, je v pořádku. ČTK o tom informoval mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann s tím, že závada, na kterou upozorňovalo Greenpeace, byla již dříve odstraněna.

Sněmovna odmítá Havlovy výhrady k volebnímu zákonu

Poslanecká sněmovna prostřednictvím svého předsedy Václava Klause odmítla návrh prezidenta Václava Havla na zrušení některých částí novely zákona o parlamentních volbách s tím, že tento zákon nijak neomezuje volnou soutěž politických stran. Vyplývá to z písemného vyjádření, které si Ústavní soud od sněmovny vyžádal. ČTK o tom informovala Eliška Klepalová z tiskového oddělení předsedy sněmovny. "Předseda Poslanecké sněmovny v tomto vyjádření odmítá argumenty prezidenta a vysvětluje, že i nadále jde o poměrný a nikoli většinový systém, že jde o systém, který zachovává principy rovnosti volebního práva...," píše v prohlášení Klepalová. Klaus podle ní navíc ve vyjádření zopakoval, že při přijímání novely sněmovna jednala v přesvědčení, že přijatý zákon není v rozporu s Ústavou, ani s Listinou základních práv a svobod.

Prezident republiky předal Ústavnímu soudu návrh na zrušení některých ustanovení volebního zákona 17. července. Předlohu kritizoval zejména proto, že by v některých svých ustanoveních mohla být protiústavní. Navrhl proto vypustit z novely zákona některá ustanovení. Mimo jiné chce, aby Ústavní soud zjistil, zda zásady a postupy nového zákona jsou ještě v rámci vymezeném Ústavou, která pro volby do Poslanecké sněmovny stanoví systém poměrného zastoupení, či zda jej překračují. Nový volební zákon podle prezidenta zpochybňuje smysl dvoukomorového parlamentního systému. Havel se domnívá, že měnit v takovém rozsahu volební systém do sněmovny je legitimní pouze formou změny Ústavy.

Jan Kasal: Text pro Ústavní soud odpovídá zřejmě jen názorům Klause

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal předpokládá, že vyjádření k novele volebního zákona, které jménem Poslanecké sněmovny zaslal Ústavnímu soudu její předseda Václav Klaus, bude odpovídat spíše názorům Klause. Kasal ČTK řekl, že se proto bude snažit o to, aby byl Ústavní soud vyrozuměn i o stanovisku menšiny poslanců, kteří předlohu odmítli. Kasal uvedl, že Klaus mu již 21. července slíbil, že ho s textem vyjádření seznámí. Ačkoli ho Ústavnímu soudu odeslal, Kasala o jeho obsahu neinformoval.

Václav Havel: Z operace Olovo cítím mně důvěrně známou estébáckou řeč

Jako závan minulé, totalitní éry hodnotí prezident Václav Havel dokument s názvem operace Olovo, který měl za úkol zdiskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou. "Já jsem kdesi v novinách ten text četl, to je mně důvěrně známá estébácká řeč a je to jakýsi estébácký návod, jak někoho kopnout do kotníku," řekl prezident při své cestě na severní Plzeňsko. "Z celé té věci na mě vane éra minulá a především mi to připomíná mé nedobré zkušenosti z této éry v podobě tisíců výslechů, které jsem absolvoval, ať už ve vězení nebo na svobodě," dodal Havel.

Erhard Busek opět odmítl Haiderovy hrozby vůči Praze a Lublani

Rakouský vládní zmocněnec pro rozšíření Evropské unie Erhard Busek znovu odmítl hrozby vůdce rakouských pravicových extremistů, korutanského hejtmana Jörga Haidera, který chce zabránit vstupu České republiky a Slovinska do Evropské unie, jestliže oba státy neanulují dekrety o vyhnání německých menšin po 2. světové válce. V rozhovoru pro rakouský list Kleine Zeitung Busek v této souvislosti poukázal na chování Itálie vůči Rakousku před jeho vstupem do unie. "Itálie nám také neřekla, pustíme vás do EU jen za podmínky, že se přestanete angažovat v Jižních Tyrolích. Z toho jsme měli strach. Oni to ale neudělali. Stejně tak to nemůžeme udělat my," citovala Busekovo vyjádření agentura APA.

Haider v úterý znovu vznesl požadavek na anulaci jugoslávských dekretů z roku 1943 a československých Benešových dekretů z roku 1945, které nařídily vysídlení německých menšin po válce. "Není hodné moderních demokracií, aby zákony, které pohrdají lidmi a pocházejí z období diktatury, tvořily stále součást platných ústav," prohlásil Haider v komuniké.

