Zprávy čtvrtek, 25. května 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Krátce k některým tématům:

A nyní podrobně:

Ze středečního jednání Poslanecké sněmovny:

Vládní návrh zákona o Státním fondu rozvoje bydlení, který se v poslední době stal předmětem vážných sporů mezi ČSSD a ODS, ve středu podle očekávání schválila Poslanecká sněmovna. Sociální demokraté totiž minulý týden v některých sporných bodech ustoupili, čímž získali příslib, že ODS vznik fondu podpoří. Peníze z fondu mají sloužit k podpoře výstavby nájemních bytů, technické infrastruktury i opravám bytových domů. Základní jmění fondu má být vytvořeno převodem šesti miliard korun z Fondu národního majetku. Předlohu ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.

Sněmovna schválila návrh zákona o elektronickém podpisu. Ten by měl například občanům umožnit, aby daňová přiznání podávali prostřednictvím Internetu. Předloha, která zrovnoprávňuje elektronické a klasické dokumenty, získala v dolní komoře parlamentu nebývale velkou podporu a v závěrečném hlasování se pro ni vyslovilo 169 ze 186 přítomných poslanců.

Název hasičských záchranných sborů zůstane zachován. Rozhodli o tom dále poslanci, kteří schválili vládní návrh zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky. Jeho původní verze totiž počítala s přejmenováním zmíněných sborů pouze na "záchranné". Proti tomu se ale postavili v minulých dnech hasiči, starostové a ve středu i většina sněmovny. Ministr vnitra Stanislav Gross i přesto před poslanci původní vládní záměr týkající se změny názvu hasičských záchranných sborů odůvodňoval tím, že likvidace požárů tvoří jen třetinu jejich činnosti, zatímco většinu představují jiné záchranné práce.

Doplnit a přizpůsobit předpisy národního patentového práva tak, aby braly v úvahu vývoj technologií obsahujících biologický materiál, je smyslem vládního návrhu zákona o ochraně biotechnologických vynálezů, který dále hladce schválila sněmovna. Dosavadní právní úprava ochrany vynálezů biotechnologické vynálezy z patentovatelnosti sice výslovně nevylučuje, klade však důraz na to, aby byl výsledek dosažen víceméně technologickým postupem.

Čeští Židé, oběti nacistické okupace, budou moci získat zpět zabavený majetek. Rozhodla o tom sněmovna, která schválila zákon o zmírnění křivd způsobených holocaustem. Podle nové normy jde o všechny nemovitosti, které byly od 29. září 1938 do 8. května 1945 odňaty židovským nadacím a spolkům. Výjimku má tvořit zemědělská půda a lesní pozemky, vymezené hranicemi národních parků či rezervací, dále pozemky pod stavbami, které mezi odňatý majetek nepatří, či nemovitosti, které stát nezbytně potřebuje a pro danou činnost nemůže využít jiné. Zákon počítá i s tím, že Židovskému muzeu v Praze bude zdarma převedeno 63 obrazů, které dříve patřily židovským občanům a jsou nyní ve sbírkách Národní galerie.

Rozvoj podnikání a cestovního ruchu, zlepšování infrastruktury a dopravy, služeb sociální péče a životního prostředí - právě těmto oblastem je určena podpora vyplývající z nového zákona o regionálním rozvoji. Její podmínky určuje nový vládní návrh, který schválila Poslanecká sněmovna. Podpora se soustředí zejména na hospodářsky slabé a venkovské regiony, oblasti s vysokou nezaměstnaností, nezapomíná ani na pohraničí či bývalé vojenské prostory.

Projednávání návrhu vládní novely volebního zákona odložili poslanci na pátek. Důvodem je dosavadní neuplynutí potřebné lhůty, která se týká pozměňovacích návrhů. Při volbách do sněmovny by se podle navrhovaného zákona mělo volit ve 35 namísto nynějších osmi volebních krajů, což by pomohlo velkým stranám vytvořit většinovou vládu s jedním menším koaličním partnerem. Páteční schválení novely je však, vzhledem k politickému rozložení sil ve sněmovně, téměř jisté.

Poslanecká sněmovna také vrátila k přepracování novelu zákona o dani z příjmů poslancům KDU-ČSL a Unie svobody. Předloha měla umožnit rozdělení základu daně mezi manžele tak, aby podíl každého z poplatníků činil 50 procent ze součtu základu daně manželů. Zamítnutá úprava měla znamenat vyšší příjem především pro mladá manželství - rodiny s malými dětmi, kde je výdělečně činný pouze jeden z manželů. Díky tomu se část těchto rodin měla, podle předkladatelů, vymanit z kategorie, které jsou poskytovány sociální dávky.

