Zprávy čtvrtek, 25. února 1999

A nyní podrobněji:

Jednala vláda

Ministr vnitra Václav Grulich a ministr bez portfeje Jaroslav Bašta mají společně do čtyř dnů přepracovat pasáže vládní zprávy o stavu české společnosti, které se týkají kriminality. Na středeční tiskové konferenci to oznámil vicepremiér Pavel Mertlík, který rozsáhlý materiál kabinetu předložil. Začátkem příštího týdne by tak měla být zveřejněna definitivní podoba vládní zprávy, kterou vláda s touto výhradou schválila. Zpráva je podle Mertlíka diagnózou současné české společnosti a zároveň zdůvodněním budoucí vládní politiky a jejích konkrétních kroků. Schválený materiál, jehož předložení vláda avizovala již ve svém programovém prohlášení, zakládá tradici každoročně zveřejňovaných "zpráv o stavu unie".

Zpráva o stavu české společnosti - první svého druhu v pořadí - není příliš optimistická. Česká republika se především ekonomicky nachází na úrovni roku 1990. Podle materiálu je společnost postižena nárůstem ekonomické kriminality a nízkou prestiží policie a justičních orgánů. Problematická je také oblast sociální a zdravotní.

Kabinet rovněž schválil usnesení o skladování nouzových strategických zásob ropy a ropných produktů na území členských států Evropské unie. Správě státních hmotných rezerv tak umožnil získávat informace o podmínkách využití zahraničních skladovacích kapacit. Jak na tiskové konferenci řekl mluvčí vlády Libor Rouček, vláda vyslovila souhlas, aby tuzemské ropné rezervy v objemu do 18 dnů průměrné vnitrostátní spotřeby bylo možné uložit na území některé ze zemí EU. "S největší pravděpodobností by mohlo jít o Spolkovou republiku Německo nebo Rakousko," řekl mluvčí.

Vyslání vojenské polní nemocnice, která by se v makedonském Skopje měla podílet na připravované operaci NATO v jihosrbské provincii Kosovo, schválila česká vláda. Vyslání vojáků na Balkán musí po kabinetu ještě schválit Parlament.

Vláda také schválila návrh ministerstva zemědělství na zvýšení celní ochrany tuzemského trhu s cukrem. Realizace návrhu podléhá nařízení vlády. Na tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Jan Fencl, který předpokládá, že nařízení bude do vlády předloženo již příští týden.

Klaus: Zpráva o společnosti neodráží stav věcí, ale názor vlády

Bývalý dlouholetý premiér Václav Klaus 'ODS) se domnívá, že zpráva o stavu české společnosti, kterou vypracoval nynější vicepremiér Pavel Mertlík 'ČSSD), neodráží skutečnou situaci, ale jen názory současné vlády. Připustil, že informace o tomto velmi kritickém dokumentu má dosud jen z médií a k jednotlivým bodům se hodlá vyjádřit, až se seznámí s jeho oficiálním zněním.

Ruml má zato, že vláda si zprávou o stavu země dělá alibi

Předseda Unie svobody Jan Ruml má zato, že sociálnědemokratická vláda se tvrzením o spálené zemi a termíny, kterými ji ve zprávě o stavu země popisuje, snaží i do budoucna vytvořit alibi pro své neschopné vládnutí. Rumlův postoj tlumočil na dotaz ČTK jeho tajemník Patrik Nacher. "Tím samozřejmě nechceme říct, že by se v minulosti nestala řada chyb, to ano, ale není všechno zase tak úplně špatné," reagoval na nepříznivé vyznění vládního materiálu. Kabinet má podle bývalého ministra vnitra Rumla už tři čtvrtě roku šanci některé věci dokončit. Místo toho však dílem setrvává na místě a v některých případech dokonce jde zpátky.