Pro investici v ČR se rozhodly tři japonské společnosti

Vedení japonských společností Aisan, Daiho a Tatsuno se rozhodla pro výrazné investice v České republice. Na tiskové konferenci v Lounech o tom informoval Josef Lébl, poradce generálního ředitele státní agentury pro podporu přímých zahraničních investic CzechInvest. Jeden z největších japonských výrobců komponentů pro automobilový průmysl Aisan plánuje investovat do nákupu pozemku a výstavby nového závodu v lounské průmyslové zóně 17,5 miliónu amerických dolarů a v průběhu tří let vytvořit 170 přímých pracovních míst.

Průmyslovou zónu Borská pole v Plzni si vybrala společnost Daiho Industrial. Zaměří se na lisování plastických skříní pro televizory firmy Matsushita. V novém závodě za deset miliónů USD najde práci 300 pracovníků, první výrobky by měly opustit brány závodu v polovině příštího roku.

Čtvrtý největší světový výrobce stojanů pro čerpací stanice firma Tatsuno a druhý největší tuzemský výrobce stejné komodity Benč založily společný podnik Tatsuno Benč Europe (TBE). Zatímco Benč, který vlastní 80 procent akcií TBE, bude působit jako čistě výrobní společnost, TBE se zaměří na obchodní aktivity.

Na území ČR působí 64 japonských podnikatelských subjektů, z toho 17 ve výrobní sféře. Jejich celková investice představuje 922 miliónů USD, což je asi pět procent všech přímých zahraničních investic do ČR.

V Pardubicích se asi budou vyrábět telefony Panasonic

Podnik na výrobu mobilních telefonů hodlá v pardubické průmyslové zóně postavit investor z Asie. Jeho jméno pardubičtí radní tají, avšak podle důvěryhodných informací z magistrátu by mělo jít o telefony Panasonic. Jednání s investorem se blíží k závěru, investice do nového závodu by měly dosáhnout několik desítek miliónů dolarů, řekl pardubický primátor Jiří Stříteský. Práci by zde měla najít asi tisícovka lidí, počet zaměstnanců by se však do budoucna mohl ještě zvýšit. Podle Stříteského nyní investor jedná s vládní agenturou Czechinvest o získání vládních investičních pobídek.

Prezident Havel se na Plzeňsku zabýval přípravou konference o krajině

Stavem příprav a náplní konference o krajině s názvem Tvář naší země se při své středeční cestě na severní Plzeňsko zabýval spolu se členy jejího přípravného výboru prezident Václav Havel. Na konferenci, která se má uskutečnit v únoru v Průhonicích u Prahy, budou odborníci prezentovat různé možnosti přístupu ke krajině a sídlům v České republice. Rádi by na ni pozvali i britského prince Charlese, který je velkým zastáncem záchrany britského venkova. "Myslím, že je ohromně důležité vytvořit také duchovní a mravní, ale i právní prostředí, v němž bude podporován ohled na dlouhodobé zájmy a dlouhodobé zisky," řekl prezident.

EU pomáhá zlepšit ekologii v obcích u česko-německých hranic

Ekologické normy v souladu s legislativou Evropské unie splní nová čistírna odpadních vod uvedená do provozu v obci Nemanice na Domažlicku nedaleko hranic s Německem. Na výstavbu nového zařízení přispěla částkou 10,2 miliónu korun z celkových za 17 miliónů Evropská Unie z programu Phare. ČTK to řekl Dušan Odrejička z Delegace Evropské komise. Čistírna je vybudována na předpokládanou kapacitu 430 osob, přestože v Nemanicích žije 160 stálých obyvatel. Kanalizace odvádí odpadní vody i ze vzdálených usedlostí gravitačním systémem. Ekologické zařízení přinese užitek i obyvatelům sousedního Německa, protože Nemanice leží dva kilometry od německé hranice, uvedl Ondrejička.

Ekologičtí aktivisté budou tři dny pochodovat Šumavou

Podpořit myšlenku opravdového národního parku a vystoupit proti snahám o poškozování přírodních hodnot Šumavy je cílem Pochodu pro Národní park Šumava, který pořádá ekologické Hnutí Duha ve spolupráci s německou organizací ArGe Waldwildnis. Začne v sobotu v Nové Peci na Prachaticku a až do pondělí bude pokračovat napříč národními parky Šumava a Bavorský les. "Kromě nejkrásnějších míst obou sousedních parků chceme účastníky seznámit také s kůrovcem a s ním souvisejícími problémy. K nim patří zejména ohrožení nejcennějších prvních zón šumavského parku kácením stromů a poškozování druhých zón velkoplošnou těžbou dřeva. Jistým protipólem je jádro Národního parku Bavorský les, kde proti kůrovci nezasahují," řekl ČTK vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.

V Praze se konala mše za vojáky, kteří zahynuli v ponorce Kursk

Tři desítky lidí se v pravoslavném chrámu sv. Jiřího Vítězného v areálu ruského velvyslanectví v Praze modlily ve středu za 118 ruských vojáků, kteří zahynuli na palubě jaderné ponorky Kursk. Představitel ruské pravoslavné církve Tichon mši zahájil prohlášením, že vojáci svojí obětí zabránili jaderné katastrofě v Barentsově moři, kde ponorka 12. srpna ztroskotala. Po skončení liturgie zapálili podle tradice účastníci bohoslužby svíčky za duše zemřelých vojáků, na nichž byly navlečeny papírky s různými přáními.