První čtení úspěšně absolvoval poslanecký návrh na prodloužení platnosti lustračních zákonů a vládní návrh novely zákona o ochraně utajovaných skutečností, který by měl zjednodušit bezpečnostní prověrky. Předlohami se budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory.

Zákon o centrální bance byl ve sněmovně odložen na červencovou schůzi

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek na návrh poslance za ČSSD Bohuslava Sobotky odložila projednávání novely zákona o České národní bance na následující červencovou schůzi. Poslanci se shodli na tom, že novela je natolik zásadní a složitá, že potřebují více času, aby její všechny aspekty mohli prodiskutovat s představiteli centrální banky a odborníky.

Při projednávání předlohy, ke které sněmovní rozpočtový výbor vznesl zhruba padesát pozměňovacích návrhů, se prozatím poslanci ČSSD a ODS nemohou shodnout na její výsledné podobě. Klíčový spor je veden o to, zda má na některé operace ČNB dohlížet Nejvyšší kontrolní úřad a některé její obchody s cennými papíry dozorovat Komise pro cenné papíry. ODS tuto možnost prosazuje, proti je však ministr financí Pavel Mertlík.

Podle ministra zemědělství Fencla je 96 procent restitucí vypořádáno

"Devadesát šest procent restitucí je vypořádáno a zbylá čtyři procenta nelze urychlit jinak, než umožňuje stávající soudní proces", uvedl ministr zemědělství Jan Fencl na středeční tiskové konferenci, která se konala po přijetí ministra u prezidenta ČR Václava Havla. Ten jednal s ministrem o neuspokojivém stavu vydávání náhrad zemědělských restitucí a transformačního podílu navazujícího na restituce. Podle prezidentových informací se jedná asi o 300 tisíc lidí a majetek za 14 miliard korun.

Ministr Kavan: ČR vítá předběžný souhlas EU se vztahy s NATO, doufá v upřesnění

Česká republika vítá, že ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí vzali na vědomí přípravné dokumenty o budoucí spolupráci mezi EU a Severoatlantickou aliancí ve vojenské oblasti. Ministr zahraničí Jan Kavan je přesvědčen, že stejný názor vysloví i šéfové diplomacií ostatních zemí NATO, kteří ve středu zahájili své zasedání v italské Florencii. Šéf české diplomacie však naznačil, že v dokumentech, které jeho resortní kolegové z EU schválili, není uspokojivě vyřešeno postavení zemí aliance, které nejsou členy EU. Mezi ty totiž patří i Česká republika. Ministr Kavan také připomněl, že ČR už nabídla do budoucích evropských sil rychlé reakce své jednotky. "Naši účast však vážeme na dohodu, že budeme moci spolurozhodovat o použití těchto sil a o dalších otázkách evropské obranné politiky. A k takového dohodě, která by odpovídala našim představám, zatím ještě nedošlo," dodal ministr Kavan.

Podle ministra Kavana musí NATO zlepšit ochranu etnických menšin v Kosovu

Severoatlantická alianci musí podle ministra zahraničí Jana Kavana zlepšit ochranu etnických menšin a skupin v Kosovu. Dosavadní výsledky působení aliance zhodnotil na zasedání ministrů zahraničí NATO v italské Florencii smíšeně. Na jedné straně vojenská přítomnost v Kosovu dramaticky přispěla ke zlepšení bezpečnosti veřejnosti. Na straně druhé ale pokrok, dosažený za posledních dvanáct měsíců, není podle něj úplně uspokojivý. Kavan dále - stejně jako americká ministryně zahraničí Albrightová - přivítal úsilí Chorvatska o začlenění do Evropy a euroatlantických struktur. V Kosovu nadále zůstávájí české jednotky v silách KFOR i SFOR - přestože účast v obou operacích je velkou zátěží pro státní kasu.

Premiér Zeman zahájuje dvoudenní návštěvu Řecka jednáním o Balkánu

Rozhovorem s řeckým předsedou vlády Kostasem Simitisem o politické a hospodářské stabilizaci Balkánu ve čtvrtek zahajuje dvoudenní oficiální návštěvu Řecka český premiér Miloš Zeman. "ČR a Řecko mají šanci získat rozsáhlé kontrakty na obnovu hospodářství na Balkáně," řekl ČTK mluvčí české vlády Libor Rouček. Tématem jednání bude také rozšiřování Evropské unie a zkušenosti Řecka s členstvím v tomto seskupení států.