Návrh Lánského potvrzuje obavy provozovatelů Temelína

Obavy provozovatelů jaderné elektrárny Temelín ze vzniku dalších prodlev ve stavbě a zvyšování stavebních nákladů byly podle Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí důvodem vzniku návrhu na sledování dostavby Temelína zpravodajskými službami. Návrh vládě předložili vicepremiér Egon Lánský a ministr zahraničí Jan Kavan. "Určitou drzost vidíme ve stanovisku Kavana a Lánského k reakci sousedních zemí v souvislosti se záměry dostavby Temelína, v němž nejsou uvedeny ani konkrétní námitky občanských sdružení, ani oficiální stanoviska sousedních zemí," uvedla ekologická iniciativa v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Global 2000: Sledování odpůrců Temelína je absurdní

Rakouská ekologická organizace Global 2000 kritizovala oznámení ministra zahraničí Jana Kavana, že chce dát sledovat české a rakouské odpůrce jaderné elektrárny Temelín civilními tajnými službami, a označila tento návrh za "absurdní a z demokratického hlediska pochybný". Místo aby Kavan podstoupil rozumnou a věcnou diskusi o alternativách Temelína, pokouší se zřejmě kompromitovat pokojné ochránce životního prostředí jako potenciální teroristy, citovala agentura APA středeční prohlášení mluvčího Globalu 2000 Olivera Korschila.

Příbuzní Palacha, Zajíce a Plocka neměli po roce 1969 lehký život

Se šesti příbuznými Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka, kteří se před 30 lety upálili ve snaze vyburcovat lid z letargie po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, se ve středu setkal na Pražském hradě prezident Václav Havel. Příbuzní přiznali, že se po demonstrativní smrti jejich blízkých hodně změnil jejich život a že se od nich odvrátila i řada tehdejších přátel. Tragická smrt tří mužů ze začátku roku 1969 však v sobě nese i velmi pozitivní odkaz, který ani po třiceti letech nevymizel z paměti národa, shodli se všichni pozvaní. Většina z nich byla podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka velice dojata pozorností, jakou činům Palacha, Zajíce a Plocka prezident věnuje.

Komunistický převrat v únoru 1948 by měl být varováním

České opoziční strany jsou zajedno v tom, že letošní 51. výročí únorového komunistického převratu by mělo být varováním a připomenutím všech zločinů, kterých se komunisté po mnoho let své vlády dopouštěli. Velmi je znepokojuje nejen krátká paměť lidí, ale především rostoucí sebevědomí a politický vliv současné komunistické strany. Vyplývá to z odpovědí na středeční anketu ČTK. "Velmi rychle se zapomnělo na komunistické zločiny i na to, že když se komunisté dostávali k moci, hovořili úplně stejně jako dnes," řekl ČTK místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer. Obdobné stanovisko zaujala i lidová strana. Vtahování komunistické strany do politického rozhodování a jejich sílící vliv je podle Unie svobody výsledkem přístupu vládní sociální demokracie.

Biskup a bývalý disident Václav Malý považuje 25. únor 1948 za tragédii pro český národ. V té době se podle něj začal uskutečňovat komunistický cíl likvidace církví. Cíl zlikvidovat církev a náboženský život podle Malého komunistické straně zůstal od roku 1948 až do listopadu 1989, i když se měnily prostředky pronásledování. Současná Komunistická strana Čech a Moravy se podle něj dostatečně nedistancovala od toho, co komunistická strana od roku 1948 způsobila.

Některé kladné stránky přiznává komunistickému převzetí moci v únoru 1948 vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. ČTK řekl, že převrat, přestože byl poznamenán zločiny, přinesl zároveň i určitý pokrok. Podle Uhla lidská práva tvoří komplex a patří mezi ně i práva sociální, hospodářská a kulturní. "Z tohoto hlediska zde únor přinesl i změny k lepšímu. Politická občanská práva byla velmi tvrdě pošlapávána, ale v této souvislosti je třeba upozornit, že daleko větší pošlapávání lidských práv, třeba vzhledem k Němcům, zde bylo těsně po válce a ne až po únoru 1948," upozornil vládní zmocněnec.

Krajané v Paříži k únoru 1948

Obavy ze zapomenutí důsledků 25. února 1948 vyjádřilo v rozhovorech s ČTK několik českých krajanů v Paříži. Horší ekonomická a politická situace dává velkou příležitost komunistům a nejhorší je, že ti získávají stoupence i mezi mládeží, uvedla mimo jiné předsedkyně Asociace Olgy Havlové ve Francii Kamila Janotová-Leclerková. Některé věci lidem připadají nespravedlivé a jsou náchylní podléhat demagogii KSČM. Tím, že se nevyřešily zločiny komunismu a nerado se o nich mluví, mládež o tom neví a nezajímá ji to - to je podle mě nejhorším jevem posledních deseti let, dodala Janotová-Leclerková.