Výstava přibližuje boje československých letců v SNP

Boj československých letců při osvobozování území bývalé Československé republiky ve Slovenském národním povstání (SNP) a v bitvě o Moravskou bránu připomíná výstava ve Slovenském institutu v Praze. Expozice fotografií První československé smíšené letecké divize, kterou ve spolupráci se Slovenským institutem připravila Historická skupina účastníků SNP, bude návštěvníkům přístupná do 11. září. Jednotlivé panely s fotografiemi byly již před vernisáží obleženy hosty, především přímými účastníky tehdejších bojů. Někteří se na fotografiích poznávali a se zájmem ostatním návštěvníkům sdělovali své zážitky; poslední z panelů však nese titul "Nedoletěli".

Zemřel plukovník Konopický, voják RAF

Plukovník letectva ve výslužbě Alois Konopický, který ve druhé světové válce bojoval v silách britského Královského letectva (RAF), zemřel v pondělí ve věku 85 let. Někdejší vrchní mechanik 311. bombardovací perutě RAF získal během války sedm vyznamenání. V roce 1993 obdržel Konopický od britské královny Alžběty II. šlechtický titul. Stejně jako většina československých vojáků, kteří bojovali během války na Západě, patřil i Konopický mezi ty, kdo byli po komunistickém převratu v únoru 1948 tehdejšímu režimu nepohodlní. Dva roky proto strávil ve vězení na Mírově. Pohřeb plukovníka Konopického se koná v pátek ve 12:30 ve velké obřadní síni strašnického krematoria.

Janáčkova filharmonie vystoupí na festivalu v Rakousku

Ostravská Janáčkova filharmonie se společně s korejskou houslistkou I Hwa-so představí na mezinárodním festivalu, který se v sobotu koná v rakouském městě Grafeneggu. Orchestr pod taktovkou svého šéfdirigenta Rakušana Christiana Arminga zahraje symfonickou skladbu Antonína Dvořáka Novosvětská a houslový koncert a symfonickou báseň Finlandia od finského skladatele Jeana Sibeliuse. Janáčkova filharmonie, která se svými 95 členy patří k největším a nejvýznamnějším symfonickým orchestrům v České republice, vznikla před 46 lety. Představila se již několikrát ve všech zemích Evropy, hrála ve Spojených státech a Jižní Koreji.

Na zahradě fary ve Šternberku postavili Noemovu archu

Stavbu téměř deset metrů dlouhé a tři metry vysoké Noemovy archy dokončil v sousedství šternberské fary na Olomoucku tesař, pracovníci fary a děti ze zdejšího dětského tábora. Archa se až do konce týdne stane místem divadelních představení i her malých táborníků. ČTK to řekla Zuzana Knopfová z římskokatolické fary ve Šternberku. "Archa má vyjadřovat symbol naděje. Proto jsme se rozhodli loď postavit dětem od osmi do 13 let, které přijely na zdejší dětský tábor zaměřený na výtvarnou činnost. Učí se zde například tkát koberce, vyrábět košíky, ošatky a klece na ptáky. V sobotu večer se chystáme s dětmi v lodi přespat," uvedla Knopfová. Po skončení tábora přesunou pracovníci fary archu do centra Šternberka, kde bude stát tři týdny. Poté ji přemístí do augustiánského kláštera ve Šternberku nebo na zahradu u psychiatrické léčebny. Archu stavěl tesař se svými pomocníky týden. Celá stavba ze dřeva a rákosových rohoží váží jednu tunu.

Ze sportu:

Fotbalisté Sparty Praha budou opět hrát Ligu mistrů. Rozhodlo o tom odvetné utkání třetího předkola Ligy mistrů, v němž porazili Zimbru Kišiněv 1:0 a po stejné výhře na půdě soupeře se mohou těšit na páteční ženevský los základních skupin soutěže. Jedinou branku domácích dal stejně jako na hřišti soupeře Jozef Obajdin.

Český fotbalista David Jarolím, který měl patřit k oporám českého výběru na olympijských hrách v Sydney, se v Norimberku podrobil operaci zraněného kolena. Podle Heinera Kirschnera, lékaře druholigového 1. FC Norimberk, kam Jarolím přestoupil z Bayernu Mnichov, bude jedenadvacetiletý záložník tři měsíce mimo hru.

Velice těžkého soupeře přisoudil los tenisového turnaje US Open českému hráči Martinu Dammovi. V prvním kole se utká se čtvrtým nasazeným Američanem Petem Samprasem, který bude usilovat o čtrnáctý grandslamový titul.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.