Ministr Kužvart navštíví Zambii, které ČR pomáhá s geologickým průzkumem

Do Zambie, kde od minulého roku pomáhají čeští geologové hodnotit geologický potenciál odlehlé oblasti Muyombe, odcestuje ve čtvrtek na třídenní návštěvu ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Jeho návštěva se uskuteční na pozvání ministra hornictví a surovinových zdrojů Zambie, jehož úřad zajišťuje spolupráci České republiky a Zambie v oblasti průzkumu geologických nalezišť.

Belgie neuvažuje o zavedení víz vůči České republice

O zavedení víz vůči České republice neuvažuje Belgie. Nestane se tak i přesto, že o azyl žádá stále mnoho uchazečů. Náměstkovi ministerstva zahraničí Martinu Paloušovi to řekl belgický ministr vnitra Antoine Duquesne. Od ledna letošního roku se o azyl v Bruselu přihlásilo 192 rodin a jednotlivců, a od roku 1993 to už více než tisíc českých občanů.

Česká republika ocenila stažení Izraele z jižního Libanonu

Stažení izraelských vojsk z jižního Libanonu považuje české ministerstvo zahraničí za pozitivní událost, která snad přispěje k postupnému celkovému urovnání na Blízkém východě. Ministerstvo v tiskovém prohlášení, které poskytlo ČTK, deklarovalo plnou podporu mnohostranným jednáním v rámci blízkovýchodního mírového procesu. Ministerstvo dále zdůraznilo, že Česká republika vždy žádala, aby byly naplněny rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 425 a 426 týkající se stažení izraelských jednotek z jihu Libanonu.

Kvůli židovskému hřbitovu v Praze se zřejmě bude opět demonstrovat

Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus je překvapen, že někteří zahraniční rabíni údajně chystají další demonstrace kvůli stavbě budovy České pojišťovny na části starého židovského hřbitova v pražské Vladislavově ulici. "Věc jsme považovali za vyřešenou," řekl ve středu Kraus ČTK.

Když židovská komunita odmítala přemístění nalezených ostatků, vláda koncem března rozhodla, že mají zůstat na původním místě a že se mají zabudovat do upravené stavby. K nim měly přijít i ty, které už byly ze staveniště odstraněny. Rozhodnutí vlády vycházelo podle Krause z dohody všech zúčastněných stran. "My jsme ji považovali za velmi slušný kompromis, který by neměl být zpochybnitelný," dodal.

Podle konzultanta RE nejsou v Ústí žádné zvláštní špatné vztahy s Romy

Město Ústí nad Labem nemá podle konzultanta Rady Evropy Robina Oakleyho žádnou zvláštní historii špatných vztahů mezi Romy a ostatními občany. Oakley to uvádí ve své zprávě o situaci zhruba 15.000 Romů ve stotisícovém městě Ústí nad Labem, kterou vypracoval pro Radu Evropy, českou vládu a město Ústí nad Labem. Romové jsou podle zprávy kvůli předsudkům a nedostatku vzdělání nejvíce ohroženi nezaměstnaností.

Sedmičlenná rodina krajanů z Kazachstánu přijela do Nedakonic

Krajané z Kazachstánu, devětatřicetiletý Vladimír Giblo a jeho o dva roky starší manželka Taťána, přijeli ve středu se svými pěti dětmi do nového domova v Nedakonicích na Uherskohradišťsku. Dopravu jim zajistila společnost Člověk v tísni a obec jim připravila zatím náhradní bydlení v ubytovně místní stavební firmy ZEAS. Krajané přijeli z obce Meščerjakovka v Orenburské oblasti v Rusku. Předtím bydleli v Kazachstánu v české obci Borodinovka. Protože měli problémy s hledáním práce a museli mluvit jen kazašsky, odstěhovali se do Meščerjakovky.

Plzeňský krajský soud musí znovu projednat Kauzu Wallis

Kauzou někdejšího důstojníka zpravodajské služby Václava Wallise se bude znovu zabývat plzeňský krajský soud. Rozhodl o tom senát Nejvyššího soudu, který se případem zabýval na základě stížnosti ministra spravedlnosti Otakara Motejla. Obžaloba Wallise vinila, že prodal materiály podléhající státnímu tajemství tehdejšímu prezidentovi Harvardských fondů Viktoru Koženému. Wallis byl odsouzen nejprve Okresním soudem Plzeň-město k 37mi a po vrácení případu k 20ti měsícům vězení. V odvolacím řízení ho ale nakonec plzeňský krajský soud počátkem prosince 1997 zprostil obvinění.