Bratři Mašínové se mohou beztrestně vrátit do České republiky

Bratři Ctirad a Josef Mašínové, kteří při útěku na Západ po únoru 1948 zabili šest lidí, se mohou beztrestně vrátit do České Republiky. Koncem loňského roku soud rozhodl, že všechny jejich činy jsou promlčené a nic jim od státní moci nehrozí. Informovala o tom v úterý Česká televize. Tento verdikt už podle ní nabyl právní moci. Mašínové patřili ke skupině, která po únoru 1948 otevřeně bojovala proti komunistickému režimu. Navázali na činnost svého otce Josefa Mašína, který patřil k legendární trojici důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa.

Češi se musejí o svou demokracii více přičinit, míní exulanti

Předsedkyně krajanské Britsko-české a slovenské asociace lady Milena Grenfellová-Bainesová se domnívá, že Čechům chybí větší pocit odpovědnosti při budování demokracie. "Demokracie není zásluha. Nespadne do klína, musí se vybojovat. Když sedíte se založenýma rukama a nic neděláte, nic také nedostanete," řekla ČTK v Londýně lady Milena, jedna z nejvýraznějších postav české komunity v Británii. Současné problémy se podle jejího názoru nepodaří odstranit za několik let. Bude to trvat přinejmenším dalších deset let, celou generaci, než se Češi naučí, jak zacházet se svobodou a demokracií, domnívá se lady Milena, jejíž rodina do Británie odešla před 60 lety.

Stožáry pro vlajky nových členů NATO již vztyčeny

U vchodu do areálu NATO v belgické metropoli Bruselu se od středy tyčí nové stožáry pro vlajky tří nastávajících členů Severoatlantické aliance - České republiky, Polska a Maďarska. Jak informovali činitelé organizace, kteří si nepřáli být jmenováni, vlajky nových členských zemí Aliance budou vztyčeny při ceremonii za účasti premiérů čerstvých členů nejspíše 16. března, tedy čtyři dny po jejich oficiálním vstupu do Aliance 12. března.

V ČR bude dnem vstupu do NATO vyčleněno pro síly aliance 484 osob

Dnem vstupu do Severoatlantické aliance, tedy 12. března, bude na území České republiky vyčleněno v armádě pro jednotlivé druhy aliančních sil celkem 484 osob, 139 kusů techniky a 464 kusů zbraní. Největší část vojáků, celkem 400 osob, s 356 kusy zbraní a 107 kusy techniky bude zařazeno do sil okamžité reakce NATO, které mají být schopny operačního nasazení do dvou dnů. Vyplývá to z materiálů generálního štábu české armády.

Slovenská vláda se distancuje od akcí SIS proti sousedům

Slovenská vláda se ve středečním prohlášení distancovala od "obzvlášť politováníhodných" nezákonných akcí Slovenské informační služby 'SIS) za bývalého vedení proti České republice, Maďarsku a Rakousku. "Ačkoliv za minulou činnost SIS nenese současná vláda zodpovědnost, cítí vůči zahraničním partnerům a zemím povinnost vyjádřit se," praví se v prohlášení, které před novináři přednesl ministr zahraničí Eduard Kukan. Text prohlášení podle něj dostali velvyslanci ve Vídni, Budapešti a Praze s pokynem, aby jej odevzdali na ministerstvech zahraničí.

Tajná služba se podle zprávy nového ředitele SIS Vladimíra Mitra - v rozporu se zákonem o SIS - pokoušela v ČR vyvolat názorovou polemiku o vstupu do NATO, jakož i vyvolat neofašistické kampaně, rasistické nálady a vyostření romské otázky, "aby se zabránilo přijetí této země do euroatlantických integračních struktur".