Petici za referendum o Temelíně podepsalo již na 43.000 lidí

Už téměř 43 tisíce lidí podepsalo petici žádající vyhlášení referenda před spuštěním jaderné elektrárny Temelín. Za snahou zabránit jejímu spuštění spuštění stojí na 130 občanských sdružení a iniciativ z celé České republiky. Podle organizátorů akce bylo jen v samotných jižních Čechách, kde byl rozjezd petice nejpomalejší, nasbíráno už přes 2 tisíce podpisů a denně další tři stovky přibývají.

Horní Rakousy vynaložily proti Temelínu 16 miliónů šilinků

Spolková země Horní Rakousy vložila do aktivit proti dokončení atomové elektrárny v jihočeském Temelínu 16 miliónů šilinků. ČTK to tento týden potvrdil pověřenec hornorakouské zemské vlády Radko Pavlovec. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra jde ovšem o nepřípustné vměšování do suverenity České republiky. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil tento týden uvedl, že je rakouský postoj k temelínské jaderné elektrárně dlouhodobě známý. Jak dále řekl, poslední akce nejsou v rozporu s předchozími kroky, postupy nebo názory rakouské strany.

Bývalí vězňové nesouhlasí s nároky sudetských Němců na odškodnění

Požadavek zástupců Sudetoněmeckého krajanského sdružení na odškodnění "sudetoněmeckých obětí českého násilí" odmítá Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých. Předseda sdružení Oldřich Stránský má v této souvislosti obavy, že "síly, které rozpoutaly nacismus a hroznou druhou světovou válku, neztratily zcela svůj vliv". Uvedl to v prohlášení, které ve středu poskytl ČTK.

Sudetoněmecké krajanské sdružení požaduje, aby peníze dostali sudetští Němci, kteří byli od května 1945 do dubna 1953 v bývalém Československu na základě své etnické příslušnosti vystaveni obzvláště tvrdému pronásledování nebo byli déle než tři měsíce z politických důvodů internováni či vězněni.

Tragické vyvrcholení mezinárodního vojenského cvičení v SR

Tragicky skončilo mezinárodní cvičení posluchačů vysokých vojenských škol šesti zemí Evropy včetně České republiky, které se konalo začátkem tohoto týdne v okolí Liptovského Mikuláše na středním Slovensku. Jeden ze slovenských vojáků při náročném pochodu hřebenem Nízkých Tater ve špatném počasí zemřel na podchlazení.

V ČR je vyšší spotřební daň na benzín než je minimální sazba v EU

Sazba spotřební daně na benzín je u nás vyšší než minimální sazba v Evropské unii. Rozdíl dosahoval při středečním vzájemném kurzu koruny a euro 39ti haléřů. Zatímco v České republice existuje pouze jedna sazba daně na benzín, Unie rozlišuje olovnaný a bezolovnatý benzín. Ministerstvo financí by mělo do poloviny roku předložit vládě návrh na zvýšení spotřebních daní, ve kterém se počítá se zvýšením sazby daně u benzínu o 70 haléřů a u motorové nafty o 35 haléřů na 8,50 Kč na litr. Nejčastějším argumentem pro tento krok je potřeba České republiky přiblížit se dolní sazbě Evropské unie.

0čekává se, že stoupne deficit českého zahraničního obchodu

Deficit českého zahraničního obchodu stoupne kvůli cenám ropy v letošním roce ze sedmdesáti na 96 miliard korun. Zvýšení schodku odhaduje agentura na podporu zahraničního obchodu Czechtrade. Podle ní pasivum obchodní bilance ve skupině nerostných paliv dosáhlo za duben 5,1 miliardy korun. Hodnota dovozů ropy se však v porovnání s loňským rokem zhruba zdvojnásobila. Směnná relace se tak meziročně zhoršila přibližně o deset procent ve prospěch dražších dovozů. Při pohledu na současné vysoké ceny ropy a kurs koruny k dolaru je podle agentury zřejmé, že tato tendence bude dále pokračovat i v následujících měsících.

V Praze pokračuje hudební festival Pražské jaro

Jediný koncert byl ve středu na programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Pod vedením Libora Peška vystoupila v Obecním domě Liverpoolská filharmonie spolu s houslistou Josefem Sukem. Liverpoolské těleso, jehož byl Pešek deset let šéfdirigentem, předneslo díla Hectora Berlioze a Felixe Mendelssona Bartoldyho. Královská filharmonie z Liverpoolu vystoupí na festivalu ještě ve čtvrtek, a to s českými skladbami a se svým nynějším šéfdirigentem. Tím je také Čech - Petr Altrichter.