Kuvajtský velvyslanec poděkoval ČR za pomoc při osvobození

U příležitosti osmého výročí ukončení války v Perském zálivu a 38. výročí vyhlášení nezávislosti Kuvajtu poděkoval ve středu kuvajtský velvyslanec v Praze Ahmad Abdalláh Alí Buzubar České republice za pomoc při osvobození své země od irácké okupace. Česká republika podle něj nikdy neváhala podpořit kuvajtské právo a kromě války v Zálivu se podílela na formulování několika rezolucí Rady bezpečnosti OSN, které žádaly irácký režim, aby osvobodil své zajatce, zničil zbraně hromadného ničení, spolupracoval s mezinárodním týmem inspektorů a vrátil uloupený kuvajtský majetek.

Kardinál Vlk obdrží Velký kříž za zásluhy o česko-německé smíření

Kardinál Miloslav Vlk obdrží ve čtvrtek v Berlíně vysoké státní vyznamenání Spolkové republiky Německo. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman ČTK řekl, že Velký kříž za zásluhy, udělený za přínos k česko-německému smíření, má českému katolickému primasovi v přítomnosti prezidenta Václava Havla předat německý prezident Roman Herzog.

Stoupla nedůvěra občanů k soudům, bankám a církvím

Mezi občany České republiky stoupá nedůvěra k soudům, bankám a církvím. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Soudům v únoru vyslovilo nedůvěru 65 procent respondentů, čímž důvěryhodnost justice poklesla od října o sedm procent. Nedůvěra k církvím stoupla na 60 a k bankovnímu sektoru na 62 procent. Naopak tradičně poměrně vysoká je důvěra v média, jimž věří 69 procent dotázaných. Stabilní, méně než poloviční počet občanů důvěřuje armádě, policii a odborům; vojákům věří 42, policistům 41 a odborářům 34 procent respondentů.

Státní ústřední archiv zpřístupnil své internetové stránky

Státní ústřední archiv v Praze, největší v České republice, zpřístupnil na serveru ministerstva vnitra na adrese http://www.mvcr.cz své internetové stránky. Jejich cílem je poskytnout zájemcům co nejvíce informací o archivnictví. Archiv tento krok považuje za vyjádření práva občanů na informace, informovali ČTK jeho pracovníci. Obsáhlou a podle pracovníků archivu nejzajímavější část tvoří přehled archivních a knihovních fondů Státního ústředního archivu - ústředních úřadů a organizací, některých podniků, spolků, politických stran a podobně.

The Plastic People zahájili první turné po USA a Kanadě

Koncertem v Bostonu zahájila v úterý své první turné po Spojených státech a Kanadě legendární česká undergroundová skupina The Plastic People of the Universe, jejíž uvěznění v normalizačních letech stálo u kolébky Charty 77. Americko-kanadské turné potrvá do 14. března a zavede skupinu mimo jiné do Montrealu, Toronta, Washingtonu, New Yorku, Chicaga, Minneapolis, Vancouveru, San Franciska, Los Angeles a San Diega. Americkou premiéru si však skupina odbyla již loni, kdy vystoupila v červnu na Irving Plaza v New Yorku. Nejslavnější a zřejmě i nejoriginálnější kapela svého žánru, znovuoživená po letech v roce 1997, hraje zatím jen svůj starý repertoár, opatřený nyní novým zvukem.

Ze sportu:

Basketbalisté České republiky porazili v předposledním utkání evropské kvalifikace mužstvo Švédska 102:83. Zajistili si tak účast na šampionátu ve Francii, bez ohledu na jejich poslední vystoupení v kvalifikační skupině v Turecku.

České fotbalové reprezentaci patří v únorovém žebříčku mezinárodní federace FIFA stejně jako před měsícem sedmé místo. Na prvním místě zůstávají vicemistři světa Brazilci s náskokem 41 bodů před světovými šampióny Francouzi. O třetí příčku se dělí shodným počtem bodů Chorvatsko, třetí tým loňského mistrovství světa ve Francii, a Itálie.

Sníh a vítr opět v některých oblastech ochromily dopravu

Husté sněžení ve středu ochromilo dopravu nejen v horských oblastech Mostecka, ale například i v Litvínově. Sníh, vítr a jimi způsobená minimální dohlednost komplikovaly dopravu na Chomutovsku, kde byla například uzavřena silnice z Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána. V oblasti Českomoravské vysočiny, Orlických hor, Krkonoš, Šumavy a Krušných hor doporučují silničáři použít sněhové řetězy.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.