Ve čtvrtek večer pokračuje Mezinárodní hudební festival Pražské jaro dalšími dvěma koncerty - Vídeňského smyčcového tria a Liverpoolské filharmonie. Ta má na programu skladby českých autorů Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů a tvorbu britského pozdního romantika Edwarda Elgara.

Brněnské divadlo zahájilo mezinárodní festival Na hranici

Vlastní adaptací Babičky od Boženy Němcové zahájilo brněnské divadlo Husa na provázku mezinárodní divadelní festival Na hranici, který se do soboty koná v Českém a polském Těšíně. Během čtyřdenní přehlídky se divákům představí na 30 divadelních souborů z Polska, Slovenska a České republiky. Soutěžní představení letošního 21. ročníku se budou konat ve velkých divadelních sálech obou účastnických měst. Mimo to se po celou dobu festivalu uskuteční i řada nezávislých představení pod širým nebem, a to ve festivalovém Hyde Parku u česko-polského hraničního přechodu most Družby.

Opravená Müllerova vila potěšila i prezidenta Havla

Ve své obnovené kráse se odborníkům i celebritám, včetně prezidenta Václava Havla, přestavil ve středu léta chátrající skvost z dílny architektů Adolfa Loose a Karla Lhoty v pražských Střešovicích - Müllerova vila. Znovuoživení této architektonické památky, která byla postavena v letech 1928 až 1930 ve funkcionalistickém stylu, patří ke stěžejním projektům akce Praha - Evropské město kultury 2000. Světově proslulá vila bude sloužit od čtvrtka jako muzeum Loosova díla s dokumentačním a studijním centrem. Návštěvník vily si ale bude moci prohlédnout její interiéry po zaplacení 300 korun. Tyto peníze by měly alespoň částečně navrátit 47 miliónů korun, které do opravy vložilo hlavní město.

V Karlových Varech bude zahájen 17. Mezinárodní jazzový festival

V Karlových Varech začíná 17. Mezinárodní jazzový festival. V Grandhotelu Pupp ho zahájí koncert Jiřího Stivína, Rudolfa Daška a Big Bandu Konzervatoře Jaroslava Ježka. Představí se i zahraniční soubor Antonia Koudeleho s latinskoamerickým jazzem.

Význam Oldřicha Nového pro brněnskou operetu připomene výstava

Význam oblíbeného herce a zpěváka Oldřicha Nového pro brněnskou českou operetu připomene návštěvníkům výstava fotografií a dokumentů, kterou připravilo brněnské Národní divadlo v Letohrádku Mitrovských. Základem výstavy je soubor exponátů sestavený barrandovským historikem Pavlem Jirasem pro loňskou výstavu v pražském Veletržním paláci. Oldřich Nový (1899 až 1983) působil v brněnském Národním a později Zemském divadle od roku 1919 do roku 1935. Stál rovněž u zrodu brněnského rozhlasového programu, jehož zábavnou část pomáhal vytvářet celé jedno desetiletí.

Ze sportu

Novými basketbalovými mistry republiky jsou hráči USK Praha. V rozhodujícím sedmém zápase finálové série vyhráli Pražané na palubovce BK Opava 85:76.

Reprezentační výběr fotbalistů České republiky do 21-ti let porazil Zlín 5:2. Během utkání se na hřišti objevilo všech 20 hráčů jednadvacítky nominovaných na Mistrovství Evropy této věkové kategorie. Šampionát, ze kterého postoupí čtyři týmy na Olympiádu v Sydney, se odehraje na Slovensku. Prvním soupeřem českých fotbalistů bude v sobotu večer v Piešťanech tým Španělska.

Tři dny po splnění limitu pro olympijské hry potvrdila výbornou formu plavkyně Ilona Hlaváčková. Na mítinku v Barceloně vytvořila nový český rekord na trati 50 metrů znak - jeho nová hodnota je 29 celých 38 setin sekundy.

Český cyklista Jan Hruška dojel na druhém místě v 11. etapě závodu Giro d'Italia, kterou byla časovka na 42 kilometrů. Za vítězným Kolumbijcem Peňou zaostal Hruška o 11 sekund a v průběžném pořadí se posunul na pátou příčku.

Další český cyklista Petr Benčík dojel čtvrtý ve třetí etapě závodu Kolem Japonska. V závodě 4. kategorie UCI je v celkovém hodnocení čtvrtý.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.